(c) Andrei Pandele

Vă invităm La Biserica Icoanei, pentru 2 prezentări inedite de carte

În data de 20 septembrie 2020 de la ora 12:30 vor avea loc două prezentări de carte, La Biserica Icoanei, prezentată de autorul Andrei Pandele și Frumusețea revine pe Lipscani, de autorul ei Andrei Bârsan. Ambele cărți sunt scoase în regie proprie de către autori, îmbinând fotografia de calitate cu dragostea pentru orașul București.

Cărțile vor fi prezentate în curtea Bisericii Icoanei (strada Icoanei nr.12). Pe durata evenimentul cărțile au 15% reducere de preț ( 55, respectiv 50 de lei) și autografe asigurate.

Date tehnice 

Cartea La Biserica Icoanei de Andrei Pandele

  • 208 pagini
  • format 27×20 cm color
  • broșată
  • tiraj 400 exemplare
  • preț 65 de lei

Cartea Frumusețea revine pe Lipscani de Andrei Barsan

  • 240 pagini
  • format 19×13 cm, full color
  • cartonată
  • prefață de Adrian Majuru și panorama graffiti din Lipscani
  • tiraj 200 exemplare
  • preț 80 de lei

Despre cartea La Biserica Icoanei și câteva cuvinte de la autor

Autorul este la a 7-a carte, ultimele 2 cu editura Humanitas.

După reacțiile celor care au văzut-o, cartea depășeste așteptările. Are 208 pagini cu 188 fotografii color făcute în perioada 2009-2017. Sunt și 2 imagini din 1974.

Majoritare sunt fotografiile cu enoriași, nu cu clădirea.

Fiind multe fotografii cu copii, autorul a cerut părinților permisiunea scrisă de a folosi în carte
imagini cu copiii lor. Nu a primit niciun refuz.

Cartea are 14 capitole: Acasa; Copiii se simt bine aici; Preoți cu har; Enoriasi cu evlavie; Copii la împartășanie; Icoana; Liturghia; Mari sărbători; Slujbe Botez, Cununie; Oaspeți; Procesiuni; Corul; Viața în Comunitate.

“Reprezentanți ai unei insule latine izolate și insolit ortodoxe, românii au rămas ancorați în acest pământ. Din stepele Asiei au venit peste ei valuri-valuri de popoare migratoare. În pofida vicisitudinilor, locuitorii acestor meleaguri au rămas pe loc.

Și-au păstrat limba și credința. Credința creștină și Biserica Ortodoxă au concurat la coagularea și cristalizarea comunităților locale. Teoria arhitect Dana Harhoiu susține că orașele tradiționale s-au dezvoltat pe principiul bobului de zmeură, cu proprietăți și locuințe aglutinate în jurul bisericilor rurale, ulterior devenite biserici de cartier.

Casa în care copilărise tata era ocupată de chiriași. În 1972, un cuplu a plecat definitiv. M-am mutat în camera rămasă liberă. În 1973, de Paști, am fost prima dată la biserica Icoanei. Din 1974 întreaga familie a revenit în apartament. Părintele profesor Necula a devenit duhovnicul mamei. Venea la noi în casă la botezuri sau decese. Mă consideram un credincios nepracticant. Profesiunea și hobby-ul îmi ocupau tot timpul. Obișnuințe vechi din „Epoca de Aur” mă țineau într-un creștinism discret, mai la o parte de biserică. În 1991, prima mea soție și-a încercat norocul; a rămas în vest. Dar eu am revenit.

După ani, m-am recăsătorit. Foarte credincioasă, draga mea soție m-a apropiat de biserică. La început am condus-o pe ea. Cu timpul, am descoperit că mă simt și eu bine acolo. „Numai babele merg la biserică!” Da ! Și ele, dar nu numai. În bisericuța noastră se întâmplă lucruri interesante. Întâlnești oameni de calitate. Un mare merit îi revine preotului paroh – a reușit să transforme enoriașii bisericii într-o comunitate. Aici vin oameni simpli, dar și vârfuri profesionale: fizicieni, numeroși medici, deputați, miniștri în funcție. Toți vin cu întreaga familie și cu copiii. De Florii în 2017 am numărat peste 150 de copii la împărtășanie. Nu numai că s-au împartășit, dar îi vedeai cât de bine se simt în biserică.”

“Când mi-am luat prima dată aparatul fotografic la biserică, soția a plâns, sigură că o fac de râs. La sunetul declanșării, am fost privit cu reproș. Anii au trecut. Acum mă privesc nedumeriți dacă vin cu mâna goală. Lumea mă știe, prezent și cuminte, dar cu aparatul la îndemână. Imaginația și inspirația sunt importante.

Multe s-au schimbat în 15 ani. Viața merge înainte. Bebelușii au crescut, acum merg la liceu, foștii prichindei s-au înălțat. Dascălii au fost hirotoniți preoți. Picturi murale terne, de școala Tătărăscu, au fost înlăturate, lăsând vizibilă pictura optimistă a secolului XVIII. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și-a reluat înfățișarea cunoscută, este din nou ferecată în argint.

Biserica nu este doar clădirea, ci și comunitatea enoriașilor parohiei, împreună cu preoții. La biserică, ne putem goli sufletul de amărăciune și stres, pe care le înlocuim cu bucurie, empatie și iubire. Creștinii practicanți își dezvoltă capacitățile de empatie, consolidând relațiile cu cei apropiați. La biserica Icoanei oamenii se cunosc între ei. Cu rândul, după Liturghie, 2-3 doamne oferă un ceai cald celor care ies din biserică. E un prilej de conversație, o bună ocazie de a lega cunoștințe, chiar relații de prietenie. Din necunoscuți, câțiva ne-au devenit prieteni apropiați.”

Vă așteptăm cu drag la aceste prezentări unde puteți achiziționa cărțile la preț redus, cu autografi de la autori.

Urmărește-ne în continuare pentru a afla detalii despre evenimentele importante pentru comunitatea de fotografi și videografi.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.