(c) Iris Maria Tușa

Antarctica sau fotografia la un capăt de lume, cu Iris Maria Tușa

Modurile în care oamenii se hotărăsc să iasă din zona de confort și să pună piciorul în colțuri îndepărtate ale lumii sunt fascinante. Poate nu pentru toată lumea, însă ceea ce creatorii dau mai departe sunt frânturi de experiențe adunate prin filtrul viziunii proprii. Frânturile de experiențe care îndeamnă un fotograf să le transforme în imagini și proiecte sunt compuse din tot ceea ce ne înconjoară la un moment dat și lasă o amprentă. Aprinde beculețul ăla revelator, îți dă o clipă de “Evrika!” sau pur și simplu te lasă suficient de mut încât să declanșezi, să intri în transa momentului în care te afli și să tragi o concluzie la final.

Iris Maria Tușa este cercetător științific în cadrul departamentului pentru Cercetări Arctice şi Antarctice al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB). Iris a făcut parte din cadrul expedițiilor științifice ROICE 3 ani(2016, 2019 și 2020). Aceste expediții s-au desfășurat în Antarctica de Vest, Insula King George, Peninsula Barton. Cercetătorii români au fost găzduiți de baza de cercetare King Sejong ce aparține Coreei de Sud. Acest lucru a fost posibil prin intermediul unui acord cadru realizat între INCDSB și Institutul de Cercetări Polare Coreene (KOPRI). 

Nu știu ce are în plan mai departe, dacă s-a îndrăgostit irevocabil de ținutul înghețat sau suficient încât să continue cu expediții în alte colțuri ale lumii care-ți taie răsuflarea. Din curiozitatea de a o cunoaște mai bine pe Iris și a primi un sumar de studiat al creației sale, am ales să facem acest interviu, pe care să îl împărtășim cu voi. 😊

Bună, Iris! Mă bucur tare că am ocazia să discut cu tine. M-am tot gândit la o modalitate de a scoate la iveală prin cuvinte cele mai interesante părți din expediții și mi-am dat seama că ceea ce oferă profunzime unei povești, nu este numai subiectul, cât și contextul. Hai să începem cu a vorbi un pic despre tine. Despre tine înainte de Antarctica. Cine este Iris? Ai îmbinat știința cu fotografia de la bun început, a fost fotografia cea care cumva ți-a deschis apetitul pentru știință? A fost invers? A fost pură întâmplare? Schițează-ne un scurt portret al tău. 

Bună Alexandra, pentru început lasă-mă să îți spun că mă bucură mult acest interviu și interesul tău acordat expedițiilor mele în îndepărtata și friguroasa Antarctica. Am fost foarte încântată să pot scrie despre cum văd eu acest loc mai puțin accesibil nouă oamenilor de rând și mai ales românilor. De ce mai ales românilor? Deoarece nu deținem o bază de cercetare în Antarctica. Din acest motiv, putem merge acolo doar fiind găzduiți de o bază de cercetare străină, iar acest lucru nu este foarte ușor de obținut.

Cine este Iris? Iris este o multitudine de lucruri pe care încearcă să le descopere cu răbdare, pas cu pas.  Cred că îi place să își asume riscuri și să spună da provocărilor. Știința și fotografia o ajută să facă acest lucru. 

Sunt domenii care mă ajută să descopăr, fie că vorbim de cunoașterea de sine sau de lumea înconjurătoare. Nu pot să spun că știința mi-a deschis apetitul către fotografie sau invers, ci pur și simplu amândouă contribuie la dezvoltarea mea ca individ pe mai multe planuri, de la rațional, la plan spiritual. Contribuie la apetitul meu pentru viață, însă singurul moment în care reușesc să le îmbin este acela în care călătoresc. Pe lângă munca de cercetător pe care o desfășor în multe dintre aceste călătorii, reușesc să documentez vizual locurile pe care le văd. Cred că dintre aceste călătorii, Antarctica a fost cea mai exotică și locul în care munca mea de cercetător s-a desfășurat pe o perioadă mai îndelungată astfel încât am reușit să sedimentez un pic informația. În 2019 am stat 5 săptămâni și am apucat să documentez și să încerc să transmit celor interesați felul în care am simțit eu acest loc atemporal.

 

Continuăm cu fotografia, știu că ești editor la Streethunters și cu ocazia înființării grupului Albedo am apucat să văd mai mult din ce fotografiezi. Sunt curioasă ce este fotografia pentru tine? De ce fotografie de stradă, de ce documentară? Dacă genurile acestea foto au fost mai aproape de spiritul tău ca altele, care a fost criteriul diferențiator? De ce nu fashion sau fotografie de nuntă, de concert? Ce te inspiră? Ce refuzi să abordezi și de ce? Cum vezi astăzi viitorul fotografiei, ce loc ocupă în piața artei? O să învingă superficialitatea “votului publicului” sau o să putem fi boemi =)) și curajoși în continuare, indiferent de rangul de political correctness?

Îmi place foarte mult să călătoresc, să mă plimb pe străzi și să descopăr locuri și oameni. Locurile cât și oamenii ascund o multitudine de povești care lasă diverse amprente interesante. Asta mă interesează, mă inspiră și îmi stârnește curiozitatea. Cred că sunt o persoană foarte curioasă în general și atunci aparatul foto poate deveni un pretext și un camuflaj bun pentru a fi în locuri unde în mod normal nu aș avea ce căuta. Îmi place să transmit altora felul în care văd eu locurile în care ajung. Fotografia de acest tip mi se pare mai apropiată de căutările mele sufletești. Totodată, îmi place să mă exprim liber, iar celelalte tipuri de fotografie pe care le-ai enumerat vin cu diferite constrângeri. Pentru mine fotografia este mai mult o pasiune, nu o meserie din care să câștig. Aleg să mă exprim cât mai liber cu putință. Îmi place să cred că numărul de like-uri nu dă valoare unei fotografii, deși cunosc foarte bine trendul și lupta aceasta pentru vizibilitatea online. Din păcate suntem toți prinși în acest sistem al realității virtuale care ne acaparează din ce în ce mai tare și foarte mulți dintre artiștii pe care îi cunosc tânjesc să fie validați de mulțime. Nu este corect, știu. Ne îndreptăm către o eră digitalizată fie că ne place sau nu, cam aceasta este realitatea momentan. Putem fi boemi și visători și este de preferat să rămânem așa și să nu ne supunem regulilor create de online. Mi-ar plăcea ca segmentul de piață al fotografiei să mai crească și la noi în țară deoarece mi se pare că este de și mai bine.