Filmarea slow motion: ce e bine să faci și ce nu

În momentul de față există foarte multe aparate care pot filma cu mult mai multe cadre pe secunda decât clasicul 24. Avem de la telefoanele hi-end la camerele de acțiune cum ar fi GoPro, de la aparatele compacte și bridge-uri cum ar fi seria RX100 (modelele începând de la IV) sau RX10 și până la aparatele mirorrless crop sau full frame o multitudine de alegeri când vine vorba de multe cadre pe secundă. Un aparat pocket size poate ajunge chiar și la 960 de fps la o rezolție bună, iar asta este chiar fascinant.

Dar cum ne putem folosi de filmarea în slow motion și cum putem să o integram cel mai bine în videoclipurile pe care le realizăm?

În teorie este relativ simplu: cu cât mai multe cadre pe secundă, cu atât mai mult se va încetini mișcarea. Însă acest lucru vine și cu dezavantaje. Probabil foarte multă lume este tentată să împingă la maxim numărul de cadre în filmare însă apar probleme ce pot fi evitate cum ar fi subexpunerea sau flicker-ul.

Iată câteva lucruri pe care le putem face și câteva pe care le putem evita pentru a ne bucura din plin de filmarea în slow motion:

 • Nu uita să reglezi timpul de expunere. Foarte mulți începători trec aparatul pe un anumit număr mare de cadre, dar ignoră reglarea timpului. Regula e ușoară. Dacă spre exemplu dorim să filmăm cu 60 fps atunci timpul de expunere ar trebui setat la 1/120, iar dacă dorim 120fps, da, ați ghicit, timpul trebuie să fie 1/240. Astfel veți evita multe aberații sau neclarități în filmarea voastră.
 • Folosiți suficientă lumină. Acum că am înțeles formula timpului de expunere vom avea mai puțină lumină care va ajunge la senzor așa că asigurați-vă printr-un test că aveți suficientă lumină pentru o filmare de calitate.
 • Evitați flicker-ul. Aveți grijă pentru că multe surse de lumină artificiale, au la viteze mari (lucru care nu se observă de obicei cu ochiul liber) o creștere și descrestere a intensității atunci când folosiți multe fps-uri. Asigurați-vă de cadența intensității prin teste și ajustați camera la numărul de cadre ideal for a clean shot.
 • Nu abuza în fiecare situație de numărul maxim de fps-uri. Este posibil ca un număr foarte mare să îți ofere o rezoluție prea slabă sau că, de exemplu, 120fps să se potrivească mai bine ca în 240 pentru proiectul tău.
 • Nu folosi prea mult slo-mo. Chiar dacă efectul este unul super interesant ce este mult strică. Nimeni nu vrea să vadă timp de 5 minute un pahar plin de apă care se îndreaptă spre podea. Folosește esențialul iar privitorii îți vor mulțumi.
 • Folosiți un stabilizator. Dacă doriți să urmăriți persoane și să aveți și un efect dramatic adus de filmarea slo-mo un stabilizator este soluția. Altfel, la filmari statice un trepied o să facă treaba foarte bine.
 • Testați! Tot ce am spus mai sus – subexpunerea, efectul de flicker, stabilizarea – asigurați-vă că sunt conform standardelor videoclipului pe care îl doriți. Plus că o filmare slow motion o să consume mult din capacitatea cardului, așa că filmați exact ce vă doriți să nu lăsați loc de greșeli.
 • Viața nu este doar despre reguli. Tot ce am spus mai sus sunt lucruri care în mod normal or să vă ajute să aveți filmări mai bune în slow motion, dar cel mai bine este să experimentați cât mai mult până ajungeți la rezultatul dorit. Spre exemplu Youtube sau Vimeo adoră modul landscape, dar dacă doriți să filmati în portret, dă-i bătaie. Utilizatorii de telefoane probabil vor fi încântați.

Sper că v-au ajutat aceste informații cu privire la filmarea în slow motion și dacă aveți idei sau întrebări le puteți trece în comentarii. Chiar suntem curioși!

Un articol de Alex Frusina.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

 • Puteti va rog sa exemplificati o camera (sau mai multe) bunicica care filmeaza cu efect de slow motion care sa aiba si OIS, dar si posibilitatea de a ii monta o telecomanda?
  Slo-mo + OIS + posibilitate telecomanda
  Ca buget, sa fie accesibila. Adica pana in 1000 lei, noua sau SH. Maximum ce am folosit a fost Canon SX-160, care are si mod manual in care mi-am prins urechile.
  Si as mai avea o rugaminte, as dori o propunere (sau mai multe) daca renunt la efectul slow motion si vreau doar OIS + telecomanda? Banuiesc ca as iesi consistent mai ieftin.
  Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *