(c) Bogdan Pop

Echipamentul ideal pentru fotografia aeriană

Fotografia aeriană. În trecut obiectivele cu focale lungi și aparatele foto DSLR sau mirrorless performante erau cam singura soluție care ne permitea să fotografiem ceva la înalțime, fie ca suprindeam subiectul de jos sau din alt obiect aerian.

În 2018 însă, dronele acaparează tot mai mult piața ușurând astfel munca multor pasionați de foto-video. Astăzi, despre cele mai recomandate drone vom vorbi, fără să uităm însă, că se mai afșă printre noi și pasionați care preferă să nu pună deoparte aparatul foto. Totuși, despre fotografia aeriană fără dronă vom scrie mai spre finalul articolului.

Până atunci însă, hai să citim câteva sfaturi pentru fotografia aeriană folosind o dronă și să vedem care sunt cele mai faine modele.

10 Sfaturi în fotografia cu drone

Sfaturi utile în fotografia cu drone:

 1. Fotografiază mereu în format RAW
 2. Cel mai comun format este 3:2, însă poți fotografia liniștit în 16:9 și 4:3.
 3. Folosește-te de Bracketing!
 4. Folosește modul manual
 5. Un ISO cat mai mic îți va fi de folos
 6. Filtrele foto îți vor fi de ajutor
 7. Procesarea cadrelor obținute nu trebuie ignorată
 8. Încearcă și expuneri lungi și diverse unghiuri atipice
fotografia aeriana
(c) Alex Tudose

Sfaturi referitoare la zbor: 

 • Calibrează busola dronei când ajungi în locație,
 • Verifică senzorul busolei după ce l-ai calibrat.
 • Nu porni cu viteză mare imediat ce vrei să ridici drona de la sol, a
 • Fii atent la viețuitoarele zburătoare
 • Nu uita să-ți downloadezi tot contentul de pe cardul SD după ce termini de zburat. Nu poți prezice ce va apărea la următoarea ridicare de la sol!

Recomandări de drone

Drone DJI

 • DJI Phantom 4 Pro V2.0, – Modelul Phantom 4 Pro V2.0 este prevăzut cu un sistem anti-coliziune mult mai eficient. În acest sens, senzorii anteriori și posteriori sunt capabili să detecteze obstacole aflate pe o rază de 30 de metri – în loc de 10 metri, cum era cazul modelului Phantom 4 Pro.
 • DJI Phantom 4 Pro+ V2.0
 • DJI Phantom 4 Pro+ – Este echipată cu o cameră cu senzor 1-inch de 20 de megapixeli capabilă să înregistreze vieo la rezolutie 4K/60fps și fotografii în modul Burst cu 14fps.  Construcția din aliaj de titanium și magneziu crește rezistența și scade greutatea, aducand Phantom 4 Pro aproape de greutatea dronei Phantom 4.
 • DJI Mavic Air – Fly More Combo,
 • DJI Mavic Air, – Dispune de o cameră cu stabilizata pe 3 axe, cu un senzor CMOS de 1/2,3″ care captează fotografii de 12MP și este capabil să capteze video-uri 4K la 30 fps pe care le poate transfera la viteze de până la 100 Mb/s sau le poate stoca pe memoria internă de 8GB.
 • DJI Mavic 2 Pro Drona 20MP 1” CMOS 10-Bit 4K HDR, – Noul model Mavic 2 Pro de la DJI îmbină calitatea renumitelor camere Hasselblad, cu un zoom de înaltă performanță.
 • DJI Mavic 2 Zoom, – Mavic 2 Zoom oferă performanțe de zbor și funcționalitate pentru explorare nelimitată. Captează toate aventurile tale în detalii uimitoare cu Mavic 2 Zoom de la DJI. Dispune de o cameră cu un senzor CMOS de 1/2,3″ care captează fotografii la Super Rezolutie 48MP și video FHD cu zoom 4x (lossless).  Are o autonomie de până la 31 minute și o arie de acoperire a transmisiei de până la 8 km.
 • DJI Spark Combo Drona si Controller Alpine White, – DJI Spark este o mini dronă care dispune de tehnologiile marca DJI care îți permite să captezi momentele oricând  te simți inspirat. Cu opțiune de control inteligent, gimbal mecanic și o cameră cu o calitate extraordinară, Spark te ajută să-ți depășești limitele creative.
 • DJI Phantom 4 Advanced, – Sistemul este compus din dronă (quadcopter), gimbal, camera foto/ video și telecomanda. De asemenea, Phantom 4 Advanced dispune de funcții precum Draw (îți permite “desenarea” traseului chiar de pe ecran), ActiveTrack (urmărirea subiectului), TapFly (permite selectarea locului unde dorești să zbori), Return to Home, Gesture Mode (pentru fotografia de tip “selfie”). Astfel vei putea obține filmări aeriene uimitoare, chiar dacă nu ești expert în pilotatul dronelor.
 • DJI Mavic Pro Platinum Fly More Combo,
 • DJI Mavic Pro Platinum – Vine cu cea mai nouă tehnologie înglobată într-o drona ușoara și intuitivă. Față de modelul Mavic Pro, Mavic Pro Platinum are un timp de zbor îmbunătățit de 30 de minute și o reducere a zgomotului de 60%. Astfel, modelul Platinum reprezintă cea mai bună drona portabilă de la DJI până în momentul de față.
 • DJI Inspire 2 Professional Combo,
 • DJI Inspire 2 Premium Combo,
 • DJI Inspire 2 – Inspire 2 duce la un nou nivel calitățile impresionante ale quadcopter-ului Inspire 1. Un nou sistem de procesare al imaginilor înregistrează la rezoluții de până la 5.2K la calitate CinemaDNG RAW, Apple ProRes și multe altele. Ajunge de la viteză 0 la 50mph (80kph) în doar 4 secunde și atinge o viteza maximă de 67mph(107kph), plus o viteză maximă de coborâre de 9m/s, nemaîntâlnită până acum la un dispozitiv cu aceste dimensiuni. Un sistem dual de acumulatori prelungește durata de zbor până la 27 de minute cu tehnologie de auto-încalzire ce îi permite să zboare chiar și la temperaturi scăzute.
 • DJI Tello – Efectuează cascadorii în zbor, filmează clipuri video rapide cu EZ Shots și află despre cadrele cu codificare.

Drone Parrot

 • Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition Snow – Înregistrare video HD. Live streaming. Tehnologie stabilizare automată zbor. Acrobații în aer 360°. Distanța de zbor: 50m.
 • Parrot Mambo FPV – Minidrona, Bluetooth – Gama de minidrone Parrot, ajunse la a treia generație este un nou concept de divertisment în aer liber și o nouă experiență de pilotaj pentru cei mai mici și mari exploratori. Pentru maximum de distracție, minidronele Parrot se adresează celor pasionați, celor interesati de gadget-uri zburătoare și celor dornici să descopere ultimele tehnologii. Noile minidrone au un design robust, pot fi pilotate în casă sau în aer liber, sunt inovatoare și te ajută să înveți să pilotezi în siguranță prin măsurarea vitezei și a coordonatelor.
 • Parrot Mambo Fly – Minidrona, Bluetooth – Descoperă Parrot MAMBO, o dronă robustă și ușoară din gama de minidrone Parrot. Considerată una dintre cele mai stabile minidrone de pe piață grație funcției de auto-pilotare, nu vei avea probleme să o controlezi pentru a interacționa cu prietenii și chiar să captezi imagini din zbor.
 • Parrot – Bebop 2 Power FPV – Parrot Bebop 2 Power include lentile dedicate cu unghi larg și un sistem anti-distorsiuni pentru obținerea unor imagini aeriene de înaltă rezoluție. Stabilizarea digitală pe 3 axe garantează imagini cu o stabilitate remarcabilă, reducând vibrația camerei. Camera de 14MP cu CMOS 1/2.3″ îți permite să filmezi în format Full HD la 30 cps și să captezi imagini JPEG și Adobe DNG RAW pentru procesarea fotografiilor.
 • Parrot Bebop 2 FPV Bundle – Parrot Bebop 2 este o dronă ușoară și stabilă cu care poți să faci zboruri amețitoare și fotografii captivante din cer. Alternează între linii drepte și întoarceri, bucură-te de o planare lină și de priveliște și apoi prinde viteză. Impreună cu ochelarii FPV Parrot Cockpitglasses poți vedea în timp real ce filmează drona în zbor și o poti controla prin inclinări ale capului.

Alte tipuri

 • CCROV Underwater Robot Drona Subacvatica 4K Cablu 50m – CCROV este cel mai mic ROV (remotely operated vehicle) aflat pe piață la ora actuală, având o dimensiune de doar 208 x 204 x 158 mm – ceea ce îl face extrem de ușor de transportat în rucsac sau în bagajul de călătorie.
 • Kast Mini Plane Toy – aeromodel pentru smartphone – Este o alternativă placută pentru petrecerea timpului liber, un aeoromodel în formă de elicopter ce te ajută să te bucuri de plăcerea zborului prin controlarea mișcărilor elicopterului. Îți poți folosi smartphone-ul drept telecomandă, prin descărcarea prealabilă a aplicației.

Accesorii utile găsești în articolul de mai jos!

Accesorii esențiale pentru utilizatorii de drone

Era o perioadă când fotografia aeriana era exact ce părea: “Să te urci într-un avion şi să fotografiezi tot felul de locuri frumoase.” și are la rândul ei un set de particularități:

 • Trebuie să fii foarte sigur pe ceea ce faci când te urci în avion, fiindcă riști să ți se facă rău.
 • Trebuie să fii foarte rapid căci unghiul de fotografiere se schimbă de la secundă la secundă.
 • Este util să fotografiezi cu un timp foarte scurt de expunere, precum 1/4000, să închizi diafragma pe la f/11-16 pentru o mai mare profunzime a câmpului și  să foloseşti un filtru de polarizare.

Urmărește acest clip cu Dragoș Asaftei, sigur îți va fi util.

Recomandări de echipament:

 • Un aparat foto DSLR sau mirrorless
 • Un obiectiv all-round precum: 

DSLR

Nikon – Nikon 18-300mm AF-S DX NIKKOR f/3.5-5.6G ED VR, Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR, Nikon AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR, Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II, Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR NEW

Canon – Canon EF 28-300mm Obiectiv Foto DSLR F/3.5-5.6 L IS USM, Canon EF-S 18-135mm Obiectiv Foto DSLR F3.5-5.6 IS, Canon EF-S 18-200mm Obiectiv Foto DSLR F3.5-5.6 IS, Canon EF 24-105mm Obiectiv Foto DSLR F3.5-5.6 IS STM [white box], Canon EF 24-105mm Obiectiv Foto DSLR F3.5-5.6 IS STM, Canon EF-S 18-135mm Obiectiv Foto DSLR F3.5-5.6 IS Nano USM.

Sony – Sony AF DT 16-105mm f/3.5-5.6, Sony 18-135mm f/3.5-5.6 SAM DT.

Tamron – Tamron AF-S 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD, Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di II VC, Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC H, Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZDTamron 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZDTamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD.

Sigma – Sigma 18-200mm F3.5-6.3 OS Contemporary, Sigma 18-250mm F3.5-6.3 II OS, Sigma 18-200mm F3.5-6.3 OS Contemporary, Sigma 18-300mm F3.5-6.3 HSM OS Contemporary.

fotografia aeriana
(c) Dragoș Asaftei

Mirrorless

Canon – Canon EF-M 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, negru [white box],

Sony – Sony 18-200mm F3.5-6.3 OSS PowerZoom Obiectiv Sony E, Sony 24-240mm F3.5-6.3 OSS Obiectiv Sony FE, Sony 18-105mm F4 OSS G, Sony 18-200mm F3.5-6.3 OSS, Sony 16-50mm F3.5-5.6 OSS, Sony 16-70mm F4 OSS Vario-Tessar T*, Sony 18-135mm F3.5-5.6 OSS Obiectiv Sony E.

Tamron – Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di III VC, Tamron AF 14-150mm f/3.5-5.8 Di III pentru Micro 4/3.

Leica T VARIO-ELMAR 18-56/f3.5-5.6 ASPH

Panasonic – Panasonic 12-60mm F2.8-4 Leica DG O.I.S., Panasonic 12-32mm F3.5-5.6 Lumix G Vario O.I.S, Panasonic 12-60mm F2.8-4 Leica DG O.I.S., Panasonic 14-140mm F3.5-5.6 Lumix G O.I.S Obiectiv MFT [whitebox], Panasonic 14-140mm F3.5-5.6 Lumix G O.I.S, Panasonic 12-60mm F2.8-4 Leica DG O.I.S. Obiectiv MFT [whitebox], Panasonic 14-140mm F4.0-5.8 Lumix G HD O.I.S, Panasonic 14-42mm F3.5-5.6 Lumix G X Vario PowerZoom, Panasonic 12-35mm F2.8 Lumix G Power O.I.S., Panasonic 14-42mm F3.5-5.6 II Lumix G Mega O.I.S.

Olympus Olympus 12-40mm F2.8 PRO, Olympus 14-150mm F4.0-5.6 ED II, Olympus 12-100mm F4 ED IS PRO,

Fujifilm 18-135mm F3.5-5.6 R LM WR OIS XF

Și dacă vrei să afli mai multe despre fotografia aeriană cu sau fără dronă, descoperă materialele educaționale de mai jos:

Drona: De când o cumperi și până la primele zboruri

Canon 11-24mm în rucsacul unui fotograf de aviație

Tu ce tip de echipament foto preferi pentru fotografia aeriană? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *