O expoziție foto inedită cu ocazia campaniei Împreună pentru Cluj
- F64
- 10minutes read
În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2021, Institutul Român pentru Pace (PATRIR) alături de Alianța Clujeană Cluj Alliance Kolozsvári Szö vetség (un grup de ONG-uri, instituții, autorități, companii private și persoane fizice) organizează „Împreună pentru Cluj | Cluj Unites | Együtt Kolozsvárért – Campania de 16 zile de activism împotriva violenței de gen”.
Seria de evenimente va
Campania este organizată la ni
Pe parcursul celor 16 zile (25 noiembrie – 10 decembrie) campania va desfășura o gamă largă de evenimente și activități în Cluj-Napoca, dar și la nivel internațional, de la evenimente informative și educaționale, expoziții publice și seri de film, până la ateliere și seminarii. Locuitorii Clujului vor putea lua parte la seri de film, slam poetry, expoziție de fotografie stradală, prezentare de modă sustenabilă și expoziții de artă. Alte evenimente precum serie de discuții în comunitate pe teme legate de violența de gen; întâlniri între femei din mai multe domenii precum politică, tehnologie, afaceri; ateliere de educație juridică pe tema protecției victimelor, hărțuirea la locul de muncă, și multe altele vor fi disponibile online pentru participanți din toată țara și nu numai.
Expoziția publică „Prin ochii ei”
Unul dintre evenimentele Campaniei 16 zile împotriva violenței de gen va fi expoziția publică “Through Her Eyes | Prin ochii ei” în orașul Cluj – Napoca, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2021. Expoziția include imagini și interpretări ale unor femei inspiraționale văzute prin ochii mai multor fotografe din România, printre ele și colega noastră, Cristina Gârleșteanu.
Despre expoziția Prin ochii ei
“Prin ochii ei” este o expoziție care prezintă munca femeilor fotografi din România. Aceasta își propune să arate și să înțeleagă lumea din punctul de vedere al femeilor. De multă vreme se discută despre „perspectiva masculină”, un concept care a modelat timp de secole lumea artei, prezentând modul în care bărbații văd lumea. Artistele de sex feminin au fost neglijate timp de secole într-o societate puternic afectată de o cultură patriarhală. Munca lor a fost ignorată, arta lor nu a fost luată în serios. Dar, în ultimul timp, se poate observa o schimbare în modul în care artistele sunt recunoscute de lume. „Perspectiva feminină” primește multă atenție, iar felul în care femeile văd și percep lumea devine din ce în ce mai important.
Dar este „perspectiva feminină” atât de diferită de „perspectiva masculină”? Aceasta este o întrebare la care încercăm să răspundem prin colectarea de fotografii de la numeroase artiste de sex feminin și analizând modul în care văd lumea. Vă invităm să participați la expoziție cu această întrebare în minte. Puteți observa că unul dintre subiectele centrale ale acestor imagini este femeia puternică. Uneori este o bătrână, în timp ce alteori este o femeie care lucrează. Însă în toate aceste fotografii, puteți vedea puterea pe care o au și nevoia de a-și trăi viața de zi cu zi netulburată. Aceste imagini prețuiesc toate femeile, indiferent de vârsta sau etnia lor. Ele ne reprezintă pe tine, pe mine și pe toate femeile din societățile noastre care cel mai probabil s-au confruntat la un moment dat în viața lor cu un tip de violență. Au fost hărțuite verbal sau rănite de toxicitatea unei societăți patriarhale. Totuși, acesta nu este punctul central al expoziției. Nu puteți vedea durerea sau imaginile tulburătoare. Ceea ce puteți vedea este puterea cu care femeile depășesc fiecare obstacol pe care societatea le pune în cale.