Ce dronă să alegi? Tipuri de drone și beneficiile lor
- F64
- 16minutes read
Există multe avantaje în a avea o dronă, fie că ești utilizator recreațional sau profesionist. Posibilitatea de a realiza fotografii sau filmări spectaculoase de la înălțime reprezintă, mai ales în era rețelelor sociale, un stimulent puternic. Dilema apare când vezi câte tipuri de drone sunt pe piață. Ce dronă să alegi și ce beneficii îți va aduce?
Îți arătăm mai jos câte feluri de drone civile te întâmpină în ofertele magazinelor și cum te poate ajuta fiecare dintre ele. La finalul articolului, vei fi mult mai informat privind utilizările multiple ale acestor aeronave fără oameni la bord. De asemenea, vei ști și dacă îți dorești o dronă mare sau mică, o minidronă cu infraroșu sau una care are cameră, o dronă DJI sau una ieftină și bună.
Categorii de drone în funcție de zboruri
Trebuie să știi că există trei categorii de zboruri: deschise, specifice și certificate.
Drone din clasa de zbor „Deschis”:
- Drone deschise A1 – Drone ușoare, cu distanțe limitate pentru utilizatorii obișnuiți.
- Drone deschise A2 – drone controlate în oraș cu o distanță minimă de 50 m față de persoane neimplicate (cu excepția dronelor de clasa C2 care pot fi manevrate la o distanță de 30 m);
- Drone deschise A3 – drone cu greutate maximă de 25 kg, operate la o distanță minimă de 150 m de zone industriale, comerciale, rezidențiale sau de agrement.
În cazul în care nu este îndeplinită una dintre cerințele prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare 2019/947 privind încadrarea unui UAS la categoria „deschise”, operatorul va trebui să obțină autorizațiile necesare pentru a opera zboruri în categoria „Specifice”.
Drone din clasa de zbor „Specific”
Acestea pot zbura în zone restricționate pentru care e necesară aprobare de la AACR.
Drone din clasa de zbor „Certificat”
Pot zbura în operațiuni de mare risc, zbor deasupra mulțimilor, cu transport de pasageri ori materiale periculoase, pentru care e necesară certificarea operatorului și a UAV, precum și, după caz, posesia unei licențe de către pilotul la distanță.
Categorii de drone în funcție de greutate
- C0 – Au o greutate sub 250 g (aici, sunt incluse și dronele construite care au aceeași greutate). Pot zbura în categoriile de zbor deschis A1și A3. Nu necesită deținerea unei licențe de către pilot și pot zbura deasupra oamenilor neimplicați, dar acest lucru trebuie evitat ori de câte ori este posibil. Nu pot zbura deasupra mulțimilor.
- C1 – Au o greutate de până la 900 g. Pot zbura în subcategoriile A1 și A3. Zborul deasupra oamenilor neimplicați și mulțimilor este interzis. Pilotul trebuie să treacă un examen online.
- C2 – Au o greutate de până la 4 kg. Pot zbura în subcategoriile A2 și A3, fără zbor deasupra mulțimilor, iar față de persoane neimplicate trebuie păstrată o distanță de 30 de metri. Pentru pilot e necesară obținerea unui certificat de competență.
- C3 și C4 – Au o greutate de până la 25 kg (inclusiv drone mari construite ce au aceeași greutate). Zboară în subcategoria A3 și necesită parcurgerea cursului și promovarea examenului online.
Categorii de drone în funcție de mărime
- Drone foarte mici: au până la 15 cm lungime și 200 g. Se folosesc pentru supraveghere militară.
- Drone mici: au până la 30 cm lungime și între 200-1000 g. Se folosesc în mod recreațional, pentru fotografii și inspecții la interior.
- Drone medii: au între 30 cm și 1.20 m și sub 20 kg. Se folosesc pentru diverse aplicații profesionale și fotografii la nivel de amator.
- Drone mari: au peste 1.2 m și 20 kg. Sunt utilizate în armată, în livrări civile și pentru filmări profesionale.
Tipuri de drone în funcție de aripi
Dronele pot avea aripi fixe și aripi rotative. Există trei categorii principale de drone în funcție de design: cu aripi fixe sau rotative și cu mai multe rotoare.
Drone cu aripi fixe
Dronele cu aripi rigide nu se pot ridica pe verticală, ci se lansează cu mâna, catapulta sau de pe o pistă și au nevoie de pistă pentru aterizare. Sunt mai stabile în aer la apariția unor erori tehnice sau de pilotaj.
Au dimensiuni variind între 350 mm și 700 mm și pot transporta mai multe echipamente sau încărcături pe distanțe mai lungi, economisind energie. Sunt ideale pentru livrări de colete sau zboruri de lungă durată, dar necesită un spațiu mai mare pentru manevre.
Tipuri de drone cu aripi fixe:
- Aripă Delta: aripile au formă triunghiulară.
- Planor: elicea este montată în fața aripilor, ceea ce presupune plasarea camerei pe partea inferioară a fuzelajului dronei; coada are formă de T sau V; sunt drone lente, dar pot zbura timp îndelungat;
- Skywalker: aripi cu formă dreptunghiulară și elice montată în spatele acestora, ceea ce permite montarea camerei pe capul dronei, fără a restricționa în vreun fel câmpul vizual. Sunt destul de rapide și pot zbura un timp îndelungat.
- Convențional: elicea este montată în față, iar aripile au formă dreptunghiulară; nu sunt cele mai adecvate pentru montarea unei camere foto.
Drone cu aripi rotative
Printre avantajele acestui tip de drone se numără abilitatea manevrării lor în spațiu mic. Pot decola și ateriza pe verticală și se mențin stabile în aer, fiind potrivite, printre altele, în misiuni utilitare, de supraveghere și inspecții. Practic, aceste drone operează într-o manieră similară unui elicopter. Ca dezavantaje, putem menționa autonomia redusă în aer și complexitatea proceselor de întreținere și reparație motivate de construcția elaborată.
Drone cu multiple rotoare
Dronele multirotor sunt aparate de zbor cu aripi rotative și mai multe rotoare. Au o stabilitate bună și sunt perfecte ca drone de filmat sau pentru operațiuni de cartografiere aeriană.
Quadrocopterele (cu 4 motoare și 4 brațe de sprijin), așa cum este drona DJI Mavic Air 2s, au cele mai multe utilizări civile. Poți opta și pentru un tricopter, mai ales dacă ești începător ca utilizator recreațional de drone, datorită vitezei mai reduse decât a unui quadrocopter.
Hexacopterele pot avea 6 brațe, fiecare cu câte un motor, sau 3 brațe cu câte 2 motoare. Acestea sunt mai rapide decât celelalte tipuri de drone, dar sunt și mai voluminoase și costisitoare. De obicei, sunt folosite pentru transporturi.
Octocopterele (8 motoare) sunt cele mai robuste, mai rapide și mai stabile drone multirotor. Pot fi folosite și în condiții atmosferice dificile (ploaie, vânt), de aceea, sunt foarte potrivite în cazul filmărilor la mare altitudine pentru producții cinematografice sau show-uri de televiziune. Un dezavantaj al octocopterelor este consumul mare de energie, ceea ce implică și mai puțină autonomie de zbor.
Tipuri de drone în funcție de utilizări
Drone pentru fotografii și filmări aeriene
Datorită capacității lor de a oferi perspective unice și captivante din aer, dronele sunt utilizate frecvent la realizarea filmelor și fotografiilor aeriene. Acestea sunt echipate cu camere avansate și tehnologii de stabilizare a imaginii, reușind astfel să captureze fotografii/filmări clare chiar și în condiții meteorologice dificile sau la înălțimi mari. În aceste scopuri, se pot folosi drone multirotor de dimensiuni mici, medii sau mari.
Ca echipamente ideale pentru fotografia aeriană recomandăm drona DJI Tello. Aceasta este o dronă mică, performantă, foarte potrivită pentru începători, dar capabilă să efectueze cascadorii în zbor. De asemenea, dronele Mavic Air 2 și 2 Pro se comportă foarte bine în producția de film, tu trebuie doar să decizi care răspunde cel mai bine cerințelor tale de lucru.
Drone pentru transporturi
Dronele cargo pot transporta marfă sau bunuri într-un mod mai rapid și mai eficient decât livrarea prin intermediul vehiculelor tradiționale sau a curierilor. Acestea au capacitatea de a zbura pe distanțe mari și de a evita traficul rutier. De asemenea, facilitează livrarea produselor esențiale sau medicale în zone greu accesibile sau îndepărtate. În această categorie, putem include atât dronele cu aripi fixe, cât și pe cele multirotor.
Drone pentru curse
Dronele pentru întreceri sunt realizate într-un mod diferit comparativ cu modelele destinate fotografierii și înregistrării video pentru uz recreațional. Sunt concepute pentru a fi ușoare, rapide și pentru a oferi o experiență de zbor captivantă. Sunt parțial construite din fibre de carbon, un material extrem de ușor, dar care oferă stabilitate.
Drone militare
Aici, putem încadra atât nanodronele, aeronave suficient de mici și ușoare pentru a putea zbura fără a fi detectate, cât și dronele mari și foarte mari. Dronele militare pot fi echipate cu niște camere cu infraroșu, termoviziune și senzori pentru identificarea țintelor sau cu armament. Pot efectua misiuni de recunoaștere pe teritoriile inamice sau furnizare de informații, pot transporta provizii și echipament sau pot evacua răniți din zone periculoase.
Drone pentru inspecții și supraveghere
Dronele cu aripi fixe, dar și cele multirotor sunt utilizate pentru inspecții și supraveghere utilitară din ce în ce mai mult, deoarece oferă o soluție rapidă și eficientă pentru evaluarea infrastructurii. Acestea pot verifica linii electrice, poduri, conducte și clădiri înalte, turbine eoliene, pot furniza imagini de înaltă calitate și informații importante despre starea obiectivelor, ajutând la identificarea problemelor și la planificarea intervențiilor în mod adecvat.
Drone pentru cartografiere aeriană
Utilizarea dronelor cu rază medie și lungă de acțiune pentru cartografieri aeriene oferă o metodă eficientă și precisă de a colecta date topografice și geospațiale. Dronele pot fi echipate cu senzori speciali sau camere pentru a colecta imagini detaliate și date cu acuratețe mare. Folosind aceste informații se vor crea apoi hărți detaliate sau vor fi folosite pentru a monitoriza schimbări în teren și mediu.
Oficial, drona DJI Mavic 3 nu are capacități de cartografiere, însă utilizând funcția Hyperlapse se pot obține informații tridimensionale pentru măsurători.
Drone folosite în agricultură
Dronele sunt utilizate pentru a scana terenurile și a colecta informații precum nivelul de umiditate al solului sau distribuția culturilor cu scopul de a optimiza irigarea și fertilizarea. O altă utilizare a dronelor în agricultură este inspectarea culturilor prin identificarea problemelor precum boli sau dăunători sau pentru a efectua livrări rapide de produse sau materiale agricole.
O dronă performantă pentru utilizări în agricultură este Autel Evo II Pro, datorită autonomiei de zbor de până la 40 de minute și a sistemului performant de evitare a obstacolelor.
Drone pentru scanări aeriene LiDAR
Tehnologia LiDAR (Light Detection and Ranging) utilizează energia luminii și lasere avansate pentru a scana și măsura un obiectiv de la distanță. Procesul este similar celui prin care un sonar detectează obiecte folosind unde ultrascurte. Când este montat pe drone care zboară la înălțime, LiDAR poate trece prin frunziș sau alte obstacole, ceea ce alte sisteme de cartografiere nu pot face.
Senzorii LiDAR se atașează, de obicei, pe drone cu aripi fixe. Astfel de sisteme de zbor sunt foarte utile în domenii precum arheologia, mineritul sau pentru oferirea informațiilor critice la locul accidentelor.
Drone pentru misiuni de salvare
Pot oferi o perspectivă aeriană asupra scenelor unor dezastre naturale sau în alte situații de urgență, pot transporta ajutor medical mai rapid decât alte vehicule și pot ajuta la localizarea persoanelor dispărute. O dronă eficientă în misiuni de salvare trebuie să fie dotată cu termoviziune și să aibă o autonomie de zbor cât mai mare.
Drone „pompier”
Dronele sunt utilizate din ce în ce mai des de către departamentele de pompieri pentru a-și eficientiza misiunile. Acestea pot fi folosite pentru a inspecta zone inaccesibile sau periculoase, precum clădiri în flăcări sau zone cu risc de alunecare de teren, pentru a evalua situația și a lua decizii mai informate. De asemenea, dronele care au camere termice sau camere de înaltă rezoluție pot oferi imagini detaliate și informații despre focarele de incendiu și dispunerea victimei.
Așadar, utilitatea dronelor este de necontestat pentru numeroase industrii și activități. Este important să-ți identifici atent nevoile și să verifici specificațiile aparatului de zbor înainte de a efectua o achiziție. Drona poate fi o investiție valoroasă și îți poate simplifica munca sau îți poate oferi noi posibilități de explorare și creativitate
Citește articolul: Cum să zbori legal cu drona în 2023 pentru a fi la curent cu toate noutățile legistlative în ceea ce privește utilizarea dronelor