G16 de la Canon la sfarsit de August

Daca nu as fi citit de la bun inceput inscriptia de pe grip, as fi putut sa jur ca am de a face cu versiunea precedanta, G15. G16 insa, noul compact cu pretentii profesionale de la Canon, are aceasi forma privit din fata cu exceptia gripului si a vizorului.

Totusi, Canon are motive de lauda in cazul noului aparat, datorita catorva functii deloc de neglijat: Wi-Fi, 1080p/60 fps in modul video, multishot HDR fara trepied si o viteza de rafala mai mare fata de G15.

Design
Ca pozitionare, comenzile s-au modificat o idee: butonul shortcut s-a mutat sub cel pentru video, iar in locul sau s-a instalat frumusel comanda pentru Wi-Fi. Sensibilitatea ISO are propriul buton, pe rotita gasim MF (manual focus) in locul sau, iar AF frame a luat locul butonului pentru compensarea expunerii.

Inainte sa purcedem la fotografii si explicatii, este important de stiut ca aparatul primit pentru teste a fost un aparat “beta”. Asadar, calitatea imaginilor ar putea suferi mici modificari in varianta finala a modelului care urmeaza sa isi faca intrarea pe piata.

Constructie
Cu un body deja consacrat in randul aparatelor din seria G, norocosul numar 16 beneficiaza de acelasi design compact si solid, ferm si confortabil de tinut in mana. Usor dezechilibrat insa de lipsa LCD-ului rabatabil, caracteristica atat de apreciata in cazul lui G12.

In ceea ce priveste utilizarea, ne aflam intr-o zona familiara, caci meniul este cel cu care ne-am obisnuit la compactele Canon, usor de folosit, cu toate functiile de care avem nevoie la indemana, incepatori sau deja cunoscatori in ale fotografiei.

Cand vine vorba de calitatea imaginilor, nu ne mai aflam in zona aparatelor compacte obisnuite, caci G16 “stie” cum sa ofere rezultate placute ochiului in ce priveste sharpness-ul, marcarea corecta a punctului focus ales si a comportamentului in lumina putina. Au crescut performantele si in cazul vitezei de focalizare. G16 se descurca simtitor mai bine decat predecesorii sai, lasand impresia eficientei la finalul sesiunii foto.

Obiectivul mentine linia din punct de vedere optic (aceeasi diafragma f/1.8 – 2.8) si reprezinta in continuare un standard ridicat de calitate si nu da gres atunci cand vorbim de imagini clare si corect expuse. Desi in zona aparatelor compacte, cand vine vorba de fotografiere in lumina slaba, pretentiile nu sunt la fel de mari ca in cazul aparatelor DSLR, G16 se comporta destul de bine, confortabil insa doar pana la ISO 800, unde zgomotul devine destul de evident.

Balansul de alb este inca o calitate a lui Canon G16 (la G15 inca mai era usor dezechilibrat), probabil insa cea mai importanta calitate a unui astfel de aparat este poate capacitatea de a inregistra fotografii in format RAW care se pot corecta cu usurinta intr-un soft de post procesare fara pierderi in calitatea imaginii.

Setarea pentru timpul de expunere este unul dintre cei mai indrazneti pasi inainte ai lui G16, datorita unei plaje mai largi de reglaje spre deosebire de predecesori, adica cea mai lunga expunere posibila este acum de 250 secunde, fata de doar 15, in cazul lui G15.

Iar cu o functie macro performanta (distanta minima de focalizare in modul macro este de doar 1cm!) si un zoom satisfacator (in ciuda obiectivului nu foarte voluminos), G16 este un partener de nadejde al fotografului pasionat sau profesionist, ca backup al unui DSLR, sau pur si simplu ca aparat de teren, foarte mobil dar suficient de versatil.

Functia video
In ceea ce priveste filmarea, avem parte tot de rezolutie Full HD @60fps si cu o focalizare continua ceva mai precisa.

Concluzii
Se recomanda Canon G16? Bineinteles! Atata vreme cat potentialul viitor proprietar de G16 intelege la ce ii poate folosi si mai ales ce pretentii poate avea de la acesta. Adica, pentru cei in cautarea unui aparat mic, usor de transportat, ergonomic si mai ales superdotat cu functii demne de aparatele profesionale, Canon G16 sigur va fi mai mult decat o optiune. 

Specificatiile tehnice:

• Senzor CMOS 1/1.7″ inch
• Rezolutie 12 megapixeli
• Format JPEG si RAW
• Obiectiv 28-140mm cu luminozitate f/1.8-2.8
• Mod focalizare single, continuu, servo, tracking AF
• ISO Auto, 80-12800
• Patina blitz
• Capacitate rafala 12.2 fps, primele 5 imagini 9.3 fps, pana la 522 de imagni
• Filmare Full HD 1080p
• Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC UHS-1
• Vizor optic
• Ecran LCD de 3 inch
• Dimensiuni: 109 x 76 x 40 mm
• Greutate: 356 grame

Galerie foto

 

[products ids=125007260]

Andreea Paun – Consultant F64 – banc probe

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.