Fujifilm X-T4 – Jurnal de bord cu Alberto Bolocan
F64
- 6minutes read
De data aceasta nu vă voi vorbi foarte mult despre detalii tehnice, ci vă voi expune doar câteva opinii personale în urma utilizării aparatului X-T4 împreună cu obiectivele 10-24mm/f4 și 16-80mm/f4.
16-80mm cu diafragma constantă de f4 pe toată plaja focalei este un obiectiv “all-around”, universal, fiind echivalentul plajei focale 24-122mm în formatul de 35mm, în “Full Frame”. Deși prefer obiectivele luminoase, marele lui avantaj este faptul că are o stabilizare optică până la 6 stopuri. Un lucru extraordinar pentru cei care fac fotografie cât și pentru cei care filmează.
10-24mm este un obiectiv superangular, fiind un echivalent al unui obiectiv 15-36mm în format “Full Frame”. Are o diafragma constantă de f4 pe toată plaja focalei. Este un obiectiv excelent, cu o calitate optică superioară. Foarte rapid, silențios. Are stabilizare optică încorporată iar distanța minimă de focalizare este de 24 cm.
Despre X-T4
Ecranul rabatabil pare a fi conceput mai mult pentru vloggeri sau pentru cei care vor să se filmeze singuri, sau pentru cei care își doresc să verifice compoziția atunci când se fotografiază. Personal prefer ecranul modeluui X-T3. Cu acest nou model mi-a fost dificil să filmez anumite cadre de la nivelul solului sau de la nivelul suprafeței apei.
“Body”-ul îl simți mult mai bine în mână, iar partea frontală care este mult mai pronunțată îți dă sentimentul de siguranță că nu vei scăpa aparatul din mână.
Un lucru pe care l-au așteptat majoritatea utilizatorilor și care mi-a lipsit și mie la X-T3, este sistemul de stabilizare încorporat în aparat. Iată că modelul X-T4 vine cu un nou sistem de stabilizare pe 5 axe, de tip “Sensor-Shift”, de 6,5 stopuri. Bineînțeles, nu poți avea pretenția să înlocuiască vreodată un gymbal, dar pentru un anumit tip de cadre filmate din mână face minuni.
Din păcate nu mai există un conector sau acea mufă clasică pentru căști, care era extrem de utilă. În schimb veți primi în pachet un adaptor pe care îl veți putea folosi în acest scop. Ușițele din partea laterală a aparatului, acolo unde se află porturile, nu se mai pot detașa ca la X-T3.
În acest review, am filmat exclusiv din mână, folosind o “tehnică” asemănătoare reportajelor sau mini-documentarelor. Cei care aveți de gând să achiziționați acest aparat, vă asigur că nu veți fi dezamăgiți.
1 Comment
Salut. Multumim pt review. Foarte foarte util.
Daca se poate, imi poti spune si mie acea “tehnică” asemănătoare reportajelor sau mini-documentarelor?
Sau sa-mi spui cum sa o caut pe youtube?
Multumesc!