REVIEW FUJI X100S
De la inceputul acestui review va asigur ca el nu va fi in niciun caz unul “tehnic”. Este plin internetul de specificatii, si tot felul de cifre unele mai “exacte” decat celelalte.
In plus, sunt de parere ca intotdeauna ar trebui sa ne convingem singuri de lucrurile pe care le citim pe net. Am avut de multe ori surprize si placute si neplacute in acest sens.
Un astfel de caz a fost si atunci cand Fuji a lansat modelul X100. Daca va aduceti aminte, a avut o perioada de teasing foarte lunga pana sa fie disponibil si in tot acest timp a generat infinite discutii virtuale. Toata lumea aprecia designul retro al camerei si calitatea lentilei fixe Fujinon, echivalenta 35mm in format FF. Ulterior au aparut multe comentarii negative legate de viteza si acuratetea sistemului de focalizare.
Personal, nu m-am lasat impresionat de aceste comentarii negative si mi-am achizitionat modelul X100 in prima zi cand a fost disponibil in Romania. A fost “love at first click”. Intr-adevar designul extrem de stilat cu aspect retro si trimiterea catre un rangefinder clasic impresioneaza. Eu fiind si posesor de Leica M9, am putut face o comparatie directa cu aceasta.
Nu degeaba la acel moment, X100 a fost denumita “poor man’s Leica”. Exista multe asemanari insa nu cred ca e vorba de o competitie directa intre cele doua camere. Si da, erau partial adevarate acele zvonuri legate de sistemul de focalizare. Nu era nici cel mai rapid si nici cel mai “accurate”. Per ansamblu focala fixa, sistemul de focalizare, vizorul optic si nu in ultimul rand calitatea imaginii sunt considerente ce m-au facut sa-mi ajustez putin abordarea fotografica. Si aici asemanarea cu un rangefinder este implicita. Mi-a placut atat de mult X100 incat am decis sa reusesc sa inving acele mici neajunsuri ale camerei. Si am reusit acest lucru, devenind astfel camera mea preferata in acea clasa. Daca stau bine sa ma gandesc, X100 a generat o clasa a ei insasi. S-a nascut un precedent despre care eram convins ca va fi elaborat mai departe si implicit se va ajunge si la un model X200. Bazandu-se pe succesul enorm avut in randul fotografilor entuziasti si mai ales profesionisti, cei de la Fuji au decis doar sa faca un upgrade al iubitului model si astfel s-a nascut modelul X100S.
Cand am aflat despre aparitia acestuia mi-am dorit doar sa nu se fi schimbat lucrurile bune existente in modelul precedent. Noutati stiam ca vor exista oricum. Si… asa a fost ! Fuji X100S a pastrat in proportie de 99% designul si ergonomia lui X100 si a imbunatatit cateva aspecte in mod considerabil.
Voi puncta in continuare ce-mi place in mod specific la acest update. In primul rand a fost imbunatatit sistemul de focalizare prin adaugarea functiei “phase detect” in punctul central. Nu intru in detalii tehnice insa trebuie sa ma credeti ca viteza de auto-focus a fost imbunatatita considerabil. In conditii de iluminare buna, X100S focalizeaza practic instantaneu, fara sa “vaneze”. Deasemenea acuratetea obtinerii focusului a fost imbunatatita. Ca experienta proprie, va spun ca nu as avea nicio retinere sa ma bazez pe acest sistem de focus in aproape orice conditii. Nu voi folosi niciodata un X100S pentru fotografie de sport sau wild-life unde viteza de reactie a camerei si cadenta conteaza.
Senzorul este deasemenea imbunatatit si personal cred ca din punct de vedere al calitatii acest 16.3MP APS-C cu un procesor X-Trans CMOS II are cel mai bun IQ din clasa. Stiu ca este esentiala combinatia senzor-lentila iar in cazul de fata, aceasta este pur si simplu senzationala. Este mult mai usor de corectat si optimizat un obiectiv fix decat un zoom si astfel culorile, contrastul si claritatea imaginilor impresioneaza la maxim.
Incepand chiar de la diafragma deschisa maxim (f/2) imaginile sunt foarte “sharp”. Fac aceasta precizare pentru aceia care cauta acest atribut al fotografiilor. Personal, eu prefer “caracterul” unui combo senzor-lentila si in acest aspect X100S a pastrat acea “semnatura” specifica pentru X100 si in general pentru gama X.
In zilele imediat urmatoare dupa ce am intrat in posesia lui X100S, l-am testat intesiv in diverse scenarii. Asta include street-photography, landscape, reportaj, macro si nu in ultimul rand beauty si fashion, acestea fiind domeniile mele fotografice preferate.
Pentru a evidentia posibilitatile lui X100S in fotografia de moda am organziat o sedinta foto in studio special pentru acest review. Am urmat un workflow firesc asa cum as fi facut in mod normal cu camera de studio folosita de mine (Nikon D800E). Intreaga echipa de make-up, par, haine, accesorii, styling si model a fost extrem de “uimita” in momentul in care in locul acelui aparat “negru, mare si greu” cu care erau obisnuiti, si-a facut aparitia in mainile mele micutul Fuji X100S. Au urmat cateva minute de “pot sa-l tin si eu putin”, apoi o scurta perioada de convingere ca “totul va fi OK” si ne-am apucat de treaba.
In studioul meu se aflau la acest shooting si bunii mei prieteni Mugur Varzariu pentru a documenta foto intreaga actiune si Sorin Badea pentru un video making of.
Recunosc faptul ca si pentru mine a fost putin ciudat cand am fixat prima oara declansatorul wireless al luminilor de studio pe camera, acestea fiind total disproportionate ca dimensiuni.
Am folosit aproape in totalitate vizorul optic pentru a emula cat mai bine folosirea unui DSLR. Corectia de paralaxa ma ajuta de fiecare data sa focusez/cadrez in functie de distanta fata de model. Din nou detalii tehnice despre care nu imi place sa scriu… Ca perspectiva mi-a fost usor avand in vedere ca focala de 35mm imi este foarte draga si extrem de folosita in fotografia de moda. Este o focala “ofertanta”. Se pot realiza fara probleme atat imagini “full body” cat si plan american sau chiar portret daca subiectul este pozitionat in centrul cadrului.
Cele mai reusite fotografii cu aceata focala sunt insa acelea “environmentale”. Pe romaneste, cu subiectul plasat intr-un mediu anume. In cazul de fata, fugind de ternul fundal alb imaculat de studio, am apelat la o masa clasica pe care am folosit-o drept props (recuzita) si la un iMac vechi pentru a crea o atmosfera minimalista, geek, stylish si sexy in acelasi timp. La un moment dat am lasat chiar un blit de studio in cadru pentru putin “movie flavor”.
Am testat in aceasta sesiune camera cu diverse scheme de iluminare inclusiv “contre-jour” si am fost extrem de placut surprins din nou de calitatea obiectivului prin rezistenta sa la distorsiuni si aberatii cromatice.
Din pacate Adobe nu oferea inca la momentul acela un convertor pentru fisierele in format RAW generate de X100S si implicit am tras doar in format JPG. In prezent insa versiunile Adobe Lightroom 4.4, si Camera Raw 7.4 suporta si fisierele in format necompresat. Am testat intre timp diferentele intre cele doua variante RAW si JPG si chiar daca fotografiile in format jpg “out of camera” arata excelent, pentru o latitudine mai mare de editare este recomandata inregistrarea in format necompresat.
Imi place in mod deosebit cum se comporta aceasta camera atunci cand vine vorba despre tonurile pielii. Emularea de film ASTIA este remarcabila in acest aspect.
Exista si cateva lucruri care nu imi plac atunci cand vine vorba despre X100S: bateria se consuma destul de repede si am avut nevoie de 2 acumulatori de rezerva pentru a depasi cu bine o zi intreaga de utilizare. Modul video nu este inca foarte bine implementat si se simte lipsa unui sistem de stabilizare. Deasemenea este inca loc de a imbunatati sistemul de focalizare atunci cand vine vorba de lumina scazuta. Accesoriile sunt relativ scumpe si singura varianta a unei huse de piele originala exista doar pe culoarea maro. As fi preferat si una pe negru.
Revenind la shootingul de moda din studio, asa cum este normal pentru orice astfel de context, fotografiile au avut nevoie de editare. Fisierele “consistente” mi-au oferit garantia unei manipulari corecte. Dupa cateva corectii de ton, contrast si textura, plus un extra sharpening final imaginile arata remarcabil !
In concluzie, as putea oricand substitui folosirea unui DSLR full frame cu aceasta camera cu senzor in format APS-C. Desigur nu pledez pentru acest lucru in general insa pentru mine, stiu ca oricand am nevoie de un back-up excelent pe focala de 35mm, FUJI X100S se va descurca de minune.
Am testat camera si pe zona de street/reportaj. Este un companion bun si in acest domeniu. Este discreta, complet silentioasa, rapida si ofera focala ideala pentru acest gen.
Nu sunt un mare amator de macro fotografie insa fata de X100S am remarcat micsorarea distantei minime de focalizare, astfel incat nu e nevoie de comutarea pe modul macro atunci cand se doreste o apropiere mai mare de subiect. Strict legat de functia macro, punerea la punct a clarului se poate face la o distanta minima de 10cm.
Performantele la nivel de sensibilitate ridicata sunt absolut fermecatoare. Nu intru in detalii tehnice insa comparativ cu camerele “pro” pe care le-am folosit pot spune ca la valoarea ISO 6400, Fuji X100S da clasa multora dintre acestea. Si, spre deosebire de camerele din clasa similara, la valori ISO ridicate, zgomotul de imagine aduce mai mult a “film grain” decat a “digital noise” ceea ce m-a incantat foarte tare.
Per ansamblu, aceasta camera imi place extraordinar de mult. Din toate motivele enumerate mai sus si din anticiparea unor fotografii bune pe care FUJI X100S ma va motiva sa le fac. Am spus “motiva” si nu “ajuta”. Mi-ar placea ca aceia care citesc astfel de reviewuri pe net sa inteleaga faptul ca nicio camera indiferent cat de buna ar fi si de apreciata de alti fotografi, nu va realiza fotografiile pentru ei. Fotografii insisi sunt responsabili pentru asta. Iar asta implica daruire, devotament, studiu, experiment, perseverenta si, nu in ultimul rand, dragostea pentru aceasta arta minunata numita… FOTOGRAFIE.
Imaginile urmatoare exemplifica cele scrise mai sus:
Iar acestea sunt cateva imagini extra realizate cu aceeasi camera absolut fermecatoare:
Si daca sunteti curiosi sa aflati in detaliu cum s-a desfasurat sedinta foto fashion din studio cu FUJI X100S iata un “making of” video:
Va multumesc,
Vali BARBULESCU / X-PHOTOGRAPHER
Echipament utilizat:
[products ids=125003322]
11 Comments
Foarte bine găsit subiectul din foto 26.Un adevărat reprezentant al etniei rrome(sărac dar curat,mândru,îşi poartă cu demnitate originile-grija obsedantă pentru mustaţă-,sunt convins că este un foarte bun comunicator,greu de găsit în condiţiile actuale când şi ei îşi pierd identitatea).Sunt convins că era un subiect pe care trebuia insistat.
[…] a. Fuji X100s – Vali Bărbulescu cred că este și primul client de Fuji X100s din țara noastră. A preferat o abordare ceva mai artistică, a prezentat ce poți face cu acest aparat foto. A făcut o ședință foto cu Fuji X100s și rezultatele obținute erau la nivelul unui DSLR, fără probleme. Latura tehnică a fost disecată la Fuji X20 și în mare parte este similară la X100S. […]
Multumim pentru efort…insa asteptam ceva mai mult, mai ales din zona street; studioul imi place, scule aveti, de fete nu duceti lipsa, mai raman cunostiintele…Sau pot pune rezultatele dezastruoase pe seama grabei sau eventual a lipsei de timp. Iar comentariile pot fi acide cata vreme sunt postate pe situl celui mai mare magazin din Europa de est!
Nu s-a nascut nimeni invatat si toata viata nu facem decat sa invatam…asteptam si de la dvs sa va aliniati cunostiintele la nivelul pasiunii pe care o aveti pentru fotografie sau eventual sa-i acordati mai mult timp. Mult succes!
Despre aparat, cum a generat o clasa a ei insasi? Ce alte aparate mai putem incadra in aceasta clasa? Leica si Olympus va spun ceva?
Stima
Imi sta mintea cand vand cati tampiti exista care comenteaza….am o singura rugaminte….puneti link la pozele realizate de voi ca sa intelegem ce experienta vasta va recomanda .
Cristi….cate contracte de fashion sau beauty ai la activ (apropo e o intreaga industrie care se ocupa cu asa ceva) ? replica ta nu are legatura cu frustrarea ci cu descrierea de la inceputul comentariului meu.
Alin….unde nu e nici Dumnezeu nu cere….de softul VSCO ai auzit ? cand o sa intelegi ca o fotografie nu inseamna sharp si noise atunci poate o sa evoluezi…aici ai un review al unuia care nu o sa te imprezioneze cu nimic – http://www.stevehuffphoto.com/2013/03/25/the-fuji…
Tu când mergi la cârciuma poți sa-ți dai seama ca mâncarea e proasta dacă nu ești bucatar?
Un review cu adevarat interesant a facut Zack Arias pe propriul blog, va recomand sa-l cititi pe acela. Sigur, VB nu este fotograf, aici nici un comentariu nu isi are sensul. Radu Grozescu in schimb se vrea fotograf dar si "review-ul" lui e plin de lucruri pe care le gasesti in manual, deci e departe de un review facut de un om care are ceva de spus. In alta ordine de idei aparatul este foarte util (si) pentru profesionisti atunci cand merg in vacanta si nu vor sa care un aparat voluminos. E exceptional pentru street photography; nu vad nici un om serios sa il foloseasca in studio. Absolut nerecomandat amatorilor, altii decat avansati.
[…] Mai multe detalii despre noul Fuji X100s aflati de pe F64.ro […]
Pe mine nu m-au impresionat cu nimic aceste fotografii, cele facute in studio sunt cat de cat bine realizate, insa cele pe care tu le numesti "street" sunt de-a dreptul dezastruoase. Cerul in majoritatea e lipsit de detalii, intervalul dinamic pare a fi extrem de mic, rar mi-a fost dat sa vad fotografii "arse" in buna masura, dar si pline de de zgomot. Ceva e in neregula aici, ori setarile aiurea facute, ori Vali Barbulescu mai bine ramanea la radio
Comentariile acide nu isi au rostul. Fotografii cu X100S se gasesc pr flick.com (facute de amatori, experimentati multi dintre ei) si pot crea o imagine realista relativ la performanta aparatului.
Pentru fotografii amatori acesta poate fi considerat un aparat excelent (imi iau unul cat de curand) si poate fi utilizat cu rezultate bune si de fotografii profesionisti, ca aparat de rezerva. Comprimarea JPEG la inalt nivel calitativ confera avantajul unei serii mari de fotografii de vacanta fara necesitatea de prelucrare a formatelor RAW pe calculator.
Ramane dezavantajul lipsei zoom-ului dar nu le poti avea pe toate.
Fotografiile sunt interesante in ceea ce priveste compozitia dar raman deficitare la capitolul setari (poate au fost executate la repezeala, fara un studiu al camerei riguros).
Oricum, camera ramane una spectaculoasa pentru fotografii amatori si se merita cumparata de catre cei care au ambitia unui hobby realizat la un nivel cat mai inalt.
Leontin, daca citeai cu atentzie ai fi vazut ac acele "comentarii acide" de care vorbesti nu sunt indreptate impotriva aparatului foto. Despre X100s numai cuvinte de bine am, nu am avut ocazia sa-l utilizez, dar am vazut multe review-uri si toate sunt laudative in proportie de cel putin 90%. Noi ne indreptam impotriva fotografiilor realizate in review-ul de mai sus. Dupa asemenea fotografii, cu sigurantza nu l-as cumpara, Exemplele foto de mai sus sunt mai degraba antireclama. Stima !
Vali, fotografia inseamna mai mult decat pozatul modelelor…