Fujifilm X-T4 – Jurnal de bord cu Alberto Bolocan

De data aceasta nu vă voi vorbi foarte mult despre detalii tehnice, ci vă voi expune doar câteva opinii personale în urma utilizării aparatului X-T4 împreună cu obiectivele 10-24mm/f4 și 16-80mm/f4.

16-80mm cu diafragma constantă de f4 pe toată plaja focalei este un obiectiv “all-around”, universal, fiind echivalentul plajei focale 24-122mm în formatul de 35mm, în “Full Frame”. Deși prefer obiectivele luminoase, marele lui avantaj este faptul că are o stabilizare optică până la 6 stopuri. Un lucru extraordinar pentru cei care fac fotografie cât și pentru cei care filmează.

10-24mm este un obiectiv superangular, fiind un echivalent al unui obiectiv 15-36mm în format “Full Frame”. Are o diafragma constantă de f4 pe toată plaja focalei. Este un obiectiv excelent, cu o calitate optică superioară. Foarte rapid, silențios. Are stabilizare optică încorporată iar distanța minimă de focalizare este de 24 cm.

Despre X-T4

Ecranul rabatabil pare a fi conceput mai mult pentru vloggeri sau pentru cei care vor să se filmeze singuri, sau pentru cei care își doresc să verifice compoziția atunci când se fotografiază. Personal prefer ecranul modeluui X-T3. Cu acest nou model mi-a fost dificil să filmez anumite cadre de la nivelul solului sau de la nivelul suprafeței apei.

“Body”-ul îl simți mult mai bine în mână, iar partea frontală care este mult mai pronunțată îți dă sentimentul de siguranță că nu vei scăpa aparatul din mână.

Un lucru pe care l-au așteptat majoritatea utilizatorilor și care mi-a lipsit și mie la X-T3, este sistemul de stabilizare încorporat în aparat. Iată că modelul X-T4 vine cu un nou sistem de stabilizare pe 5 axe, de tip “Sensor-Shift”, de 6,5 stopuri. Bineînțeles, nu poți avea pretenția să înlocuiască vreodată un gymbal, dar pentru un anumit tip de cadre filmate din mână face minuni.

Din păcate nu mai există un conector sau acea mufă clasică pentru căști, care era extrem de utilă. În schimb veți primi în pachet un adaptor pe care îl veți putea folosi în acest scop. Ușițele din partea laterală a aparatului, acolo unde se află porturile, nu se mai pot detașa ca la X-T3.

În acest review, am filmat exclusiv din mână, folosind o “tehnică” asemănătoare reportajelor sau mini-documentarelor. Cei care aveți de gând să achiziționați acest aparat, vă asigur că nu veți fi dezamăgiți.

Articol de Alberto Bolocan

related products

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Salut. Multumim pt review. Foarte foarte util.
    Daca se poate, imi poti spune si mie acea “tehnică” asemănătoare reportajelor sau mini-documentarelor?
    Sau sa-mi spui cum sa o caut pe youtube?

    Multumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.