Fujifilm X-T4 – Review după o lună de utilizare, cu Rareș Davidescu

Fujifilm X-T4 a fost unul dintre cele mai așteptate Mirrorless-uri de la Fujifilm. Fiind lansat pe 15 aprilie 2020, este căutat și la momentul actual pentru calitatea superioară a imaginii, bazată pe tehnologia proprie de reproducere a culorilor. X-T4 este un aparat mirrorless ușor și elegant care continuă stilul adoptat de seria X-T.

Specificații cheie

Fujifilm X-T4 Aparat Foto Mirrorless
  • 15 fps și viteză AF până la 0, 02 pe secundă

  • Calitatea excepțională a imaginii prin utilizarea tehnologiei unice de reproducere a culorilor

  • Funcții video extinse 

  • Senzor APS-C 26.1MP X-Trans CMOS 4

  • Sensibilitate ISO 160-12800

  • Stabilizare de imagine pe 5 axe

  • DCI/UHD 4K la 60 fps, Full HD la 240 fps

Rareș Davidescu a testat aparatul mirrorless Fujifilm X-T4, iar în cele ce urmează, vă prezentăm care este a fost experiența sa după primele 30 de zile împreună cu Fujifilm X-T4.

De la DSLR la Mirrorless

Mulți dintre prietenii mei din domeniul fotografiei și chiar și al videografiei mi-au spus că voi face o greșeală să renunț la DSLR full frame pentru a trece pe Fujifilm deoarece acesta folosește un senzor crop. Timp de 2 ani și jumătate am folosit un DSLR full frame ce a fost lansat în 2012 și nu am dat importanță problemelor ce încet, încet au devenit frustrante. În Iunie am testat 2 săptămâni într-un concediu un Fujifilm X100V și recunosc că m-a făcut să îmi las restul aparaturii în camera de hotel. Câteva săptămâni mai târziu începusem să mă uit la review-uri legate de Fujifilm, în special X-T4, acesta fiind flagship-ul brand-ului. M-a atras extrem de mult, deoarece este o camera hibridă cu care poți avea rezultate extraordinare atât pe foto cât și pe video.

Mă așteptăm să pierd foarte mult din profunzimea de câmp și să trebuiască să car după mine cel puțin 5 acumulatori la o ședința foto. Cel puțin așa am fost prevenit de oamenii din jurul meu. Profunzimea de câmp este într-adevăr diferită față de fullframe însă nu cu mult. Această diferența devine neglijabilă când folosesc obiective cu deschidere mare între F/1.2 și F/2. Durata de viață a acumulatorului este un alt subiect sensibil pentru multe camere mirrorless.

Punctele forte ale aparatului Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 Aparat Foto Mirrorless

 

  • Este o camera extrem de customizabilă

  • Focalizare instantă, pe ecran vezi imaginea exact cum va ieși din cameră

  • Dynamic range-ul si noise-ul prezente la iso ridicat

  • Durata bateriei

  • Ergonomia camerei

  • Butoanele analog

  • Posibilitate de a fotografia atât jpeg (cu film simulation), cât și RAW

În primele 30 de zile de la marea schimbare, am folosit 4 obiective oferite de Fujifilm și anume 18-55mm F/2.8-4 care a fost inclus în kit, 50-140mm F/2.8, 16mm F2 și 56mm F/1.2. Aceste obiective fiind concepute doar pentru camere cu sensor APS-C, prețul de achiziție este aproape la jumătate față de cel al obiectivelor pentru fullframe și a reprezentat un mare plus pentru mine. În momentul în care alegem un obiectiv pentru o camera cu sensor de tip APS-C, trebuie să ținem cont de factorul de crop, acesta fiind x1.5, adică un obiectiv de 23mm pe crop este echivalentul unui 35mm pe fullframe. Am pus multe imagini side by side realizate cu Fujifilm X-T4 și fostul meu DSLR și trebuie să recunosc că este o diferența foarte mare atât din punct de vedere al culorilor, contrastului, cât și al sharpness-ului. Fujifilm oferă constant update-uri de firmware pentru camerele oferite de ei și ascultă feedback-ul oferit de utilizatorul final. 

Am reușit să trag aproape 900 de poze cu o singură încărcare în studio și cu altă ocazie, după 550 de poze la 2 grade am consumat 65% din capacitatea acumulatorului. O diferență foarte mare între fostul meu DSLR și Fujifilm X-T4 a fost funcția de live view care vine și cu plusuri și cu minusuri. Focalizare instantă, pe ecran vezi imaginea exact cum va ieși din camera însă acest fapt devine un mare minus în momentul în care folosești lumini de studio și trebuie să subexpui foarte mult imaginea. Dynamic range-ul și noise-ul prezente la ISO ridicat sunt incomparabile la DSLR și mirroless, X-T4 excelând cu mult față de fostul meu apaarat

Concluzii

Fujifilm X-T4 este o cameră extrem de customizabilă, de la funcția butoanelor care pot fi modificate după bunul plac, până la creația propriilor simulări de film ce se aplică automat imaginilor după fiecare declanșare de shutter. Avem posibilitate de a fotografia atât jpeg(cu film simulation) cât și RAW. Există numeroase emulari de film pe diferite forumuri de pe internet, însă camera vine cu câteva foarte reușite deja built în. După achiziție, primele teste m-au convins că pentru mine a fost o alegere extrem de bună și recomand tuturor să încerce măcar o dată o camera Fujifilm.

Articol realizat de Rareș Davidescu

Produse recomandate

Fujifilm X-T4 Aparat Foto Mirrorless
Fujifilm 50-140mm F2.8 R LM WR OIS XF Obiectiv FujiFilm X
Fujifilm 16-55mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 R LM
Fujifilm XF Obiectiv Foto Mirrorless 18-55mm F2.8-4 R LM OIS

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

Fujifilm X-T4 – acest briceag cu de toate al camerelor mirrorless
Fujifilm X-T4 – Jurnal de bord cu Alberto Bolocan
Cu Fujifilm X100V in Africa

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.