WEDDCAMP 2023, mai mult decât un eveniment dedicat fotografiei de nuntă

Dacă vrei să faci ceva, fă-o acum!” e una dintre replicile cu care Tunde Koncsol, una dintre invitatele să vorbească la WEDDCAMP, își termina prezentarea. Cred că nu e nimic mai adevărat. Mai departe de succes în fotografie (nu nepărat cea de nuntă) rămâne, cu siguranță, plăcerea de a pune camera la ochi, bucuria de a-ți surpinde subiectele și de a lasă în urmă o avere vizuală inestimabilă, dar și să știi că ai realizat ceva care contează, ceva care face diferența. De ce tind să cred că Tunde are dreptate? Fotografia bună nu este numai despre momentul decisiv. În spatele unei imagini bune stau, poate, ani de experiență, stau sute și mii de “do it, do it now”. Mesajul transmis de Tunde trece, desigur, mai departe de fotografie. 

Discutând cu echipa care ține frâiele WEDDCAMP, am descoperit un plan bine pus la punct, început în 2016, un plan de care s-au ținut cu sfințenie. Pe lângă că și-au dorit să aducă în România spuma internațională a fotografilor de nuntă, și-au propus și să adauge, la fiecare ediție, un strop de inspirație din alte ramuri ale fotografiei. Pe prima pagină a site-ului conferinței sunt scrise, pe lângă informațiile despre eveniment, trei lucruri: “WE BUILD A COMMUNITY – Relationship building is an important part of our success at individual and community level“, “WE INVEST IN EDUCATION – We learn from the best to get where we want to be” și “WE TAKE FUN SERIOUSLY – That’s no joke, we take our business and our fun seriously. So let’s party together and make it epic!” Sunt, de fapt, cei trei piloni ai acestei comunități create în jurul celui mai interesant eveniment dedicat fotografiei de nuntă din România.

Pilonii WEDDCAMP

Iar ceea ce știm despre această comunitate confirmă tot efortul depus în ultimii opt ani: un grup de Facebook foarte activ, cu peste 1900 de membri, peste 650 de fotografi care au participat la evenimentele lor, peste 1000 de comezi online pentru bilete, o pagină de Facebook cu peste 4000 de urmăritori și un cont de instagram cu puțin peste 5000 de followers.

weddcamp 2023

Despre invitații din 2023 și despre ce înseamnă WEDDCAMP am mai scris, e bine să citiți înainte de a vă povesti despre atmosfera de la cea de-a șaptea ediție.

WEDDCAMP 2023 - Welcoming party

Ce diferențiază WEDDCAMP față de alte evenimente, pe lângă conținutul de înaltă calitate, este sentimentul de prietenie care îl înconjoară. Fiecare ediție începe un mic welcoming party, în seara de dinaintea conferinței, unde cei care vin pentru prima dată au ocazia să-i cunoască pe cei cu state vechi. Dar nu e numai despre asta, locul ales este unul cu însemnătate. Trebuie să fie un foc de tabără pe plajă, să se audă sunetul valurilor, să fie o masă lungă, mâncare bună și o deschidere specială pentru socializare. Anul acesta, petrecerea de început s-a încheiat un pic după miezul nopții, după ce Fabio Mirulla, unul dintre invitați, și-a sărbătorit ziua de naștere. Am remarcat modul în care “veteranii” i-au primit pe cei noi cu sfaturi și vorbe bune despre ceea ce va urma să se întâmple în cele două zile de conferință.

Conferința

Prima zi

Cele două zile ale evenimentului au însemnat un mix de informații care a trecut prin cele mai diverse ramuri ale fotografiei, presărat cu povești de viață emoționante. S-a discutat despre fotografie de nuntă în mare parte, dar și despre proiecte personale și surse de venit adiacete. Fiecare vorbitor a lăsat audienței de peste 110 fotografi un pic din personalitatea sa, a povestit despre provocările meseriei, iar fiecare prezentare s-a terminat cu sfaturi utile, dar și cu sesiuni de Q&A. La WEDDCAMP, cum spun organizatorii, fiecare participant, fie că e vorbitor, fie că e participant, lasă ceva și ia ceva înapoi, există mereu un echilibru în schimbul de idei.

În prima zi, Leonard Walpot a povestit, pe lângă experiențele sale la nunți, despre influențele fotografiei în politică, Vali Matei a explicat de ce nu-i plac nunțile, dar totuși continuă să le fotografieze, Virgo Haan a arătat o altă latură a creativității prin cinemagrafele pe care le realizează pentru campaniile brandurilor mari din Estonia, iar Tunde Koncsol a explicat de ce e important să trăim la maximum fiecare moment al existenței noastre.

În pauzele dintre prezentări, participanții au putut testa aparatură la standurile Sony, Panasonic, BenQ, Synology și Tamron, dar și studia o gama variată de albume foto la standul AlbumeFotoHD. Pe lângă produse, partenerii au pregătit o serie de concursuri cu premii, dar și multe giveaways la standuri.

Prima zi s-a încheiat noaptea târziu cu o întâlnire pe malul lacului Sutghiol, unde o parte dintre participanți și invitați s-a întâlnit pentru socializare.

Fotografii: Ștefan Chiorean

A doua zi

Înainte de WEDDCAMP, participanții s-au putut înscrie la un concurs de design de albume. Premiile au fost generoase, cu o valoare de 5000 de euro, iar câștigătorii au fost anunțați chiar înainte de prima prezentare din a doua zi. La standul AlbumeFotoHD a fost organizată o mică expoziție cu cele șapte albume câștigătoare printate. “Învingătorii” au putut lua cu ei, pe lângă premii, și aceste albume printate.

Multe alte giveaways și concursuri au fost organizate pe parcursul acestei zile. Partenerii au oferite goodie bags în sală și la standuri, Synology a oferit un NAS în urma unui concurs interactiv în sală Sony două ședințe one on one cu ambasadarul Virgo Haan, dar și un strap Peak Design.

Andreu Doz a prezentat una dintre nunțile sale fotografiate în India, punând accentul pe surprinderea neobișnuitului din ziua nunții, dar și pe colaborarea cu alți colegi din industrie. Andrei Dumitrescu a făcut o paralelă între istoria fotografiei și influențele curentelor muzicale (în special cel punk), punctând aspecte care i-au influențat viziunea. Daimon Xanthopoulos, fotograf și regizor de filme documentare, cu un uriaș portofoliu în diferite zone de conflict ale lumii, a explicat pașii care trebuie urmați ca o poveste sau un film să aibă un impact major, să schimbe ceva în mentalitatea oamenilor cu decizii și să facă diferența. Fabio Mirulla a încheiat cele două zile de WEDDCAMP cu o prezentare plină de energie în care a explicat de ce e bine să te inspiri de la alții ca să-ți găsești propriul stil și de ce fotografia este, pentu el, o continuă joacă.

Prezentările s-au încheiat în ropote de aplauze, cu îmbrățișări și strângeri generoase de mâna, cu speakerii și reprezentații sponsorilor pe scenă, iar evenimentul a fost închis cu o petrecere pe plajă care s-a terminat la răsăritul soarelui.

Fotografii: Ștefan Chiorean

Workshop extraordinar la WEDDCAMP 2023 cu Fabio Mirulla

De obicei, a treia zi e dedicată unuia sau mai multor workshopuri. Anul acesta, Fabio Mirulla a ținut un workshop extraordinar de fotografie de nuntă care a completat prezentarea lui din ziua precedentă. Pe lângă lucruri teoretice, participanții au putut experimenta și practic, alături de Fabio, la un shooting de o oră și jumătate.

Workshopul s-a desfășurat la Nova Studio, în Constanța.

Concluzii

La WEDDCAMP au participat 110 fotografi, iar 137 de persoane au fost implicate în eveniment (incluzând speakerii, staff-ul și reprezentații partenerilor). A fost generat un număr record de stories pe instagram (peste 500, 95% de la participanți). Postările de pe contul oficial de instagram al WEDDCAMP au ajuns la peste 13000 de persoane, iar pe durata evenimentului 547 fotogafi au reacționat la postări.

Organizatorii au trimis un formular de feedback anonim, iar F64 a reușit să ajungă la câteva dintre informații după ce 40 dintre participanți au completat formularul: 97.5% dintre repondenti au răspuns că se vor întoarce pe viitor la WEDDCAMP, 85% au apreciat că prețul conferinței, pentru ceea ce au primit, a fost unul corect, 12.5% au răspuns că ar fi meritat chiar mai mult, în timp ce 1 participant a considerat că experianta a costat mai mult decât ar fi meritat.

Ajuns la a șaptea ediție, WEDDCAMP rămâne evenimentul cu cel mai bun conținut oferit participanților, dar și cel mai riguros și bine organizat eveniment din industrie.

Video: WhiteMediaFilms & Iulian Monea

Este pentru prima dată când vin la WEDDCAMPM și sunt tare bucuros pentru că m-am revăzut și distrat cu prieteni fotografi, dar am și cunoscut oamenii noi și faini. Pot spune ca am plecat cu ceva informații utile pentru mine. Poate și oportunități de colaborare cu alți fotografisponsori care au fost la WEDDCAMP. Mulțumim pentru tot dragilor, sunteți minunați și ne vedem la anul bineînțeles! 🫶

Mesaj preluat din formularul anonim

Inspiraționali și foarte faini: Daimon, Tunde, Leonard! 👏👏👏 Mi-a plăcut sinceritatea lui Vali, abordarea lui Andreu Doz, creativitatea lui Fabio. M-aș bucura să văd și în următorii ani la fel de mulți speakeri cu stil documentar (de nuntă și nu doar), care să prezinte realitatea evenimentelor și care să inspire la fel de mult.

Mesaj preluat din formularul anonim

My fav a fost Tunde❤️, urmată de Fabio și apoi de Vali Matei. Mi-a plăcut mult prezentarea pe care a avut-o Tunde, energia ei (pe care am preluat-o🤣). Am să îmi amintesc la fiecare eveniment de Tunde. Prezentarea lui Fabio a fost foarte interesantă și utilă. Cei doi, Tunde și Fabio, mi-au dat un boost de încredere. Speech-ul lui Vali Matei mi-a plăcut. Este un foarte bun speaker și mi-a captat atenția pe toată perioada prezentării. Menționez că la fel de mult mi-a plăcut nunta pe care Andreu a prezentat-o. Cool! 🤘

Mesaj preluat din formularul anonim

Mi-a plăcut foarte mult Dimon! M-a înduioșat până la lacrimi atât prin poveștile pe care ni le a prezentat cât și prin fotografiile de o sensibilitate absolută.

Mesaj preluat din formularul anonim

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.