O expoziție foto inedită cu ocazia campaniei Împreună pentru Cluj

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2021, Institutul Român pentru Pace (PATRIR) alături de Alianța Clujeană Cluj Alliance  Kolozsvári Szövetség (un grup de ONG-uri, instituții, autorități, companii private și persoane fizice) organizează „Împreună pentru Cluj | Cluj Unites | Együtt Kolozsvárért – Campania de 16 zile de activism împotriva violenței de gen”. 

Seria de evenimente va fi organizată în Cluj-Napoca, unele activități au loc și în București sau online. Organizatorii își propun să contribuie la creșterea conștientizării cu privire la violența de gen, dar și să strângă fonduri pentru susținerea adăposturilor pentru supraviețuitoarele violenței de gen din Cluj împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC). 

Campania este organizată la nivel mondial în fiecare an între 25 noiembrie, Ziua Internațională împotriva Violenței împotriva Femeii și 10 decembrie, care marchează Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Aceste două date au fost alese pentru a evidenția faptul că violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului. Anul acesta, inițiativa împlinește 30 de ani de la prima ediție. Din 1991, campania globală a fost organizată în peste 185 de țări, de peste 6000 de organizații, inclusiv Națiunile Unite (ONU), guverne, organizații ale societății civile, organizații de bază și alte entități. 

Pe parcursul celor 16 zile (25 noiembrie – 10 decembrie) campania va desfășura o gamă largă de evenimente și activități în Cluj-Napoca, dar și la nivel internațional, de la evenimente informative și educaționale, expoziții publice și seri de film, până la ateliere și seminarii. Locuitorii Clujului vor putea lua parte la seri de film, slam poetry, expoziție de fotografie stradală, prezentare de modă sustenabilă și expoziții de artă. Alte evenimente precum serie de discuții în comunitate pe teme legate de violența de gen; întâlniri între femei din mai multe domenii precum politică, tehnologie, afaceri; ateliere de educație juridică pe tema protecției victimelor, hărțuirea la locul de muncă, și multe altele vor fi disponibile online pentru participanți din toată țara și nu numai.  

Expoziția publică „Prin ochii ei”

Unul dintre evenimentele Campaniei 16 zile împotriva violenței de gen va fi expoziția publică “Through Her Eyes | Prin ochii ei” în orașul Cluj – Napoca, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2021. Expoziția include imagini și interpretări ale unor femei inspiraționale văzute prin ochii mai multor fotografe din România, printre ele și colega noastră, Cristina Gârleșteanu. 

Despre expoziția Prin ochii ei

“Prin ochii ei” este o expoziție care prezintă munca femeilor fotografi din România. Aceasta își propune să arate și să înțeleagă lumea din punctul de vedere al femeilor. De multă vreme se discută despre „perspectiva masculină”, un concept care a modelat timp de secole lumea artei, prezentând modul în care bărbații văd lumea. Artistele de sex feminin au fost neglijate timp de secole într-o societate puternic afectată de o cultură patriarhală. Munca lor a fost ignorată, arta lor nu a fost luată în serios. Dar, în ultimul timp, se poate observa o schimbare în modul în care artistele sunt recunoscute de lume. „Perspectiva feminină” primește multă atenție, iar felul în care femeile văd și percep lumea devine din ce în ce mai important.

Dar este „perspectiva feminină” atât de diferită de „perspectiva masculină”? Aceasta este o întrebare la care încercăm să răspundem prin colectarea de fotografii de la numeroase artiste de sex feminin și analizând modul în care văd lumea. Vă invităm să participați la expoziție cu această întrebare în minte. Puteți observa că unul dintre subiectele centrale ale acestor imagini este femeia puternică. Uneori este o bătrână, în timp ce alteori este o femeie care lucrează. Însă în toate aceste fotografii, puteți vedea puterea pe care o au și nevoia de a-și trăi viața de zi cu zi netulburată. Aceste imagini prețuiesc toate femeile, indiferent de vârsta sau etnia lor. Ele ne reprezintă pe tine, pe mine și pe toate femeile din societățile noastre care cel mai probabil s-au confruntat la un moment dat în viața lor cu un tip de violență. Au fost hărțuite verbal sau rănite de toxicitatea unei societăți patriarhale. Totuși, acesta nu este punctul central al expoziției. Nu puteți vedea durerea sau imaginile tulburătoare. Ceea ce puteți vedea este puterea cu care femeile depășesc fiecare obstacol pe care societatea le pune în cale.

(c) Cristina Gârleșteanu
(c) Cristina Gârleșteanu
(c) Cristina Gârleșteanu

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Codul fotografiei – un proiect de Vlad Eftenie
Moștenirea Gerdei Taro – Prima femeie fotograf de război decedată pe front
Fântânile Sudului – un proiect OMNIA PHOTO

Tu ai fost la expoziții foto în ultima perioadă? Ce alte evenimente de acest gen recomanzi? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.