Ghid de vlogging: Sfaturi prețioase despre vlogging

Să începeţi un vlog este distractiv şi plin de satisfacţii – trebuie doar să urmaţi sfaturile noastre pentru vlogging şi să învăţaţi cum să filmaţi materiale frumoase, care să-i încânte pe cunoscători.

V-aţi găsit nişa, un loc frumos şi o poveste interesantă pe care să o filmaţi pentru vlogul dvs. Poate că aveţi toate ingredientele pentru vlogul perfect, dar ştiţi ce echipamente să alegeţi şi cum să filmaţi la un standard suficient de ridicat pentru a mulţumi publicul cunoscător?

În acest ghid de vlogging vă dezvăluim şapte sfaturi pentru începători şi pentru vloggerii care vor să obţină o calitate îmbunătăţită a filmărilor. Aflaţi cum puteţi realiza filmări de calitate care vor determina spectatorii să revină – cum să realizaţi filmări stabile (fără tremur) şi clare, importanţa încadrării creative şi de ce anume aveţi nevoie pentru a înregistra sunet foarte clar. Indiferent ce aparat foto folosiţi pentru vlogging, fie că filmaţi cu Canon PowerShot G7 X Mark IIICanon EOS M50 Mark II sau Canon EOS M6 Mark II, iată ce să aveţi în vedere când vă creaţi primele vloguri.

#1 Când alegeţi echipamentul, asiguraţi echilibrul între aparatul foto şi dimensiunea senzorului

Un aparat foto cu un senzor mai mare vă va oferi imagini de o calitate mai bună, însă când filmaţi pentru vlog este important să asiguraţi echilibrul între dimensiunea senzorului şi dimensiunea totală a aparatului foto. De exemplu, un aparat foto PowerShot din seria G cu obiectiv încorporat, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, este un aparat pentru vlogging extrem de compact şi portabil. Însă, un aparat foto mirrorless sau un DSLR cu obiective interschimbabile vă vor oferi o gamă mai largă de opţiuni pentru obiectiv.

Cu un aparat foto mai mic şi unul mai mare veţi avea tot ce vă trebuie atunci când filmaţi în scopuri diferite şi, de asemenea, vă vor oferi unghiuri suplimentare ale aparatului în vlogurile dvs.

#2 Utilizați un obiectiv grandangular

Mulţi vloggeri folosesc obiective grandangulare deoarece acestea pot fi utilizate în spaţii înguste precum dormitorul sau bucătăria, pentru a dezvălui cât mai mult posibil din scenă. Un obiectiv de 24 mm este bun în acest scop, dar un obiectiv ultra-grandangular este şi mai bun. Aşa că, dacă filmaţi cu un aparat foto cu senzor APS-C, cum ar fi Canon EOS M6 Mark II sau Canon EOS M50 Mark II, în combinaţie cu un obiectiv cu zoom ultra-grandangular precum Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, puteţi cuprinde mai mult în cadru. Pentru utilizatorii de aparate DSLR sau cei care folosesc un adaptor de montură Canon EF-EOS M cu corpul mirrorless, obiectivul Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM oferă capacităţi similare.

Indiferent ce obiectiv alegeţi să utilizaţi, întoarceţi ecranul aparatului foto pentru a vă poziţiona mai uşor în cadru şi a simplifica filmările de tip selfie şi filmarea din unghiuri joase. Multe aparate foto, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, pot fi conectate şi prin Bluetooth la aplicaţia Canon Camera Connect de pe dispozitivul dvs. inteligent pentru a vă filma sau fotografia de la distanţă.

#3 Stabiliți rezoluția și rata cadrelor

Cererea pentru conţinut video este în creştere şi la fel sunt şi aşteptările privind calitatea. Oricât de creativ ar fi conţinutul dvs., dacă filmării îi lipsesc detaliile, merită să fie îmbunătăţită. Încercaţi să folosiţi aparate foto Full HD sau 4K – Full HD este un standard bun, însă 4K vă va oferi şi mai multe detalii, permiţându-vă să decupaţi şi să stabilizaţi filmarea, fără a compromite calitatea. Filmatul în 4K nu înseamnă că trebuie să publicaţi în 4K, însă reţineţi că filmarea 4K va necesita mai mult timp pentru editare şi încărcare.

Cel mai important aspect de luat în considerare este rata de cadre potrivită pentru subiectul dvs. 60 de cadre pe secundă (cps) este cea mai bună rată pentru vloguri de acţiune şi vă va oferi opţiunea de a realiza efecte de mişcare cu încetinitorul. 30 cps sau 25 cps vor fi bune pentru orice altceva. Pentru şi mai multe detalii în filmarea cu încetinitorul, Canon EOS M6 Mark II şi Canon PowerShot G7 X Mark III oferă rate mari ale cadrelor, de până la 120 cps la filmarea în Full HD.

#4 Mențineți filmarea stabilă și focalizată

Greutatea redusă şi dimensiunile compacte ale aparatelor foto Canon pentru vlogging precum Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II şi Canon EOS M6 Mark II le fac ideale pentru înregistrarea mişcării. Un vlog captivant ar trebui să ducă publicul în aceeaşi călătorie cu dvs. – fie pe străzile pietruite ale unui oraş, fie dezvăluindu-vă reacţiile în timp ce despachetaţi ultima achiziţie – iar mişcarea poate fi esenţială în acest scop. În locul unei filmări instabile, confuze, asiguraţi-vă că filmările dvs. sunt uniforme, astfel încât spectatorii să se poată concentra pe locul captivant sau pe povestea interesantă.

Pentru a menţine filmările stabile, susţineţi cu palma aparatul foto în partea de jos şi prindeţi-l din lateral. Dacă aveţi nevoie de susţinere suplimentară, accesoriul de prindere care se fixează pe corpul aparatului poate fi util, oferindu-vă un punct de sprijin. De asemenea, tehnologia de calitate ajută foarte mult: pentru filme clare şi stabile, utilizaţi un aparat foto cu funcţie de stabilizare a imaginii, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, sau un obiectiv cu stabilizator optic de imagine, ceea ce va face ca filmarea să fie mai clară şi mai uşor de vizionat. Sistemul de stabilizare dinamică a imaginii, pe 5 axe, al aparatului foto este conceput să contracareze mişcarea aparatului foto chiar şi atunci când alergaţi, panoramaţi sau filmaţi la zoom maxim.

Fiind vlogger, oamenii se vor uita la faţa dvs., aşa că este esenţial să o menţineţi focalizată. Tehnologia Canon de detectare a feţei şi a ochilor vă poate urmări automat faţa şi o poate menţine focalizată.

#5 Panoramați cu un scop

Deplasarea pe orizontală a aparatului în timp ce filmaţi, sau mai exact „panoramarea”, va permite publicului să vadă prin ochii dvs. – să fie acolo cu dvs. când priviţi un golf întins sau orizontul plin de clădiri interesante. Panoramarea excesivă poate crea confuzie, dar efectuată cu moderaţie poate adăuga interes şi poate stimula firul naraţiunii.

Utilizaţi panoramarea cu grijă, fără a vă grăbi, şi menţineţi linia orizontului dreaptă. Dacă nu aveţi un trepied, aşezaţi aparatul pe ceva stabil, cum ar fi marginea unei bănci sau a unei mese, ţineţi aparatul în acelaşi loc şi deplasaţi-l continuu în lateral, urmărindu-vă scopul.

#6 Conectaţi un microfon extern pentru o calitate mai bună a sunetului

Majoritatea aparatelor foto cu funcţie de filmare vor oferi o calitate acceptabilă a sunetului, însă, dacă pentru activitatea dvs. de vlogging este important să aveţi sunet excelent, conectarea unui microfon extern este o idee bună. Microfonul extern este util în special când lucraţi în aer liber, deoarece cel mai probabil microfonul încorporat al aparatului foto va înregistra zgomot de fundal deranjant precum vântul, însă microfonul extern poate fi repoziţionat pentru a elimina acest aspect. Dacă doriţi să utilizaţi un microfon extern, alegeţi un aparat foto cu o mufă pentru microfon extern, precum Canon EOS M50 Mark II sau Canon PowerShot G7 X Mark III.

#7 Utilizaţi Wi-Fi pentru distribuirea materialelor

Multe aparate foto disponibile pe piaţă în prezent, inclusiv Canon EOS M50 Mark II şi Canon EOS M6 Mark II, oferă Wi-Fi şi Bluetooth încorporate, dându-vă posibilitatea de a distribui şi efectua copii de rezervă wireless, oriunde v-aţi afla în lume. Aparatele foto precum Canon PowerShot G7 X Mark II (urmat acum de Canon PowerShot G7 X Mark III) dispun şi de un buton Wi-Fi, ceea ce înseamnă că salvarea şi distribuirea sunt mai simple ca niciodată.

Canon PowerShot G7 X Mark III dispune de Bluetooth şi Wi-Fi pentru conexiune permanentă cu dispozitivul dvs. inteligent – în plus, vă puteţi conecta prin Wi-Fi la dispozitivul inteligent sau la o reţea cu acces la internet şi puteţi face streaming live pe canalul dvs. YouTube1.

Articol și imagini preluate de pe site-ul Canon.ro.

Articol scris de Natalie Denton

Produse recomandate

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.