(c) Iuliana Olteanu

Noaptea la filmat cu Sony A7S II și Sony 55 mm f/1.8 la festivalul WAHA

Merg la festivalul Waha încă de la prima ediție, anul acesta împlinindu-se 7 ani de când se organizează. Evenimentul ia amploare de la an la an, însă nu este și nici nu se dorește să ajunga un festival de aceeași amploare ca Electric Castle sau Untold. Waha este un festival altfel, unde “muzica se aude mai bine în natură”, unde reclamele puținilor sponsori lipsesc cu desăvârșire, unde decorațiunile sunt construite manual din materiale naturale, iar noaptea sursele de lumină plasate sunt îndeajuns de hipnotice cât să te teleporteze într-un basm și îndeajuns de subtile încât să ai musai nevoie de un aparat foto full frame cu o sensibilitate supremă la lumină și un obiectiv cu diafragma deschisă, dacă vrei să filmezi pe timp de noapte.

Fiind prezentă la aproape toate celalalte 6 ediții anterioare ale festivalului, știam la ce să mă aștept din punctul de vedere al condițiilor de iluminare. Pe zi, al meu Sony A6500 și cele două obiective Sony 18-105mm și Sony 70-200mm, ambele cu f/4, au făcut față cu brio situației, însă cum se lăsa seara, ieșeam în misiune cu Sony A7S II și cu obiectivul Sony 55mm f/1.8 avute la test cu sprijinul F64. Un combo excelent pentru ce am avut nevoie și mai precis: creșterea ISO-ului peste 10.000 fără mult zgomot, imagine clară și detaliată, stabilizare pe 5 axe, contrast optim și culori bine echilibrate.

Wide Dynamic Range-ul își spune cuvântul: detalii suficiente în umbră, chiar și pe întuneric. La capitolul ISO, i-am testat capacitățile până la 40.000, unde zgomotul începea să devină ușor prea prezent pentru ca imaginea să poata fi folosită (din punctual meu de vedere). Însa în comparație cu alte aparate din prima generație, Sony A7S II le dă clasă predecesoarelor.

Am înregistrat 1080p și din această cauză nu pot afirma dacă se încinge sau creează alte probleme atunci când optezi pentru 4K. Cât despre profilul de culoare, am folosit S-Log3, ceea ce m-a ajutat ulterior enorm la colorizare și să jonglez cu highlights, shadows și saturarea ușoară a culorilor.

Stabilizarea internă pe 5 axe a aparatului m-a ajutat să scap de trepied și mi-a compensat și reglat tremuratul natural al mâinilor. Am avut și un gimbal cu mine, pe care însă l-am folosit doar cu aparatul și obiectivul personal, deoarece acest Sony 55mm cu f/1.8 mi-a creat mici probleme la capitolul autofocus. Acesta a fost singurul minus al acestui combo de festival. Deși este prevăzut cu o focalizare automată, obiectivul este destul de lent și face greu tranziția de la fundal la subiect. Însă odata surpins, obiectivul își păstrează focusul, iar subiectul în mișcare va rămâne în focus majoritatea timpului.

Diafragma maximă de f/1.8 separă elegant subiectul de fundal, rezultând niște fotografii cu un câmp de profunzime îngust și un bokeh incredibil! Numai bun de surprins portrete! Claritatea și rezoluția sunt la cel mai înalt nivel, iar atașat unui Sony A7R mark III, dedicat special fotografiei, sunt sigură că performanțele sunt top, luând în calcul diferența de 30 de megapixeli dintre cele două aparate.

Aș fi vrut să fac mai multe fotografii cu acest echipament, însă rolul meu la acest festival a fost de videograf și astfel m-am concentrat 95% din timp pe filmat. Vedeți mai jos “testul suprem” în format mp4: filmarea pe timp de noapte la un festival în mijlocul naturii, pe dealurile Covasnei. Toate cadrele sunt trase cu Sony A7S II și cu obiectivul Sony 55mm f/1.8, completate de cele aeriene realizate cu ajutorul unei drone Dji Mavic Pro.

Pe scurt, ce mi-a placut:

  • Sensibilitate extremă la condiții slabe de iluminare (imagine clară, detalii în umbre chiar și la ISO 40.000),
  • Sistemul de stabilizare în senzor pe 5 axe,
  • Greutate optimă și grip bun (cel puțin pentru mâna unei femei), în comparație cu un DSLR Nikon sau Canon,
  • Construcția obiectivului și greutatea optimă (în comparație cu alte obiective din aceeași plajă focală),
  • Bokeh de vis!
  • Culori, contrast și detalii impecabile.

Ce nu mi-a placut:

  • Faptul că trebuie să ții apăsat pe butonul central al rotiței atunci când vrei să schimbi modul de lucru (trecerea de la Manual la Video). Este amplasat prost și personal consider că nu era nevoie de el,
  • Cauciucul din dreptul slotului de card se deteriorează repede și se dezlipeste. Cel puțin asta am văzut la cel împrumutat de la F64 și totodată la aparatul unui prieten care deține același model,
  • Autofocusul lent al obiectivului.

Specificatii obiectiv Sony 55mm f/1.8 Sonnar T*

  • Montură: Sony FE
  • Plajă diafragme: f/1.8-f/22
  • Nr lamele diafragmă: 9, rotunjite
  • Tip focalizare: Autofocus
  • Diametru filtru: 72 mm
  • Distanța minimă de focus: 50 cm
  • Stabilizare de imagine: NU
  • Compatibil Full Frame: DA
  • Parasolar inclus: DA
  • Lungime: 70.5 mm
  • Greutate: 281 g

Toate fotografiile au fost realizate cu Sony A7S II și Sony 55mm f/1.8 și au avut o ușoară post- procesare în Lightroom (expunere, contrast, umbre, saturație etc).

Articol, video și fotografii de Iulia Constantin // COSMIC.

[products ids=125030601,125007310,125014592,125021006,125008319]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.