Review Ricoh GR IIIx HDF: Point&Shoot sau instrument de înviat creativitatea?

Review realizat de George Ioniță

Ricoh GR IIIx HDF Aparat Foto Compact 24.2MP

„Ce?” A fost prima mea reacție când am vazut pe Ricoh GR IIIx HDF. O chestie miniscula și un design care strigă a Point&Shoot… am judecat-o instant: „fragilă, lipsită de vizor, fără ecran rabatabil – clar, sub standardele unui fotograf ce are multe pretenții chiar și de la camera pe care o folosește pentru a își surprinde familia.”

Pe scurt… m-am înșelat! Mulțumesc, Bogdan, că ai insistat să o testez! Camera aceasta m-a captivat încet, dar sigur. Inițial, am privit-o cu scepticism, neîncrezător în capacitatea ei de a ține pasul, mereu căutând vizorul absent și dorind ceva mai solid la atingere când încercam să compun o fotografie… Dar pe măsură ce am folosit-o, am început să văd dincolo de dimensiunile ei reduse, descoperind treptat adevăratele sale capacități.

Dimensiunea aparatului

Un avantaj și un dezavantaj în același timp. Da, e neobișnuit de mică și pare incredibil de fragilă (ceea ce nu este), și nu arată deloc ca un instrument profesional standard, mai degrabă ca o jucărie pentru copii. Dar paradoxal, dimensiunea aceasta permite ca GR IIIx să se strecoare în buzunarul din spate al pantalonilor, eliberându-te de necesitatea de a purta ceva mai mare în jurul gâtului (doar ai grijă când te așezi!).

Datorită acestei compactități, am luat-o cu mine zilnic, timp de două săptămâni, devenindcamera preferată pentru surprinderea familiei și a micilor momente. Mai mult de atât, în ziua în care am uitat-o acasă, chiar i-am simțit dorul.

Calitatea imaginii

Accesează galeria completă aici

Este booombă! Senzorul APS-C în corpul acesta incredibil de mic te surprinde foaaarte plăcut cu performanța sa, depășind orice așteptări inițiale.

Într-o eră în care digitalul domină, GR IIIx HDF are propria clasă. Fotografiile direct din cameră au o calitate aproape cinematografică, culori și contrast impresionant, necesitând rar modificări în post-procesare. Chiar și cadrele neclare au un farmec anume, aducând aminte de fotografiile din copilărie, dacă ai crescut în era filmului.

Focusul

Aici avem o problemă!! Bine…nu este o problemă reală, atâta timp cât înțelegi că GR IIIx nu este destinată să înlocuiască Mirrorless-ul tău profesional. Tratează-o ca pe un instrument de explorare creativă, care reînvie plăcerea de a captura momente din cotidian fără presiunea de a „performa”. 

Inițial, am fost dezamăgit de capacitatea ei de focus, dar doar pentru puțin timp. Am descoperit rapid că performează admirabil în modul single shot – focus central, reamintindu-mi de zilele când fotografia era mai mult despre moment decât despre tehnologie.

Bateria

Este mică și durează pentru aproximativ 250-300 de cadre, dar sunt suficiente dacă o porți ca un accesoriu de scos din buzunar atunci când te lovește inspirația. Dacă ai nevoie de mai mult, îți recomand să ai la îndemână baterii extra sau măcar un powerbank pentru că are portul clasic și super-util de USB-C pentru încărcare.

Concluzia?

Din perspectiva unui fotograf inițial sceptic, Ricoh GR IIIx HDF nu este doar un gadget, ci o veritabilă unealtă de creativitate pentru orice fotograf, indiferent de stil. Această
cameră te îndeamnă să te relaxezi, să te reconectezi cu tine și să observi lumina, viața și mișcarea din jur într-un mod diferit, totul fără stresul unei camere tradiționale și voluminoase pe umâr.

Apropo...

În cazul în care nu știai, F64, alături de Ricoh și Focus Nordic, a organizat o tură foto în București împreună cu speaker-ul Antonio Pisani. Participanții au avut șansa de a testa camerele Ricoh și să participe la un concurs extrem de interactiv în fotografia de stradă. Iată și câteva momente din cadrul evenimentului:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.