TOP 15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Alb-negrul ne pune aproape instant față în față cu o nouă modalitate de a vedea lumea și lucrurile.

Îndepărtând culoarea, imaginea capătă de multe ori o cu totul altă interpretare. Elemente vizuale importante precum tonurile, formele sau texturile sunt acum revelate, fiind înainte eclipsate de culoare.

Este important să înțelegem totuși că nu orice imagine arată bine în alb-negru. Gândiți-vă de exemplu la impactul imaginii lui Steve McCurry – „Fata afgană“. Acolo culoarea contribuie din plin la impactul final al fotografiei. Sau mai simplu, gândiți-vă la o fotografie cu un curcubeu. Culoarea joacă în acest caz un rol definitoriu.

Pe de altă parte însă, există situații în care o imagine monocromă va evidenția mult mai bine un subiect sau îi va conferi noi valențe, noi interpretări, insesizabile în color.

De ce echipament foto am avea nevoie?

Multă lume caută cel mai potrivit echipament pentru un workflow alb-negru cât mai rapid și cu rezultate spectaculoase. Ei bine, probabil va suna ciudat să auziți că orice poate funcționa pentru poze alb negru reuşite.

În primul rând trebuie să aveți la îndemână o cameră foto cu care să vă simțiți bine. Unii vor prefera DSLR-urile, alții camerele mirrorless sau chiar aparatele compacte . Mai important este însă să vă decideți dacă fotografiați alb-negru direct din cameră sau veți converti imaginile ulterior, la partea de post-procesare.

Rezultate frumoase se pot obține însă indiferent de alegere.

Câteva exemple:

Fotografii cu Sony Nex 6, modul Picture Effect-High Contrast Mono

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Fotografii cu Sony Nex 6, modul Picture Effect-Rich-tone Mono

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Fotografii cu Canon 7D și post-procesare în Adobe Photoshop 

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Dincolo de camera foto și de obiective, în cazul cărora, după cum spuneam, fiecare poate folosi ce-i place în funcție de abordarea fotografică, există o serie de accesorii pe care cu siguranță le veți găsi utile.

Filtre colorate pentru fotografii alb-negru

Și aici ne referim la filtrele colorate pe care le putem folosi cu succes în fotografia alb-negru. O problemă comună în acest tip de fotografie este faptul că anumite culori arată similar când sunt convertite în tonuri de gri. Spre exemplu, anumite nuanțe de roșu, verde sau albastru arată complet diferit în color, dar aproape identic în alb-negru.

Iar asta poate duce adesea la imagini plate, cărora le lipsește contrastul.

Ei bine, aici intervin filtrele colorate, întrucât ele influențează modul în care culorile sunt convertite în alb-negru, permițând un control semnificativ mai mare asupra aspectului final al imaginii. Să o luăm însă cu începutul!

În fotografia alb-negru există 5 filtre utilizate în mod curent: roșu, portocaliu, galben, verde și albastru. Fiecare dintre acestea permite trecerea propriei culori și blochează altele, în diferite grade.

Rezultatul va fi că fiecare dintre celelalte culori vor apărea ca nuanțe de gri mai închise, în timp ce propria culoare va fi mai deschisă, generând astfel un contrast mult mai evident. Datorită efectelor diferite, fiecare filtru colorat tinde să fie utilizat într-o altă manieră.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Filtrul roșu
– va genera un efect puternic și un contrast sporit
. Uneori efectele acestuia pot fi considerate prea dure, dar poate fi utilizat cu succes și în mod creativ în fotografia de peisaj, unde va transforma un cer albastru într-unul aproape negru, scoțând totodată în evidență norii și conferind un aspect dramatic. De asemenea, filtrul roșu este util pentru a crește vizibilitatea unui subiect aflat în ceață.

Filtrul rosu-15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Filtrul portocaliu
– se situează cumva între filtrul roșu și cel galben, dând un echilibru al proprietăților acestora, fiind astfel un filtru destul de des utilizat în fotografia de portret, întrucât va reduce roșul și diferitele pete ale tenului, dând pielii un aspect fin.

De asemenea, în cazul în care fotografiați clădiri spre exemplu, veți observa cum cărămizile capătă tonuri plăcute iar texturile sunt accentuate.

Poate fi folosit de asemenea pentru a evidenția un cer cu nori sau un subiect aflat în ceață.

Filtru Portocaliu 15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Filtrul galben
– dintre cele 5 filtre, acesta dă cele mai subtile efecte, uneori diferența abia fiind sesizabilă, contRibuind însă la îmbunătățirea aspectului final al imaginii. Poate fi folosit în orice tip de fotografie.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Filtrul verde
– utilizat cel mai des în fotografierea plantelor, ajută la separarea frunzișului verde de florile viu colorate și de bobocii plantelor. Poate fi folosit de asemenea în fotografia de peisaj, pentru a evidenția iarba și copacii.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Filtrul albastru
– este utilizat mai rar în fotografia alb-negru, întrucât întunecă cele mai multe dintre culori și reduce contrastul undei imagini. Utilizat corect însă, tocmai prin contrastul scăzut, poate reda o atmosferă calmă și liniștitoare. Filtrul albastru sporește efectul de ceață, spre deosebire de cel roșu sau cel portocaliu.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

În concluzie, un set de filtre colorate pare a fi destul de util în fotografia alb-negru, oferind mai mult control asupra aspectului final al imaginilor.

15 sfaturi pentru fotografii alb-negru reușite

#1 Fotografiați RAW

Formatul de fișier RAW vă oferă posibilitatea de a înregistra mai multă informație, lucru ideal când ne dorim ulterior să convertim/ edităm o imagine în alb-negru.

Față de fișierele JPG care suferă diverse compresii, un fișier RAW va fi calitativ superior. Singurul dezavantaj este spațiul pe care îl ocupă, dar pentru asta puteți apela la un card de memorie mai mare. Pentru mai multe detalii despre RAW, avantaje și dezavantaje, consultați tabelul de mai jos.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

#2 Histograma

În timp ce fotografiați, nu uitați să fiți cu un ochi și pe histogramă. O expunere corectă ar trebui să prezinte o dispunere grafică fără vârfuri înalte pe marginile graficului. De asemenea, nu uitați că nu e de dorit să aveți prea multă informație doar în cazul tonurilor de mijloc, ci și detalii în umbră și în zonele luminoase.

Histograma este un grafic care ne ajută la evaluarea expunerii, arătându-ne cel puțin două aspecte importante. În primul rând, observăm dacă există “coloane” (distribuiri de elemente) la extremitățile graficului, corespunzătoare nivelului 0 (negru profund) și 255 (albul “ars”). În al doilea rând, graficul ne arată valorile medii de luminozitate. Valorile de luminozitate (tonurile) sunt dispuse de la cele mai întunecate (stânga-0) la cele mai luminoase (dreapta-255) iar axa verticală ne arată cât dintr-o imagine se află la un anumit nivel de luminozitate. Practic pe orizontală veți avea afișată intensitatea luminozității iar pe verticală cantitatea.

Histograma ideală se întinde în mod armonios din zona umbrelor (stânga) până în zona luminoasă (dreapta). Histograma ideală nu va avea nici “goluri” prea mari dar neapărat va avea elemente distribuite și la capetele graficului.

Histograma normala_Miluta Flueras

Histograma unei fotografii subexpuse

Dacă într-o imagine luminozitatea este scăzută, ea va fi subexpusă. Histograma se va aglomera spre stânga iar subiectele albe vor fi redate prin tonuri de gri și de asemenea nu vom avea detalii în zonele de umbre.

Histograma subexpusa_Miluta Flueras

Histograma unei fotografii supraexpuse

Într-o imagine supraexpusă vor predomina tonurile de alb și cele luminoase. Graficul se va aglomera spre dreapta iar imaginea nu va cuprinde zone cu adevărat negre. Detaliile din zonele luminoase vor lipsi, apărând așa-numitele ”zone arse”.

Histograma poze alb-negru

#3 Atenție la linii, umbre, forme

Pentru a învăța să vedeți în alb și negru, să știți dacă o imagine va funcționa sau nu în monocrom, acordați o atenție sporită liniilor, umbrelor și formelor. Un truc simplu dar eficient pentru o previzualizare în alb-negru, chiar dacă trăim cu toții într-o lume color.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

#4 Atenție la zgomotul de imagine

Uneori poate adăuga un plus de valoare imaginii finale, alteori nu vă veți dori sub nicio formă prezența acestuia. Experimentați dacă considerați că e cazul sau eliminați zgomotul de imagine cu ajutorul softurilor de editare atunci când este în plus.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

#5 Atenție la contrast

La modul cel mai simplu, contrastul în fotografie se referă la diferențele dintre întuneric și lumină, însă lucrurile nu se termină aici. Pot exista de asemenea contraste de culoare, de texturi, de stare ș.a.m.d.

Contrast: diferența dintre întuneric/lumină.

  • Contrast ridicat (high contrast): diferență mare între întuneric și lumină.
  • Contrast redus (low contrast): o diferență graduală între întuneric și lumină.
  • Contrast de culoare: diferente de tonuri, culori complementare, diferențe de saturație.
  • High key: o imagine foarte deschisă, cu multe tonuri de alb și contrast redus.
  • Low key: o imagine foarte închisă, cu multe tonuri de negru și contrast puternic.

Revenind însă la imaginile alb-negru, de multe ori contrastul puternic este de dramatism imaginii sau evidențiind doar punctele cu adevărat de interes.

#6 Atenție la texturi

Textura caracterizează în general o structură și chiar dacă nu o putem atinge, sunt imagini pe care le privim și am putea spune că ce vedem acolo este aspru sau dimpotrivă, pufos.

Texturile ies cel mai bine în evidență când lumina este intensă și cade oblic pe subiect.

Când compuneți, gândiți-vă la felul în care texturile pot fi surprinse în alb și negru astfel încât să obțineți un efect de adâncime. Cerul cu nori de furtună într-un peisaj ar fi un bun exemplu, oferind un punct de interes atât în partea de sus a cadrului și plimbându-ne apoi privirea spre centrul de interes al imaginii.

#7 Fotografiați întâi color

De ce ați face asta? Din același motiv pentru care de cele mai multe ori nu ne dorim să lăsăm camera foto pe Auto: pentru a avea control asupra rezultatului final. În cazul de față, mai ales în ceea ce privește contrastul și nuanțele de gri, este recomandat să facem o conversie ulterioară a imaginii capturate inițial în color.

#8 Folosiți un filtru de polarizare

Când fotografiați în apropiere de suprafețe reflectorizante, cum ar fi apa sau chiar și frunzele, folosiți un filtru de polarizare pentru a reduce reflexiile de la soare. Atunci când eliminăm culoarea din imagine lumina parazită care se răsfrânge poate distrage atenția de la compoziția generală.

#9 Atenție la tonurile de gri

În fotografia alb-negru contrastele sunt importante și ne plac, dar la fel de importantă este și o gamă largă de tonuri de gri. Puteți obține o gamă mai largă de nuanțe și cu ajutorul unui bliț, pentru a arunca lumini și umbre pe anumite zone ale fotografiei. De asemenea, la conversie și editare acordați o atenție sporită canalelor de culoare!

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

#10 Acordați atenție modelelor repetitive

Modelele repetitive și texturile pot fi întâlnite foarte des în natură și nu numai. Condiția de bază pentru a recunoaște respectivele modele este repetiția formelor, culorilor, structurilor, elementelor etc. Două sau trei elemente similare nu alcătuiesc însă un model repetitiv, ci doar o grupare.

Modelele repetitive devin și mai puternice din punct de vedere compozițional atunci când se extind  și în afara cadrului, făcându-ne sa credem că se continuă. Mintea noastră creează această extensie, oferind tiparului respectiv și mai multă forță. Culoarea de obicei ne distrage atenția de la a observa cum trebuie un model repetitiv. Odată ce veți începe să observați modele repetitive pentru a le surprinde în alb și negru, le veți găsi apoi peste tot: mașini în parcare, ferestrele blocurilor, scaunele dintr-o sală de spectacole etc.

#11 Expunerile lungi se împacă de minune cu alb-negrul

Când aveți ocazia, nu ezitați să experimentați. Rezultatele s-ar putea să fie cel puțin interesante.

#12 Alb-negrul nu înlocuiește o proastă iluminare, dar există imagini care pe vreme proastă în color nu ne-ar spune absolut nimic dar în schimb, în alb-negru pot reda o atmosferă grea, interesantă de surprins.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

#13 Utilizați Silver Effex

Silver Effex Pro 2 este un plugin pentru Adobe Photoshop și/sau Lightroom care vă poate ajuta să obțineți imagini alb-negru incredibile. Unii ar putea spune că se poate face asta și doar din Adobe Photoshop, însă ținem să-i contrazicem. Softul este un pic cam scump, e adevărat, însă merită fiecare leu.

#14 Urmăriți condițiile meteo!

Da, da, ați auzit bine! Vremea joacă un rol important în imortalizarea naturii în alb și negru, zilele innorate fiind numai bune pentru așa ceva, formele norilor contribuind din plin la redarea atmosferei.

Zilele apăsătoare pot fi excelente de asemenea, contrastul sporit conferind dramatism și o stare melancolică.

#15 Noaptea este un sfetnic bun!

Fotografia nocturnă poate oferi imagini cu adevărat captivante, însă de multe ori luminile galbene și poluarea luminoasă ne dau bătaie de cap. În alb-negru scăpăm de această problemă, contrastele sunt și ele mai puternice, la fel și mesajul.

!!! Nu uitați de trepied, veți avea neapărat nevoie de el.

15 SFATURI pentru fotografii alb-negru reușite

Și un extra-sfat: Exersați, exersați, exersați!

Cu timpul, puteți învăța să vedeți lumea fără culoare, în contraste și tonuri. Acest lucru necesită mult exercițiu și este ceva ce vine de la sine cu timpul. Practica/exrecițiul reprezintă o modalitate de a contribui la antrenarea creierului pentru a depune un efort conștient în acest sens.

 

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • […] TOP 15 SFATURI PENTRU FOTOGRAFII ALB-NEGRU REUȘITE (F64) […]

  • Cu prima ocazie am sa încerc să pun in aplicare sfaturile. ..sper ca rezultatele să fie accesibile 🙂 Interesant articolul @!

  • ce sa zic sint un pasionat al fotografiei .si chiar alb negru imi place e melancolic chiar dramatic cite o data .am un plici de aparat foto sau cum spun profesionisti un junghi . dar cu el am reusit compoziti de exceptie zic eu si alti profesionisti .acum e o chestiune de bani macar un entri level cred ca am scris bine sa-mi permit deci un aparat cu senzor crop nu ca al meu de 2 MP si marire electronica la 10 deci slab rau .asta e succes la compozitie ce sa faci poze reusite e greu de tot din experienta spun asta e o munca istovitoare fizic si mai ales psihic dupa trei ore parca ai muncit in constructii o zi intreaga .cei care au experimentat stiu ce vorbesc.ok succese .

  • Excelent articol! Multumesc!

  • Un articol foarte folositor !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.