Review Mio MiVue 698 dual-camera – Dan Rentea

Sunt inconjurat de camere video. Piata videografilor este in crestere, mai ales de cand si smartphone-urile incep sa atinga o calitate video destul de mare. Sa nu mai vorbim despre live-uri si gif-uri. Camerele video sunt acum peste tot: le vad montate pe biciclete, scutere, autoturisme si, de fiecare data, aceeasi intrebare imi revine in minte: e moft, trend sau necesitate?

Am optat pentru Mio MiVue 698 dual-camera, de la F64 pentru a-mi face o idee si am ales acest model din mai multe motive:

  • Sunt familiarizat cu GPS-urile firmei Mio
  • E dotata cu camera inclusiv pentru luneta
  • Are unghiul mare de cuprindere (fiind apropiat de cel al unui obiectiv fisheye)
  • Multitudinea de functii suplimentare

mio mivue 698 dual

Iata impresiile adunate intr-o saptamana de testare

Design si interfata

Mio MiVue 698 are o camera frontala compacta, discreta, carcasa fiind din plastic negru mat, de calitate.

Ecranul de 2,7 inch (fara touch-screen) are culori culori vii si o luminozitate buna, nici prea stridenta, nici prea stina. Ventuza asigura o priza excelenta pe parbriz si. Cu toate acestea nu pot spune acelasi lucru si despre banda dublu adeziva cu care se fixeaza de luneta camera din spate. Se desprinde foarte greu si banda adeziva devine inutilizabila, inteleg ca are nevoie de stabilitate, dar intre aceasta si impsibilitatea de a o mai utiliza ulterior este o diferenta. Ar fi fost ideal ca si aceasta camera sa vina cu ventuza.

mio mivue 698 dual

Am refuzat sa citesc detaliat manualul de utilizare (care nu ofera multe informatii) pentru ca eram extrem de curios de usurinta navigarii prin meniu la prima vedere. Camera are 4 butoane laterale, ceea ce inseamna maxim 10 minute de acomodare cu meniul. Dupa prima zi de utilizare aveam deja senzatia ca o stiu dintotdeauna.

Pe partea frontala exista un buton portocaliu cu ajutorul caruia se porneste inregistrarea de urgenta (Emergency recording). Am descoperit astfel faptul ca filmuletele inregistrate in regim „Emergency” sunt stocate in foldere separate si nu sunt sterse odata ce cardul de memorie se umple. In partea de jos se afla slotul de card pentru Micro SD (acest model are un singur slot de card).

Un avantaj il reprezinta faptul ca Mio se incarca in slot-ul brichetei masinii, evitand astfel, grija bateriilor.

mio mivue 698 dual

Calitatea filmarii in conditii variate de lumina

Am testat calitatea filmarii in conditii de iluminare diferita prin deplasarile pe care le-am facut cu masina pe parcursul intregii saptamani, dimineata seara si noaptea. Camera frontala filmeaza la rezolutie maxima de 2304x1296p cu 30 fps, iar camera spate la 1080p cu 30 fps, unghiul de cuprindere pentru ambele fiind de 150 grade. Se poate bifa din meniu functia WDR (Wide Dynamic Range) astfel incat sa obtii maximul potentialului camerei in conditii dificile de iluminare. Odata activat WDR-ul, sharp-ul devine un pic mai agresiv pentru a inregistra mai multe detalii.

Ai posibilitatea de a alege durata filmuletelor: 1, 3 sau 5 minute, varianta standard fiind de 1 minut, pe care am folosit-o in prima zi. Am modificat durata la 5 minute pentru urmatoarele zile.

Filmare dimineata, avand soarele in fata:

Daca lumina vine din lateral sau din spate, calitatea imaginii ramane foarte buna, insa daca soarele bate direct in fata, aceasta are de suferit. In filmuletul de mai jos, poti observa diferentele calitatii, precum si cum functioneaza balansul de alb in conditii diferite de iliminare.

Filmare in timpul zilei, cu trecere de la o zona intunecata la o zona intens luminata:

Am profitat de parcarea subterana de la Cora pentru a verifica trecerea de la lumina relativ slaba din parcare, la lumina puternica a soarelui din ziua respectiva. N-am facut niciun fel de ajustari pentru a ajuta camera.


Filmare pe inserat si pe timp de noapte:

Ma declar multumit de Mio MiVue 698, fiind capabila sa inregistreze suficiente detalii pe timp de noapte, datorita compensarii de expunere, foarte utila si in fotografie, de altfel. Consider ca si-a facut treaba foarte bine, dupa cum se poate vedea si in filmuletele de mai jos.


Functii suplimentare:

Desi unele dintre ele sunt obositoare pentru deplasarile in oras, unde traficul e greoi indiferent de ora, ma declar incantat de functiile pe care le ofera aceasta micuta camera:

  • GPS si accelerometru: inregistreaza coordonatele geografice (viteza de deplasare, directia, altitudinea, longitudinea si latitudinea)
  • Te anunta vizual si sonor cand in apropiere sunt camere de supraveghere sau radare fixe
  • Avertizare parasire banda de circulatie
  • Avertizare aprindere faruri
  • Avertizare apropiere de masina din fata

Dimensiunea fisierelor

In functie de momentul in care a fost realizata filmarea variaza si dimensiunea fisierelor:

  • Camera frontala: intre 520Mb si 690Mb pentru 5 minute de filmare (la rezolutie 2304x1296p).
  • Camera spate: intre 420Mb si 510Mb pentru 5 minute de filmare (la rezolutie 1080p).
  • Formatul fisierelor este comun, respectiv MP4.
  • Denumirea fisierelor face usor de recunoscut filmarea cu camera din fata sau din spate.

Denumirea fisierelor pentru camera frontala:
FILE161103-082835F
FILE161103-083335F
FILE161103-083835F
Numerotarea se face din 5 in 5, iar F-ul de la final ne da de inteles ca filmarea a fost realizata cu ajutorul camerei frontale

Pentru camera din spate:
FILE161103-082835R
FILE161103-083335R
FILE161103-083835R
Observam ca singura modificare e la ultima litera. F-ul (front) a fost inlocuit de R (rear).

Concluzii

O astfel de camera este foarte utila in Bucuresti unde exista un risc mare de accidente. In plus, datorita ei am reusit sa vad si cate prostii am facut in mod involuntar in trafic: fortari culoare galbena semafor, circulat pe linia de tramvai, etc.

Cat despre camera, mi-au placut:

  • Multitudinea de functii utile
  • Calitatea constructiei
  • Unghiul larg de filmare
  • Conectarea la bateria masinei si faptul ca porneste automat inregistrarea la pornirea motorului

Ce nu mi-a placut in mod deosebit:

  • Ecranul, pentru simplul motiv ca este prea mic, dat fiind ca are si camera pentru luneta. Nu te poti baza pe ea la parcarea cu spatele si e destul de dificil totodata sa vezi obstacolele (stalpi, borduri mai inalte, etc.)
  • Sistemul de prindere al camerei din spate

[products ids= 125024600]

Articol si video de Dan Rentea

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • buna .am cumparat si eu o camera de bord mio miuve 698 dual am o problema se blocheaza filmarea . ma poate ajuta cineva in legatura cu aceasta problemă? multumesc posibil sa die de la cardul de memorie sau nu știu am pus un card de 64 gb.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.