(c) Mirela Momanu

Compoziții de stradă cu timp lung de expunere

Am auzit probabil cu toții despre modul prioritate de timp (S sau Tv) și faptul că, optând pentru acesta, putem determina și alege un timp mai scurt sau mai lung de expunere, ce ISO să folosească aparatul, dacă acesta să facă poze folosind flash-ul sau nu, putem compensa expunerea, iar camera ne va alege diafragma. Foarte util acest mod în momentul în care dorim fie să realizăm un panning, să avem o expunere lungă în care să suprindem luminile orașului sau oamenii în ipostaze inedite, ori să înghețăm mișcarea cuiva, de exemplu a copiilor în parc.

Atunci când fotografiem copiii în parc, iar lumina este foarte schimbătoare și ne provoacă să ajustăm rapid și diafragma, modul „S” ne salvează de chinul alegerii diafragmei și să ne păstrăm concentrarea asupra subiectului, realizând o încadratură și o compoziție cât mai reușită. Noi alegem timpul de expunere, camera ne alege diafragma în funcție de lumina schimbătoare, iar noi nu va trebui decât să apăsăm declanșatorul la momentul potrivit.

Mai mult, în fotografia de stradă, modul prioritate de timp se dovedește a fi și unul extrem de creativ, dacă optăm pentru un timp mai lung de expunere.

În plus, efectul fantomatic poate fi dublat de mișcarea aparatului și obținerea de imagini mai neobișnuite, cu un aer suprarealist.

Cu siguranță ai văzut imagini de impact ca cele de mai jos și te-ai întrebat ce setări au folosit fotografii.

Setări – câteva idei

Cuvântul cheie este verbul „a experimenta, însă putem vorbi și de câteva setări standard.

În funcție de echipamentul foto de care dispui (anumite aparate au un sistem de stabilizare pe mai multe axe, foarte bine pus la punct, care îți permite să întinzi coarda ceva mai mult), timpul de expunere va fi unul destul de lung, chiar până la 1/8 sau 1/6 dintr-o secundă, în special dacă vrem să obținem un efect fantomatic destul de accentuat.

Mai mult, pentru a varia și pentru rezultate cât mai diferite, timpul lung de expunere/viteza redusă de declanșare se poate combina cu mișcări pe orizontală sau pe verticală ale camerei, cu rotirea aparatului sau cu zoom-ul realizat în timpul declanșării.

De asemenea, se poate activa și blitz-ul, ajungându-se până la viteze de 1” cu aparatul ținut în mână, experimentând mereu.

Rezultatele sunt întotdeauna imprevizibile, iar un cadru care să îți placă poate necesită foarte multe încercări.

„Un cadru care să îmi placă poate fi obținut la 50 de încercari, dar rezultatele selectate generează mereu o stare suprarealistă și oferă o senzație neobișnuită, întrucât ochiul privitorului nu va sesiza niciodată în realitate ceea ce se poate crea cu ajutorul aparatului de fotografiat în acest mod. Și iată cum aparatul foto devine mai mult decât un instrument de înregistrare a cotidianului, poate deveni o extensie a sufletului, imaginației și creativității.” (Mirela Momanu)

Alte fotografii de stradă cu timp lung de expunere:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.