foto: Cristina Tinta

Echipamentul în fotografia de stradă – ce alegem?

“De la aparatul foto mic am învățat despre energie, determinare și rapiditate… Apartul foto mare m-a învățat despre reverență, răbdare și meditație.”/“The small camera taught me energy, decisiveness and immediacy… The large camera taught me reverance, patience and meditation.” (Joel Meyerowitz)

Când vorbim despre fotografia de stradă, vom avea în vedere, în general, un echipament mai restrâns, care să ne permită mobilitate și discreție.

În general, am putea spune că orice aparat este bun pentru fotografia de stradă, atâta timp cât știm exact ce putem face cu el pentru a obține rezultatul dorit. Este bine însă de știut care sunt limitările date de echipamentul foto și posibilitățile pe care acesta ni le poate oferi.

Găsiți enumerate mai jos câteva caracteristici, pe care un aparat foto ar trebui să le îndeplinească, pentru a putea fi folosit la fotografia de stradă:

să poată închide diafragma la valoarea aleasă pentru verificarea profunzimii de câmp
• să ofere posibilitatea fotografierii în format RAW
• să poată fotografia cu mai multe cadre pe secundă pentru a surprinde acțiunea
• să aibă obiective interschimbabile pentru a ne oferi o manevrabilitate totală în privința încadrării
• să aibă un minim de 10 megapixeli, mai ales dacă vreți să imprimați imaginile în format mai mare

Este o concepție greșită faptul că ai avea nevoie de o geantă sau un rucsac plin de echipamente pentru a obține rezultate bun cu fotografiile pe care le realizezi. Mai ales pentru fotografia de stradă, din contră, cel mai simplu este să optați pentru un echipament minimal, dar care să vă asigure spatele atunci când sunteți pe străzi. Puteți face foarte multe cu puțin și vă veți mișca mai repede dacă nu aveți multe de cărat.

Cea mai bună cameră rămâne oricum cea pe care o aveți la voi și, indiferent de aparatul utilizat, lucrul cu adevărat important este să cunoașteți meniul și setările acestuia, pentru a nu rata momente importante. Chiar dacă vorbim de telefonul mobil, regulile se aplică.

În ziua de astăzi, preferința fotografilor de stradă s-a îndreptat clar către aparatele foto de tip mirrorless și micro 4/3, care permit utilizarea fără probleme chiar și în condiții slabe de iluminare, iar dacă optați pentru un kit body + obiectiv wide și luminos, cu siguranță veți face față majorității situațiilor de pe stradă.

Gama echipamentelor foto se poate extinde clar și către aparatele DSLR (deși mai masive și mai puțin discrete) și mai departe către aparatele pe film pe format de 35mm sau mediu, care oferă posibilitatea realizării mai multor experimente tehnice și obținerea unor efecte mai speciale.

În ceea ce privește obiectivele, o soluție la îndemână ar fi utilizarea unui zoom cu o focală 24-70mm (echivalent full frame), acesta fiind un obiectiv extrem de versatil.

Să luăm însă aceste situații de fotografiere pe rând:

#Fotografia de stradă cu obiective wide, fixe

(c) Cosmin Gârleșteanu

Obiectivele foto wide și cu distanță focală fixă cele mai utilizate în fotografia de stradă sunt cele cu o focală cuprinsă între 24 și 35-40mm (echivalent full frame), acestea prezentând următoarele avantaje și dezavantaje:

Trebuie să te apropii mai mult de subiect

Obiectivele wide vă vor „forța” să vă apropiați de subiect pentru a putea fotografia momentul. Acest lucru presupune pe de-o parte captarea unor detalii pe care e posibil să nu le surprindeți de la distanță. Pe de altă parte, cel puțin la început, s-ar putea să nu vă simțiți confortabil în această situație, de a fi foarte aproape de subiectul fotografiat.

Focalizarea este mai ușoară și mai rapidă

Din experiența de până acum, obiectivele wide fixe focalizează în general rapid, iar acest aspect este extrem de important în cazul fotografiei de stradă, unde orice fracțiune de secundă poate fi decisivă.

Obiectivele wide fixe sunt mai mici și mai ușoare

Un aspect mai puțin esențial poate, care face însă diferența dacă ieșim la un photowalk de câteva ore sau într-o tură de tip city-break pentru fotografie de stradă. Chiar și în cazul utilizatorilor de DSLR, aceste obiective sunt mult mai ușoare și de dimensiuni considerabil mai mici.

Nu vă puteți juca prea mult cu bokeh-ul

Fiind obiective cu un unghi larg de cuprindere, obiectivele wide au un câmp de profunzime mare, astfel că joaca cu bokeh-ul este mai limitată, putându-se realiza cu succes doar la diafragme deschise și dacă vă aflați foarte aproape de subiect. De asemenea, aceste obiective sunt mai puțin indicate pentru portretele de stradă.

Aceste obiective sunt mai scumpe

Dacă vorbim de un obiectiv fix wide luminos, prețurile pot fi destul de piperate. Dacă privim totul ca pe o investiție însă, acestea își vor face treaba de minune iar satisfacțiile vor fi cu siguranță pe măsură.

Prezența distorsiunilor

În funcție de model, în cazul obiectivelor wide pot apărea o serie de distorsiuni, mai mult sau mai puțin deranjante, situate în spe