Fotografiile lui Vadim Ghirdă în Celula Foto nr. 12- o ediție de colecție!

Despre Vadim Ghirdă

Ca urmare a căderii comunismului în Europa Centrală și de Est, Vadim Ghirdă a reușit să se alăture Associated Press în 1990, la vârsta de 18 ani. Obține licența în inginerie civilă la Facultatea Tehnică de ingineri civili din București în 1995.

Începe prin a acoperi subiecte legate de complexele neliniști sociale și politice generate de tranziția de la o conducere totalitară la democrație, după căderea zidului Berlinului.
În România, mișcările civile, mineriadele, nivelul ridicat de corupție, declarația Moldovei de independență față de Uniunea sovietică și războiul civil din Transnistria, Ucraina, demonstrațiile de dinaintea înlăturării lui Mihail Gorbaciov la începutul anilor ’90 și destrămarea URSS.

La finalul anilor ’90, a fotografiat destrămarea Iugoslaviei, războiul din Bosnia și Herțegovina, bombardarea Serbiei de către NATO în 1999, războiul din Kosovo și cel din Macedonia. Între 2001 și 2005 a fost în zonele conflictelor din Orientul Mijlociu, în Israel și Irak. În 2014 a fotografiat anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbass, campania de bombardare a Statelor Unite ale Americii asupra grupului de stat islamic în orașul sirian Kobane.

Pentru contribuțiile din AP legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, a primit în 2022 două trofee la Bayeux-Calvados Prize pentru corespondenții de război.

Listă de premii (non-exhaustivă)

  • 2000, 2001 and 2003: Premiul Associated Press Managing Editors
  • 2001 :Editor and Publisher Photo Contest, premiul 1
  • 2002: National Headliner Awards, premiul 1
  • 2007/2015: Seminarul de fotojurnalism Atlanta, premiul 1
  • 2008: Premiul Clarion
  • 2013: US National Press Photographers Association, premiul 1
  • 2017: World Press Photo , Contemporary Issues, premiul 2 pentru ”Migrant Crossing”
  • 2022: Premiul juriului Bayeux-Calvados War Correspondent Award- categoria fotografie, premiul publicului / French Development Agency pentru “War in Ukraine”
  • 2022: Premiul juriului Bayeux Prize War Correspondent- premiul 2 pentru “The Siege of Mariupol”
  • 2023: Premiul Pulitzer la categoria Breaking News Photography, ca membru al echipei foto Associated Press (alături de Bernat Armangue, Emilio Morenatti, Felipe Dana, Nariman El-Mofty, Rodrigo Abd), prezentă în mijlocul războiului din Ucraina.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.