Lensbaby Scout cu Fisheye


Atenție!

Obiectiv periculos! Creează independenţă! Nerecomandat profesioniştilor! Şi nici amatorilor! Numai pentru cei muşcaţi de fotografie care nu şi-au făcut antifotorabicul şi au turbat! Utilizare pe propriul risc!

Noul copil al familiei Lensbaby, pe numele mic Scout, este primul obiectiv Lensbaby care nu se îndoaie (după vântul… fotografului). E rigid ca un moş trecut de suta de ani. Are un ochi de peşte de 12mm, dă spre tentă de albastru, negru la colţuri, negru în cerul gurii. Dinţi ascuţiţi de Canon, Nikon, Olympus şi ceilalţi fârtaţi din haită.

Construcţie:

Ei bine, este una dintre cele mai simple construcţii. Obiectivul are doua componente principale: corpul (eu îi spun tub datorită aspectului) cu montura respectivă (Canon, Nikon, Olympus, Sony/Minolta, Pentax/Samsung) şi grupul optic, în speţă modulul Fisheye împreună cu care este oferit spre vânzare (modul optic care de altfel se poate achiziţiona şi separat, fiind compatibil cu Lensbaby Composer şi Muse, la acesta din urmă putând fi montat numai folosindu-se un adaptor – “Fisheye Muse Adapter”).

Există posibilitatea de a monta şi alte module optice Lensbaby pe corpul Scout – Double Glass, Single Glass, Plastic, Soft Focus, Pinhole/Zone plate (Lensbaby Optic Swap System).

Materialul din care este făcut corpul pare a fi un aliaj aluminiu (aşteptăm necropsia, dar la cât de rezistent e, vom aştepta lung şi bine). Inelul de focalizare se roteşte foarte fin, aşa cum îi şade bine unui obiectiv cu focalizare manuală. La focalizare, elementul optic frontal iese în afară, ca ochiul de peşte când e strâns prea tare.

Optica:

Blocul optic este format din Lensbaby Fisheye Optic, cu o focală de 12mm, un unghi de cuprindere de 160º. „Ochiul de peşte” încorporează 6 elemente din sticlă cu tratament multi-coated (mai multe straturi antireflex, fiecare pentru o culoare a spectrului pentru a micşora reflexele interne), optica remarcându-se prin imagini cu contrast şi claritate ridicată).

În ceea ce priveşte diafragma, există cinci şaibe de diafragmă. Fără nici o şaibă montată, diafragma este de f/4. Există şaibe de f/5.6, f/8, f/11, f/16 şi f/22.

Câmpul de profunzime este cuprins între 0,2cm şi infinit.

Montat pe aparate foto cu senzor 24×36mm (full-frame), imaginea este una rotundă, la aparatele foto APS-C imaginea obţinută are colţurile întunecate.

Focalizare:

Focalizarea, ei bine, focalizarea este una cu motor ultra-manual, rapidă, precisă (atâta cât îţi dă mâna), silenţioasă (asta dacă nu îţi trosnesc oasele). Nu există back- sau frontfocus. Decât la cerere expresă. Claritatea pe margini este acceptabilă, având în vedere categoria din care face parte.

Sistem de stabilizare:

Are, dar doar după două păhărele de tărie! Sau, după caz, încă de la primul! Asta dacă aparatul foto nu este dotat de la mama şi tatăl lui cu stabilizare în corp.

Calitatea optică:

În urma testelor efectuate de un laborator renumit făcut pe o mulţime de cobai fotogenici, cu calitate de model cu patalama, calitatea optică este una trăznet. Nu degeaba este obiectivul din metal!

Dar, din motive ce ţin de siguranţa utilizatorului, atâta cât aceasta există, rezultatele sunt ţinute sub tăcere.

Cei interesaţi trebuie să ştie doar atât: obiectivul este dependent de tăios în privinţa clarităţii (atenţie, a nu se folosi împreună cu sistemul de stabilizare precizat mai sus!). Prietenii ştiu de ce…

Dotări pachet:

Şi cum cuvintele pot fi uneori de prisos, văr rog să va mulţumiţi cu imaginea de mai jos.

Legendă imaginea de mai sus:

  • cutie roz
  • manual pentru mămici
  • carte de bucate ochi de peşte
  • cagulă
  • şaibe găurite
  • port-şaibe, vârf magnetic
  • capace faţă spate (a nu se confunda cu capacele de bere)

Caz de studiu al calităţii (sponsorizat de academia de cumpărături F64):

Foto 1 Canon EOS 350D | 1/50s | f/8 | ISO 1600

După cum se poate vedea în Foto 1, obiectivul Lensbaby Scout cu Fisheye este atât de fioros, încât Muzeul Ţăranului Român nu a avut nici o şansă. A fost înghiţit dintr-o singură bucată, datorită unghiului mare al gurii teribilului Scout, în prezent cu dinţi Canon.

Foto 2 Canon EOS 350D | 1/160s | f/8 | ISO 200

Foto 2 – Ateneul Român. Observaţi, vă rog,  modul în care obiectivul vignetează pe un aparat cu senzor APS-C. Mămica lui de Fisheye…

Foto 3 Canon EOS 350D | 1/500s | f/8 | ISO 200

Obiectivul este foarte clar în centru (nu al imaginii, ci în centrul punctului de focalizare ales de mama, respectiv tatăl lui, aka nenea fotografu’). Pentru clarificări, acordaţi atenţia cuvenită părţilor de crop de mai jos.

Ţinând cont de categoria sa (fisheye pe de o parte, pe de cealaltă parte aşi putea spune un amestec mic de pinhole şi de vintage), obiectivul se descurcă admirabil.

Foto 4  Intercontinental Bucureşti Canon EOS 350D | 1/500s | f/8 | ISO 200

Şi crop:

Legat de claritate, doresc să menţionez următoarele:

  1. Claritatea (focalizarea) imaginii depinde în primul rând de ochiul şi mâna fotografului.
  2. La diafragma de f/4 (fără nici o şaibă), câmpul de claritate scade. Pe format APS-C un rol important îl joacă vizorul aparatului (gard de acoperire şi luminozitatea). Pe 350D mi-a fost mai dificil de focalizat la diafragmă de f/4, deşi luminozitatea oferita este cea mai bună faţă de celelalte diafragme. Am preferat în schimb să lucrez cu F/8, cu un vizor mai întunecat, dar cu câmp de claritate mai mare.
  3. Îţi ia ceva timp să te obişnuieşti cu acest gen de obiectiv. Aşadar, dacă rezultatele nu sunt satisfăcătoare de la bun început, nu daţi vina pe ăla mic.
  4. Iar dacă motorul de focalizare mai dă rateuri, nu disperaţi. Imaginea poate fi încă folosită, respectiv păstrată (vezi foto 5).

Foto 5  Hotel Ambasador – Bucureşti Canon EOS 350D | 1/250s | f/8 | ISO 200

Şi crop, unde se poate vedea că fotografia nu este chiar clară (focalizare eşuată), dar în urma unei prelucrări ulterioare, fotografia poate fi în mare parte salvată. În plus, oferă şi un aer retro, nu? De poză de ziar…

Lensbaby Scout cu Fisheye este un obiectiv care oferă distracţie în formă pură. Şi nu asta reprezintă fotografia pentru majoritatea dintre noi? Distracţie! Folosind un „ochi de peşte” aşa cum este Lensbaby obţii posibilităţi limitate doar de fantezia proprie.

Foto 6 – Undeva prin Bucureşti Canon EOS 350D | 1/160 | f/8 | ISO 200

Din punct de vedere al posibilităţii de fotografiere macro, obiectivul e la fel de nebunatic.

De abia aştept perioada gâzelor… Până atunci, un mic aperitiv… de fructe… necomestibile.

De reţinut: dacă vreţi claritate maximă folosiţi trepiedul ca pentru orice alt obiectiv macro normal la cap. Fără punct de sprijin, câmpul de profunzime joacă hora!

Deşi mic, nu se sperie noaptea… În plus, datorită distanţei sale focale, poate fi folosit fără beţe.

Drept încheiere, un sfat neprietenesc: să nu cumva să cumpăraţi aşa ceva! E periculos de contagios! Şi nu vreau concurenţă. CLAR? 😛

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • […] foarte mult Composer-ul. A urmat apoi poate cel mai haios articol scris de mine până în prezent: Lensbaby Scout cu Fisheye. Gândindu-mă la clipele minunate petrecute în compania obiectivelor Lensbaby, mi s-a făcut […]

  • […] Composer-ul. A urmat apoi poate cel mai haios articol scris de mine până în prezent: Lensbaby Scout cu Fisheye. Gândindu-mă la clipele minunate petrecute în compania obiectivelor Lensbaby, mi s-a […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.