Fotografia minimalistă, cu Andreea Tănase

Postat de: Andreea Tanase Andreea Tanase

Suntem cu toții fascinați de simplitate în fotografie și de puterea pe care o transmite o imagine construită cu un număr limitat de elemente. Privim îndelung o fotografie în care ne putem imagina lumi diverse și pe care ne-o dorim agățată într-un cui pe perete.

Fotografia minimalistă nu este un concept nou, ea se inspiră din curentul regăsit în arta secolului al XX-lea, creată prin elemente compoziționale minime, cum ar fi forma, culoarea, linia, textura. O fotografie cu un contrast puternic sau concepută prin linii simple, de exemplu, ne va atrage cu siguranță atenția. O fotografie cu o textură pe care o simți vizual, pe care o poți atinge parcă cu degetele, îl va transpune pe privitor într-o experiență vizuală unică. În fotografia minimalistă, lumea este concepută diferit, în mod simbolistic și apelează la capacitatea noastră de a înțelege mesajul codificat transmis prin elementele enumerate mai sus. Practic, în fotografia minimalistă se elimină tot surplusul informațional și se păstrează doar esența, prin care se transmite ideea generală sau simbolismul imaginii realizate.

fotografia minimalistă
(c) Romany WG

Cu toate că o astfel de fotografie pare ușor de realizat, pentru fotograf este o adevărată provocare să creeze o imagine puternică și cu un mesaj clar, în care să se regăsească cheile vizuale universal valabile. Fraza magică este „Fă-o cât mai simplu”. Alegerea unui subiect interesant care să atragă atenția, este elementul de bază al fotografiei. Trebuie creată o armonie între linii, forme, culori, contraste și toate astea pe un fundal simplificat.

fotografie minimalistă
(c) Hengki Koentjoro

Chiar dacă fotografia minimalistă este un concept contestat, trebuie să-i recunoaștem valoarea și impactul care îl are asupra noastră, prin transmiterea unui mesaj puternic creat din cât mai puține elemente vizuale.

fotografia minimalistă
(c) Arnd Gottschalk

Personal, în fotografia minimalistă prefer liniile și contrastele puternice, tehnici compoziționale folosite des pentru a crea iluzia profunzimii sau distanței. Liniile izolează, separă, unesc, apropie sau depărtează, oferind o structură solidă compoziției. Modelele geometrice, pe de altă parte, sunt repere perfecte în conceperea unei fotografii minimaliste, pentru că le întâlnim peste tot în jurul nostru, în ferestre, ziduri de cărămidă, scări sau poduri. Prin contrast pot fi combinate culori, nuanțe sau forme și este una dintre cele mai importante tehnici de compoziție. Iluminarea în fotografia minimalistă este și ea foarte importantă, luminile și umbrele putând fi folosite în mod creativ. Prin încorporarea unui subiect interesant, a elementelor potrivite, a iluminării și a unghiurilor, se poate crea o fotografie care spune o poveste și oferă un adevărat spectacol. Fotografiile simplificate pot avea un efect puternic atunci când sunt bine compuse.

fotografia minimalistă
(c) Klaus Leontjew

Pentru a exemplifica mai bine fotografia minimalistă, am ales să prezint trei fotografi ale căror nume sunt asociate cu acest gen și ale căror imagini inspiră mulți fotografi.

#1 Michael Kenna