Sfaturi foto: găsirea și fotografierea modelelor

Nu contează de cât timp fotografiezi, ce genuri ai mai abordat ș.a.m.d, dar poate fi un plus dacă ai mai făcut fotografii la evenimente și/sau pe stradă, fiindcă ai apucat să te familiariezi cu oamenii (sau nu, pentru că persoanele mai introvertite vor găsi mereu căi de a se expune cât mai puțin față de ceilalți, indiferent de genul fotografic abordat).

Mereu e puțin ciudat, așa-i? Fie că încerci să vorbești cu un necunoscut sau să-ți convingi un/o prieten/ă să te ajute să-ți transpui în realitate ideile prin imagini. Cum mulți dintre noi sunt deja anxioși, apare mereu o urmă de dubiu și o nesiguranță că nu pui problema cum ar trebui sau că nu te poți simți confortabil cu persoana pe care o fotografiezi indiferent cine este.

Ei bine, în acest articol vom discuta despre cum să găsești, să interacționezi și să fotografiezi modelele. Indiferent dacă acestea sunt modele de profesie, prieteni sau doar oameni necunoscuți. Așa că hai să o luăm cu începutul și să vedem cum putem găsi modele:

Sfaturi foto

Sfaturi pentru găsirea și comunicarea cu modelele

#1 Exersează cu prietenii, familia și colegii

Cel mai bun mod de a începe să fotografiezi modele, este să începi cu cei apropiați, fiindcă aceștia te cunosc, vor fi de acord mai ușor și îți pot spune unde greșești în cazul în care plănuiești să abordezi modelele străine la fel.

În afară de asta, exersând mai întâi cu oamenii pe care îi cunoști vei avea următoarele beneficii:

  • Îți vei forma mâna și ochii, capacitatea de a observa, poziționa, compune, comunica etc. cu oameni care fiindcă te cunosc nu-ți vor reproșa că ai ratat anumite cadre, vor păstra ceea ce le place și atât.
  • Vei înțelege unde greșești, ce metode de posing nu funcționează, cum să te adaptezi în funcție de tipologia modelului și cu siguranță vei adăuga și câteva imagini în portofoliu. Poate nu câte ți-ai dori, dar începând cu pași mici și cu răbdare, ajungi departe.
  • Odată ce își formezi o bază, îți va fi mai ușor să pui problema unei colaborări față de o persoană străină.

#2 Apelează la Social Media

Acum că ai această bază, a venit momentul să faci research. Gândește-te ce fel de fotografii vrei să faci, unde, dacă ai nevoie și de un set-up, de make-up, iar apoi luând în considerare toate variabilele, vei ști cam de ce fel de model vei avea nevoie sau dacă doar 1 este de ajuns.

Urmează apoi să treci la research, iar aici poți face următoarele:

  • Apelează la grupurile dedicate, unde postează modelele și fotografii în căutare.
  • Dacă nu găsești acolo sau pur și simplu ți se pare prea complicat, aruncă o privire în lista ta de prieteni. Social Media este o metodă foarte bună de a găsi modele pentru că: din fotografii îți dai seama (dacă modelul nu este profesional), ce experiență are, cu ce fotografi a mai lucrat, ce fel de proiecte au pus modelul în valoare și poți intui sumar, ce fel de om este. Cu cât face mai mult asta ca hobby, cu atât îți va fi mai ușor să lucrezi cu modelul, fiindcă știe o parte din lucrurile pe care trebuie să le facă. Nu uita însă că există și posibilitatea de a da peste un model fără experiență, dar foarte dezinvolt sau peste un model cu experiență, dar destul de introvertit. Însă lucrurile acestea ies la iveală în momentul în care iei legătura cu modelul.
  • Dacă nici asta nu funcționeză, îți poți ruga cunoscuții să te ajute cu câteva recomandări.

Sfaturi foto

#3 Cum să comunici

Mai jos găsești o listă de “reguli de comunicare”

  • Arată-i portofoliul tău și după fă o propunere.
  • Nu fă conversația să fie doar despre tine și proiectul tău. Nu ai nevoie să-i cunoști întreaga viață, însă nici nu trebuie să se simtă folosit/ă.
  • Nu încerca să flatezi sau să complemntezi în exces. E ciudat. Încearcă să menții o conversație prietenoasă și să îi explici de ce se potrivește cu proiectul, nu că arată bine. Știe asta, poate o și crede, poate nu, dar dacă n-ar ști ce impresie lasă, nu ar fi model (printre altele).
  • Răspunde-i la toate întrebările cu atenție. Te vor ajuta să-ți formezi o părere despre model și să te asiguri că nu vor apărea neînțelegeri.
  • Spune-i de la bun început dacă o vei plăti sau nu (deși așa ar fi ideal) și exact ce idei ai în minte cu privire la ședința foto
  • Întreabă dacă a mai făcut ședințe foto și cu ce este și nu este de acord în cadrul acestor ședințe foto
  • Întâlniți-vă înainte de ședința foto, dacă proiectul este personal, dacă timpul îți permite. Beți o cafea, uitați de proiect, caută să formezi o legătură, pentru că asta te va ajuta să faci fotografii mai bune, mai naturale. Dacă te întrebi cum scapi de crisparea aceea care apare în fața aparatului, asta poate fi o metodă.
  • În timpul ședinței foto asigură-te că se simte bine. Mai luați pauză, mai ales dacă este un proiect lung, discutați în continuare, sfătuiți-vă, spune-i când și-a ales o metodă de posing bună, când nu și de ce, etc.
  • Arată-i ce fotografii faci, nu pe toate, dar măcar câteva cadre. Asta denotă că știi ce faci și îți va spune dacă ceva nu i se pare în regulă. Așa eviți ca selecția ta finală să-i displacă. Chiar dacă tu ești fotograful, bine este să fiți amândoi cât mai mulțumiți de rezultat.
  • Nu uita că într-un final cheia este respectul. Și gândește-te dacă tu, fiind în locul modelului, ai lucra cu tine ca fotograf. Dacă nu prea știi cum să răspunzi la asta, poate că ar trebui să mai fotografiezi din cunoscuți 🙂

Sfaturi foto

#4 Metoda clasică

Odată ce te obișnuești cu a avea modele și a lucra cu ele cu succes, îți va fi foarte ușor să abordezi oamenii pe stradă, să apelezi la agenții ș.a.m.d. De exemplu, dacă te afli într-un loc unde nu vei mai ajunge vreodată, fiind obișnuit să lucrezi cu modele, vei avea ocazia să prinzi niște cadre unice, cu modele locale.

#5 Ține minte

Întotdeauna promovează modelul, cu sau fără experiență. Este o metodă de a arăta că apreciezi efortul depus și recomandă modelul, dacă ai lucrat bine cu el/ea.

Sfaturi foto

Sfaturi privind fotografierea propriu zisă

#1 Fă-ți un plan

Chiar dacă îți propui ceva spontan, trebuie să ai o imagine în minte despre această spontaneitate. Adică, dacă vrei doar să scoți modelul pe străzile din București, fără lumini, machiaj, set-up. Asigură-te că îți iei o marjă de timp și îți alegi o zonă de unde să începi.

Ține minte că fotografiezi din 2 motive: primul este pentru tine ca fotograf, al doilea este pentru el/ea ca model. Pornind ședința foto de la această idee și cu un plan bine stabilit, te va conduce către un rezultat de care veți fi amândoi mulțumiți. De asemenea, având un plan (cu atât mai mult dacă shooting-ul este complex) îți va permite să-ți valorifici timpul, să eviți repetiția, plictiseala, situațiile inconfortabile sau pana de idei.

În afară de asta, dacă știi ce rezultat cauți, partea de procesare de după va fi floare la ureche.

Sfaturi foto

#2 Nu uita că modelul creează împreună cu tine

Nu fi rigid, dureză 1 secundă să declanșezi. Dacă modelul are idei, ascultă-le. Nu spune nimeni că trebuie musai să le pui în practică, dar este foarte posibil să te inspire pe alte planuri sau chiar să te ajute, în cazul în care ideile sunt bune și se potrivesc cu tematica ședinței foto. Revin la ideea de, durează 1 secundă să declanșezi, ai suficient timp să testezi lucruri. Dacă n-ai, înseamnă că nu te-ai organizat bine.

#3 Explică

Oricâtă experiență ar avea modelul, tot va aștepta indicații de la tine, fiindcă este viziunea ta. Ai grijă cum îți exprimi cerințele, tonul folosit și exprimarea. De ce? Cu cât îi explici mai simplu, rapid și neutru, cu atât modelul va înțelege mai bine, mai repede, iar cadrele vor fi pe placul amândurora.

Sfaturi foto

#4 Apreciază

Dacă vine cu un aport fain sau din bunăvoință te ajută și cu alte lucruri: make-up, haine, lumini, orice. Spune că îi apreciezi efortul. Dacă lucrați bine împreună, cu siguranță veți vrea să mai colaborați pe viitor.

#5 Fii foarte atent la detalii

De fiecare dată vei găsi lucruri interesante care ies din tiparul stabilit inițial. Surprinde-le și pe acelea. Dacă shooting-ul este ceva foarte luminos și de poveste, dar o secundă când norul a acoperit soarele s-a întunecat totul și umbra din locație schimbă atmosfera, nu rata momentul! Vei folosi cadrele acelea la altceva mai târziu.

Sfaturi foto

#6 Nu te grăbi

Ia câte pauze ai nevoie, dar fii atent și la program. Asigură-te că ai măcar câteva cadre de care ești mulțumit înainte să schimbi ținuta sau momentul, locația, make-up-ul.

#7 Nu atinge modelul

Nu ai de ce. Și n-ai dreptul. E simplu, mai ales dacă este străin/ă. Se poate întâmpla, ca în anumite cazuri, dacă set-up-ul este foarte complicat sau ținuta, să nu-și poată ajusta hainele singur/ă, atunci este în regulă, dar întreabă înainte dacă îl/o poți ajuta.

Sfaturi foto

#8 Nu amesteca viața ta personală cu cea profesională

Uneori se întâmplă. Dai peste un om interesant cu care ai vrea să ții legătura și după. Totuși, fotograful este una, persoana este alta. Termină ședința foto, trimite fotografiile și după ce partea profesională se încheie poți încerca și o abordare personală.

Însă aceste 2 lucruri nu ar trebui amestecate fiindcă, în caz că ceva nu merge ok, reputația ta profesională va avea de suferit, în timp ce în viața ta personală nu are nimeni dreptul să se bage (fără un motiv foarte întemeiat).

Sfaturi foto

#9 Lasă-te fotografiat

Vrei să știi cum se simt modelele tale? Ia-le locul. Am menționat mai sus că poate n-ar trebui să-ți pui modelele să facă ceva ce tu nu ai face. Nu neapărat fiindcă nu este corect, ci pentru că dacă nu te pui niciodată în postura lor, nu vei ști de ce anumite lucruri merg și altele nu. Nu vei ști cum se simt, nu vei ști cum să-ți schimbi abordarea în așa fel încât să fie mai bine.

Nu trebuie să faci un shooting profesional, dar oricând poți pune un prieten să-ți facă poze.
Sfaturi foto

#10 Nu lua totul mot a mot!

Înainte de toate, ține minte că în industriile creative nu există rețete. Există niște baze de la care pornești pentru a-ți dezvolta propriul mod de lucru. Cu alte cuvinte, cu siguranță sunt multe alte lucruri ce te vor ajuta în găsirea unui model, interacțiunea cu el/ea și ședința foto, iar de lucrurile care funcționează cel mai bine pentru tine îți vei da seama pe parcurs. Singura regulă, care ar trebui să fie de “aur”, este respectul reciproc.

Tu ce sfaturi ai pentru fotografii în căutare de modele? Spune-ne și nouă!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Un articol foarte bine scris si util pentru incepatori. Felicitari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.