Cu Fujifilm X100V in Africa

Am marcat finele lunii Iunie cu o experiență fotografică pe continentul african, în arhipelagul Zanzibar, alături de Fujifilm X100V. Principalul scop al excursiei a fost documentarea stilului de viață al localnicilor întrucat toate imaginile din această zonă glorificau luxul din resorturi și frumusetile insulelor înconjurătoare. Din research-ul făcut de mine anterior plecării, am aflat că localnicii își trăiesc viața după expresia “Hakuna Matata” – “fără nicio grija”, ceea ce s-a dovedit a fi nu doar o expresie, ci un adevărat stil de viață care m-a lăsat profund impresionat și inspirat. Am învățat cu această ocazie că fericirea depinde de modul în care percepem fiecare clipă traită. Fujifilm X100V a fost însoțitorul ideal în misiunea mea de a documenta experiențele trăite.

Fujifilm X100V este o cameră mirrorless mică, compactă, cu senzor APS-C X-Trans BSI CMOS 4, 26.1 Mpx, cu o lentilă 23mm f/2 echivalentă cu 35mm full frame. Ce înseamnă asta? Înseamnă ca e super buna pentru atat pentru portrete, cât și pentru travel sau lifestyle.

Aparatul  oferă o profunzime de câmp incredibilă pentru o cameră compactă, focalizare instantanee fără rateuri, eye tracking focus și weather sealed, însă obiectivul nu a avut parte de acest tratament împotriva vremii neprietenoase, dar se rezolvă cu un simplu filtru UV reversed thread. Față de generațiile precedente, X100V are o lentilă nouă, îmbunătățită și extrem de sharp încă de la f/2, pastrand design-ul original care a consacrat această linie de camere compacte.

Toate butoanele de pe body sunt customizabile în meniu deci poate oferi o experiență extrem de personală. Diafragma, ISO si shutter speed au butoane analog și camera are un design retro precum o camera pe film. Are doar 478 g., se poate transporta foarte ușor în buzunarul unui hanorac sau într-o borseta mica. Design-ul clasic îi face pe oameni sa fie extrem de naturali in fata camerei spre deosebire de un DSLR mare. Senzorul captează extrem de multă informație și, de asemenea, poți recupera foarte multe detalii in edit precum shadows sau highlights. Un mic minus reprezinta ergonomia camerei, datorita dimensiunii reduse,  poate fi o provocare sa folosesti camera cu o singura mana, dar se poate rezolva cu un simplu thumb grip care se montează pe patina caldă a aparatului. Dimensiunile reduse m-au ajutat deoarece în majoritatea timpului am fost plecat pe drumuri incercand sa documentez cat mai mult din viața localnicilor, fiind adeptul zicalei “travel light”.

O baterie ține aproximativ 400 de cadre raw. Capacitatea bateriei este de 1260 mAh și m-a ținut aproximativ 400 de cadre RAW, suficiente pentru o zi de fotografiat. Aparatul se poate încărca fie prin cablu cu mufa type-C, fie prin încărcator special pentru acumulator. Aparatul se încarcă în aproximativ 2 ore jumătate, ceea ce poate fi un bonus pentru “charging on the go”.

În acest trip am avut camera la gât încă de când am aterizat pe aeroport în Zanzibar și am început să surprind viața oamenilor din primele momente de la sosire. Calitatea înaltă a pozelor mi-a permis să pot sa dau crop în multe din cadre. În majoritatea timpului am fost în plaja diafragmei f/2-/4.5 cu iso nativ 160 si 320. Butoanele analoage au fost mereu la îndemână lângă declanșator astfel încât am putut schimba rapid setările aparatului fără a fi nevoie să îmi iau ochii de la subiecții cu care interacționam. A fost pentru prima dată când am utilizat un rangefinder, eu învățând arta fotografică direct de DSLR. Pentru cei care nu se împacă cu rangefinder, există varianta de schimbare ca pe un clasic viewfinder electronic prin simpla apasare a unui buton. Ambele variante arată informații precum expunerea și setarile aparatului. Ecranul LCD al aparatului care acum este flotant  este foarte folositor în momentul în care compunem o imagine de la nivelul solului sau deasupra capului. Caracteristica de a fi rezistent la apă și praf mi-a conferit o încredere sporită deoarece am fotografiat în condiții de umezeala ridicată precum in junglă, pe plajă, pe nisip, dar și pe ocean în timp ce eram stropit de valuri. Fujifilm.X100V are performanțe incredibile atât în lumina puternică pe timp de zi, cât și în lowlight. La f2 aparatul oferă o profunzime de câmp extrem de bună pentru un senzor crop.

Am avut la mine și un DSLR mare cu 3 obiective, dar acestea au fost umbrite de potențialul de care a dat dovada acest mic Fujifilm X100V. Localnicii din Zanzibar nu s-au simțit intimidați de aparat, dar cred ca nu as fi avut o experienta la fel de usoara si placuta dacă foloseam o camera de dimensiuni mari. Fujifilm X100V este cu siguranta un best buy pentru street și travel photography, dar și o camera de zi cu zi cu care sa iti documentezi viața.

Articol și fotografii de Rareș Davidescu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *