Fotografii de calitate: Nikon Z50 și obiectivul 70-200mm F2.8

Am auzit pe foarte mulți fotografi (români și străini) spunând deseori „vrei să obții fotografii de calitate mai bună? Atunci nu schimba aparatul/camera, ci investește în obiective de calitate”. Așa să fie? Asta am încercat să aflu și eu „jucându-mă” cam o zi cu obiectivul Nikon 70-200mm f/2.8G AF-S VR II ED, închiriat de la F64.

Am închiriat acest obiectiv din dorința și curiozitatea de a utiliza un obiectiv full-frame profesionist împreună cu aparatul meu Nikon Z50 considerat entry-level (deși spuneam într-un alt articol ca este mai mult decât atât).

Considerații generale

Nikon 70-200mm f/2.8 este un obiectiv cu vechime al celebrului producător. Și nu numai cu vechime, dar mai ales cu prestigiu. Lăudat de profesioniști și nu numai, calitățile lui optice l-au făcut un preferat al fotografilor atât de sport, action, wildlife, cât și al celor de landscape, sau portret. Există în varianta cu montură F, pentru DSLR-uri, dar și versiunea pentru camere Nikon mirrorless, ca obiectiv nativ cu montura Z.

Eu am avut varianta DSLR. Prin urmare, pentru a-l putea utiliza împreună cu Nikon Z50, mirrorless montură Z, am avut nevoie de adaptorul FTZ. Nicio problemă, F64 îl are disponibil. Pe lângă diferența de montură (F versus Z), mai trebuie ținut cont de câteva aspecte:

  • Obiectivul este nativ pentru camere full-frame. Prin urmare, montat pe o cameră cu senzor crop (așa cum este Nikon Z50), distanța focală echivalentă devine 105-300 mm;
  • Este un obiectiv greu. Pentru a obține performanțele optice excelente, o apertură maximă f/2.8 pe toata distanța focală, este nevoie de multă sticlă. Mai are și sistem de stabilizare optică (acel VR = Vibration Reduction). Toate astea fac ca greutatea obiectivului să fie considerabilă (puțin peste 1500 g conform Nikon USA). Așadar, greutatea este un aspect ce trebuie luat în considerare.

Acestea fiind spune, la plimbare prin oraș!

Fotografia stradală cu Nikon Z50 și obiectivul 70-200mm F2.8

„Înarmat” cu al meu Nikon Z50 si acest Nikon 70-200mm f/2.8 montat, am plecat la plimbare prin oraș. Profitând de faptul că ziua era perfectă – soare, cald, primăvară – și că florile de magnolie înfloriseră peste tot, am hotărât sa mergem la Mânăstirea Radu Vodă (București), unde știam că sunt niște magnolii superbe. Și bine am făcut pentru că da, magnoliile erau înflorite.

Având o distanță focală echivalentă minimă de 105mm cu acest obiectiv, uneori am simțit că parcă eram prea aproape de ceea ce voiam să fotografiez. Curtea mânăstirii nefiind foarte largă, nu poți pur și simplu să te dai mai în spate pentru a putea cuprinde mai mult în cadru. Acesta ar fi un dezavantaj al unei focale atât de lungi, dar unul la care te aștepți. Așadar, trebuie să te adaptezi.

Unul dintre aspectele impresionante ale acestui obiectiv când vine vorba de optică este că este sharp încă de la apertura maximă f/2.8. De exemplu, în fotografia alăturată, focusul a fost pe una dintre crucile de pe biserică.

Unul dintre aspectele impresionante ale acestui obiectiv când vine vorba de optică este că este sharp încă de la apertura maximă f/2.8. De exemplu, în fotografia alăturată, focusul a fost pe una dintre crucile de pe biserică. 

Un alt exemplu este și în următoarea fotografie, în care focusul a fost pe floarea de magnolie din mijloc, unde se vede clar: 

80 mm, f/2.8, 1/4000 sec, ISO-100
70 mm, f/2.8, 1/2500 sec, ISO-100