(c) Abdullah Naser

Tricks or tips pentru fotografiat Halloween-ul

O scurtă istorie

Halloween-ul a devenit un fenomen cultural și comercial de-a lungul anilor, cu costume și decorațiuni tot mai elaborate. Originile Halloween-ului pot fi explorate prin colecțiile de fotografii anonime, vintage, din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. În timp ce costumele sunt mai simple și, cel mai probabil, făcute în casă, aceste întruchipări înfricoșătoare ale spiritului de Halloween rivalizează cu ușurință orice putem vedea astăzi. Se pare că uneori simplitatea pură a unora dintre aceste costume creează un rezultat chiar mai înfiorător. Chiar și ceea ce trebuia să fie drăguţ, poate fi considerat de coșmar conform standardelor de astăzi.

În jurul anilor ’40 a apărut curentul pin-up şi din această epocă au rămas imagini cu vrăjitoare și fete sexy cu dovleci, fantome și altele asemenea. După cum vă așteptați, toate sunt de bun gust şi unele, s-ar putea spune, chiar elegante. Aceste fotografii erau destinate calendarelor, revistelor, cărților poștale, etc.

Dacă stăm să ne gândim, obiceiurile de Halloween sunt destul de ciudate, dar originile sale sunt și mai ciudate. Această sărbătoare de familie este în sine un monstru al lui Frankenstein – adunat din  festivalurile gaelice antice (Samhain) și riturile morții nativilor americani, plus o doză sănătoasă de colonialism. Samhain-ul  a continuat sub diverse forme, pe măsură ce creștinismul a început să se răspândească în întreaga lume, „împrumutând” multe tradiții păgâne de-a lungul timpului. În secolul al VIII-lea, Papa Grigorie al III-lea a făcut sărbătoarea oficială și a stabilit ‘Ziua tuturor sfinților’ la 1 noiembrie. Convenabil, pentru că, desigur, aceasta a fost o mișcare politică, destinată să înlocuiască aceste rituri celtice antice cu o sărbătoare mai respectabilă.

Odată cu descoperirea (colonizarea brutală) a Americii, sărbătorile europene s-au legat de tradițiile orientate spre strigoi ale nativilor americani, iar Halloween-ul, așa cum îl știm, a început să se contureze.

Era încă o sărbătoare a schimbărilor anotimpurilor, dar păgânii și nativii americani au asociat această perioadă cu prevestirile, de obicei în raport cu cei doi mari piloni ai vieții – moartea și căsătoria.

În mod firesc, oportunitatea de a purta măști și de a lua legătura cu spiritele răutăcioase a însemnat că sărbătoarea s-a asociat cu farse malițioase și vandalism răspândit. De-a lungul secolului al XIX-lea au existat diverse încercări de a elimina elementele mai groteşti, dar abia cu  anii ’50 sărbătoarea s-a mutat în sălile în clasă și a devenit mai prietenoasă.

Păgânii credeau că atunci când anotimpurile se schimbă, granițele dintre lumea vie și viața de apoi sunt mai slabe, iar spiritele cutreieră temporar pământul. Erau superstiţioşi și se „ascundeau la vedere”, deghizându-se în strigoi. De asemenea, lăsau mâncare la ușă pentru a potoli orice spirit teribil care ar putea trece – acestea sunt originile costumelor şi obiceiurilor de Halloween de astăzi.

Adesea, ei purtau o lampă făcută dintr-o lumânare în interiorul unui nap scobit – reprezentând presupus un suflet prins în purgatoriu. Pe măsură ce ‘Ziua tuturor sfinților’ s-a mutat în America, oamenii au început să folosească dovleci, deoarece erau mai abundenți și mult mai ușor de scobit. Și așa s-a născut iconicul ‘jack o’lantern’ portocaliu.

Cum fotografiem copiii - TIPS pentru ziua de Halloween

Halloween-ul este o sărbătoare în care micii pirați sau prințesele își arată personalitatea și imaginația. Dar poate fi dificil să-l determini pe micuțul vrăjitor să zâmbească pentru aparatul foto sau să surprinzi în fotografii din gașca de spiriduși în timp ce aleargă să colecteze bomboane.

Deci ce putem face?

Documentează pregătirea

Fii observator. Uneori, doar să stai și să priveşti, să surprinzi momentele aşa cum ele se întâmplă, este cea mai bună modalitate de a captura evenimentul.

Jumătate din distracția de Halloween este să alegi costume și să te pregătești. Insosteste copilul la magazin, făcând fotografii în timp ce acesta încearcă diferite măști și peruci sau reacţionează la decorațiuni înfricoșătoare. De la alegerea costumelor la transformarea finală, fotografiază experiența și urmăreşte emoția ce apare pe fața sa, în timp ce se pregăteşte pentru marea dezvăluire.

 
(c) Phillip Haumesser

Mișcă-te cât mai mult

Dacă nu vei utiliza blitz-ul, depinzi foarte mult de lumina disponibilă. Schimbând poziția și experimentând diverse unghiuri, vei găsi în cele din urmă lumina care va fi bună pentru tipul de imagini pe care doreşti să le creezi. După ce găseşti o poziție bună, rămâi acolo și continuă să fotografiezi o perioadă, dar, la un moment dat, treci la o locație nouă. Schimbându-ţi poziția, imaginile vor arăta o varietate de fundaluri, care vor atrage atenția celor care îţi vizionează imaginile.

Profită de lumina naturală

Atât ora de aur, cât și amurgul prezintă oportunități pentru imagini atmosferice pline de culori bogate, care adaugă impact personajelor tale costumate. Poţi cere copiilor să se oprească pentru a-ţi oferi un zâmbet rapid din când în când însă poate fi dificil să faci fotografii cu copiii în toiul acţiunii, așa că o fotografie aranjată este mai potrivită în asemenea momente. Vei surprinde mai mult personalitatea lor dacă îi lași să-și aleagă modul în care îţi pozează.

Uită de blitz

Deoarece Halloween-ul începe de obicei la amurg, lumina slabă reprezintă o provocare pentru a capta acele imagini perfecte. Profită petele de lumină, acestea sunt oportunități grozave de a adăuga dramă și dimensiune fotografiilor. Evită utilizarea blițului, în schimb caută în jur lumina furnizată de luminile stradale, felinare, lanterne și faruri.

Crește ISO-ul

Camerele foto actuale sunt performante şi în condiţii de lumină puţină, aşa că nu trebuie să îţi fie frică să crești ISO-ul și să deschizi diafragma pentru a-ţi asigura o viteză de fotografiere suficient de rapidă pentru a surprinde acțiunea.

Alege un obiectiv rapid

Fotografierea la o deschidere largă de diafragmă este şi una dintre cele mai bune metode de a ascunde o mulțime. Acest lucru este esențial pentru a face copiii să iasă în evidență în mijlocul unei parade aglomerate.

Include culoarea

Halloween-ul este una dintre cele mai ofertante sărbători pentru oportunităţi fotografice datorită culorilor vibrante de pretutindeni, așa că profită și foloseşte-le pentru a oferi un impact mai mare imaginii. Caută culori complementare (culori opuse fiecare pe roata de culoare) și culori similare (culori care sunt una lângă alta pe roata de culoare).

Convertește în alb-negru

 

Fotografiile făcute de Halloween au adesea tonuri de albastru sau portocaliu din cauza condițiilor slabe de iluminare. Pentru salvarea acestor imagini, se recomandă transformarea lor în alb-negru la editare. Este o modalitate excelentă de a face față culorilor nedorite dar şi pentru că subliniază şi mai mult factorul înfiorător. Cu cât adăugă mai multă atmosferă editarea, cu atât mai bine. Aceasta funcționează pentru orice, de la decorațiuni până la copii în costum.

Costumează-te

Devino parte a mulțimii, participa la festivități. Subiecții tăi își vor juca rolurile cu mai multă autenticitate atunci când nu eşti perceput ca un observator. Dacă eşti capabil să interacționezi în mod natural cu subiecții, acestea vor părea, de asemenea, naturali în fotografii. Costumează-te, fii amuzant și, mai ales, distrează-te!

TIPS pentru pregătirea unei ședințe foto cu tematică de Halloween

Planifică o repetiție

Niciun copil nu vrea să pozeze când îl aşteaptă bomboanele, dar înainte de Halloween vor face orice pentru oportunitatea de a-și îmbrăca costumul. O repetiție cu câteva zile înainte de Halloween, unde toată lumea se îmbracă complet în costumele lor, are câteva avantaje. Poţi prioritiza surprinderea portretelor copiilor în costum şi, în plus, îţi poţi edita imaginile din timp și le poţi astfel posta pe social media sau să le trimiți familiei și prietenilor în noaptea de Halloween.

Cere-le să intre în pielea personajelor

Copiilor le place să joace roluri, iar Halloween este momentul perfect pentru a face acest lucru. Purtarea unui costum îi face să se simtă mai aproape de personajele lor preferate, așa că atunci când fotografiezi copii de Halloween, încurajează-i să întruchipeze cu adevărat personajele pe care le interpretează. Dacă copiii sunt mai mici, joacă-te cu ei atunci când este momentul să fotografiezi, arătându-le cum ar acţiona personajul lor și astfel ei te pot imita și îţi vor oferi un moment minunat pentru a-l surprinde.

Include prietenii îmblăniți

Nu uita de animalele de companie. Dacă animalul este dispus (chiar dacă doar pentru un minut) să poarte ceva din costumul de Halloween al copilului, profita de ocazie. Oricând fotografiați copii sau animale, fotografiaţi de la nivelul ochilor lor. Fotografierea de la nivelul ochilor tăi, privind în jos îi face să pară mici, iar ceva atat de simplu precum perspectiva poate face o diferență dramatică în fotografiile tale.

Alege locația potrivită

Locația aleasă poate avea un impact uriaș asupra imaginii. Fotografiază costumele în locuri care au legătură cu personajele. Asta va adăuga un efect dramatic imaginilor tale. Pentru că în timpul sărbătorii cel mai probabil nu vei avea timp să ajungi la locaţia potrivită, acesta este un alt avantaj al realizării unei şedinţe foto înaintea zilei de Halloween.

Iar dacă tot nu găseşti locația perfectă, Photoshop-ul poate oricând adaugă puţină magie care să completeze lipsurile. Găseşte doar o locație care poate fi ușor transformată pentru a se potrivi cu viziunea ta. De exemplu un simplu trotuar din cărămidă căruia îi schimbi culorile poate deveni ‘the yellow brick road’ pe care să păşească Dorothy în drumul ei spre Vrăjitorul din Oz. Această imersiune în personaj este minunată şi distractivă pentru copii, şi, de asemenea, ajuta fotografia să devină o scenă din propriul tău film.

Concentrează-te pe detaliul favorit

De obicei fotografii surprind întregul costum, dar nu uita să capturezi și detalii. Este ușor să fii distras de strălucirea unei perioade ca Halloween-ul, dar fă un pas înapoi, aruncă o privire în jur și observă detaliile. Acestea ne ajută să ne aducem amintirile la viață, așa că include-le atunci când surprinzi aceste momente magice.

Halloween-ul nu este doar despre costume

Există o mulțime de aspecte distractive ale sărbătorii, altele decât costumele. De exemplu dacă se sculptează dovleci, atunci procesul trebuie documentat! Asigură-te că ai o imagine cu ‘jack-o-lantern’ pentru a arăta abilitățile impresionante (sau nu atât de impresionante) de sculptură, şi, de asemenea, că ai un portret cu copiii şi dovlecii.

Dacă cioplirea dovleacului este o aventură de familie, setează-ți camera pe un trepied și intră în poză. Nu cauta expresia perfectă sau ca toată lumea să zâmbească pentru aparatul foto, este mai important să surprinzi momentul real.

Sigur că de Halloween nu trebuie să fotografiem doar copii. Aşa că pe lângă cele enumerate mai sus, care se aplică şi şedinţelor foto cu subiecţi adulţi, mai avem câteva tips and tricks-uri utile pentru a realiza imagini înfricoşătoare.

Folosește recuzită

Cu toate decorațiunile de Halloween în jur, ar fi păcat să nu profiți de toată recuzita care îţi stă la dispoziție. Nici un Halloween nu ar fi complet fără costumele înfricoșătoare. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să cumperi costume scumpe. Nu subestima puterea unei foi albe, a unei bucăți de pânză sau a unei bucăţi de sticlă înghețată.

Creează siluete

Siluetele pot adăuga puțină magie oricărei fotografii. Orice obiect – sau costum de Halloween, ușor de identificat prin forma sa, este un bun candidat pentru o siluetă. Înainte de apusul soarelui, găsește un loc cu o linie clară a orizontului, astfel încât subiectul nu va trebui să concureze cu alte obiecte. Pe măsură ce apune soarele, fotografiază subiectul cu blițul oprit şi cu spatele către soare. Astfel nu doar fotografiezi un costum într-un mod creativ, dar în acelaşi timp oferi fundalului sau peisajului creditul pe care îl merită.

Capturează fantome

Exista mai multe moduri de a creea iluzia unei fantome.

Cel mai simplu este probabil expunerea lungă. Orice se mişcă prin faţa camerei în timpul expunerii va părea transparent.

Iluzia levitaţiei necesită ceva recuzită şi cunoştiinţe de editare. Sunt necesare două cadre identice ca expunere şi perspectiva, unul pentru fundal şi celălalt în care modelul este aşezat pe un obiect care va fi eliminat la editare.

Dubla expunere s-a folosit de la începuturile fotografiei pentru apariţia stafiilor în cadru. Camerele moderne care au această funcţie ne uşurează mult munca. Trebuie doar să facem fotografia principală şi apoi să alegem cum o suprapunem pe următoarea.

Bliţul ne poate ajuta şi el să obţinem efecte fantomatice. În modul slow-sync, bliţul nu se va declanşa de-al lungul întregii expuneri, creând un efect de mişcare neclară dacă subiectul nu stă pe loc.

Tricks

Umbrele

Există ceva în psihicul nostru care ne face să asociem umbrele cu misterul şi lucrurile inspaimanatoare. Subsolul întunecat, mansarda fără ferestre, pădurile adânci sunt locaţiile cele mai comune în filmele horror.

Deci caută umbrele, în special cele care creează modele interesante sau se suprapun pentru a crea adâncimi diferite ale întunericului. Aceasta nu înseamnă neapărat să fotografiezi după apusul soarelui, dar noaptea, cu siguranță, oferă o mulțime de oportunități de a găsi umbre care dansează în cadru. Nu trebuie să îţi fie frică să crești ISO-ul, granulaţia poate îmbunătăți atmosfera imaginii.

Găsește locul cel mai luminos

Acela pe care nu l-ai folosi în mod normal pentru că ar fi mereu supraexpus şi plasează-ţi subiectul sau aşteaptă ca acesta să treacă pe acolo. Expune corect subiectul şi astfel mediul înconjurător va fi umbrit semnificativ, indiferent de momentul zilei. Expune semnificativ mai întunecat decât ceea ce vezi, iar atmosfera vă fi complet transformată.

Joacă-te cu balansul de alb

Manipularea culorilor poate fi o modalitate puternică de a influența starea de spirit și atmosfera fotografiilor dar acest truc este folosit deseori şi în realizarea filmelor. Pentru un sentiment înfricoșător sau supranatural, infuzează umbrele cu tonuri de verde neobişnuite și purpuriuri vrăjitoreşti. Dar și schimbările mai mici pot fi eficiente: tonurile răcoroase sugerează nuanțele umbrelor din timpul nopții, iar un balans de alb excesiv de cald (în special cu cerul cald, portocaliu) poate face aluzie la o atmosferă apocaliptică.

Ascunde ochii

Se spune că ochii sunt fereastra către suflet și când nu îi poţi vedea, poate fi puţin neliniștitor. Există o serie de moduri de a ascunde ochii: a fotografia din spate (fără fața la vedere), a decupa cadrul astfel încât să îi elimini său a-i bloca fizic cu mâinile subiectului, părul, pălăria, umbra său un alt element din scenă. Desigur că excluderea ochilor nu duce întotdeauna la o senzaţie de înfricoșare, așa că ține mereu cont de context. Dacă există alte elemente sau o atmosferă care contribuie la acest sentiment, sau se poate realiza prin editare acest lucru, atunci se poate obţine rezultatul dorit.

Înclină camera

Fotograful este mereu sfătuit să îndrepte orizontul pentru că un orizont strâmb poate face spectatorul să se simtă neliniștit, dezechilibrat și nefiresc. De obicei nu dorim să-l facem pe privitor să se simtă așa dar dacă vrei să obţii un cadru înfricoșător sau misterios, poate fi foarte eficient. Nu exagera însă, cel mai bun mod este să o înclini doar suficient încât să nu se simtă confortabil. Subtilitatea funcţionează. Atunci când privitorul nu poate pune spune ce anume face o imagine să fie convingătoare, este mai probabil să îl atragă și să continue să studieze imaginea.

Subiectul privește în afara cadrului

Regulile de bază ale compoziției spun că subiectului trebuie să privească în cadru, în mare parte pentru că altfel scoate privirea spectatorului în afara scenei. Dar dacă compui imaginea astfel încât subiectul să privească către ceva aflat dincolo de marginea cadrului, creezi un sentiment fantastic al necunoscutului.

Eliminarea unui element important

Creează un sentiment de mister și forțează imaginația spectatorului să țină cont de elementele necesare pentru a completa povestea. Ai putea realiza asta arătând o umbră și excluzând subiectul; sau ai putea arăta un subiect care pare speriat, neliniștit sau supărat fără a oferi un context suficient pentru a arăta cauza.

Spionează-ți subiectul

Filmele de suspans și horror pun deseori camera în poziția observatorului care urmărește o țintă nesuspicioasă. Găseşte-ţi o „ascunzătoare” bună și fotografiază de acolo, folosind elemente în prim plan cum ar fi ramurile tufișurilor, o gaură într-un gard, marginea ramei ferestrei sau o fisură din ușă pentru a lăsa clar impresia că ești într-un loc ascuns. Desigur, nu te uita acolo unde nu ai permisiunea! Nu fă fotografii prin fereastra vecinului cu teleobiectivul.

Încalcă regulile

Regulile sunt reguli pentru un motiv anume. În cele mai multe cazuri, acestea promovează o estetică pe care o asociem cu armonia artistică și o experiență plăcută de vizionare. Când le încalci, există șanse mari să introduci un element perturbator dar dacă înfricoșarea sau misterul este ceea ce îți dorești, acesta poate intensifica experiența de vizionare. Totuși, aceste încălcări trebuie folosite cu finețe, trecerea peste multe reguli dintr-o dată sugerează nepăsare și haos.

Articol de Anca Cernoschi

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.