(c) Alexandru Firu

Despre fotografie, lockdown si cum sa-ti urmezi pasiunea, cu Alexandru Firu

Pe Alexandru l-am descoperit din întâmplare. Ne-au plăcut cadrele lui, curate, puternice, clare când vine vorba de concept și atitudine. Am zis că merită să aflăm mai multe, așa că am căutat mai amplu. Am aruncat un ochi la el pe site, am văzut că are experiență și ne-am gândit că sigur ar ieși un interviu fain, iar cu atâta experiență acumulată, cu siguranță are și sfaturi utile pentru comunitatea noastră.
Acestea fiind spuse, hai să aflăm cine este Alexandru, care este povestea lui, care sunt pasiunile și planurile lui, ce il inspiră și ce ne recomandă, mai jos:

Salutare! Ne bucurăm că avem ocazia să îți luăm acest interviu, mai ales în contextul actual.

2020 a fost un an dificil pentru toată lumea, însă cred că din experiența ta putem învăța cu toții câte ceva, fie că vorbim doar de inspirație și motivație sau de partea financiară, care, vrem nu vrem de multe ori poate reprezenta încă ceva care ne poate ambiționa sau invers, ceva care ne poate dezamăgi.

#1 În acest sens, povestește-ne un pic despre cum a fost 2020 cel mai bun an din punct de vedere profesional pentru tine? Cum a decurs călătoria, ce practici noi ți-ai însușit pentru a-ți spori succesul și ce practici mai vechi, care nu îți mai erau utile ai abandonat?

Bună! Înainte de toate, vreau să îți mulțumesc pentru propunere și să îți mărturisesc că aș fi tare fericit dacă măcar 10% din oamenii care vor citi acest interviu vor începe să se gândească mai profund la subiectele pe care le vom discuta.  Da, 2020 a avut plusuri și minusuri, însă cred că a ținut de fiecare în parte felul în care și-a gestionat anul încă de la început. Lockdown-ul din februarie a avut un rol foarte important pentru mine, pentru că mi-a dat timp să gândesc, să planific și să mă dezvolt. Deși aveam posibilități să lucrez și în alte domenii, am continuat să cred în fotografie și mi-am alocat absolut tot timpul, lucrând în permanență pentru a îmi îmbunătăți serviciile. Și aici nu mă refer doar la serviciile fotografice, deși am participat și la workshop-uri practice. Nu spun că serviciul foto sau video ar trebui neglijat, însă mi-am dorit să le ofer clienților mei o experiență. În opinia mea, mult mai important pentru client decât serviciul foto/video este experiența pe care noi ca prestatori le-o livrăm. De la prima cafea pe care o bem împreună pentru a ne cunoaște, la tips & tricks oferit până la nuntă, cum comunicăm cu ei în ziua nunții, cum îi facem să se simtă bine în preajma noastră și în fața aparatului, ca ulterior, să menținem o legătură puternică cu ei, inclusiv după ce materialele sunt finalizate și predate. Revenind la 2020, deși mulți prestatori, din păcate, s-au resemnat încă de la început cu ideea că anul 2020 este „pierdut”, eu mi-am propus să fiu prezent în mod constant în Social Media, și am postat în fiecare zi, un an întreg, conținut valoros pentru oamenii care mă urmăreau. 

#2 Ce îți propui pentru 2021? Am înțeles că ești fully booked pe acest an și că ai deja câteva rezervări și în 2022. Pe partea creativă sau partea care îți hrănește spiritul creativ, ce îți propui să aduci nou în 2021 față de 2020?

Da, într-adevăr, rezervările nu au întârziat să apară, ba chiar mai mult, am început proiecte și colaborări noi de care sunt extrem de entuziasmat. Albumele de absolvire pentru liceeni fac parte dintr-un proiect în colaborare cu Royal Models Agency, un proiect pe care abia aștept să îl începem. Desigur că o să continui să mă dezvolt atât profesional cât și personal, însă nu am neapărat aștepări de la 2021; am așteptări doar de la mine, și un plan bine pus la punct pentru anul acesta. Poate cea mai nebunească idee pe care vreau să o pun în practică anul acesta, ar fi workshop-urile 1:1 de dezvoltare prin fotografie, pentru copii - pe mine fotografia m-a ajutat enorm și m-a învățat să comunic cu cei din jur, să am încredere în mine, să îmi gășesc cu adevărat vocația și mi-ar plăcea la nebunie să împărtășesc lucrurile acestea. 

#3 Pasiunea pentru fotografie: de unde a pornit, ce înseamnă pentru tine și unde speri că te va purta în viitor? Mai ai și alte pasiuni?

Pasiunea pentru fotografie a început la primul „ce faci mă tu cu aparat foto, faci tu poze...găsește-ți și tu ceva serios din care să faci bani” 😂 Glumesc, însă astea erau cuvintele tuturor, când mi-am cumpărat primul aparat foto, la 16 ani. Mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac în momentul în care am avut prima mireasă care a plâns de fericire. Mi-am dat seama câtă importanță avem noi de fapt în evenimentul unor oameni și ce feeling extraordinar poți să ai atunci când efectiv livrezi fericire. Nu cred că se compară cu nimic în lume sentimentul ăsta de împlinire sufletească. Cât despre hobby-uri, sunt un tip care are o grămada de pasiuni: îmi place să citesc, să mă dezvolt, să fac sport, să conduc, să ascult muzică și să muncesc pentru visurile mele.

#4 Povestește-ne despre cel mai drag proiect al tău.

Îmi este oarecum greu să povestesc despre proiectul meu de fotografie canină. După moartea prematură a căinelui meu, am rămas doar cu câteva fotografii pe care i le făcusem. Acum am imaginile înrămate, puse pe birou, iar ceea ce vreau să spun este că am conștientizat că după ce l-am pierdut, mă uit acum la pozele astea ca la o mină de aur. Mi-am promis că încep proiectul ăsta, indiferent că nișa de Pet Photography în România este foarte slab dezvoltată și momentan, cel puțin eu, nu am putut materializa cumva timpul pe care mi-l dedic proiectului. Însă, cum spuneam, este proiectul meu de suflet - nici nu m-a interesat că nu îl pot materializa momentan. Întotdeauna am făcut ceea ce am simțit și am ținut foarte mult cont de intuiția mea. În plus, avem și un proiect în dezvoltare, care momentan urmează să se lanseze, Dographer, un magazin online cu articole pentru pasionații de căței.

#5 Cum arată pentru tine o zi în care te ocupi exclusiv de pasiunea ta? Ai niște tips & tricks legate de disciplină, pentru a nu lăsa nicio distragere să intervină în actul creației?

Cel mai important lucru pe care eu îl fac în fiecare seară, este o listă „TO DO” cu ceea ce trebuie să fac a doua zi. Îmi scriu task-urile în ordinea în care trebuie să le fac, iar lista asta mă ține concentrat exact pe ceea ce am de făcut. Fie vorba între noi, câteodată îmi scriu și ca trebuie să mănânc de prânz 😁. De cele mai multe ori sunt atât de implicat în ceea ce fac încât nici nu simt cum trece timpul și evident, ora de masă. 😁
Normal că pot apărea multe neprevăzute, în fiecare zi, indiferent de câte liste și ce planuri ne-am face noi, însă aici trebuie să învățăm să ne prioritizăm timpul sau să delegăm task-urile care nu sunt atât de importante precum cele pe care ni le-am setat.

(c) Alexandru Firu

#6 Ne spui și despre câteva dificultăți pe care le-ai întâmpinat de-a lungul timpului când vine vorba de fotografie și cum ai trecut peste ele?

Nu poți să evoluezi fără dificultăți. În 2019 am început un proiect alături de Andrei Dănciuloiu, colegul meu videograf, împreună cu tatăl meu. Un studio foto dotat cu ultimul tip de aparatură în momentul respectiv. Nu am rezistat în piață mai mult de 3 luni fiindcă habar nu aveam cum să îl facem să meargă, să ne facem vizibili în piață. Nu cunoșteam destule aspecte și am crezut că o locație arătoasă, aparatură scumpă și o firmă luminoasă la intrare ne vor fi de ajuns. Pe lângă faptul că după a treia lună eram nevoiți să părăsim locația în 14 zile pentru că nu ne mai permiteam să susținem nici măcar chiria, am intrat și în datorii destul de mari pentru noi, cei de atunci. Țin minte că stăteam cu Andrei la 02:00 dimineața pe scările arătoase care duceau spre studioul nostru și aveam amândoi bani fix de o doză de suc, pe care o împărțeam. Au fost nenumărate nopți și dimineți în care ne întâlneam și discutam despre cum putem să trecem peste momentul ăsta, să ne achităm datoriile și să mergem înainte. Atunci a fost momentul în care am decis că trebuie să învățăm, să înțelegem și aspectele care țin de business. Am un mentor grozav, căruia i-am promis că într-o zi vom bea cafeaua împreună, discutând despre realizări și prosperitate. Lorand Soaresz Szasz este numele său, și este omul căruia îi datorez cea mai mare parte din succesul pe care l-am obținut până acum, datorită platformei de dezvoltare personală și educație antreprenorială Upriserz.
Normal că pot apărea multe neprevăzute, în fiecare zi, indiferent de câte liste și ce planuri ne-am face noi, însă aici trebuie să învățăm să ne prioritizăm timpul sau să delegăm task-urile care nu sunt atât de importante precum cele pe care ni le-am setat.

(c) Alexandru Firu

#7 Care este echipamentul tău de nădejde și de ce? Cu ce ai vrea să-ți mai completezi trusa foto? 

Poate mulți fotografi vor fi surprinși. Poate cei care îmi sunt clienți și or să citească interviul ăsta or să fie șocați. Folosesc un aparat din 2007, un Nikon D3, și este aparatul meu preferat datorită senzorului și a culorilor pe care le redă. Într-adevăr, mă bazez foarte mult pe obiective de care am nevoie să fie rapide și precise. Prefer obiectivele fixe, în ciuda celor zoom pentru că îmi place să fiu cât mai implicat în eveniment, să mă mișc cât mai mult, să îmi forțez cât mai mult creativitatea. Am în trusă un Sigma ART 35mm F/1.4, un Sigma ART 85mm F/1.4 și un Nikon 14-24 mm F/2.8. Nu neg însă că mi-ar plăcea să testez și un Nikon Z6 II, alături de noua serie de obiective cu montură Z.

#8 Care sunt fotografii (atât din România cât și din străinătate) pe care îi admiri cel mai mult și de ce?

După experiența cu studioul foto, povestită mai sus, am căutat să îmi aleg pentru prima oară mentori în domeniile de care sunt pasionat. Țin minte exact momentul când i-am scris lui Marius Godeanu. I-am spus că sunt dornic să învăț de la el și să stau de vorbă cu el măcar o dată pe lună la o cafea, și că îi plătesc oricât, doar să vrea. Aveam niște emoții de mi le aduc aminte și acum. Marius mi-a spus că nu vrea nimic, însă nu dispune de timp să ne putem întâlni, dar că îl pot întreba oricând, orice. Evident, eu nu voiam doar să îl întreb prin mesaje - îmi doream să stau cu el, să văd cum se comportă el, cu ce echipament trage el, cum editează. Așa că, la scurt timp, am cumpărat un obiectiv de la el, fiind primul „motiv” pentru care urma să ne întâlnim. Am continuat să discutăm, apoi am mai cumpărat și un aparat, altă întâlnire, și tot așa până în momentul în care am început să vorbim atât de mult încât azi suntem prieteni și ne ajutăm cu tot ceea ce putem. El a avut un rol extrem de important în evoluția mea ca fotograf, căruia țin să îi mulțumesc pe această cale. De asemenea, roluri extrem de importante în dezvoltarea mea au avut și Alexander Lupașcu și Ovidiu Leșan, fotografi pe care îi respect din tot sufletul. Da, pot spune că am avut norocul să găsesc persoanele potrivite pe care să le urmăresc și de la care să îmi doresc să învăț.

(c) Alexandru Firu
(c) Alexandru Firu

#9 Ce consideri că îi lipsește comunității? Ce consideri că le lipsește creatorilor în general pentru a avea mai mult succes în ceea ce fac? Cât ține de modul defectuos în care funcționează piața artei în România și cât ține strict de individ?

Cred că o mare problemă în comunitatea noastră este faptul că, la fel cum făceam și eu cu ceva timp în urmă, nu știm căror clienți să ne adresăm. Nu știm cine ar plăti pentru serviciile noastre și nici ce nevoi sau dorințe concrete au aceștia, ca noi să îi înțelegem și să le putem oferi soluții și beneficii reale. Cred că trebuie schimbate câteva preconcepții cum că „fotografia/videografia e ceva de weekend”, și ar trebui tratate ca un business real, mai ales pentru că implică o grămadă de investiții de la aparatură până la bugete de marketing și în general tot ce ține de partea de promovări, creare site, licențe pentru a folosi programele de editare, etc.

#10 În încheiere, cred că ar fi fain să ne transmiți un mesaj de încurajare pentru întreaga comunitate. Ajută-ne să rămânem dedicați pasiunilor noastre în această perioadă haotică.

Cred că e un moment destul de oportun pentru cei care sunt la început de drum. Dacă ar fi să încep acum, în perioada asta, de la 0, în primul rând mi-aș alege mentorii din start; aș investi în educația și în dezvoltarea mea; aș fotografia zilnic (inclusiv gratis) și aș crea conținut pe care l-aș publica în fiecare zi în online. Cred că dacă ești suficient de nebun încât să începi acum și să muncești în fiecare zi pentru cea mai bună versiune a ta, în momentul în care ne vom reveni la normal, vei avea posibilitatea să fii la același nivel cu cei care au mult mai multă experiență și ani în spate, sau chiar să îi întreci.
Îți mulțumesc mult pentru acest interviu și o să închei printr-un citat care mie îmi place foarte mult: „Dacă crezi că poți, sau nu poți, în ambele cazuri ai dreptate”.

Pe Alexandru Firu îl puteți găsi pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.