Care a fost prima înregistrare audio din istorie?

Astăzi, înregistrările audio sunt la fel de comune precum băutul apei. Înregistrăm mesaje audio, melodii preferate, sunete și conversații. Putem asculta înregistrări audio de mare calitate pe telefonul mobil doar apăsând un buton. Însă, acum câteva sute de ani, înregistrarea sunetelor părea imposibilă. Singurul mod în care acestea puteau fi păstrate era transcrierea grafică. Secolul al XIX-lea a adus mari inovații tehnologice și credința că știința și progresul pot transforma orice proiect în realitate. Ideea înregistrărilor audio a devenit o preocupare pentru oamenii de știință care au făcut tot felul de încercări. Dar care a fost prima înregistrare audio din istorie? Răspunsul nu este simplu, dar articolul nostru te va lămuri.

Înregistrare fără redare

Édouard-Léon Scott de Martinville este considerat primul om care a făcut o înregistrare audio, la finalul anilor 1850, cu 20 de ani înaintea lui Edison. Totuși, el nu a putut asculta niciodată sunetele surprinse de mașinăria pe care a inventat-o. De fapt, nici nu avea de gând, pentru că el credea că oamenii pot citi urmele lăsate de aparat și reconstitui mental sunetele. Asemenea multor contemporani, el nu credea că sunetul propriu-zis poate fi redat. 

Cum funcționa aparatul lui de Martinville

Scott de Martinville nu era un inventator sau un om de știință profesionist, dar era inventiv. El a fost inspirat de dagherotip, strămoșul aparatului de fotografiat care replica un ochi pentru a fixa o imagine pe o placă de metal. de Martinville s-a gândit că ar putea crea un fel de ureche mecanică pentru a fixa sunetul pe o suprafață similară. Și-a numit invenția fonotograf. 

Aparatul consta într-o pâlnie de captare a sunetului la capătul căreia se găsea o membrană care capta vibrațiile. Un stilou prelua vibrațiile și le „scria“ pe o hârtie sau pe o sticlă acoperită cu o pastă din funingine. Practic, el capta unda sonoră ca o imagine. Și în prezent amprentele sonore se folosesc în programele de editare audio, dar și pentru bijuterii personalizate și tatuaje. de Martinville credea că oamenii pot fi pregătiți pentru a interpreta amprente sonore, dar curând și-a dat seama că este imposibil. Și astăzi folosim aplicații sau programe speciale pentru a le transpune audio. 

Primele sunete înregistrate vreodată

De Martinville a experimentat înregistrarea sunetului cu fonotograful încă din 1856, dar nu a reușit să înregistreze fidel undele audio. Abia în 1859, după ce a îmbunătățit aparatul și a înlocuit hârtia și sticla cu un cilindru metalic, a reușit să înregistreze sunete relativ fidel. În 2008, David Giovannoni, un istoric, a reușit să redea înregistrările lui de Martinville. Cea mai impresionantă este un fragment din cântecul popular francez „Au Clair de la Lune”, realizată în 1860. de Martinville nu a apucat să-și audă înregistrările și a abandonat proiectul. Abia spre finalul vieții a devenit iar interesat, când a aflat cu amărăciune că Edison a reușit ceea ce el nici nu concepuse.

Prima înregistrare audio care s-a putut reda

Edison, celebrul inventator american, și-a pus amprenta și asupra domeniului înregistrărilor audio. A fost mai mult o ambiție de moment cu scopul de a bifa încă o invenție, de aceea nici nu a dezvoltat prea mult proiectul. În 1877, el s-a gândit că ar putea înregistra mesajele transmise prin telefon, aparat patentat cu puțin timp înainte de Graham Bell. Edison a făcut câteva schițe în caietul său și a hotărât că aparatul se va numi fonograf. După câteva luni de muncă, în care genialul inventator a căutat metode prin care să rețină vibrațiile produse de sunet și materiale potrivite pentru înregistrare, a obținut un design viabil. 

Mașinistul său i-a transformat ideea în realitate. Edison s-a dus cu un mic aparat la redacția unui ziar de știință și a învârtit o manetă. În secundele următoare, mașinăria a început să salute și să spună cuvinte despre sine. Din acest moment, Edison a căpătat supranumele de „Vrăjitorul din Menlo Park”. Totuși, el a abandonat proiectul timp de un deceniu, interval în care alți inventatori, printre care și Graham Bell, au realizat progrese remarcabile în înregistrarea și redarea sunetelor. 

Ce înregistrări audio realizate de fonograful lui Edison se păstrează

Multe dintre înregistrările audio ale lui Edison s-au pierdut ori s-au deteriorat în timp. Se păstrează, însă altele printre care și una din 1878, în care putem auzi un fragment din cântecul „Mary Had a Little Lamb” și câteva râsete. Edison a susținut că este prima înregistrare audio pe care a realizat-o, probabil pentru că era cea mai bine realizată de până atunci. Edison a aflat la finalul lui 1878 de aparatul inventat de Scott de Martinville cu 20 de ani înainte și a fost impresionat. Totuși, a fost surprins că o persoană s-a gândit să inventeze un aparat de înregistrat sunete fără să ia în calcul și posibilitatea de a le și reda.

Prima înregistrare din istorie este, fără îndoială, cea a lui de Martinville. Însă prima care a putut fi și ascultată de contemporani a fost realizată de Edison. 

Produse recomandate

Tu ce echipamente audio deții? Ce curiozități despre primele înregistrări audio din istorie mai știi? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.