Cartea foto Romanias – Descoperă România prin ochii a 6 fotografi

Romanias este un salt în adâncul României contemporane și planurile ei largi de reprezentare, prin obiectivul unui grup de fotografi și scriitori de clasă internațională.

Iată ce susține curatorul proiectului, Florian Ebner:

“În ciuda diferenței de metode și stiluri, precum și de subiecte și interese, autorii acestor proiecte împărtășesc o viziune asupra României care este rezumată în titlul pluralizat al proiectului: Romanias. Căci în prezent este greu să vorbim despre o singură Românie. Mai multe țări și mai multe realități par să existe, sau mai degrabă să coexiste simultan. Ce au descoperit acești fotografi în România, ce proiectează în perspectiva lor asupra țării, și cum rezonează viziunea lor cu cea a lui Cristian Movilă, fotograful român și fondatorul EIDOS care a contribuit el însuși la un eseu fotografic în carte?

Mai departe, ce vom descoperi despre cei 30 de ani care au trecut de la Revoluție, privind aceste eseuri fotografice care, în propriile lor modalități, explorează România de astăzi? Aceste lucrări care nu numai că oferă o imagine transversală a României, ci sunt însețate de indicii latente pe care doar viitorul le va dezvălui.”

Cartea a fost publicată de fundația EIDOS, București, având un design proiectat de către Sascha Lobe și Pentagram, Londra. Această carte însotește o expoziție care are loc în mai multe țări și care a fost lansată la Muzeul Național de Artă al României. 

Despre curator

Florian Ebner este şeful Departamentului de Fotografie al Centre Pompidou din Paris. Înainte, a ocupat funcţia de manager al Colecţiei Fotografice a Muzeului Folkwang şi de director al Muzeului pentru Fotografie Braunschweig, a fost managerul temporar al Colecţiei Fotografice a Berlinischen Galerie şi a predat fotografie la Academia de Arte Vizuale din Leipzig. În 2015, a curatoriat Pavilionul German de la Bienala de la Veneţia.

Despre designer

Sascha Lobe este un designer ce activează la intersecția dintre arhitectură și design grafic. S-a alăturat Pentagramului ca partener în iunie 2018. Printre clienții săi se numără Mercedez Benz, Vitra, Adidas, Hugo Boss. De asemenea, Lobe a creat identitatea celebră pentru muzeul Bauhaus-Archiv și a colaborat cu mari arhitecți precum Daniel Libeskind. A primit peste 100 de premii internaționale în toate domeniile comunicării vizuale, incluzând Type Directors Club New York, Red Dot Design Award și European Design Award.

Fotografii proiectului

Bieke Deporter ( membră Magnum)

Bieke Deporter a primit o nominalizare Magnum la numai 25 de ani.  A câştigat mai multe premii, cel mai recent fiind Larry Sultan în 2018, şi a publicat patru cărţi, inclusiv „Ou Menya” (2012) şi „As it may be” (2017). Proiectul ei aflat în desfăşurare, Agata, derulat alături de o femeie pe care a cunoscut-o în Paris în 2017, este o dovadă a interesului ei pentru colaborări în care mereu poveştile îi aparţin doar parţial, iar parţial altor persoane.

Thomas Dworzak ( membru Magnum)

Thomas Dworzak a acoperit unele dintre cele mai mari conflicte din perioada noastra din Caucaz, Baalcani, Afghanistan, Orientul mijlociu și cel mai recent criza refugiaților din Europa. În 2018 a încheiat un proiect despre moștenirea lăsată de Primul Război Mondial în jurul lumii la 100 de ani de la încetarea conflictului.

Paolo Pellegrin ( membru Magnum)

Paolo Pellegrin este câștigător al multiplelor premii, inclusiv 10 premii World Press Photo si medali de aur Robert Capa. În 2006 ia fost acordat grant-ul in fotografie umanistică W. Eugene Smith Grant. Este autor a peste 11 cărți printre care “Dies Irae” (2011); “As I Was Dying” (2007); “Double Blind” (2007) și monografia sa din 2018 “An Anthology” care a fost acompaniata de o expoziție la muzeul Maxxi din Roma, curatoriată de către Germano Celant.

Alec Soth ( membru Magnum)

Alec Soth a publicat peste 25 de cărți printre care “Sleeping by the Mississippi” (2004), “Broken Manual” (2010) și “Songbook” (2015). Soth a avut mai mult de 50 de expoziții și a primit numeroase premii și burse, cel mai notabil, bursa Guggenheim în 2013.

Newsha Tavakolian ( membră Magnum)

Newsha Tavakolian a început să lucreze pentru presa din Iran la vârsta de 16 ani acoperind războaie în Iraq și o gamă de probleme sociale în Iran. De-a lungul timpului interesul ei sa mișcat dinspre fotografie de jurnalism înspre fotografia de artă. Explorează fenomene sociale în țara sa și conflicte de aproape și de departe.

Cristian Movilă

Cristian Movilă este un artist şi fotograf care locuieşte şi lucrează în Bucureşti. În decursul ultimilor zece ani, fotografiile lui au fost publicate, printre alte publicaţii, în The New York Times, National Geographic şi Time Magazine, dar şi adunate în colecţii private şi publice din România şi străinătate. De asemenea, Cristian Movilă a înfiinţat în 2009 Fundaţia EIDOS pentru a crea o platformă mai amplă pentru desfășurarea de proiecte culturale în România. Fundaţia a găzduit diverse evenimente internaţionale, cum ar fi expoziţia World Press Photo, şi a organizat altele, printre care festivalul UNFINISHED.


Articol și fotografii preluate de pe site-ul Eidosfoundation.org

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.