Amenajarea unui studio de înregistrări: Sfaturi practice și achiziții inspirate

Ești pasionat de muzică? Din fericire, poți să-ți amenajezi un studio de înregistrări la tine acasă, fără să ai nevoie de numeroase dotări. Cu un spațiu disponibil și o investiție minimă în echipamente, poți să-ți valorifici talentul la domiciliu, realizând  înregistrări muzicale de calitate.

În următorul articol, îți prezentăm informații utile despre amenajarea unui studio de înregistrări la tine acasă și despre echipamentele necesare, astfel încât să obții cele mai bune rezultate.

Amenajarea spațiului de lucru

Spațiul de lucru este extrem de important, atunci când vine vorba despre crearea unui studio de înregistrări. Alege o cameră în care te simți bine, ferită de zgomotul de afară. Chiar și dormitorul este o soluție la îndemână, însă trebuie să eviți distorsionarea sunetului. Studioul de înregistrări se poate realiza și în living, dacă zona nu este intens circulată. 

Totuși, trebuie să știi că ai nevoie de un panou fonoabsorbant și să alegi o cameră fără colțuri ascuțite, pentru a împiedica distorsionarea sunetelor. Acest lucru este aproape imposibil într-un apartament, de aceea poți reface camera cu ajutorului unor bucăți de carton, îndepărtând unghiurile drepte. Deși camera unde amenajezi studioul va suferi modificări din punct de vedere estetic, acest lucru te ajută să înregistrezi corect piesele. Rezultatele finale vor fi extraordinare!

Avantajele unui studio de înregistrări la domiciliu

Dacă îți dorești să amenajezi un studio de înregistrări la tine acasă, te bucuri de numeroase avantaje. Astfel:

  • Ai șansa de-a înregistra la orice oră, fără să fii grăbit și fără să ți se impună idei
  • Nu îți trebuie decât aparatură și ustensile de bază, pentru a înregistra piesele 
  • Nu ești nevoit să cheltui sume mari de bani, spre deosebire de înregistrările într-un studio comercial
  • Te bucuri de sunet de calitate, pe care îl poți mixa după bunul plac

Recomandări utile pentru amenajarea unui studio de înregistrări

Nu contează dacă ești începător în domeniul înregistrărilor! Pentru a amenaja corespunzător un studio de înregistrări la tine acasă, camera pe care o alegi nu trebuie să fie zgomotoasă, ca să poți înregistra în liniște.

Mai mult, poți folosi și burete pentru interior, ca să absoarbă o parte din zgomot în timp ce înregistrezi. Pentru că pereții camerei să nu fie goi, folosește draperii sau construiește un studio de înregistrări într-o încăpere unde există o bibliotecă cu etajere sau cărți. Dacă podeaua este acoperită cu un covor, zgomotul din cameră va fi atenuat.

Echipamente esențiale pentru un studio de înregistrări

Pentru a face muzică așa cum îți dorești, ai nevoie și de un minimum de echipamente pe care să le achiziționezi. Iată care este necesarul de dotări pentru un studio de înregistrări:

  • Căștile audio. Poți alege ambele variante de căști, cele deschise și cele cu design closed back, adică închise. Cu toate acestea, căștile deschise sunt mai fragile și se pot rupe dacă nu sunt îngrijite corect. Căștile deschise oferă o calitate bună a sunetelor dar nu pot atenua toate zgomotele exterioare. În schimb, căștile închise nu permit intrarea sunetelor din exterior, astfel încât să nu te incomodeze când înregistrezi. Deși nu sunt cele mai confortabile opțiuni, căștile audio închise reprezintă varianta optimă pentru un studio de înregistrări.
  • Microfoanele sunt absolut necesare pentru a înregistra muzică. Ai nevoie de maximum două microfoane, în funcție de necesități. Astfel, poți opta pentru microfoane speciale pentru bas, chitară sau instrumente de joasă frecvență.
  • Achiziționează o placă  de sunet bună, care are rolul de-a înregistra și  reproduce piesele la o calitate audio înaltă.
  • Cu timpul, vei avea nevoie de monitoare performante și de boxe, importante pentru un studio de înregistrări. Dacă folosești două monitoare, adaptează distanța dintre ele, astfel încât să formeze un unghi mai îngust.
  • Desigur, PC-ul este cea mai mare investiție, de aceea componentele de hardware și software nu trebuie să-ți lipsească din arsenalul pentru studioul de înregistrări. Unul dintre cele mai bune este software-ul DAW, potrivit pentru înregistrarea, editarea și mixarea muzicii direct de pe calculator. Există și alte programe recomandate pe piața de profil, special concepute pentru începători în tainele muzicii.

Ține cont de sugestiile noastre și achiziționează cele mai bune echipamente pentru un studio de înregistrări. Amenajează încăperea în care înregistrezi așa cum îți dorești, în funcție de necesități și bucură-te de pasiunea ta!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.