Ce cameră să alegi în 2024 dacă ești începător

Chiar și în anul 2024, alegerea camerei potrivite reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți dacă te afli la început de drum, iar noi înțelegem acest lucru, fapt prin care ne propunem să îți oferim un ghid mai detaliat în ceea ce privește achiziția unei camere pentru începători. 

În acest ghid ne vom axa foarte mult pe înțelegerea factorilor ce pot influența decizia de cumpărare, iar în același timp vom exemplifica argumentele menționate ca apoi să poți analiza complexitatea ofertelor aflate pe site-ul F64.

În primul rând, trebuie să înțelegem referința termenului de începător, acesta poate indica decizia de cumpărare a unei camere ușor de utilizat sau bugetul alocat pentru a achiziționa o cameră. În cadrul acestui ghid vom prezenta diverse clasificări în funcție de bugetul alocat: 

  • Aparate foto-video sub 5.000 RON
  • Aparate foto-video între 5.000 – 10.000 RON
  • Aparate foto-video peste 10.000 RON

Înainte să trecem la recomandarea camerelor în funcție de buget, vom analiza fiecare tip de clasificare pentru a înțelege ce aparat ți se potrivește. Sfatul nostru este să nu subestimezi deloc această parte deoarece îți va oferi claritate în decizia de cumpărare.  

Tipuri de camere foto-video (digitale și instant / pe film)

Camerele mirrorless sunt din ce în ce mai utilizate în prezent spre deosebire de aparatele DSLR, acestea fiind considerate mult mai portabile și totodată mai capabile în ceea ce privește realizarea unui conținut video. Totuși, evoluția camerelor mirrorless nu trebuie să reprezinte neapărat un factor decesiv în ceea ce privește achirziția unui aperat, astfel că vom prezeta o scurtă analiză cu cele mai mari diferențe dintre Mirrorless și DSLR pentru a observa specificațiile în care acestea excelează.

Portabilitate

Camerele mirrorless nu mai utilizează vechiul mecanism de transmitere a luminii în senzor, astfel că absența acestuia reduce semnificativ dimensiunea și greutate acestora, făcându-le ideale pentru fotografiile de călătorie sau în situațiile în care portabilitatea reprezintă o prioritate.

Abilități de autofocus

Autofocusul avansat și vizualizarea în timp real redau camerelor mirrorless un avantaj în adaptarea la cele mai noi tehnologii prin implementarea cât mai multor sisteme de autofocus, precum: Eye-Detection, Contrast Detection sau AI Phase Detection. 

Aceste opțiuni permit camerelor mirrorless o focalizare rapidă și precisă asupra subiectului chiar și în condiții slabe de lumină, oferind posibilitatea de a vedea în timp real setările și modificările realizate. În același timp, tehnologia avansată oferă utilizatorilor șansa de a experimenta specificații video de ultimă generație, precum utilizarea unei rezoluții video de 4K sau 6K.

Durata bateriei

Dimensiunea mai mare a aparatelor DSLR le permite acestora să funcționeze pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp tehnologia aparatelor mirrorless de a utiliza vizorul electronic și afișajul LCD pentru a furniza o previzualizare în timp real a imaginii contribuie la o durată mai scurtă a bateriei. 

Camerele instant sau pe film reprezintă o alegere perfectă în cazul în care ești pasionat de un look specific redat de acestea, în special în cazul în care dorești să menții lucrurile cât mai simple în utilizarea unui aparat. Camerele instant sau pe film sunt complet diferite în modul utilizare, comparativ cu cele digitale (mirrorless și dslr) atât în modul în care funcționează, cât și în modul în care produc cadrele foto.

Camerele instant: Acestea capturează o imagine ce poate fi vizualizată imediat, direct pe hârtia fotografică, procesul fiind realizat în interiorul camerei ce oferă ca rezultat o fotografie fizică și tangibilă.

Camere pe film: Acestea necesită o procesare ulterioară a rolelor de film pentru a obține imaginile, iar după ce filmul este expus, acesta trebuie să fie scos din cameră și dus la un laborator foto, reprezentând un proces ce adaugă o etapă suplimentară în obținerea pozelor ce produc o calitate superioară față de camerele instant.

Formatul senzorului (FULL-FRAME sau Crop) ?

Camerele digitale pot utiliza senzori ce oferă o experiență diferită pentru utilizatori în funcție de caracteristicile acestora.

Formatul FULL-FRAME, alături de formatul CROP, reprezintă cele mai populare opțiuni în achiziția unui aparat, însă este important să înțelegem diferențele dintre cele două opțiuni în ceea ce privește decizia de cumpărare, deoarece ambele opțiuni au capabilitatea de a produce imagini de înaltă calitate. 

Formatul ”CROP” este găsit de cele mai multe ori în funcție de categoriile acestuia, respectiv format APS-C sau format Micro Four Thirds. 

Dimensiune

Camerele cu senzor FULL-FRAME au o dimensiune generală de 36mm x 24mm, în timp ce camerele cu senzor CROP au o dimensiune generală de 24mm x 16mm ce poate varia în funcție de opțiunea APS-C și Micro Four Thirds. Dimensiunea dintre cei doi senzori implică factorul de crop ce îngustează unghiul de vizualizare pentru camerele cu senzor CROP.