Fuji 18-135mm, f10, 1/500, 62mm

Cu Fuji 18-135mm prin Bologna, Burano-Venetia si Ferrara

Cui nu-i place sa-si faca bagajele pentru o noua calatorie? Mai ales daca in bagaj se afla mai multe accesorii foto decat haine.  Necunoscutul,  hazardul si bucuria de a descoperi lucruri noi, oameni diferiti, intamplari ciudate si mai putin comune… Sunt sentimente care imi dau avant in momentul in care “decolez” spre alte locuri. Urmatorul punct pe harta? Orasul-cetate Bologna.
Am plecat la drum alaturi de Fuji XT-10, de care sunt extrem de incantat din prima zi in care l-am achizitionat, plus obiectivele Fuji 18mm f/2  si Fuji 18-135mm (pus la dispozitie pentru test de cei de la F64, carora le multumesc si pe aceasta cale).
Impreuna cu o mica parte din grupul foto de strada On Spot, descopar Bologna ca un oras plin de viata, cu aer tineresc si real potential fotografic. Cladirile si-au pastrat in mare masura aspectul medieval, sunt viu colorate, cu precadere cu portocaliu si rosu. Coloanele si arcadele acopera micile trotuare, mai ales in zona de centru, iar pe langa estetic, le-am gasit si un rol practic- au suplinit cu brio umbrela. Piata Maggiore are suflu si a fost mai bine ca nu am regasit aglomeratia din Venetia. Am avut timp si spatiu sa observ anumite detalii. O imagine de ansamblu asupra  centrului istoric al Bolognei se poate vedea din turnul Asinelli.

Bologna
Fuji 18-135mm, f5.6, 1/500, 80mm

Atenti la prognoza meteo, decidem sa programam zilele de foto in functie de vreme . Asa ca cea mai frumoasa zi am pastrat-o pentru Burano. Dupa un drum de 40 minute din Venetia cu vaporetto, am ajuns pe insula cu  “1000” de culori. Casele localnicilor arata de parca ar fi din turta dulce, dar scopul “degustarilor” e altul.  Sa surprindem “banalul” frumos al localnicilor, tabieturile si ce face acest loc sa fie atat de special. Stradutele inguste sagetate de razele soarelui si umbrele create de liniile caselor dau un plus valoare compozitiei si contrastului din imagini. Relaxarea cu care oamenii isi vad de viata te face sa fii mai putin vizibil in conditiile in care ai ceva de asteptat pentru a-ti face cadrul. Este o insula micuta, dar merita explorata cu atentie si in detaliu.

Dupa soare, culori “tipatoare” si vreme primaverateca, se intoarce roata, asa ca Ferrara ne intampina cu ploie, vant si vreo 4 grade. Niciun motiv serios pentru a nu bate stradutele pentru cateva ore .  Oamenii cu umbrele colorate au ajutat in formarea compozitiei, avand in vedere ca am fost privati de lumina soarelui. Dar toate cu farmecul lor. Asa ca nu am plecat deloc dezamagit din Ferrara. Ci din contra, cu gand de reintoarcere.

fotografia de strada
Fuji 18-135mm, f7.1, 1/125, 70 mm

Ajungem si in Venetia, pe timp frumos, de data aceasta. Ne indepartam de Piata San Marco in speranta de a evita aglomeratia din centru. Ne sustragem invitatiilor gondolierilor si o luam pe stradute. Timpul e limitat si imi dau seama ca e bine sa fii prezent si fara sa apesi pe buton, asa ca ma bucur de moment. Potentialul Venetiei e foarte ridicat, dar necesita timp si rabdare pentru a obtine cadre de calitate.

Asa cum ati vazut din fotografii, am lucrat in special cu obiectivul Fuji Fujinon XF 18-135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR, fiind foarte curios sa vad ce poate. Obiectivul m-a surprins placut, e clar in planurile pentru o viitoare achizitie.
Constructia optica incorporeaza 4 elemente asferice si 2 elemente ED (extra-low dispersion) care minimalizeaza aberatiile cromatice si distorsiunile pe intreaga plaja focala, reducand totodata greutatea si dimensiunile ansamblului optic. Focalizare este de mare viteza si silentioasa, lucru foarte important pentru pasionatii de fotografie de strada.
Chiar daca pretul poate parea mare pentru un obiectiv 18-135mm, trebuie luat in considerare faptul ca vorbim de o calitate optica  peste cea a unui zoom 18-135mm “clasic”, acesta facand parte din gama XF, care desemneaza obiectivele Premium ale producatorului nipon. In plus, rezistenta la apa si intemperii este si ea importanta, iar obiectivul dispune si de un sistem intern de ventilatie (mecanic) care previne depunerea firelor de praf pe interiorul lentilelor.
Fuji 18-135mm F3.5-5.6 R LM OIS WR, specificatii tehnice pe scurt:

  • Distanta focala: 18-135mm
  • Distanta focala perceputa (echivalenta): 27-200mm
  • Diafragma maxima: f/3.5-5.6
  • Diafragma minima: f/22
  • Distanta minima de focus: 45cm
  • Factor de marire: 0,47x
  • Diafragma cu 7 lamele rotunjite
  • Filet filtru: 67mm
  • Formula optica: 16 elemente / 12 grupe
  • 4 elemente asferice, 2 de tip ED
  • Stabilizare optica a imaginii (5 stopuri)
  • Greutate: 490g
  • Dimensiuni: 76x98mm

Alte imagini cu obiectivul Fuji Fujinon XF 18-135mm LM OIS WR:

Un articol si fotografii de Cosmin Garlesteanu.
[products ids=125018448,125018446,125013163,1046463]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Foarte fain gandite/prinse cadrele!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.