Ce cameră să alegi în 2024 dacă ești începător

Chiar și în anul 2024, alegerea camerei potrivite reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți dacă te afli la început de drum, iar noi înțelegem acest lucru, fapt prin care ne propunem să îți oferim un ghid mai detaliat în ceea ce privește achiziția unei camere pentru începători. 

În acest ghid ne vom axa foarte mult pe înțelegerea factorilor ce pot influența decizia de cumpărare, iar în același timp vom exemplifica argumentele menționate ca apoi să poți analiza complexitatea ofertelor aflate pe site-ul F64.

În primul rând, trebuie să înțelegem referința termenului de începător, acesta poate indica decizia de cumpărare a unei camere ușor de utilizat sau bugetul alocat pentru a achiziționa o cameră. În cadrul acestui ghid vom prezenta diverse clasificări în funcție de bugetul alocat: 

  • Aparate foto-video sub 5.000 RON
  • Aparate foto-video între 5.000 – 10.000 RON
  • Aparate foto-video peste 10.000 RON

Înainte să trecem la recomandarea camerelor în funcție de buget, vom analiza fiecare tip de clasificare pentru a înțelege ce aparat ți se potrivește. Sfatul nostru este să nu subestimezi deloc această parte deoarece îți va oferi claritate în decizia de cumpărare.  

Tipuri de camere foto-video (digitale și instant / pe film)

Camerele mirrorless sunt din ce în ce mai utilizate în prezent spre deosebire de aparatele DSLR, acestea fiind considerate mult mai portabile și totodată mai capabile în ceea ce privește realizarea unui conținut video. Totuși, evoluția camerelor mirrorless nu trebuie să reprezinte neapărat un factor decesiv în ceea ce privește achirziția unui aperat, astfel că vom prezeta o scurtă analiză cu cele mai mari diferențe dintre Mirrorless și DSLR pentru a observa specificațiile în care acestea excelează.

Portabilitate

Camerele mirrorless nu mai utilizează vechiul mecanism de transmitere a luminii în senzor, astfel că absența acestuia reduce semnificativ dimensiunea și greutate acestora, făcându-le ideale pentru fotografiile de călătorie sau în situațiile în care portabilitatea reprezintă o prioritate.

Abilități de autofocus

Autofocusul avansat și vizualizarea în timp real redau camerelor mirrorless un avantaj în adaptarea la cele mai noi tehnologii prin implementarea cât mai multor sisteme de autofocus, precum: Eye-Detection, Contrast Detection sau AI Phase Detection. 

Aceste opțiuni permit camerelor mirrorless o focalizare rapidă și precisă asupra subiectului chiar și în condiții slabe de lumină, oferind posibilitatea de a vedea în timp real setările și modificările realizate. În același timp, tehnologia avansată oferă utilizatorilor șansa de a experimenta specificații video de ultimă generație, precum utilizarea unei rezoluții video de 4K sau 6K.

Durata bateriei

Dimensiunea mai mare a aparatelor DSLR le permite acestora să funcționeze pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp tehnologia aparatelor mirrorless de a utiliza vizorul electronic și afișajul LCD pentru a furniza o previzualizare în timp real a imaginii contribuie la o durată mai scurtă a bateriei. 

Camerele instant sau pe film reprezintă o alegere perfectă în cazul în care ești pasionat de un look specific redat de acestea, în special în cazul în care dorești să menții lucrurile cât mai simple în utilizarea unui aparat. Camerele instant sau pe film sunt complet diferite în modul utilizare, comparativ cu cele digitale (mirrorless și dslr) atât în modul în care funcționează, cât și în modul în care produc cadrele foto.

Camerele instant: Acestea capturează o imagine ce poate fi vizualizată imediat, direct pe hârtia fotografică, procesul fiind realizat în interiorul camerei ce oferă ca rezultat o fotografie fizică și tangibilă.

Camere pe film: Acestea necesită o procesare ulterioară a rolelor de film pentru a obține imaginile, iar după ce filmul este expus, acesta trebuie să fie scos din cameră și dus la un laborator foto, reprezentând un proces ce adaugă o etapă suplimentară în obținerea pozelor ce produc o calitate superioară față de camerele instant.

Formatul senzorului (FULL-FRAME sau Crop) ?

Camerele digitale pot utiliza senzori ce oferă o experiență diferită pentru utilizatori în funcție de caracteristicile acestora.

Formatul FULL-FRAME, alături de formatul CROP, reprezintă cele mai populare opțiuni în achiziția unui aparat, însă este important să înțelegem diferențele dintre cele două opțiuni în ceea ce privește decizia de cumpărare, deoarece ambele opțiuni au capabilitatea de a produce imagini de înaltă calitate. 

Formatul ”CROP” este găsit de cele mai multe ori în funcție de categoriile acestuia, respectiv format APS-C sau format Micro Four Thirds. 

Dimensiune

Camerele cu senzor FULL-FRAME au o dimensiune generală de 36mm x 24mm, în timp ce camerele cu senzor CROP au o dimensiune generală de 24mm x 16mm ce poate varia în funcție de opțiunea APS-C și Micro Four Thirds. Dimensiunea dintre cei doi senzori implică factorul de crop ce îngustează unghiul de vizualizare pentru camerele cu senzor CROP. 

Factorul Crop

Pentru a înțelege modul în care factorul de crop acționează, vom exemplifica prin alegerea unui obiectiv cu o distanță focală de 16mm, atât pentru o cameră cu senzor FULL-FRAME, cât și pentru o cameră cu senzor CROP. 

Utilizarea unui obiectiv de 16mm pe o cameră FULL-FRAME nu va modifica distanța focală a acestuia, în timp ce utilizarea unui obiectiv de 16mm pe o cameră cu format CROP va îngusta unghiul de vizualizare, creând o distanță focală de 24mm (raportat la un factor de crop de 1.5x). 

CALCUL: 16 (distanța focală) x 1.5 (factorul de crop specificat pentru cameră) = 24mm

Utilizarea în lumină scăzută

Datorită dimensiunii mai mari a senzorului, camerele FULL-FRAME performează mai bine în lumină scăzută, oferind posibilitatea utilizării unui ISO mult mai ridicat pentru a evita zgomotul de pe fundal. Camerele cu senzor CROP pot performa de asemenea foarte bine în lumină scăzută prin alegerea unei diafragme de sub F/1.4, însă de cele mai multe ori vei observa o diferență favorabilă în cazul camerelor cu senzor FULL-FRAME.

Preț

Camerele cu format CROP sunt în continuare la fel de des fabricate precum cele FULL-FRAME, însă un factor important de considerat este diferența de preț dintre cele două. Camerele cu format CROP au un preț mai scăzut și de multe ori reprezintă o alegere extrem de utilă pentru începători, lucru aplicat și în alegerea obiectivelor. 

Care este opțiunea potrivită?

Senzorul FULL-FRAME oferă flexibilitate în utilizarea unei distanțe focale dorite fără a implica factorul de crop, performând excelent în codiții slabe de iluminare.

De cealaltă parte, senzorul CROP (APS-C / Micro-Four-Thirds) poate produce imagini la fel de calitative în condiții optime de lumină și pot fi utilizate fără nici o problemă dacă factorul de crop nu reprezintă un impediment, fiind găsite în același timp la un preț mult mai scăzut. 

Specificații foto și video

Rezoluție foto

Noțiunea de rezoluție foto ne trimite direct către termenul de megapixeli ce poate fi găsit sub forma de MP (million pixels), aceasta reprezentând numărul de milioane de pixeli pe care senzorul îl are. Un număr ridicat de megapixeli permite aparatului să obțină imagini mai detaliate în comparație cu un aparat foto cu un număr scăzut de megapixeli.

Totuși, trebuie să menționăm că rezultatul final face diferența dintre cele două extreme. Calitatea și claritatea unei imagini poate fi identică în momentul în care aceasta este afișată pe un dispozitiv cu dimensiuni mici, precum: telefon, tabletă sau laptop. De cealaltă parte, utilizarea unui dispozitiv cu dimensiuni mari, precum: televizoare, panouri publicitare sau chiar printarea pozelor poate diferenția utilizarea unei camere cu număr ridicat de megapixeli, față de un număr scăzut de megapixeli.

Rezoluție video

Rezoluția video diferă de cea foto și este prezentată sub formele de: FULL HD, 2K, 4K, 6K și chiar 8K. Ca și în cazul rezoluției foto, dimensiunea dispozitivului de pe care vizualizezi un conținut video te va ajuta să îți dai seama dacă un videoclip este realizat la o anumită rezoluție. 

Un factor important de luat în considerare este legat de procesul de post editare, unde o rezoluție mai mare atât pentru fotografie, cât și pentru video, va oferi flexibilitatea de a utiliza unealta de zoom pentru a decupa părți importante din proiectul tău, fără a reduce semnificativ din calitatea rezoluției..

Autofocus

Sistemul de autofocus reprezintă una dintre cele mai căutate specificații ale unui aparat foto, cât și video. Anumite camere utilizează diverse tehnologii de autofocus ce diferă în funcție de necesitățile pe care le ai, precum: Contrast Autofocus, Phase Detection Autofocus sau chiar AI Autofocus. 

Trebuie să menționăm că există camere care nu excelează în tehnologia de autofocus, iar acest lucru nu reprezintă un impediment atâta timp cât proiectele tale nu implică necesitatea unui autofocus extrem de precis. Totodată, camerele dispun de funcția de manual focus ce le permite să fie controlate de către operatori, fiind extrem de utilizată pentru videografie.

Capabilități de înregistrare și numărul de cadre pe secundă

Capabilitățile de înregistrare ale camerelor sunt redate de combinarea rezoluției video menționate anterior și a numărului de cadre pe secundă. 

Totuși, ce sunt cadrele pe secundă? Cadrele pe secundă sunt utilizate în videografie pentru a reda un stil autentic videoclipului realizat, iar printre cele mai populare menționăm: 24 sau 25 p / 30p / 50 sau 60p / 120p. Noțiunea de cadre pe secundă poate fi întâlnită în secțiunea de specificații sub forma de ”p” sau chiar și de ”fps – frames per second”. 

Filmatul la 24 sau 25 cadre pe secundă: Majoritatea filmelor pe care le vezi sunt realizate la acest număr de cadre pentru a opțiune un efect cinematic, similar ochiului uman.

Filmatul la 50 sau 60 de cadre pe secundă: Această opțiune este indicată pentru acțiune rapidă sau pentru utilizarera opțiunii de slow motion.

Filmatul la 120 de cadre pe secundă: Oferă posibilitatea de a crea un efect de slow motion mult mai evident, însă de cele mai multe ori reprezintă o alegere subiectivă în comparație cu 50 sau 60 de cadre pe secundă. 

Anumite camere pot filma la o rezoluție de 4K la 24 sau 25 FPS, însă doar la o rezoluție de FULL HD la 60 de cadre pe secundă. Alte camere, dedicate pentru videografie, oferă posibilitatea de a filma la o rezoluție ridicată chiar și la 50 sau 60 de cadre pe secundă. 

SFAT: În funcție de specificațiile externe, camerele pot fi conectate la un monitor extern cu funcție de înregistrare ce pot crește calitatea rezoluției în care poți filma.

Colorizare

Profunzimea de culoare se regăsește sub termenul de ”BIT” sau ”BIȚI” ce sunt utilizați pentru a reprezenta fiecare componentă de culoare a unei imagini. Ca și în cazul rezoluției video, diferențele majore pot fi observate în momentul în care există o comparație între un dispozitiv de mici dimensiuni și un dispozitiv de mari dimensiuni. 

Colorizare în 8-bit: Permite înregistrarea a 256 de nuanțe pentru fiecare componentă de culoare, astfel că această opțiune afișează un total de 16.7 milioane de culori, suficient pentru majoritatea aplicațiilor și utilizatorilor obișnuiți. 

Colorizare în 10-bit: Permite înregistrarea a 1.024 de nuanțe pentru fiecare componentă de culoare, astfel că această opțiune afișează 1.07 miliarde de culori, reprezentând o gamă de culori mult mai bogată cu o tranziție mai fină între nuanțe. Aceasta este utilizată în special în proiectele în care gradul de detaliu și acuratețea sunt extrem de importante.

Colorizare în 12-bit: Permite înregistrarea a 4.096 de nuanțe pentru fiecare componentă de culoare, astfel că această opțiune afișează 68.7 miliarde de culori, reprezentând o precizie a tonurilor extrem de mare. Aceasta este utilizată în special în domenii profesionale și în producția de conținut video de înaltă calitate, precum producțiile și filmările cinematografice.

SFAT: În funcție de specificațiile externe, camerele pot fi conectate la un monitor extern cu funcție de înregistrare ce pot să ofere o colorizare mai avansată. 

Alte funcții importante

De asemenea, secțiunea de specificații cuprinde și alte funcții care pot fi importante pentru tine: 

  • Dublu slot pentru card SD: Ai nevoie de un singur card sau de două carduri pentru a folosi opțiunea de back-up în cazul în care întâmpini erori pe cardul principal?
  • Ecran rabatabil: Ai nevoie de un ecran rabatabil pentru a îl utiliza din mai multe unghiuri? 
  • Microfon incorporat: Faci vlogging

5 camere pe care ți le recomandăm sub 5.000 RON

Canon EOS R100 Aparat Foto Mirrorless 24.1MP Kit cu Obiectiv RF-S 18-45mm IS STM

Fujifilm X-S10 Aparat Foto Mirrorless 26.1MP Kit cu Obiectiv XC 15-45mm Negru

Sony Alpha ZV-E10 Camera Mirrorless pentru Vlogging 4K Kit 16-50 mm F/3.5-5.6

Canon EOS RP Aparat Foto Mirrorless 26.2MP Full Frame 4K Body

Nikon Z 30 Aparat Foto Mirrorless 20,9 MP Kit cu Obiectiv 16-50mm DX f/3.5-6.3

5 camere pe care ți le recomandăm între 5.000 - 10.000 RON

Sony Alpha 6700 Aparat Foto Mirrorless APS-C 4K 26 MP Kit cu Obiectiv 16-50mm

Panasonic LUMIX S5 II Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2MP

Fujifilm X-T5 Aparat Foto Mirrorless 40MP Body Negru

Sony A7 III Body Aparat Foto Mirrorless 24MP Full Frame 4K

Canon EOS R8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2 MP Body

5 camere pe care ți le recomandăm peste 10.000 RON

Canon EOS R5 Aparat Foto Mirrorless Full-Frame 8K Body

Canon EOS R6 Mark II Aparat Foto Mirrorless Full Frame

Sony Alpha A7S III Aparat Foto Mirrorless Full Frame 4K120p

Sony Alpha-7CR Aparat Foto Mirrorless Full Frame 4K 61MP

Nikon Z6 II Aparat Foto Mirrorless 24.5MP Video 4K

Alți fotografi au mai citit și:

14 Comments

  • Buna ziua,
    Am lasat si eu aici un comentariu…dar a foat sters.
    ….am cerut o parere…o recomandare…am gresit cu ceva? Multumesc

    • Salutare,

      Comentariile nu sunt șterse, înainte de a apărea pe blog, acestea necesită o aprobare din partea noastră.

      Îți mulțumim pentru interesul acordat!

  • Buna seara,
    Ce camera imi puteti recomanda pentru fotografia de portret si pentru cea de produs ?
    Ma gandeam la ….. Canon EOS RP Aparat Foto Mirrorless 26.2MP Full Frame 4K Body . Aparatul este potrivit pentru ce doresc sa fotografiez?
    Precizez ca sunt incepator 🙂 Va multumesc !

    • Salutare Bogdan,

      Canon EOS RP este o alegere foarte bună pentru început, însă în funcție de bugetul pe care îl ai, trebuie să acorzi o atenție foarte mare și obiectivelor pentru a realiza fotografii de portret și de produs.

      Pentru portrete, vei avea nevoie de obiectiv cu o diafragmă scăzută (F1.2 – F1.8) pentru a obține un fundal blurat cât mai deosebit, iar de cealaltă parte, funcția macro te poate ajuta pentru a obține fotografii de produs.

      • Va multumesc,
        Am inteles. Imi puteti va rog recomanda si cateva modele de obiective?

        • Totul se rezumă la bugetul disponibil, întrucât obiectivele pot ajunge să fie mai scumpe decât camera în sine.

          Obiectivul RF 50mm 1.8 poate crea un fundal blurat cu un aspect plăcut. De cealaltă parte, obiectivul RF 85mm F2 Macro îți va permite să te apropii cât mai mult de produsul pe care dorești să îl fotografiezi.

          Pentru început ar fi suficient să te folosești de obiectivul de 50mm (primul recomandat) și să îl folosești și pentru produs pentru a observa dacă este suficient pentru ce dorești să realizezi. Totodată, îți recomandăm să urmărești clipurile dedicate Canon de pe canalul nostru de youtube pentru a analiza mai complex opțiunile.

  • Bună ziua, ce cameră video recomandați pentru filmări de tip interviu, portret, podcast.

    Buget 5000 lei

    Pentru inceput vreau să folosesc o singură cameră, după care voi achiziționa încă 2. Inițial aș vrea să am doar o cameră pentru un cadru general.

    Va fi folosită în toate tipurile de condiții, zi/noapte. În funcție de momentul înregistrării.

    Aș vrea să folosesc camera și pentru a lua diferite cadre din locurile în care voi filma.

    Eu mă gândeam la acel Sony ZV e10

    • Salutare Alexandru,

      Sony ZV-E10 este o alegere foarte bună pentru bugetul și necesitățile tale, în special pentru filmări cu oameni, dar și pe timp de noapte.

      Totodată, avem o serie de clipuri despre Sony ZV-E10 pe canalul nostru de Youtube, informație de care cu siguranță vei beneficia.

  • Buna! Ce părere ai despre “ Canon PowerShot G7 X Mark II “ ? Este buna pentru fotografi entuziaști ?

    • Bună Andreea,

      Canon PowerShot G7 X Mark II este o cameră compactă, iar utilizatorii o cumpără pentru modul ușor și eficient de utilizare, fiind folosită în special în vacanțe.

      Dorești să o folosești pentru ceva anume, precum portrete, fotografie de stradă, peisaje? Sau dorești să o folosești în general pentru orice?

  • Ce camera imi recomandati dintre cele de mai sus,dupa urmatoarele caracteristici: o folosesc in concediu,vreau sa focuseze foarte bine la distante,sa pot atasa obiectiv mare pentru distante considerabile(cum ar fi luna pe Cer,avion pe la altitudine joasa,oameni in miscare pe strada,pentru portrete random de la distanta),multe peisaje,culori vii? Multumesc frumos!

    • Salutare Bogdan,

      Dacă bugetul nu reprezintă o problemă, atunci Canon EOS R7 ar fi recomandarea mea pentru necesitățile tale. Camera este una dintre cele mai folosite pe partea de wildlife pentru că are un focus extrem de rapid + o gamă extinsă de obiective pentru distanțe focale mai mari. De asemenea, știința culorilor folosită de Canon te va ajuta să obții acele culori vii despre care menționezi.

      Îți mulțumim frumos!

  • Ce cameră foto video îmi recomandați ptr spottrains ca începător

    • Bună ziua,

      Aveți nevoie de o cameră ce are capacități foarte bune pe zona de autofocus. Vă veți folosi de cameră doar în timpul zilei sau și noaptea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.