Review obiectiv Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

M-am uitat mult timp cu jind la un obiectiv de 35mm si diafragma luminoasa f/1.4, iar recent mi-a atras atentia noul Sigma 35mm f/1.4 DG HSM. Ca fotograf am in portofoliu si activez in mai multe genuri de fotografie, dar mai mult decat toate, sunt fotograf de eveniment (site-ul Weddings by Alin Popescu sta martor). Iar acest gen de obiectiv este aproape de nelipsit din trusa de fotografie de eveniment.
Recunosc ca sunt putin snob si pana acum in trusa mea nu si-au gasit locul obiective de la alte marci, alta decat marca “mama” a aparatelor cu care lucrez si anume Nikon. Dar asta nu a insemnat ca nu am incercat sau nu am ramas extrem de impresionat de performantele altor obiective pe care le-am testat de-a lungul timpului (exemplul cel mai recent fiind obiectivul Tamron 70-200mm F2.8 – citeste review).
NFO_3196
Astfel ca nu a fost greu sa ajunga la urechile mele vestea despre noua linie de produse de la Sigma, despre noua viziune si strictete in ceea ce priveste controlul calitatii, precum si noul design al clasei Art. Pentru ca in testul lui Panasonic G5 am avut cu mine si un astfel de obiectiv din seria Art de la Sigma si anume 19mm f/2.8 pe montura 4/3 (citeste review si detalii Panasonic G5 + Sigma 19mm f/2.8) si pentru ca nu am fost dezamagit, mi-am exprimat dorinta de a lua la teste obiectivul din titlu. Ca de obicei prietenii de la F64 au fost foarte saritori si mi-au pus la dispozitie pentru cateva zile obiectivul pe montura Nikon.
sigma-35mm-f14
Din fericire, Sigma produce acet obiectiv in mai multe monturi, asa ca posesorii de alte brand-uri decat Nikon pot sta linistiti pentru ca nu au fost lasati la o parte:

Pretul obiectivului Sigma 35mm f/1.4
Pe langa acesta, trebuie mentionat pretul – 3.500 lei la data acestui articol, pentru toate monturile. Poate parea mult pentru unii, dar sa nu uitam ca este un obiectiv extrem de wide si de luminos, iar echivalentele sale de la Nikon sau Canon costa 7.000, respectiv 6.000 de lei.
Nikon 35mm f1.4G AF-S Nikkor (F64)
Canon EF 35mm f/1.4L USM (F64)
Performantele optice ale lui Sigma 35mm f/1.4
Obiectivul este extrem de sharp. “Intepator” de sharp incepand chiar de la diafragma maxim deschisa f/1.4


Nu am lasat special subiectul focalizat in centrul imaginii pentru a vedea daca isi pastreaza performantele optice pe tot cadrul si nu numai in centru si pur si simplu am ramas cu gura cascata de performantele optice ale lui Sigma 35mm f/1.4 indiferent de diafragma folosita, care, apropos, se inchide numai pana la F16, probabil datorita constructiei optice sau pentru a limita efectul de difractie care apare la diafragme foarte inchise.
Specificatii Sigma 35mm f1

sursa Sigma

Bokeh-ul oferit de acest obiectiv este de zile mari, foarte placut ochiului. Nu am observat de-a lungul testului in nici o imagine realizata un bokeh care sa deranjeze ci din contra, am observat numai treceri si zone extrem de placute ochiului uman, ce nu fac altceva decat sa puna si mai mult in evidenta subiectul fotografiat/focalizat. Campul de profunzime pe un aparat full-frame la diafragma f1.4 este asa cum ma asteptam de grosimea unui “varf de lama”. Exagerez bine-nteles, insa trebuie sa indemn la mare grija si atentie atunci cand se lucreaza cu obiectivul wide-open.
NFO_2137
La treaba cu Sigma 35mm f/1.4
Mereu sustin cu tarie ca un test de aparatura foto nu ar trebui facut “in laborator” ci in viata de zi cu zi, la lucru, exact asa cum ar fi folosit de un fotograf. Pentru testele sintetice exista multe site-uri dedicate de unde puteti obtine informatii despre cat de drepte ies caramizile unui zid ultra-fotografiat sau cate liniute per milimetru se vad in colturile unei imagini cu doi maimutoi, un pix si ceva creioane colorate, plus o grila si ea ultra-fotografiata.
Unii nu veti fi de acord cu mine si pe buna dreptate: este nevoie si de astfel de teste pentru a compara obiectiv doua sau mai multe echipamente mai mult sau putin identice de la acelasi producator sau de la producatori diferiti.
Fotografia insa nu este ceva obiectiv, ba din contra. Asa ca singurul test real este cel pe care il faci tu! Inainte te te increzi orbeste in 250 de liniute per milimetru si sa te arunci la un echipament scump care dupa 1-2 luni ajunge pe bursele foto din motiv ca  ”nu prea il folosesc, sta in cutie”, cel mai bine da o fuga la showroom-ul magazinului F64 si “joaca-te” putin cu echipamentul respectiv. Poti testa orice, oricand!
Am preferat sa ma departez “putin” de showroom cu testul meu si am plecat la Iasi la o nunta ca-n povesti, a prietenilor mei Karina si Gabi carora le multumesc si aici ca mi-au dat ocazia sa-mi imbogatesc portofoliul cu cateva fotografii superbe. A fost ocazia perfecta sa il pun la treaba pe Sigma 35mm f/1.4 DG HSM in cele mai diverse situatii: de la interioare mici si aglomerate, la spatii vaste si luminoase, in biserica incarcata de istorie si traditie, precum si la restaurantul plin de lumini colorate si jucause. Indiferent de diafragmele folosite sau de valorile ISO folosite, obiectivul a “performat” mult peste asteptari.
NFO_3188
Cu acest obiectiv mi-a fost foarte greu sa ma abtin sa nu trag toate fotografiile la f/1.4. Poate doar clipirile disperate ale aparatului cu mesajul HI ma faceau sa mai inchid diafragma din cand in cand. Un filtru ND este de mare ajutor in astfel de situatii, cand se doreste fotografierea cu diafragme wide-open in lumina zilei si nu trebuie sa faceti concesii privind pretul. La o “sticla” perfecta si ultra-sharp a obiectivului nu-i puteti atasa in fata un filtru de “doi lei”. Mai bine fara.
Filtrul ND (neutral density) Kenko ZETA ND8 este un bun companion pentru Sigma 35mm f/1.4 DG HSM din doua motive:

  1. noile filtre ZETA sunt fabricate dintr-o sticla foarte rezistenta la spargere si beneficiaza de multiple straturi antireflexie (7 straturi ZR – Zero Reflection)
  2. rama ultra subtire de numai 4mm pentru prevenirea vignetarii cadrului pe obiectivele wide si ultra-wide cum este si acest Sigma.

Recunosc, am avut emotii privind focalizarea in lumina slaba, plecand de la ideile pre-concepute ca nici un obiectiv non-marca Nikon nu se poate compara cu echivelentul sau de la firma mama atunci cand nivelul luminii scade drastic. A fost nevoie de ISO 2000 pentru a putea fotografia in conditii decente in interior-ul casei unde mirii se pregateau sau chiar valori mai mari ale ISO-ului, insa nu am observat nici o intarziere sau problema de focalizare cu obiectivul Sigma 35mm f/1.4 DG HSM. 
NFO_2328
Ba din contra, cand mireasa a iesit din camera unde s-a pregatit, m-am aflat in situatia de a fotografia intr-un mic hol iluminat de o singura fereastra foarte mare. Insa fereastra se afla fix in cadru, reteta perfecta pentru a zapacii aparatul si focalizarea. Nu a fost sa fie, nu i-am gasit calcaiul lui Ahile, obiectivul focalizand fara batai de cap, eu ocupandu-ma doar de expunerea manuala.
NFO_2425
Posibilitatile creative ale combinatiei de focala/diafragma (35mm f/1.4) sunt practic infinite, putand evidentia oricand acel element care te intereseaza in cadru.
NFO_2429bw
La crop 100% se vede nu numai motivul care incheia voalul miresei ci pana si ochiurile “plasei” fine din care era realizat acesta. Si asta la f/1.4 si nu in centrul imaginii!
NFO_2429bw_cr
Dupa cum spuneam nu-mi plac comparatiile directe, dar intamplator am tras aproximativ acelasi cadru in biserica cu obiectivul Sigma 35mm f/1.4 DG HSM si cu Nikkor VR 16-35mm f/4 AF-S, un alt obiectiv fantastic la care nu as renunta pentru nimic in lume. 
Compare
Fara EXIF nu as putea spune care e care. As tinde sa spun ca e putin mai sharp imaginea din stanga (uitandu-ma la modelul covorului) insa trebuie tinut cont ca obiectivul Nikon era la 28 mm si F4, deci profunzime de camp mult mai mare decat la 35mm si F2.8.
A fost prima nunta la care m-am incumetat sa trag complet fara blituri, utilizand strict lumina ambientala. Cu micile ferestre in cadru, nu am observat aberatii cromatice sau pierderi de contrast. Blitul de pe aparat, un Nikon SB-900, nu mi-a folosit decat ca focus assist, din nou, o frica de-a mea ca nu cumva sa ratez focusul in lumina slaba din biserica.
Culmea este, ca tocmai asa i-am gasit o posibila problema obiectivului: cand lampa/grila laser de focalizare a blitului este folosita pentru focus-assist, am avut neplacerea ca de cateva ori focusul sa nu fi fost unde trebuia. In cadrul de mai jos punctul de focus era pe cununie, insa clarul a fost facut putin mai in fata: din fericire mireasa a ramas in focus si cadrul nu este complet ruinat.
NFO_2792
Nu stiu daca este strict o problema a combinatiei dintre blit si obiectiv si desi aveam la mine si un SB-800 nu am apucat sa testez daca acela face probleme de acest gen. Citind pe internet, am mai intalnit ulterior cateve mentiuni despre o astfel de problema intre SB-900 si Sigma 35mm f/1.4 DG HSM. De tinut cont si avut grija cand utilizati aceasta combinatie!
O solutie de calibrare ar putea fi celebrul USB-Dock de la Sigma care permite modificarea firmware-ului si reglarea focusului la distante si in conditii diferite. Dar pana apare in oferta F64, nu ma pot pronunta daca este o problema rezolvabila sau nu. Oricum, prin natura obiectivului sansele sa fie folosit in aceasta combinatie pe care am ales-o eu, sunt foarte mici.
Ca tot suntem la partile negative am mai observat si o tendinta profunda de deformare atunci cand esti foarte aproape de subiect si fotografiezi in mod portret. Capul este alungit suparator. Dar, cunoasterea foarte buna a punctelor forte precum si a celor mai slabe ale unui instrument cu care lucrezi nu duce decat la rezultate mereu excelente. Trebuie sa stii sa te feresti de situatiile neplacute: nimic nu este perfect!
Concluzii?
Nu mai trag concluzii pentru ca am expus mai sus tot ce am avut de spus despre minunatul Sigma 35mm f/1.4 DG HSM. Singurul lucru pe care o sa il mai mentionez inainte sa va las sa mai urmariti o galerie de imagini realizate la nunta prietenilor mei este acesta: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM va ocupa cu mandrie si pentru prima data pentru un obiectiv non-marca Nikon un loc in trusa mea foto de eveniment, printre celelalte “invidioase” obiective de la firma mama. Merita din plin!


Pentru specificatii complete oficiale, verificati link-urile urmatoare de la F64.
Echipament utilizat:
[products ids=1051927,1051925,125003183,125003184]

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • […] ca ziua cu așa o deschidere. În plus, are focalizare HSM, rapidă și silențioasă, iar review-ul citit mi-a […]

  • Excelent articol, superb obiectiv; despre poze se poate vorbi mult, mai ales despre maniera de folosire a aparatului. Sincer, bravo!

    • Va multumesc frumos pentru aprecieri! Obiectivul este intr-adevar de senzatie, drept urmare, dupa realizarea testului, a ajuns frumusel in trusa mea foto permanenta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.