Blogul fotografului: Ghidul SEO

Astăzi continuăm să vă prezentăm și vouă ce am învățat de la Marius Bujor în cadrul cursului de content writing.

În articolul trecut, am realizat o introducere foarte pe scurt în SEO, unde am explicat faptul că trebuie să știi SEO pentru ca blog-ul tău să fie cât mai sus în căutările Google (sau oricare alt program de căutare).

De asemenea, am mai explicat că optimizarea SEO se face prin cuvinte cheie, iar acestea trebuie amplasate în mod și în număr strategic pentru ca blogul tău sa fie bine indexat.

Din acest articol vei învăța următoarele:

 • La ce ajută SEO
 • Răspunsuri la diverse întrebări
 • Tipuri de articole
 • Structuri și componente
 • Importanța amplasării imaginilor
 • Analizarea concurenței

ghidul seo

Dar eu sunt fotograf! La ce îmi folosec mie toate acestea?

Ei bine, dacă ești fotograf și nu vrei doar să te limitezi la a pune poze din vacanță pe Facebook, ci eventual să ajungi să vinzi, să ai clienți, trebuie mai întâi să te vinzi pe tine ca om.

Un blog de fotografie este ideal pentru asta, fiindcă îți poți îmbina arta cu propria persoană. Trebuie să înțelegi că foarte puțini se vor interesa de ceea ce faci, doar așa… din pură inițiativă. Din această cauză trebuie să îi atragi, să-i conduci către fotografia ta prin tine. Similar cum faci și atunci când te prezinți “face to face”, doar că pe un blog, asta adesea funcționează prin scris.

Suntem convinși că vrei să ai un conținut cât mai calitativ, însă el degeaba există dacă nu este vizibil, iar aici intervine SEO.

La ce te ajută acest SEO mai exact?

 • Devii mai popular în Social Media, urci în căutările Google.
 • Dacă există echilibru între conținut și SEO, vei deveni o sursă de încredere pentru informații și pentru fotografie.
 • Astfel obții respectul clienților și competiției.

Și totuși, cum scriem în așa fel încât să fie și content de calitate, să atragă oameni, să fie ok SEO?

blogul fotografului

Mai întâi ar fi de preferat să răspundem la următoarele întrebări:

 • De ce scriem? Ar trebui să o facem pentru a ne promova creațiile, pentru a spune o poveste, dar și pentru a informa și a ajuta. Ține minte că dacă totul este doar despre tine, nu aduci nimănui niciun beneficiu.
 • Cui scriem? Potențialilor clienți, fani, admiratori, colegilor de breaslă de la care putem învăța lucruri etc.
 • Despre ce scriem? Ai un blog despre fotografie? Atunci înseamnă că ar trebui să știi mai multe decât propriile tale imagini. Câte un tutorial, o recomandare de artiști faini, puțină istorie a fotografiei (selectând subiectele care-ți plac ție) nu strică deloc!

De regulă se crede că dacă nu te naști cu un talent la scris nu are sens să te apuci, dar asta este greșit. Nu trebuie să fii un autor bestseller pentru a avea un blog, mai ales dacă el se axează pe altă formă de creație. Tot ce ai nevoie este să ai cunoștințe de limbă și gramatică (poate vrei să scrii în mai multe limbi), să-ți alegi subiectele și să respecți o structură, pe care o vom discuta mai jos.

Cât despre exprimare, nu încerca să impresionezi, fii sincer, fii ușor de înțeles, dar nici nu vorbi ca la ușa cortului (dacă ai un limbaj mai colorat). Nu trebuie să te lăfăi în termeni tehnici ca să demonstrezi că știi ce faci. A demonstra că ai idee despre ce vorbești se înțelege din felul în care expui problema, nu din multitudinea de termeni pe care sigur nu îi știi 100% pe de rost, dar asta nu înseamnă că în practică dai greș.

Ce înseamnă specialist? Adesea ne păcălim cu hârtia aceea pe care o vânturăm prin fața lumii, numită diplomă. Sigur, diploma  poate oferi credibilitate, dar nu este întotdeauna cazul.

Un specialist știe foarte bine:

 • ce se întâmplă în domeniu
 • istoric
 • situația curentă
 • tendințele care se nasc
 • își cunoaște produsele, genul, stilul, abordarea
 • știe către ce audiență mizează

Un articol nu trebuie neapărat să amuze – excepție făcând proiectele creative care au amuzamentul ca temă; în general avem Social Media pentru asta. Nu trebuie nici să impresioneze, prin cuvinte pompoase sau formule de exprimare. Trebuie să fie clar și ușor de înțeles. Dacă povestea în sine este impresionantă, atunci cu siguranță că va uimi. Așa că nu-l forța, nu trage de păr povestea. Riști să dai în penibil și cu siguranță intenția ta e alta.

blogul fotografului

Tipuri de articol

În funcție de subiectul abordat, există mai multe tipuri de articole.

 • Cele cu rol de educare și care semnalează probleme. “Fotografii din x loc vestit, de ce nu merită?”
 • Au rol de informare și oferă soluții “3 Idei pentru a păstra calitatea imaginilor în Social Media”
 • Articol de promovare și informare cu privire la un eveniment “Expoziție de fotografie X, vezi peisaje deosebite!”
 • Articole de mari dimensiuni – au cel puțin 2000 și tratează complet o problemă, indiferent de subiect. Fiind atât de lungi, au nevoie de subcapitole (dar este bine pentru SEO să folosim subcapitole cât mai des).  Aceste articole se mai numesc și articole pivot, fiindcă din ele pot plecă mai multe articole mai mici.
 • Articole mici, de la 300 de cuvinte în sus. Care tratează în mare anumite teme sau povestesc detalii comentate într-un articol pivot.

Mai există un mod de a împarte articolele și anume:

 • Articole de tip listă
 • Cercetări și informații originale
 • Știri și noutăți
 • Ghiduri/tutoriale
 • Articole de opinie
 • Recenzii
 • Interviuri
 • Articole de tip “Curated Content” – cu informații culese din mai multe surse. Ca un fel de mini enciclopedie a unui subiect.

Sigur că pot exista și articole de tip: Ghid-listă de exemplu, cum este acesta. Categoriile sunt puse pentru a te îndruma. Există mereu excepții de la reguli, dar diferențele trebuie să le sesizezi singur.

În cât mai multe articole este recomandat să-ți construiești pânza de păianjen despre care vorbeam în articolul trecut. Adică, să recomanzi, să pui link către alte articole similare.

ghidul seo

Blogul fotografului: Ghidul SEO – Structura unui articol

Indiferent de tipul sau lungimea articolului, trebuie să urmezi cât de mult posibil această structură, care te va ajuta să împlinești următoarele cerințe:

1. Titlul

Este precum prima caracteristică pe care o observi la un om, adică cea mai pregnantă. De titlu depind destul de multe lucruri, dar din fericire sunt destul de logice și ușor de urmat.

În primul rand, titlul trebuie să nu fie foarte lung, dar nici foarte scurt. Asta înseamnă că nu ar trebui să aibă mai puțin de cam patru cuvinte și să nu depășească (maxim) 1-2 rânduri.

În al doilea rând el trebuie să exprime în acele câteva cuvinte întreaga temă a articolului.

Dacă scrii despre o sedința foto de portret, făcută cu lumini multe, colorate și/sau bizare ar fi de preferat ca titlul să sune cam așa: “Fotografia de portret în lumini multicolore”

Având în vedere că titlul rezumă articolul, ar fi bine ca acele cuvinte cheie pe care le folosești să se regăsească în el (la începutul lui) sau să pornească din el.

De asemenea, multe platforme iau ca link exact titlul postării făcute de tine. Multe îți permit să îl și modifici. Dacă vrei să ai un SEO bun, pune cuvintele de legătură și în link (dacă nu ți le ia platforma automat). Asta înseamnă că la titlul dat ca exemplu mai sus, link-ul său ar trebui să arate cam așa: http://blogul.fotografului.ro/fotografia-de-portret-in-lumini-multicolore (nu pune diacritice in link, chiar dacă keyword-ul și titlul le conțin).

2. Introducerea

Sigur îți mai aduci aminte de textele argumentative care ți-au mâncat zilele în liceu. Ei bine, structura unui articol este similară, doar că nu-ți mai dă nimeni notă mică că n-ai folosit “În opinia mea”, pentru că se înțelege nevoia de diversitate.

Totuși, similar lor, ai nevoie de o introducere care să povestească pe scurt despre ce vei vorbi în articol. Această introducere este importantă pentru că ea agață cititorul să meargă mai departe spre conținut.

Și nu uita, căci este foarte important, să folosești cuvintele cheie de vreo două-trei ori în articol; prima dată la început, în primele 100 și ceva de cuvinte, apoi undeva la mijlocul materialului și la final, în concluzie. (cifrele sunt aproximative, ideea este să nu uiți de ele, ori să le folosești în exces).

3. Conținutul și subtitlurile

Cu cât este mai elaborat articolul, cu atât este mai important să folosești subtitluri. Nu abuza de ele însă, ci profită ca să stârnești curiozitatea cititorului.

Gândește-te care sunt ideile principale ale articolului – acelea vor fi subtitlurile și nu strică nici să inserezi keyword-uri printre ele, căci și asta ajută mult la SEO (dar nu pune în toate, fiindcă nici să repeți de prea multe ori aceleași cuvinte nu este ok)!

În funcție de ideile principale îți desfășori și articolul. Ai grija să nu amesteci părțile între ele. Du-ți prima idee până la capăt, apoi ia-le pe rând și pe restul.

Nu-ți fie frică ca articolul va fi prea lung dacă discuți amplu pe o teamă. Atâta timp cât subiectul este bine documentat, nu ai de ce să-ți faci griji.

Poate nu te așteptai la asta, dar este mai bine să postezi articole mai rar, dar acestea să fie lungi și bogate în conținut, imagini, link-uri, video, subtitluri etc.,  față de a posta des articole scurte și mediocre.

Exact ca în fotografie, textul trebuie să fie memorabil și să transmită un mesaj puternic pentru a fi bun. Dacă scrii doar de dragul de a umple rânduri, o faci degeaba!

4. Concluzia

În formularea concluziei poți insera opinia ta personală, dar nu fă din concluzie un întreg alt articol. Cel mai bine este dacă iei punctele cheie din conținut și închei cu opinia pe care o ai tu despre ele, un punct de vedere care nu a mai fost expus până atunci în articol, pentru a putea încheia cum se cuvine.

De asemenea, nu uita de call-to-action. Cere feedback la sfârșit, întreabă-ți citiorii ce păreri au, ce expriențe au avut, ce sfaturi ar da, etc. Ideile sunt infinite.

blogul fotografului

Cum alegem imaginile, cum le amplasăm?

De obicei este mult neglijată importanța amplasării imaginilor într-un articol (plus video, gif-uri și altele) și a selecției lor.

Pentru coperta articolului, dacă este mai lung, nu o pune pe cea mai bună, pentru că nu vei mai surprinde cu nimic cititorul pe parcursul lecturii (păstrează cea mai bună fotografie pentru mijloc spre sfârșit, pentru a avea cu ce să îi menții interesul pe măsură ce citește).

Dacă este un articol mai scurt, o poți pune pe cea care ți se pare cea mai bună, pentru ca oamenii să fie mai tentați să-l acceseze.

Cât despre inserarea conținutului vizual pe parcursul articolului, îți oferim următoarele sugestii:

 • Sub nici o formă nu mai sufoca articolul cu zeci de imagini într-un loc, lăsând-ul foarte gol în rest.
 • Pune maxim 6 imagini (dacă ai foarte multe foto de inserat), după 2-3 paragrafe, în funcție de lungimea lor.
 • Nu pune fotografii la fiecare 1000 de cuvinte, dar nici la fiecare 3 rânduri. (și lasă un spațiu liber între paragrafe, sunt mult mai ușor de citit astfel).
 • Nu pune o fotografie imediat după copertă.
 • Nu termina articolul cu o fotografie (cu un video mai merge). Este ideal dacă termini articolul cu recomandări sau call-to-action sau ambele.
 • Ești fotograf – dacă pui 3 imagini deasupra unui paragraf, asigură-te și tu că se potrivesc, că doar îți dai seama dacă merg împreună sau nu.
 • Nu este o tragedie dacă ai doar cinci fotografii in articol (atâta timp cât sunt amplasate bine), cum nu este o tragedie nici dacă ai 100 (atâta timp cât sunt amplasate bine)
 • Numele fotografiilor trebuie să fie și ele optimizate pentru cuvintele cheie țintite, de genul cuvant-cheie-tintit.jpg sau cuvant-cheie-tintit.png, .gif etc. De asemenea, un aspect extrem de important pentru optimizarea SEO a imaginilor este introducerea cuvintelor cheie în atributul alt al imaginilor; de exemplu <img src=”http://site-ul-meu.ro/cuvant-cheie-tintit.jpg” alt=”cuvant cheie tintit”>

Bun, acum că știm toate acestea, suntem gata să scriem un articol pe blogul nostru foto. Dar cum ne dăm seama dacă nu cumva cuvintele noastre cheie au fost folosite foarte mult înainte?

Căutându-le pe Google și/sau folosind diverse aplicații pentru a le măsura. Întotdeauna este bine să-ți analizezi concurența, ca să vii cu idei noi sau care au fost folosite cât mai puțin. În plus, pentru început, la acest capitol te poate ajuta numele blogului/site-ului. Mai știi cu câtă manie îți căutai un ID de mess care să nu fie luat? Gândește-te că SEO funcționează cam la fel.

Sperăm că ți-a fost de ajutor acest ghid SEO. Dacă vrei să afli mai multe recomandăm cu drag cursul lui Marius –  la care te poți înscrie aici, cât și site-ul lui de specialist SEO.

Blogul lucrează în strânsă legătură cu Social Media. Citește articolul nostru despre promovarea în aceste platforme.

Tu cum te folosești de SEO pentru blogul tău foto? Ce alte lucruri ne-ai mai sugera? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

 • Si daca n-am blog si nu doresc blog? (pentru ca nu am timp de el si cunosc fotografi foarte renumiti si buni in lume care nu au asa ceva si au succes si fara blog)
  Aici se vorbeste despre cum sa te faci vizibil ca bloger mai mult, nici decum ca fotograf.

  • Buna, Alexandru. Articolul este dedicat celor care au blog (destui, de altfel), asa cum rezulta si din titlu. Daca nu ai blog, pentru tine credem ca este mai util acest material: blog.f64.ro/2017/03/29/promovare-online-si-social-media-pentru-fotografi-ce-trebuie-sa-stii/

 • Foarte interesant si util articolul, ofera o structura logica, optimizata atat pentru fotograf cat si pentru viitorii vizitatori ai blogului. Bravo F64 pentru continutul calitativ si util de pe blog !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.