Videoconferință sau audioconferință? Avantaje și dezavantaje de care să ții cont

Colaborarea între indivizi este elementul central care a făcut posibilă majoritatea realizărilor omenești. Schimbul de idei, negocierea și stabilirea celor mai avantajoase căi de urmat au dus la crearea de concepte extraordinare pentru dezvoltarea civilizației. Varietatea tehnologică din prezent ne oferă opțiuni performante și diversificate.

De exemplu, acum este aplicabilă comunicarea audio-video de o calitate greu de imaginat de inventatorii din domeniu – o conferință este de preferat să fie în format video sau mai bine audio? În cele ce urmează, vom descoperi pas cu pas aspectele pro și contra aplicabile fiecăreia.  

Scurt istoric

Alexander Graham Bell a făcut istorie în anul 1876 prin realizarea primului apel telefonic și în 1915 a primului apel telefonic transcontinental. Urmașii lui de la Bell Labs au finalizat apoi cu succes primul apel telefonic transatlantic între Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.

În 1964 a fost posibilă prima videoconferință la Târgul Internațional de la New York, iar în 1984 Concept Communications realizează prima inovație în domeniul videoconferinței, introducând noi tehnologii în circuite integrate mai ieftine, mai compacte și mai performante.

Prezentul tehnologizat

Evoluția tehnică a dus la crearea de soluții software disponibile pe orice platformă sau dispozitiv smart, indiferent de sistemul de operare, ce permit atât conferințe în format audio, cât și audio-video. Teleconferința sau audioconferința exclusiv auditivă reprezintă o întâlnire între două sau mai multe locații, prin intermediul unui sistem de telecomunicații. Videoconferința este o întâlnire video și audio între doi sau mai mulți comunicatori, mai complexă decât audioconferința prin transmiterea de texte, imagini sau material video.

Între cele două tipuri de conferință există diferențe notabile, cu propriile avantaje și dezavantaje în utilizare.

Audioconferința

Aceasta oferă posibilitatea de conectare directă sau în lista persoanelor participante. Este un tip de comunicare preferat în mod special pentru rapiditatea și eficacitatea transmiterii informațiilor, fără a depinde și de obligativitatea accesării video.

Avantaje

  • Ușurința utilizării tehnologiei – utilizatorii sunt familiarizați de multă vreme cu telefonia.
  • Invizibilitatea – unii oameni se simt mai confortabil dacă nu sunt observați sau dacă nu sunt nevoiți să se pregătească pentru o videoconferință.
  • Accesibilitatea – indiferent de tehnologia utilizată (telefon clasic sau smartphone), conexiunea mobilă sau fixă și poate fi folosită împreună cu tehnologia noise-cancelling pentru disimularea locației din care are loc apelul telefonic.
  • Costul redus – chiar dacă este necesară achiziționarea de echipamente speciale pentru ameliorarea calității transmisiunii și a recepției, acestea sunt disponibile la prețuri scăzute comparativ cu cele video.
  • Posibilități de control – participanții pot fi adăugați sau scoși din listă, conferința poate fi întreruptă temporar, nefiind nevoie de setări suplimentare sau de alte echipamente.

Dezavantaje

  • Distragerea atenției – se poate pierde concentrarea în timpul audioconferinței, tocmai pentru că nu e posibilă concentrarea vizuală asupra celorlalți participanți. De aceea, este necesară luarea de notițe pentru a menține atenția vie.
  • Informarea eronată sau absența informării – în cazul unei întreruperi temporare a sunetului, nu se poate citi pe buzele vorbitorului, iar lipsa de cuvinte din mesajul transmis duce la interpretări greșite. 
  • Mediul înconjurător – absența unui fundal vizual face dificilă urmărirea firului normal al conversației, prin lipsa unui feedback din partea celorlalți participanți. De asemenea, este indicat ca la începutul conversației fiecare persoană să se prezinte – dacă discursul este mai lung, să le reamintească participanților numele său.

Videoconferința

A devenit foarte populară o dată cu avansul tehnologic și cu răspândirea conexiunilor de calitate la internet. Este preferată din ce în ce mai mult, datorită caracteristicilor care îi permit rezultate optime. Videoconferința este de mare ajutor și în comunicarea cu consultanții noștri de specialitate, de exemplu. Dacă ai întrebări despre echipamentele F64, poți programa o videoconsultanță gratuită, în cadrul căreia unul dintre specialiștii noștri îți va răspunde la întrebări.

Avantaje

  • Vizualizarea – este mai ușor de reținut conținutul prezentat în timpul unei conferințe dacă interlocutorii se pot vedea, pot fi redate scheme pentru întărirea sau detalierea mesajului transmis. Participanții se implică mai ușor în discuții, senzația fiind a unei conversații față în față.
  • Menținerea concentrării și a atenției – vederea interlocutorului menține viu interesul pentru discursul acestuia.
  • Accesibilitatea – larga răspândire a conexiunii la internet și dezvoltarea tehnologiei mobile permit conectarea video din orice colț al planetei.

Dezavantaje

  • Conexiunea slabă la internet sau echipamentul depășit tehnologic – dacă lățimea de bandă sau computerul nu permite o conexiune de calitate, este indicată întreruperea legăturii video și menținerea doar a celei audio.
  • Costul asociat – o legătură de calitate la internet și un echipament modern performant sunt investiții destul de costisitoare.
  • Latența audio – este o problemă des întâlnită ca semnalul audio să fie decalat față de semnalul video și, în acest caz, comunicarea tinde să devină imposibilă. Dacă nici întreruperea conexiunii video nu îmbunătățește calitatea transmisiunii, atunci legătura la internet este mult prea slabă pentru a susține conferința.

În concluzie, ambele modalități de comunicare oferă avantaje certe în extinderea posibilităților de transmitere în timp real a ideilor și informațiilor. Utilizarea lor se produce în funcție de necesități și crește eficiența colaborării, îmbunătățind calitatea vieții prin eliminarea stresului generat de greutățile inerente transmiterii și recepționării integrale a mesajelor.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.