Cum să alegi obiectivul potrivit? Ghidul tău perfect de cumpărare
- Marius Băltărețu
- 30minutes read
Odată ce un fotograf sau videograf aflat la început de drum află informațiile la întrebarea ”Ce cameră foto-video să aleg?”, cel mai probabil, următoarea întrebare pe care și-o va pune va fi ”Oare ce obiectiv mi se potrivește”? Toți fotografii și videografii profesioniști și-au pus la un moment dat aceste întrebări și cu siguranță, obiectivele nu reprezintă deloc o parte grea a fotografiei / videografiei pe care trebuie să o înțelegi. Citește în continuare acest ghid și la final și cu siguranță vei rezolva orice nelămurire.
Cum înțelegem obiectivele?
SFAT! Dacă deja cunoști noțiuni precum distanță focală sau diafragmă, atunci poți trece direct la recomandarea obiectivelor de mai jos!
Obiectivele dispun de diverste caracetristici și specificații ce te pot ajuta în proiectele tale pe care dorești să le realizezi, fie că sunt foto sau video. Caracteristicile lor sunt foarte importante și le vom enumera imediat, însă ca să facem totul mai ușor de digerat ca și informație, vom adapta tipurile de obiective pentru diverse tipuri de fotografie și videografie, precum: portrete, peisaje, de stradă, macro și multe multe altele.
Distanța focală - unghiul de cuprindere al imaginii
Distanța focală a obiectivului este măsurată în mm (milimetri), cu cât distanța focală este mai mare, cu atât obiectivul poate vedea mai departe în cadrul pe care dorești să îl realizezi. Distanțele focale sunt de cele mai multe ori analizate după unghiul de cuprindere al imaginii, precum obiective wide sau obiective tele.
Obiectivele wide cuprind de cele mai multe ori o distanță focală între 14-35mm și permit astfel cuprinderea unui unghi larg de vizualizare pentru a surprinde cât mai multe detalii din imaginea pe care dorești să o realizezi. De asemenea, există și o categorie specială de obiective ultrawide ce poate ajunge până la distanțe focale chiar și de 7mm, fiind folosite însă în cazuri foarte specifice.
Până a ajunge la categoria de obiective tele, putem să menționăm o plajă focală cuprinsă între 35-85mm ce o putem cataloga drept obiective standard, acestea fiind extrem de folosite, în special în cazul în care consideri că nu ai nevoie nici de obiective wide, nici de obiective tele.
Obiectivele tele cuprind de cele mai multe ori o distnață focală între 85-400mm și au ca scop cuprinderea unui unghi de vizualizare mult mai redus, ce te ajută să izolezi și să evidențiezi un subiect mult mai bine, practic aceste obiective te ajută să vezi mult mai departe față de locul în care te afli.
Diafragma
Diafragma este reponsabilă de pătrunderea luminii ce ajunge ulterior în senzorul camerei, având unul dintre cele mai importante roluri atât pe partea de fotografie, cât și pe cea de videografie. În ceea ce privește obiectivele, diafragma este menționată sub litera F/ ce este urmată de mai multe valori, spre exemplu F/1.4 sau F/22.
Numărul reprezentativ al diafragmei urmat după F/ indică stopurile de lumină, astfel că un număr mic, precum F/1.4 va permite foarte multă lumină în interiorul camerei, în timp ce valori mai ridicate, precum F/8 sau F/22 nu va permite luminii să pătrundă atât de mult în interiorul camerei.
Totodată, pe lângă că diafragma poate controla lumina ce pătrunde în interiorul camerei, aceasta este responsabilă și de modul în care fundalul devine mai blurat, întrucât un număr mic de stopuri, precum F/1.4 îți poate crea un fundal blurat deosebit, in timp ce un număr mai mare de stopuri, precum F/8, va elimina fundalul blurat și va face ca imaginea ta să fie mai clară.
Ce obiective îți recomandăm pentru fiecare tip de fotografie?
Obiective pentru peisaje
Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless
Sony FE 24-70mm F2,8 GM Obiectiv Foto Mirrorless Full Frame Montura Sony E
Sony FE 70-200mm F2.8 OSS GM Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E
Sigma 20mm F1.4 DG DN [A] Obiectiv Foto Mirrorless Sony E
Sigma 105mm Obiectiv Foto Mirrorless F1.4 DG HSM [A] Montura Sony E
Obiectivele cu zoom te vor ajuta foarte mult atunci când călătorești și dorești să surprinzi momente spontante și peisaje inedite. Obiectivele 24-70mm cu o diafragmă de F/2.8 sunt perfecte pentru a surprinde peisaje unice, fie că dorești să surprinzi un unghi larg de vizualizare sau să evidențiezi anuminte elemente mult mai bine. O altă opțiune în care poți păstra diafragma de F/2.8 este cea de a alege o distanță focală de 70-200mm ce te va ajuta să izolezi mult mai bine cadrele pe care le realizezi.
Totodată, o altă posibilitate ce cu siguranță va implica alocarea unui buget mai mare este de a achiziționa două obiective, unul wide și unul tele, precum Sigma 20mm F1.4 DG DN [A] și Sigma 105mm Obiectiv Foto Mirrorless F1.4 DG HSM [A] ce pot fi mai performante în lumină scăzută. Trebuie să ai în vedere că dacă ești un fan al momentelor spontante, atunci această opțiune nu te va ajuta, deoarece va trebui de fiecare dată să schimbi obiectivele, fie că dorești să faci o poză al unui întreg peisaj, iar imediat apoi să evidențiezi câteve elemente ale acestuia.
Obiective pentru portrete
Nikon Z 85mm F1.2 S Obiectiv Foto Mirrorless
Sigma 85mm F1.4 DG DN Mark II Art Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony FE
Nikon Z 50mm f/1.8 S Obiectiv Mirrorless Montura Nikon Z
Canon RF 50mm F1.2 L USM Obiectiv Foto Mirrorless
Samyang 24-70mm F2.8 AF Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony FE
Este timpul să iei o pauză din a citi și să arunci un ochi pe acest material video ce te învăța tot ce trebuie să știi despre alegerea obiectivului potrivit pentru portrete.
Obiective pentru fotografia de stradă
Tamron 17-28mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 RXD III Montura Sony E
Sony FE 35mm F1.8 Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E
Sigma 50mm Obiectiv Foto Mirrorless F1.4 DG HSM Montura Panasonic L
Nikon Z 85mm F1.8 S Obiectiv Foto Mirorrless
Nikon Z 24-70mm F4 S Obiectiv Mirrorless Montura Nikon Z
Fotografia de stradă este o alegere absolut excelentă ca și începător pentru a ieși din zona de confort și pentru a te obișnui cu ceea ce ai. Nu există reguli și nici recomandări de obiective care să te facă un fotograf de stradă mai bun. Poți încerca să folosești atât obiective cu zoom, cât și obiective cu distanță focală fixă ce au o diafragmă mai mică pentru a observa stilul care te avantajează.
Obiective pentru astofotografie și fotografia de noapte
Sigma 20mm F1.4 DG DN [A] Obiectiv Foto Mirrorless Sony E
Nikon Z 20mm Obiectiv Foto Mirrorless F1.8 S
Sony FE 24mm F1.4 GM Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E
Sigma 16mm F1.4 DC DN Contemporary Obiectiv Foto Mirrorless Montura Nikon Z
Sigma 14mm F1.4 DG DN Art Obiectiv Foto Mirrorless Montura Panasonic L
Principalul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când realizezi poze pe timp de noapte este de a folosi un obiectiv cu o diafragmă deschisă, de F/1.2, F/1.4 sau F/1.8 ce va permite camerei să captureze cât mai multă lumină. În ceea ce privește distanța focală, obiectivele tip wide sunt cele mai recomandate pentru astofotografie, întrucât acestea îți permit să capturezi un unghi cât mai larg al imaginii, respectiv o porțiune cât mai mare a cerului sau a subiectului pe care dorești să îl evidențiezi.
Obiective pentru fotografia macro
Canon RF 100mm F2.8 L Macro IS USM Obiectiv Foto Mirrorless
Sigma 70mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 Macro 1:1 Montura Panasonic L
Sony FE 90mm F2.8 Macro OSS G Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E
Fujifilm 80mm F2.8 Obiectiv Foto Macro 1:1 LM WR OIS XF FujiFilm X
Sigma 70mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 Macro 1:1 Montura Sony E
Obiectivele concepute pentru fotografia macro îți oferă posibilitatea de a te apropia față de ceea ce vrei să capturezi. Fiecare obiectiv măsoară în mod diferit distanța față de care te poți apropia de un subiect pentru a îl menține clar în focus, însă obiectivele macro oferă capabilități extra ce îți permit să te apropii și mai mult de subiectul tău.
Spre exemplu, dacă dorești să pozezi picăturile de apă de pe plante, un obiectiv normal, fără capabilități de macro, va provoca o imagine din ce în ce mai neclară cu cât te apropii mai mult de picătura de apă. În schimb, obiectivele macro îți vor permite să te apropii cât mai mult și să menții totul clar și în focus.
Obiective pentru sporturi și wildlife
Nikon 100–400mm f/4.5-5.6 VR S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Z
Tamron 150-500mm Obiectiv Foto Mirrorless F5-6.7 Di III VC VXD Sony E-mount
Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E
Nikon Z Obiectiv Foto Mirrorless 400mm f/4.5 VR S
Canon RF 100-300mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless
Obiectivele recomandate pentru fotografia de tip wildlife încep de la o distanță focală de 100mm și pot ajunge până la 600mm, uneor chiar și mai mult de atât. Această distanță focală îți permite să acorzi atenție factorului de siguranță, atât pentru tine, cât și pentru animalele din jurul tău, având șansa de le fotografia sau de a le filma de la distanțe considerabile.
Atât în cazul sporturilor, cât și în cazul fotografiei wildlife, putem spune clar că obiectivele cu zoom îți vor face treaba mai ușoară pentru că vei surprinde în cele mai multe cazuri subiecte în mișcare sau chiar și așa, cu siguranță nu ți-ai dori să te apropii prea mult de ele.
În ceea ce privește diafragma, aceasta este de cele mai multe ori variabilă, însă desigur, există și obiective zoom cu o distanță focală foarte mare ce mențin o diafragmă constantă de F/2.8, dar va trebui să ai în vedere dimensiunea și prețul acestora.