5 sfaturi utile pentru a obține fotografii spectaculoase la BIAS

Zarvă multă, zâmbete, soare din plin, standuri cu machete, fotografii, tricouri și alte accesorii cu avioane (bineînțeles), spotterii la datorie, și aparate foto oriunde arunci privirea. Demonstrațiile aviatice au o atmosferă aparte și odată ce prinzi gustul unui astfel de eveniment, îți dorești să revii. Considerăm că spectacolele aviatice merită cel puțin văzute, dacă nu fotografiate și tocmai din acest motiv, ți-am pregătit acest articol cu informații utile. Dacă cei dragi nu te pot însoți la spectacol, atunci vor putea măcar să vadă ce ai văzut și simțit, prin imaginile cu care te vei întoarce acasă. Anul acesta, BIAS va avea loc pe 25 și 26 august.

Nu înălţimea la care ai ajuns contează, nici tipul de avion cu care ai zburat, ci ceea ce rămâne în sufletul tău din înălţimile pe care le-ai atins.

Doru Davidovici

Sfaturi utile pentru fotografierea unui show aviatic

Ar fi excelent să găsim o rețetă universală, de aplicat oricând la un spectacol aviatic, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Totuși, nici atât de complicate.
Există o serie de variabile care ne pot da de furcă: lumina/vremea, echipamentul de care dispunem, viteza avioanelor ș.a.m.d. Pe unele le putem controla, pe altele nu, dar putem să fim pregatiți din timp pentru ele. Cum? Aflăm în cele ce urmează.

#1 Alege echipamentul potrivit pentru tine

Poate în primă fază ai crede că fotografierea avioanelor se poate face doar utilizând un DSLR sau mirrorless. Ei bine, află că și o cameră foto compactă poate face față, însă cu o serie de limitări. Cu toate acestea, noi recomandăm un aparat ce poate face echipă cu un tele cu zoom, atât în general, dar în special pentru formații de avioane, lucru care pune camerele compacte puțin în dezavantaj.

Un super tele este de asemenea foarte bun, pentru că îți permite să captezi detaliile cu ușurință și se descurcă foarte bine pe tema fotografiei sportive. Nici un zoom larg nu e rău, îți va oferi imagini de ansamblu ale spectacolului aviatic și vei putea construi adevărate opere abstracte datorită dârelor de fum, plus fotografii de atmosferă.

Ține minte că un show aviatic se defășoară pe mai multe planuri, iar figurile nu sunt executate la aceeași distanță.

În afară de aparatura foto vei mai avea nevoie de multe carduri de memorie SD/CF, etc. și acumulatori de rezervă.

Nu uita să-ți verifici și senzorul la diafragma f/16 sau mai închisă ca să nu te trezești după cu pete sau puncte care vor deveni dificile de scos și curăță din timp echipamentul.

Și cel mai important, nu uita de confortul propriu – protecție împotriva soarelui, hidratare și altele.

Câteva produse recomandate:

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Sony FE 70-200mm F2.8 OSS GM Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Sony FE 24-70mm F2,8 GM Obiectiv Foto Mirrorless Full Frame Montura Sony E

Sigma 150-600mm F5-6.3 DG DN OS , montura Sony

Tamron-70-300mm-F4.5-6.3-RXD-III-Nikon-Z-mount

Tamron 150-500mm -F5-6.7 Di III VC VXD Sony E-mount

Canon EF 70-200mm Obiectiv Foto DSLR F4 L IS II USM

Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

#2 Atenție la FOCALIZARE

Focalizare este, poate, cea mai dificilă parte a fotografiei de aviație.

În general, se utilizează modul în care autofocusul este activ continuu (CONTINOUS MODE) și se ajustează în funcție de poziția avionului. Cu excepția câtorva camere high end, foarte scumpe, care urmăresc destul de bine chiar și un avion rapid, restul aparatelor foto au, de cele mai multe ori, probleme în a urmări un avion în evoluție acrobatică.

Încă o soluție ar fi atribuirea funcției de autofocus unui buton personalizabil de pe aparatul tău, în locul declanșatorului.

În mod normal, camerele foto focalizează atunci când butonul declanșator este apăsat la jumătate. Asta forțează camera să caute punctul de focus la fiecare declanșare. Piloții de acrobație sunt însă foarte preciși, iar evoluția lor se desfașoară într-un volum de aer bine determinat. Astfel, trecerile care se fac în apropierea publicului se fac întotdeauna la aproape aceeași distanță pe parcursul unui show. Dacă atribuim autofocusului un alt buton și obținem focusul la o trecere a avioanelor aproape de public, la următoarea trecere nu vom mai avea nevoie de focalizare întrucât trecerea se va petrece la aceeași distanță.

Consultă manualul aparatului tău!

#3 Ce setări generale să folosim?

foto: Cristina Gârleșteanu
foto: Cristina Gârleșteanu
foto: Cristina Gârleșteanu

Expunerea corectă poate fi dificil de stabilit atunci când fotografiem avioane contra fundalului cerului. Există totuși o serie de setări recomandate, aproape general valabile în cazul acestui tip de imagini:

  • Măsurare multi-segment sau matrix
  • Modul manual – o alternativă, dar poți rata cadre dacă nu te miști repede!
  • Modul prioritate de timp – indicat
  • Timpi foarte scurți pentru avioanele cu reacție de mare viteză (1/2000 sau mai scurți)
  • Tehnica panning 1/250, dar este nevoie de antrenament (urmărirea subiectului pe tot parcursul expunerii)
  • 1/250 pentru avioanele cu elice, pentru a „dezgheța” elicele
  • 1/60 sau 1/125 pentru elicoptere și mișcarea elicelor acestora
  • Compensare +1 pentru a compensa fondul cerului sau compensare – 1 (sau mai mult, în funcție de condiții) dacă ne dorim un cer dramatic și avioanele în siluetă
  • ISO – în functie de nevoie sau ISO auto (atenție însă să nu urce la valori prea mari)
  • WB – soare sau nor (auto poate fi problematic) – dacă fotografiem RAW, nu mai are importanță

#4 Cu rafală sau fără?

Multă lume folosește rafala pentru a fotografia mitingurile aviatice. Nu recomand neapărat această tehnică, exceptând un singur caz: intersecțiile dintre două sau mai multe avioane.

Practic, două avioane vin din direcții diferite, în planuri ușor diferite, și, chiar în fața publicului acestea trec unul în fața celuilalt la distanță foarte mică. Pentru o fracțiune de secundă, avioanele sunt suprapuse unul peste celălalt. În această situație, pentru a crește șansele de a surprinde momentul de intersecție, fotografierea în rafală e mai mult decât utilă.

#5 Joacă-te cu perspectiva și încadrările

Înclină ușor camera pentru a coborî sau ridica botul avionului și a induce dinamism. Poți chiar să răstorni cadrele pe verticală sau orizontală, dar ai grijă la inscripții.

Dacă vrei fotografii de ansamblu atât cu publicul, cât și cu avioanele, alege un punct de stație cât mai jos pentru a-i surprinde ca pe niște siluete sau mergi în cealaltă extremă – cât mai de sus (folosind o scară pliabilă sau ridicând camera) pentru unghiuri interesante.

Nu uita să profiți însă și de ele separat. Adică să-ți dedici niște timp pentru a fotografia desenele formate din dârele de fum și apoi oamenii și ce se întâmplă la sol.

Ești pregătit de BIAS 2023? Lasă-ne un comentariu mai jos și spune-ne ce formații de avioane aștepți cu nerăbdare să fotografiezi!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.