Ai amânat nunta? Cele mai bune decizii de luat pentru miri, dar și pentru fotografi

Ai amânat nunta? E de bine? Această frază o auzim din ce în ce mai des în ultima vreme.

Cuplurile care aveau programate nunțile în lunile aprilie și mai analizează ce opțiuni au în condițiile actuale. Un virus pornit în decembrie departe, în China, a ajuns în viețile noastre și ne ține prizonieri în case. Măsurile de prevenție, interdicțiile, starea de urgență au dat peste cap industrii întregi, iar industria nunților pare una dintre cele mai afectate dintre ele. Mirii, dar și wedding plannerii, fotografii, reprezentanții localurilor sunt bulversați, plini de griji și mai ales de întrebări.

(c) Ștefan Chelmu
(c) Ștefan Chelmu

Pentru că eu însumi sunt afectat de incertitudini și amânări, și cunosc alți fotografi care sunt în aceeași situație, am gândit acest articol care să îi ajute pe miri și fotografi să ia cele mai bune decizii în această perioadă dificilă.

Sfatul meu este să analizați cu calm situația și să vă informați din surse oficiale.

Nimeni din industrie nu dorește să anuleze contractele legate de organizarea nunților și cu cât mirii se hotărăsc mai repede ce planuri au, cu atât vor găsi soluții potrivite pentru toate părțile implicate.

(c) Ștefan Chelmu
(c) Ștefan Chelmu

Amânarea nunții, mutarea ei în luna iulie sau pentru toamnă, presupune cele mai mici pierderi financiare. Majoritatea furnizorilor vor fi dispuși să facă modificări de program, dacă sunt informați din timp. Grăbiți-vă pentru a fi siguri că noua dată aleasă este disponibilă în calendarul celor implicați. Riscul ca data să fie deja ocupată crește dacă amânați decizia.

Pentru că este o situație specială, fiți deschiși și la zile puțin mai nonconformiste, vineri sau chiar… marți. Veți râde cu siguranță peste ani la amintirea petrecerii din timpul săptămânii.

Trăim vremuri complicate, deci și deciziile vor fi la fel de complicate. Până la urmă este vorba despre adaptare. Fiți creativi și adaptați-vă: o nuntă cu mai puțini invitați poate fi mai intimă și veți avea ocazia să acordați mai multă atenție fiecăruia în parte. În plus, toată lumea abia așteptă să se distreze, după zilele petrecute în izolare.

(c) Ștefan Chelmu

Dacă ai comandat deja invitațiile de nuntă, dar nu ai apucat să le trimiți invitaților, probabil se vor simti si mai confortabili dacă vor primi o serie de invitatii digitale un text simpatic, cu noua dată a evenimentului.

Când spun că nimeni nu dorește anularea contractelor, mă gândesc și la fotografi. Ce pot ei să facă în izolare? Cu siguranță NU fotografii de nuntă

Dar putem gândi o strategie care să ne salveze afacerea. Nu trebuie să stăm să așteptăm să sune telefonul prin care mirii anulează contractele și vor avansul înapoi. Putem să îi sunăm noi și să îi sfătuim să amâne nunta după iulie.

(c) Ștefan Chelmu
(c) Ștefan Chelmu
(c) Ștefan Chelmu

Dacă tot stăm în casă, putem face o analiză a afacerii, un business plan cu pași clari pe care să îi urmăm pentru ca afacerea noastră să fie profitabilă. Putem face o analiză SWOT prin care să identificăm părțile bune și părțile la care mai avem de lucrat. Asta ca să vedem unde ne situăm pe piață și ce avem de făcut mai departe.

Pentru că toată lumea stă în casă, este o perioadă numai bună pentru comunicare și informare. Avem timp acum pentru ce nu reușeam să facem în perioadele aglomerate: marketing. Eu îmi pun la punct site-ul, leg parteneriate pe partea de promovare și bugetez ads-uri.

În această perioadă putem învața promovare pe Facebook, Ads, SEO sau alte metode pentru editarea fotografiilor. Avem timp acum și să testăm ce învățăm, fie că vorbim despre marketing sau despre videografie.

(c) Ștefan Chelmu
(c) Ștefan Chelmu

Cu toții ne dorim ca această etapă din viețile noastre să treacă mai repede, iar când tragem linie să ieșim bine. Ceea ce vă doresc la toți!

Articol și fotografii de Ștefan Chelmu, Blitzstudio.ro

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

 • Experienta noastra cu Venue(locatie de prestigiu din TM)care se doarea a fi de una de vis, memorabila a fost din pacate dezastroasa inca din “fașa”. In plina pandemie ne doream sa agream cu domnul admin amanatea nuntii pentru anul viitor(avand in vedere ambiguitatea vremurilor si stoparea pregatirilor) .
  😅😂Ce a raspuns domnul admin?!? “Dom’soara.. vorbim despre un contract, nu facem nunta in curte la bunica”
  Eu, Inginer proiectant fiind am ales Venue strict pentru designul interior care nu mai face obiectivul evenimentului , si iata ca AU AJUNS SA ORGANIZEze NUNTI MAI URATE SINCER CA IN CURTE LA BUNICAMEA care apropo..are o livada de 5 ori mai mare ca curticica in care arunca acum cateva scaune si o masa!
  La mine in curte am palmieri si bananier si mult spatiu = muuult mai
  Frumos!

  Designul interior al localului = nota 10
  Personal executiv = nota 1( ca 0 nu e nota)
  P.S: nu au dorit sa-mi amane nunta, am anulat si am pierdut avansul.

 • Bună Elena.
  Îți voi răspunde pe scurt comentariului. Pe scurt pentru că depinde de cum este făcut contractul tău și de cât de multă toleranță există de ambele părți implicate în eveniment. Răspunsul oferit reprezintă o opinie proprie. Nimeni nu își dorește să piardă avansul. Nici mirii și nici prestatorii nu sunt vinovați pentru ce se întâmplă acum. Este firesc ca de fiecare parte a baricadei să se găsească soluții. Normal și firesc găsesc o comunicare bună și o soluție pozitivă pentru fiecare parte. Noi am pus la dispoziție calendarul cu datele libere, în încercarea noastră de a fi cât mai înțelegători pentru situația în sine. Uite un exemplu de soluție ce ar putea fi potrivită: Ok, fotograful X poate veni la eveniment, videograful Y, nu.
  Ce poți face?
  Rogi videograful să îți recomande un coleg ce poate veni exact în suma contractată, mutând contractul de pe un prestator pe altul cu aceleași condiții contractuale. Situația exemplificată poate fi aplicată sub o sumedenie de forme încât să se potrivească nevoilor și așteptărilor fiecăruia. Doar bunăvoința trebuie. În speranța că răspunsul meu ți-a fost util îți doresc să ai un eveniment, așa cum îl visezi.

 • Buna seara! Mulțumim frumos pentru articol. Vreau sa adresez o întrebare domnilor fotografi și as dori un răspuns sincer și corect.
  Ce se întâmpla atunci când fotografii le sugerează mirilor sa-și găsească pe altcineva pentru ca ei nu mai sunt disponibili in aceeași formula contractuala pentru data la care s-a amânat evenimentul și tot ei sunt cei care nu vor sa mai returneze avansul clienților?
  Mentionez ca evenimentul a fost anulat din cauza situației pandemice in care ne aflam și suntem obligați sa amânăm toate evenimentele.
  Mulțumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.