WEDDCAMP 2025, înainte de fotografie este despre prietenie
Kiko
- 25minutes read
✨ WEDDCAMP 2025 a fost absolut spectaculos! Ne-am bucurat de două zile pline de inspirație, creativitate și conexiuni autentice. Zeci de pasionați ai fotografiei de nuntă din întreaga țară s-au reunit pentru a învăța, a împărtăși experiențe și a se motiva reciproc. Sponsori dedicați și speakeri de top ne-au oferit momente memorabile și insight-uri valoroase. Am râs, am discutat, am făcut schimb de idei și am plecat de acolo cu bateriile încărcate și cu multe perspective noi. 🎉 📸
Dar hai să vedem mai în detaliu cum s-a desfășurat evenimentul și ce momente ne-au impresionat cel mai tare!
De ce revin fotografii la WEDDCAMP? 🤔
Am fost curioși să aflăm de ce fotografii se întorc mereu la WEDDCAMP? Formularul de feedback anonim pe care organizatorii îl trimit participanților după fiecare ediție spune că peste 97% dintre cei peste 750 de fotografi de nuntă care au participat vreodată la acest eveniment s-ar întoarce pe viitor.
WEDDCAMP e o stare de spirit. An de an, cei peste 130-150 de fotografi de nuntă care participă pun umărul la dezvoltarea acestei stări. Au fost și 170 și 190, dar și 70 în pandemie. Fiecare lasă ceva pentru ceilalți și își pune amprenta asupra comunității. Unii sunt fundația, alții stâlpii, unii pun cărămidă peste cărămidă, în timp ce alții se ocupă să nu bată ploaia.
Așa e construită povestea fiecarei ediții a WEDDCAMP, mereu diferită, mereu plină de energie, frumoasă și de fiecare dată cu un deznodământ care surprinde. Fotografii se întorc acasă și și se întrebă imediat “oare cum va fi la anul?”
Cei mai mulți spun că revin pentru starea de bine pe care le-o transmite evenimentul, alții pentru că e unul dintre puținele momente din an în care își revăd prietenii și au ocazia să se distreze împreună. Totul cumulat cu informațiile și doza de inspirație pe care le primesc de-a lungul celor trei zile.
Într-adevăr, WEDDCAMP oferă participanților sentimentul de libertate și le oferă ocazia să fie ei înșiși. Nimic nu e forțat, totul se petrece natural. Așa a și crescut această comunitate. După cum ne spuneau organizatorii, fiecare fotograf e binevenit, la fel de bine cum, dacă nu găsește ceea ce caută, e liber să se detașeze.
Acest eveniment a fost mereu liantul către performanță, pentru cine a avut ochi și minte să-l înțeleagă. Aici s-au format multe prietenii, chiar și între oameni din același oraș care nu se cunoșteau înainte, dar s-au legat și multe relații de business: branduri care și-ai găsit ambasadori sau promoteri, joburi care s-au împărțit de la fotograf la fotograf.
WEDDCAMP n-a crescut pe scheletul rigidității și nu e nici pe departe un eveniment organizat perfect (nici n-ar avea cum, nu cunoaștem niciun eveniment de profil fără de cusur). Se pune mult accent pe întărirea relațiilor dintre cei care participă și pe libertatea de exprimare.
Într-adevăr, și în 2025 am auzit prezentări emoționante, unele cu sens, altele au scurs și ceva lacrimi. Față de anii precedenți, panelul de speakeri a propus mai mulți fotografi români decât de obicei. Am înțeles că a fost un test al organizatorilor, pentru ca la edițiile viitoare să echilibreze balanța invitaților străini cu a celor autohtoni.
Participanți din țări exotice 🌏
Varoon Hurrypal urmărește WEDDCAMP de mai mulți ani. Locuiește și fotografiază nunți în Mauritius, o insulă din Oceanul Indian cunoscută mai degrabă ca destinație exotică pentru turiști. Varoon e printre oamenii care au înțeles că investiția în propria persoană e cea mai utilă dintre investiții. În 2024 s-a hotărât ca în anul următor să-și folosească economiile pentru cursuri de fotografie și networking. În primăvara lui 2025 a inclus WEDDCAMP în circuitul său în Europa. După un curs de formare la Londra de cinci săptămâni și înainte de a se întoarce acasă, a poposit la Brașov, acolo unde și-a făcut mulți prieteni. Cu siguranță nu va fi uitat, mai ales că și-a propus să revină.
WEDDCAMP 2025
În 2025, Sebastian Purice a vorbit despre fotografia sinceră și cum a ajuns să-l reprezinte acest gen de imagini, dar și despre sursele sale de inspirație.
Prima zi a continuat cu prezentarea familiei Sterea, Daniela și Marian: “Ce facem cu banii câștigați din fotografia de nuntă?” Povestea Lipovenesc și cum au reușit să construiască un colț de rai la Jurilovca, satul de ruși lipoveni care i-a adoptat, ne-au pus pe mulți dintre noi pe gânduri.
Apoi, Cristian Vasile a pus întrebarea “cum fotografiem oameni care nu vor să fie fotografiați?” și ne-a dat câteva sfaturi și tehnici pe care el le folosește atunci când pe ușa studioului său intră oameni care nu se simt confortabil fața camerei foto.
Viața e o cursă pentru a ne descoperi pe sine. Ce contează cel mai mult e să trăim frumos și autentic, așa cum ne dorim, nu cum vor alții pentru noi.
Experiențele ne modelează personalitatea. Și cele bune, dar mai ales cele mai puțin bune.
Sanne de Block a încheiat prima zi cu o prezentare despre de ce momentele autentice surprinse de camera foto sunt cele care vor mișca ceva în oameni peste ani și de ce surprinderea cadrelor așa cum se desfășoară în fața ochilor e atât de importantă pentru viața noastră.
A doua zi a început cu Feather Photography și trei lucruri ne-au readus aminte:
- Nu mai e timp! Să ne bucurăm de ziua de azi ca și cum ar fi ultima și să prețuim oamenii dragi ca și cum am petrece ultimele momente cu ei acum.
- Mintea minte! Suntem prizonierii propriei minți, care de multe ori ne păcălește. E datoria noastră să n-o lăsăm să facă asta!
- Noi și ceilalți! Să ne raportăm la viața noastră fără să ne comparăm cu alții, iar pe capra vecinului să n-o scăpăm de lupul care locuiește în noi.
Alpar Lukacsi a sosit la WEDDCAMP pe neașteptate, ca să salveze o situație. Printre altele, ne-a vorbit despre “momentele neașteptate ale vieții”, dar și despre ce îl inspiră și îl ajută să meargă mai departe, zi de zi, în acest domeniu al fotografiei de nuntă.
Cristian Manolache a trăit într-o familie de artiști, petrecându-și copilăria alături de mari nume ale teatrului românesc. Asta nu avea cum să nu lase urme, Cristian a luat calea fotografiei, chiar dacă muzica a fost și a rămas una dintre marile lui pasiuni.
La WEDDCAMP a povestit despre copilăria lui, despre sursele sale de inspirație, despre ce a însemnat comunitatea pentru el și despre ce caută în fotografie, reamintind că originalitatea și autenticitatea sunt elemente esențiale ale unei lucrări care poate rămâne în amintirea privitorului.
The Mateers, Hollie și Patrick, au încheiat a noua ediție a WEDDCAMP cu o prezentare bazată pe principiile fotografiei documentare. Fix cum e WEDDCAMP, așa ar trebui să fie și fotografia de nuntă. Nimic forțat, totul natural și surprins așa cum se desfășoară în fața camerei foto. Ei au pus accentul pe surprinderea momentelor simple, a cadrelor dintre momente, a poveștii autentice. După ce dispar toate trendurile e tot ceea ce rămâne. Pentru ei, asta e esența fotografiei de eveniment.
Ca în fiecare an, la eveniment au fost prezenți cu standuri unii dintre cei mai importanți producători de aparatură foto, albume foto, monitoare și laptopuri, lumini, blițuri și alte gadgeturi. F64 s-a prezentat cu standurile SIGMA și Tamron și a oferit trei ceasuri Amazing Fit în valoare de 500 euro, iar SIGMA a schimbat cauciucurile tuturor participanților care dețin astfel de obiective.
Cum a fost la WEDDCAMP 2025?
În loc de concluzie
WEDDCAMP rămâne cel mai important și longeviv eveniment dedicat fotografilor de nuntă din România. În 2026 se va desfășura a zecea ediție, WEDDCAMP X, iar comunitatea strânge în jur de 2100 de fotografi de nuntă dintre care peste 750 au participat cel puțin o dată la eveniment. Pe scena evenimentului au urcat unii dintre cei mai buni fotografi de nuntă din lume și din România și a generat, în cei 9 ani de existență, venituri de peste 500000€ plus alte 80000€ în premii și giveaway-uri oferite participanților.