10 de sfaturi esențiale pentru fotografii începători: Învață repede și eficient

Multitudinea de informații și adaptarea acestora în mod practic reprezintă o adevărată provocare pentru fotografii începători ce au nevoie de cele mai multe de ori de îndrumare, fie că aleg să o facă pe cont propriu sau prin intermediul cursurilor și specialiștilor. Totuși, dacă te-ai hotărât să înveți singur prin intermediul resurselor online, atunci acest articol vine la fix pentru tine.

01. Alege-ți sursele care te inspiră cu adevărat

Poate că urmărești influenceri din domeniu cu milioane de urmăritori pe platformele de socializare și ai vrea să le imiți cumva pozele pe care le realizează, ceea ce reprezintă un lucru destul de constructiv. 

Totuși, nu ar trebui să te orientezi după popularitatea acestora, ci după ceea ce te atrage cu adevărat, ca: estetica culorilor, unicitatea compozițiilor sau chiar nișa fotografică în sine. De asemenea, poți folosi și alte surse de inspirație, precum: picturi, filme, ilustrații sau chiar elemente de arhitectură, cel mai important este să înțelegi nișa în care dorești să fotografiezi.

02. Fotografiază cu ce ai

În fotografie există două rute majore. Prima rută este cea în care pui prea mult accent pe echipament și realizezi ulterior că fotografia a fost o alegere greșită, întrucât trebuie să înveți mult prea multe lucruri ca să îți reușească. De cealaltă parte, a doua rută este cea în care pui accent pe fotografie, nu pe echipament, și da, asta înseamnă că pentru început, poți să faci poze bune chiar și cu un telefon, dacă bugetul nu îți permite să îți cumperi o cameră. 

Pe lângă aspectele tehnice dintre un telefon și o cameră sau dintre o cameră de începători și o cameră profesională, trebuie să pui accent pe ce contează cu adevărat, și mai exact, pe fotografie. Regulile de compoziție, utilizarea luminii în avatanajul tău și chiar și creativitatea sunt lucruri de bază pe care trebuie să le înveți înainte să faci pasul cel mare, cel de a cumpăra un echipament pe măsură.

03. Nu sări peste importanța triunghiului expunerii

Triunghiul expunerii este responsabil de cele trei elemente esențiale care măsoară expunerea unei imagini: ISO, timp de expunere (shutter speed în engleză) și diafragma (aperture în engleză). Din păcate, foarte mulți fotografi începători au tendința de a nu acorda prea multă atenție acestuia, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face, întrucât triunghiul expunerii, odată înțeles, îți va reda o încredere de sine uriașă în abilitățile tale fotografice. 

Ce trebuie să faci de fapt, este să devii atât de bun la acest capitol, încât să reușești să controlezi în mod manual expunerea pentru fiecare scenariu în care te afli, iar pentru a realiza acest lucru, trebuie să acorzi o mare atenție atât părții teoretice, dar și celei practice a triunghiului expunerii.

04. Regulile de compozție = rețeta pentru poze reușite

Aflându-ne într-o perioadă în care creativitatea a ajuns la un alt nivel, cu siguranță vei auzi și tu de replica ”Regulile sunt făcute pentru a fi interzise”, evident, în cazul regulilor de compoziție. La început de carieră, toți fotografii trec prin regulile de compoziție și trebuie să înțelegi de ce sunt importante și de ce trebuie să le practici neapărat pentru o perioadă bună de timp.

În momentul în care ieși să fotografiezi, trebuie să cauți elemente de compoziție și să identifici vizual aceste aspecte, fie că ne referim la simetrie, linii directoare sau la prea populara, regulă a treimilor. Aici este de fapt partea importantă, cu cât practici mai mult la început aceste reguli de compoziție, cu atât creierul tău se va obișnui să citească elementele din spațiul în care te afli. 

Cu cât practici mai mult, cu atât totul va deveni din ce în ce mai intuitiv, mintea ta se va obișnui în mod automat să analizeze spațiul în care te afli și să adaptezi cadrul la regulile de compoziție pentru a face poze cât mai reușite. 

05. Acordă atenție luminii

Lumina este esențială în fotografie și trebuie să acorzi o mare atenție acestui aspect. Te poți folosi în fotografie atât de lumina naturală, cât și de lumina artificială, însă pentru început, cel mai indicat este să te obișnuiești să fotografiezi în lumină naturală, pentru a înțelege în mod exact cum aceasta poate fi în timpul unei zile și cum evoluează de-a lungul orelor, devenind difuză, dură, vibrantă sau chiar fără contrast. 

06. Practica este cheia creativității vizuale

Poate că stilul tău de fotografiere la început nu va fi cel mai strălucit, însă cel mai important este să nu renunți și să realizezi că mereu există loc de mai bine. Evită să pui prea mult accent pe teorie sau prea mult accent pe practică și să te focusezi să creezi o balanță între cele două ce îți va permite să experimentezi propriul stil într-un mod cât mai eficient. Un sfat util ar fi să identifici fotografi cu care rezonezi pe platforme ca Youtube și să aplici indicațiile pe care aceștia le oferă în tutoriale. 

07. Obiectivele te ajută pe termen lung

Anual, fiecare companie foto lansează cele mai noi și cele mai atractive aparate foto care mai nou includ funcții AI și multe alte opțiuni pe care probabil mulți dintre noi ni le dorim. Însă pe lângă această dorință, ceva ne stă în cale, și mai exact, bugetul. În special ca și începător, trebuie să îți iei gândul de la a compara zeci de camere, de la a aștepta momentul perfect ca cea mai bună cameră să se lanseze și ca această să te facă un fotograf mai bun. 

Află că de fapt, obiectivele sunt cele care te ajută să te adaptezi la diverse nișe și la cât mai multe stiluri fotografice pe care dorești să le explorezi. În mod cert, nu vom contesta importanța unui aparat potrivit, însă pe termen lung, obiectivele de calitate își vor pune cu adevărat amprenta asupra pozelor pe care le vei realiza. 

08. Învață lucruri specifice

Fiecare stil fotografic necesită o atenție diferită, atât din punct de vedere al echipamentului, cât și din punct de vedere al aspectului vizual pe care dorești să îl obții, însă pentru a explica mai bine acest lucru, vom lua ca exemplu două nișe fotografice populare, fotografia de portret și fotografia de peisaj. 

Pentru fotografia de portret de exemplu, va trebui să înveți despre distanțe focale și cum să le utilizezi pentru a pune în valoare subiectul. De asemenea, trebuie să acorzi atenție atât luminii naturale, cât și celei artificiale (achiziția unui bliț) pentru a evidenția subiectul. 

De cealaltă parte, pentru fotografia de peisaj, vei avea nevoie de cu totul alte lucruri, precum: un trepied pentru a surprinde momente incredibile, filtre pentru a controla lumina care pătrunde în senzor și multe alte elemente ce îți pot face treaba mai ușoară atunci când fotografiezi.

09. Curaj! Ia camera cu tine peste tot

Să fotografiezi spontan înseamnă să te obișnuiești cu aparatul foto pe care îl ai în situații în care poate nu ți-ai dori să fotografiezi, însă în realitate știi cu adevărat că este o ocazie bună să faci câteva poze. Faptul că ai camera la tine majoritatea timpului poate reprezentă absolut o oportunitate, fie că te poți conecta cu persoane din jurul tău sau fie că te scoate din zona de confort. 

10. Utilizează tehnologia AI în avantajul tău

Nu, aici nu vom vorbi despre manipulare, pentru că acest lucru reprezintă cu totul altceva. Poți într-adevăr să profiți de opțiunile AI pe care software-urile de editare ca Lightroom sau Photoshop le oferă, însă trebuie clar să faci diferența dintre o corecție a unei imagini și manipulare.

Pe lângă aceste opțiuni de AI incluse în software-uri, poți să apelezi și la alte platforme, ca Chat GPT spre exemplu, una dintre cele mai controversate unelte pentru inteligența artificială. Poți să te folosești de această platformă atât pentru a te educa, cât și pentru a te inspira. Practic, această aplicație este prietenul tău virtual care îți vine în ajutor. 

5 camere pe care ți le recomandăm dacă ești începător (sub 5.000 ron)

Canon EOS R100 Aparat Foto Mirrorless 24.1MP Kit cu Obiectiv RF-S 18-45mm IS STM

Fujifilm X-S10 Aparat Foto Mirrorless 26.1MP Kit cu Obiectiv XC 15-45mm Negru

Sony Alpha ZV-E10 Camera Mirrorless pentru Vlogging 4K Kit 16-50 mm F/3.5-5.6

Canon EOS RP Aparat Foto Mirrorless 26.2MP Full Frame 4K Body

Nikon Z 30 Aparat Foto Mirrorless 20,9 MP Kit cu Obiectiv 16-50mm DX f/3.5-6.3

5 camere pe care ți le recomandăm dacă ești începător (5.000 - 10.000 ron)

Sony Alpha 6700 Aparat Foto Mirrorless APS-C 4K 26 MP Kit cu Obiectiv 16-50mm

Panasonic LUMIX S5 II Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2MP

Fujifilm X-T5 Aparat Foto Mirrorless 40MP Body Negru

Sony A7 III Body Aparat Foto Mirrorless 24MP Full Frame 4K

Canon EOS R8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2 MP Body

5 camere pe care ți le recomandăm dacă ești începător (peste 10.000 ron)

Canon EOS R5 Aparat Foto Mirrorless Full-Frame 8K Body

Canon EOS R6 Mark II Aparat Foto Mirrorless Full Frame

Sony Alpha A7S III Aparat Foto Mirrorless Full Frame 4K120p

Sony Alpha-7CR Aparat Foto Mirrorless Full Frame 4K 61MP

Nikon Z6 II Aparat Foto Mirrorless 24.5MP Video 4K

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Mulțumesc frumos pentru articol. As dori să mai citesc despre acest subiect.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.