Mugur Vărzariu este primul român care va avea o expoziție fotografică la prestigiosul festival Visa pour l’Image (Franța)

Mugur Vărzariu este primul român care va avea o expoziție fotografică „Voci se ridică din spatele zidului” la prestigiosul festival de fotojurnalism Visa pour l’Image din Perpignan (Franța), care se află la a 36-a ediție.

Perpignan/Franța, 31 august – 15 septembrieVisa pour l’Image, cel mai important eveniment din lume în domeniul fotojurnalismului, își va marca a 36-a ediție anul acesta, atrăgând fotojurnaliști și editori de top din întreaga lume. Acest festival prestigios oferă o platformă profesioniștilor pentru a interacționa cu expoziții, conferințe, întâlniri de lucru și spectacole cu proiecții speciale.

De când a început călătoria sa în fotografie în 2010, Mugur Vărzariu a captat constant atenția industriei. Munca sa impactantă a fost prezentată în patru ediții separate ale Visa pour l’Image în timpul seriilor de proiecții ale festivalului, prezentând povești pline de semnificație precum cele din Siria, problemele cu care se confruntă membrii comunității rome și viața grea a minerilor de cărbune din Valea Jiului.

Anul acesta, Mugur Vărzariu se pregătește să devină primul fotograf român care prezintă o expoziție la Visa pour l’Image. „Voci se ridică din spatele zidului” promite să ofere o poveste captivantă care reflectă atât competențele sale artistice, cât și angajamentul său de a evidenția nedreptățile sociale. Mugur se evidențiază prin abilitatea de a impresiona cu subiecte din România, subiecte pe care le urmărește de mai bine de zece ani. Expoziția cuprinde imagini cu viața Romilor din România, adeseori supuși unor abuzuri de neimaginat din partea autorităților, evidențiind condițiile dificile în care trăiesc și segregarea și discriminarea cu care se confruntă.

În așteptarea expoziției sale, Mugur Varzariu le transmite o invitație călduroasă tuturor participanților.

„Sunteți toți bineveniți, și sper să vă văd și să ne bucurăm împreună de o săptămână de neuitat la a 36-a ediție a festivalului Visa pour l’Image.”
Mugur Vărzariu
Foto: Mugur Vărzariu
Foto: Mugur Vărzariu
Foto: Mugur Vărzariu

Despre Mugur Vărzariu

„Pentru mine, în vederea vizitării unei comunități, nu estetica este ceea ce contează, ci abuzurile. Nu sunt acolo pentru a face o fotografie, ci pentru a denunța o nedreptate.”

Cu o experiență extensivă în marketing și strategie, absolvent al Academiei de Studii Economice și posesor al unui EMBA, înarmat cu studii juridice și abilitatea de a scrie, la vârsta de 40 de ani, Mugur Varzariu și-a dedicat viața fotojurnalismului.

De la începutul carierei sale, prin misiuni în Siria, Tunisia și Egipt, fotograful născut în România, Mugur Varzariu, a înțeles importanța meseriei sale și a luat decizia care a modelat viitorul fotografiei sale.
„Aș fi putut să urmez pe toți ceilalți sau să urmez propria conștiință,” explică el. „Am simțit impactul fotografiilor mele, pe de o parte, și suferința oamenilor pe care îi fotografiam, pe de altă parte. Așa că a trebuit să găsesc o altă modalitate de a acționa.”

El a căutat povești care au rămas neexprimate și s-a dedicat în profunzime subiectelor sale, mai mult decât contactul superficial pe care industria în mod normal îl permite. A decis să spună poveștile celor lăsați în urmă, celor nereprezentați, care există uitați, ignorați pe marginea societăților noastre. Comunitățile rome, prostituția, traficul de persoane, copiii abandonați, persoanele în vârstă, obezitatea, supraviețuitorii Holocaustului și problemele sociale din era post-comunistă au fost toate explorate în munca lui Varzariu.

El jonglează cu misiuni corporative și ședințe foto pentru reviste, cu munca pe probleme umanitare. „Când lucrez, sunt mereu conștient de presiunile economice asupra mea ca om de familie,” explică el, „și refuz să îmi risipesc timpul și să jignesc suferința subiecților mei prezentându-mă nepregătit. Lucrând cu aceste principii în minte înseamnă să nu pierd niciodată oportunitatea, să fac lucrurile corect, în beneficiul lor și al meu.”

Clienții includ: Newsweek, Getty, AFP, Vice, Stars and Stripes, Dodho, Photo Magazine, The Digital Camera, El Pais, Forbes, NYT, The Guardian, NRC, BBC, CNN, Mariane, The Brussels Times.

Puteți urmări conferința de presă (Paris, 7 mai) aici:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.