(c) Cristina Gârleșteanu

4 moduri de a profita de lumină în fotografia de stradă

Unul dintre cele mai bune lucruri când vine vorba despre fotografia de stradă este faptul că acest gen fotografic îți permite să profiți la maxim de lumină, indiferent că ai parte sau nu de ora de aur.

Descoperă în articolul de față 4 moduri în care poți folosi lumina creativ și îți poți crea șansa de a obține imagini de impact:

#1 Profită de siluete!

(c) Florin Țepârdea
(c) Florin Țepârdea
  • Când: Chiar și în miezul zilei, când avem contraste puternice date de lumina strălucitoare, dar și în cursul după-amiezii
  • Cum: Caută un subiect care este iluminat din spate pentru a obține forme și contururi întunecate. Expune pentru lumina de fundal și caută subiecte interesante sau elemente care sporesc impactul (pălării, o minge, un balon etc.) și care îți vor duce fotografiile din stadiul „draguț” la stadiul „uau”.

Încearcă următoarele: capturează o siluetă care include un subiect sau un element ușor de identificat și bine definit.

Tip extra: Căută scene/locații interesante, care adaugă o nouă dimensiune imaginii tale. Acordă o atenție deosebită formelor unice create de lumină, dar și simetriilor, texturilor sau culorilor complementare.

#2 Profită de umbre!

  • Când: Dimineața devreme sau după-amiaza târziu.
  • Cum: Caută acele umbre lungi create în momentul în care soarele se află într-un unghi mai scăzut. Începe prin a căuta compoziții simple și setează expunerea manual sau în modul în care ești obișnuit să lucrezi, pentru a declanșa rapid oricând este nevoie. Scopul este de a capta momentul în care umbra se potrivește cel mai bine în compoziția scenei pe care o ai în față.

Încearcă urmatoarele: Găsește un punct de stație avantajos și capturează un subiect cu o umbră lungă sau cu formă ciudată.

Tip extra: Umbrele ar trebui să fie întunecate și definite cât mai clar. Nu aglomera cadrul, mergi pe cât mai puține elemente pentru început – mai puțin poate fi de fapt atât de mult!

#3 Profită de reflexii!

(c) Mirela Momanu
  • Când: Non-stop.
  • Cum: Caută ferestre/vitrine reflectorizante (magazine, restaurante, cafenele, stații de autobuz), suprafețe lucioase, apă (bălți) sau oglinzi.

Încearcă următoarele: fă o fotografie a unui subiect care se deplasează peste o suprafață reflectorizantă. Joacă-te cu câmpul de profunzime și sincronizează-te cu subiectul pentru rezultate de impact.

Tip extra: experimentează cu timpul de expunere. Utilizează viteze lente de declanșare (1/15 sec sau 1/30 sec) pentru dinamism sau viteze ridicate de declanșare (1/250 sec +) pentru a îngheța mișcarea. De asemenea, evită blițul!

(c) Mirela Momanu

#4 Profită de sursele de lumină existente noaptea

  • Când: După apus, când s-a lăsat întunericul.
  • Cum: Căută diversele surse de lumină existente noaptea, cum ar fi ferestrele sau vitrinele luminate puternic, luminile stradale sau farurile autovehiculelor etc.

Încearcă următoarele: fotografiază un subiect iluminat de lumina de la o fereastră sau vitrină. Nu uita de rolul pe care îl poate juca culoarea și caută alte elemente (gesturi, emoții etc.) care sporesc povestea din fotografie.

Tip extra: Include reflexiile și compune folosindu-te de diversele planuri sau „straturi” pentru a adăuga o complexitate mai mare imaginii.

Faci și tu fotografii de stradă și ai folosit lumina în mod creativ? Lasă-ne în comentarii un link către imagini și pot fi publicate în galeria cititorilor, în acest articol.

Fotografii de: Florin ȚepârdeaMirela Momanu.
Cover: Cristina Gârleșteanu

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.