Fujifilm X-T30: mic, performant și vintage

Fujifilm X-T30 este un aparat care, deși la mai bine de 3 ani de la lansare, oferă calitate înaltă într-un body compact și accesibil.

În continuare voi vorbi despre mai multe funcții și caracteristici ale acestui aparat (dar și funcții generale oferite brandul Fujifilm) care rămân de actualitate și reprezintă un avantaj. Voi menționa și ce funcții și capabilități îi lipsesc față de prezent.

Design-ul: un avantaj cu dezavantaje

Dimensiunile sunt foarte mici, mai ales pentru un aparat APS-C, acest lucru îl face un candidat ideal pentru fotografia de strada. De asemenea este și un aparat foarte ușor, fiind foarte bun pentru călătorii sau drumetii pe munte.

Dimensiunile mici vin la pachet cu un grip minuscul și foarte puțin spațiu în afara LCD-ului. Deși rar am avut problema sa lovesc joystick-ul sau Q-button-ul din greșeală nu pot spune ca sunt confortabil cu spațiul oferit.

Nu am avut niciodată o mână foarte stabilă, însă am observat destul de ușor faptul că, folosind aceeași focală, ceea ce puteam să fotografiez cu un DSLR la timpi de 1/80s-1/125s, pe acest aparat am nevoie de timpi mai scurți de 1/160s, motiv pentru care, pentru mine, gripul ramane unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestui aparat.

Construcție este solidă cu un design vintage. Prezența rotițelor într-o manieră similară aparatelor pe film compensează lipsa unui ecran în partea superioară – pentru setări. Lipsit de rotița tradițională pentru modul de fotografiere (M/ A/ P etc) aparatul este versatil, ușor de personalizat. Odată ce te obișnuiești cu acest stil, setările se fac foarte rapid. De menționat mai este faptul ca nu este rezistent la apă, însă acest lucru este de așteptat pentru o cameră din această gamă.

Calitate

Fujifilm X-T30 este fratele mai mic ale celor două flagship-uri X-T3 și X-T4, având același senzor X-Trans 4 de 26mpx și același procesor. Pe partea de video diferențele sunt mai sesizabile, X-T3 având capacități de 4k 60fps, în timp ce X-T30 dispune numai de 4k 30fps.

Performanțele de gamă dinamică, culoare și noise situează camera în top-ul APS-C-urilor. Aparatul vine cu valori ISO native între 160 – 12800. Până în 2000-3200 având calitate destul de bună; ce este peste 6400 însă este destul de slab calitativ. Fiind un senzor X-trans, cu arhitectura specifică, imaginile au mai puțin noise de culoare.

Focus

Sistemul de focus vine în mai multe moduri, pe foto avem: Single point, Zone și Tracking. Modurile sunt intuitive și eficiente. Pe partea de video există doar două moduri: Multi și Area. În modul Multi camera alege singură subiectul din întreg cadrul, iar în modul Area este similar cu Single point, diferența fiind ca marimea punctului nu se poate modifica (așa cum se poate pe X-T3). Pe video modul Tracking lipsește, lucru care poate fi ușor deranjant.

Modul Multi face de cele mai multe ori o treaba excelentă. Acest mod poate fi suprascris în timpul filmării de cel Area prin simpla atingere a ecranului în zona în care dorești sa focalizezi, făcând focusul automat pentru filmare să rămână o variantă ușoară și sigură.

Sensibilitatea la lumina a focusului este de -3EV, deși nu este un număr impresionant în zilele astea, focusul s-a descurcat mult peste așteptările mele în condiții de lumina slabă, facand haunting doar în cateva situatii foarte dure și ratand puține cadre.

Focalizarea continua vine cu câteva preseturi și îți lasă libertatea să-ți faci setarile proprii. Modul standard este destul de bun, însă sunt situații în care un mod personalizat face o diferență sesizabilă în viteza de focus (în special în condiții de wildlife sau sport).

Ca orice mirrorless, vine la pachet cu opțiunea de detecție facială și a ochilor, aici camera se descurcă ok, performanțele nefiind totuși ridicate. Un dezavantaj este ca opțiunea de selectare a feței trebuie activata înainte de fiecare declansare si nu rămâne activă continuu.

Vizor & LCD

Vizorul redă imagini clare, lipsite de lag. Performanțele sunt mai scăzute în lumina foarte slabă, însă acest lucru este normal. Prezintă un mic flicker în momentul focalizării (datorită schimbării diafragmei pentru focalizare). Opțiunea de luminozitate automată nu se descurcă prea bine, am preferat să setez manual luminozitatea la maxim atunci când fotografiam în lumina zilei.

Ecranul este de tip tilt, cu opțiune de touchscreen, fiind foarte util în cazul fotografiilor macro, fotografierii de la bust sau în cazul în care trebuie sa fotografiezi de deasupra mulțimii. Faptul ca nu se întoarce în lateral îl împiedică însă să devină o camera excelentă pentru vlogging.

Style

Fujifilm este cunoscut pentru culorile plăcute, similare celor de pe film. Profilele de culoare ușurează procesul de editare și fac viabilă chiar și opțiunea de a fotografia JPG. Clasic Chrome este o opțiune bună pentru portrete, redând o culoare plăcută a pielii. Pentru peisaj se remarcă Astia și Velvia, cel din urmă fiind mai saturat. Eterna este modul ideal pentru o editare amănunțită, păstrând foarte multe detalii.

Video

Un alt capitol pentru care este renumit aceste brand îl reprezintă partea video. Sunt destul de multe de spus, cu un numar mare de laude si cu cateva piedici. Cu 26mpx aparatul filmează la rezoluție maximă de 4k, fără crop, făcând downscale de la 6k. Acest mod de 4k vine cu cele mai interesante lucruri. Pe langa calitatea greu de comparat, modul de 4k oferă o opțiune de “Interframe noise reduction” care funcționează excelent, păstrând calitate și permițând utilizare cu ușurință a unor valori mari de iso. Camera oferă formatul standard de 16:9, dar și cel de 17:9 (DCI) la rezoluția de 4096×2160. Atat în 4k cât și în FHD se poate înregistra cu până la 200 Mbps, lucru foarte util la editare. Opțiunile de framerate sunt puțin mai limitate, în 4k oferind maxim 30 fps, în FHD având însă 120fps. Un alt lucru esențial în filmare este profilul F-log, disponibil de la o valoare ISO de cel puțin 640. Modul redă o gamă dinamica largă și oferă posibilitatea de editare mult mai amplă. Acest mod, utilizat la pachet cu LUT-urile oficiale oferite de Fujifilm creaza un contrast excelent și niște culori plăcute, realiste, fără nuanțe roșiatice.

Cum ziceam, aparatul vine și cu niște piedici, neputând să filmezi continuu mai mult de 10 min în 4k și mai mult de 15 min în FHD. Asta nu reprezintă o problemă pentru mine, rar filmez mai mult de 10 min fără un cut, însă faptul ca în 4k se încălzește foarte repede a reprezentat o problemă. În FHD la 30fps lucrurile stau un pic mai bine, dar nici acolo nu se poate filma prea mult timp continuu și categoric nu se pune problema de filmat integral un eveniment mai lung de 30-40min.

Alte detalii despre cameră:

  • 20fps și 30fps (crop 1.25) black-out free
  • Un singur slot SD, poziționat lângă baterie
  • Camera se încarcă cu USB-C
  • Portul de jack este de 2.5mm, necesită adaptor la 3.5mm

Dezavantajele X-T30 față de prezent:

  • Lipsa stabilizării
  • Focusul – Acest dezavantaj nu mai este însă prezent și la versiunea mai nouă, X-T30 II, aparat care dispune la momentul actual de același sistem de focus cu X-T4
  • Bateria (380 de cadre CIPA

Concluzie

Cu un număr mic de dezavantaje, Fujifilm X-T30 oferă în continuare calitate într-un body compact și accesibil, fiind produsul ideal pentru foarte mulți fotografi

Articol și fotografii de Mihail Chirobocea

Tu deții echipamente de la Fujifilm și dacă da, care este experiența ta cu acestea? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.