11 proiecte foto pe care le poți face în timpul liber

Nu este nevoie să călătorești în locuri îndepărtate pentru a găsi subiecte de fotografiat, poți găsi extraordinarul și o mulțime de provocări și în locurile familiare, în lucrurile care te înconjoară și despre care crezi că nu mai ai ce să descoperi. Ele te așteaptă doar să le descoperi într-o altă lumină.

Pentru a te ajuta, am creat o listă de proiecte fotografice pe care le poți realiza de acasă. Ele te vor provoca să gândești altfel și să vii cu tot felul de idei creative.

Fotografia culinară

Este destul de ușor să fotografiezi cina cu smartphone-ul. Totuși, pentru acest proiect, încearcă să transformi mâncarea – sau mai bine zis ingredientele pe care le folosești – într-o fotografie fine art. Asigură-te că iluminarea te va ajuta să reduci umbrele din jurul tău.

Fotografii de la A la Z

storia

Să cauți un subiect care corespunde fiecărei litere a alfabetului reprezintă o adevărată provocare fotografică. O parte din dezvoltarea pasiunii pentru fotografie este capacitatea de a găsi subiecte de fotografiat acolo unde ceilalți nu văd decât niște lucruri banale. Pentru acest proiect, literele mai dificile te vor provoca și mai mult.

Fotografia alb-negru

fotografierea fumului
(c) Tatiana Butuc

La fel ca proiectul foto de la A la Z, fotografierea doar în alb și negru te va ajuta să îți dezvolți creativitatea, dar într-un mod diferit. Din cauza lipsei culorii, fotografiile alb-negru depind de alți factori și anume linii, modele, texturi, forme și bineînțeles lumină și umbre. Astfel, a învăța să vezi în alb și negru este o abilitate importantă și atunci când vorbim despre fotografiile color. La urma urmei, deseori aceste detalii fac diferența între o fotografie bună și una memorabilă.

Fotografiază uleiul și apa

Testează-ți capacitatea de a crea artă abstractă fotografiând ulei și apă. Așază o cârpă colorată sau o bucată de hârtie pe o masă. Pune câteva picături de ulei de gătit într-o sticlă de apă, apoi pune vasul deasupra hârtiei sau cârpei. Adaugă o sursă de lumină – un bliț sau chiar o lampă incandescentă care poate fi înclinată – și surprinde interacțiunea izbitoare a acestor elemente. Rezultatele vor fi uluitoare. În plus, te poți familiariza cu crearea de fotografii abstracte și poți începe să descoperi mai multe despre fotografia macro.

 

Lucrează cu apa

Tot ce ai nevoie pentru acest proiect este o sticlă de apă care permite să cadă din ea picături mici, o sursă de iluminare bună, un fundal neutru și o configurare a aparatului care permite să surprinzi picăturile de apă în aer. Este o idee suficient de simplă, dar este un proces destul de complex care necesită să practici ajustarea setărilor de expunere ale aparatului foto.

Exersează adâncimea de câmp mică

Stăpânirea adâncimii de câmp este doar unul dintre numeroasele concepte fotografice importante care duc imaginile la nivelul următor. Utilizarea unei adâncimi de câmp reduse este o practică obișnuită în portret, deoarece permite să atragi atenția privitorului asupra subiectului. Cu o adâncime mică a câmpului, fundalul devine estompat, permițând subiectului fotografiei să ocupe rolul central. Din fericire, poți exersa această abilitate din confortul propriei case.

Folosește obiectivul “greșit”

Un lucru care îți poate bloca creativitatea de fotograf este să folosești constant un anumit tip de obiectiv într-un anumit decor. O modalitate excelentă de a experimenta este să alegi să folosești alt tip de obiectiv decât o faci de obicei. De exemplu, fotografiază copilul în curte și, în loc să folosești un obiectiv standard, fotografiază cu un obiectiv cu unghi larg. Sau poți utiliza un teleobiectiv pentru a realiza portretele câinelui. Astfel vei putea vedea subiecte de zi cu zi într-o lumină total nouă.

Uită-te în jos

Când facem fotografii, este firesc să privim spre exterior la nivelul propriului nostru ochi. Condimentează lucrurile schimbând perspectiva și uitându-te în jos pentru subiecte noi de fotografiat. Această provocare te va ajuta să fii mai atent și să cauți micile detalii care pot avea impact într-o fotografie.

Alege minimalul

Poate că unul dintre cele mai grele lucruri de făcut în calitate de fotograf este să înveți să compui imagini simple. A alege minimalul este greu pentru că nu vedem astfel de scene cu proprii noștri ochi – fie că este vorba despre sufrageria noastră, curtea sau priveliștea de pe verandă, suntem bombardați de stimuli, deci este firesc să avem tendința de a crea imagini cu acei stimuli incluși. Dar, în loc să incorporezi absolut totul într-o singură imagine, încearcă să excluzi toate lucrurile în plus și să te concentrezi pe un singur subiect puternic.

Lucrează în lumină scăzută

Realizarea fotografiilor în lumină scăzută este o propunere înfricoșătoare pentru mulți fotografi, deoarece cu mai puțină lumină trebuie să muncești puțin mai mult la setările camerei. Dar acest nivel suplimentar de muncă te va ajuta până la urmă, deoarece prin această practică vei ajunge să poți fotografia indiferent de iluminarea din jur.

Fotografiază scenele de zi cu zi

Poate că provocarea finală a fotografiei de acasă este de a realiza o fotografie superbă din obiecte sau scene mundane, de zi cu zi. De ce? Fără un subiect inspirat, iluminare deosebită sau detalii interesante, ideea creării unei fotografii atrăgătoare se încadrează și mai mult în abilitățile tale de fotograf. În loc să te bazezi pe culori vibrante sau subiect unic, trebuie să ai încredere în abilitățile tale compoziționale pentru a crea o imagine interesantă.

Ce proiecte foto ai mai adăuga în această listă?

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.