Creator pe timp de criză? Iată 15 idei care te pot ajuta!

Ce mai faceți oameni creativi? Pe câți dintre voi v-a întrebat cineva în ultima perioadă dacă sunteți bine? Câți dintre voi s-au pierdut în decizii la foc continuu pentru o pandemie și o criză care tocmai începe? Câți dintre voi mai lucrați? Câți oameni dragi vouă sunt direct afectați de virus sau economie? Cum vă simțiți? Ce presimțiri aveți? Ce speranțe și ce frici?

Toate industriile caută acum căi de a supraviețui. Primim mai mult spam și cerințe și vești în online ca niciodată. Este momentul să vedem cât de calitativ este boom-ul tehnologic la care am contribuit cu toții de-a lungul anilor, în varii domenii.

E ușor din cauza asta să mai uiți.

Deși principala formă de comunicare este acum mediul online, suntem animale sociale care au nevoie de empatie și de sprijin, dincolo de consumerism și dincolo de facturile pe care trebuie să le plătim. Dincolo de condiții sau lipsa lor, dincolo de dacă se vor relua studiile în curând sau nu. Câte din conversațiile noastre se bazează acum pe a alina versus nevoia de a găsi soluții la fel de rapide ca propagarea virusului?

Suntem devotați pasiunilor voastre, sunt ceea ce ne unește ca domeniu creativ și sunt ceea ce ne ajută și pe noi și pe voi acum să ne adaptăm.

Astăzi aduc în discuție și soluții mai puțin comerciale, mai puțin colective. Soluțiile acelea individuale care pot ajuta persoana creativă (și nu numai) să se mențină într-o stabilitate care să îi sporească starea de bine și productivitatea. Nu fiindcă ar trebui să facem abstracție de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ci doar pentru că nu poți lua decizii, produce proiecte și face acțiuni funcționale, dacă tu ești disfuncțional.

Mai jos regăsești 15 puncte pe care le poți avea în vedere în perioade de criză pentru a-ți continua viața, activitatea, într-un mod cât mai ok. Cumva, arta mereu a avut avantajul ăsta. În multe perioade dificile din istorie au apărut diverse curente, mișcări și subculturi. Le luăm în calcul fiindcă sunt pași de mare influență în evoluția creativității și a societății, însă nu începem cu ele, ci cu prezentul:

1. Schimbarea rutinii zilnice

Nu contează cum îți câștigi traiul. Dacă poți lucra remote sau nu, dacă încă lucrezi sau dacă ai ajuns să faci ceva diferit. Tuturor ni s-a schimbat modul în care ne petrecem ziua și mă refer la toată ziua. Separarea dintre viața profesională și viața personală este mai mică și mai fragilă.  Ne fură timpul în fața calculatorului sau în timpul sarcinilor și ne trezim seara că am mai pierdut o zi.

Nu cred că soluția e să te trezești la aceeași oră ca în trecut, să te îmbraci și să te prefaci ca totul e ca înainte ca să ai o zi bună. Cred că mai degrabă este momentul să îți iei în calcul ritualurile personale și să vezi cum le poți îmbina cu partea profesională.

Fă un inventar al tuturor activităților tale zilnice de orice tip și ordonează-le în așa fel încât să aibă sens, cursivitate și timp de relaxare. Aruncă un ochi și peste obiceiurile sănătoase despre care spui de mult timp că o să le integrezi în programul haotic, începând de mâine și vezi cum poți să le faci loc măcar periodic, dacă nu zilnic.

2. Ce e diferit astăzi și de ce este un lucru bun?

Din fericire astăzi avem toate cunoștințele acumulate din trecut, avem cel puțin o vagă idee despre ce ar trebui să facem și avem posibilitatea de a schimba, propune, șterge sau adăuga lucruri, idei și mecanisme, decizii sau pur și simplu o mână de ajutor, instant.

În timp ce este prima dată în care ne folosim de această oportunitate la maximum și nu știm exact impactul pe care îl va avea, viteza propagării informației este suficient de mare încât să tempereze asta, dacă vrem, dacă suntem atenți.

Este încă un lucru pe care trebuie doar să-l integrăm în mod eficient în rutina zilnică și general valabil. Dacă înainte, poate găseam mai multe motive să fim dezbinați în offline, acum vrem, nu vrem avem nevoie unii de ceilalți în online, în izolare. Avantajul aici e că, după această perioadă, va fi natural să excludem din mediul offline lucrurile pe care cu chiu cu vai încercam să le optimizăm prin tehnologie. În plus, dacă ne plângeam că stăm prea mult pe net, după, va fi o mare liniște. Tranziția înapoi va fi poate mai simplă, dar nu ne vom întoarce la fel.

3. Mărețul internet și securitatea

Pentru că nevoia te învață. Nevoia te învață cum să-ți gătești când ești pe cont propriu. Te învață să treci prin momente dificile singur, dacă trebuie. Nevoia te învață să faci orice numai ca să nu te mai afli în punctul în care intri în blocaje.

Dacă până la Cambridge Analytica, oamenii credeau că datele lor pe internet reprezintă ceva irelevant, cu cât ne vom transfera mai mult identitatea în online cu atât vom fi forțați să avem grijă de ele. Asta nu e bine doar pentru că ne interesează siguranța, ci pentru că acumulăm cunoștințe. Și acumulăm cunoștințe mai ales despre cenzură 🙂 Boom-ul tehnologic își continuă tranziția și dacă nu poți să ieși sau să rogi pe cineva să te ajute cu ceva, mai devreme sau mai târziu o să înveți să le faci.

Aici lista e lungă. Poate ești un pictor care trece pe artă digitală fiindcă nu mai iese să-și cumpere pânze. Poate te apuci de fotografie de produs fiindcă pe afară nu prea mai ai ce să produci. Poate înveți să folosești excel-ul ăla mai bine fiindcă situația economică te forțează să îți recalculezi bugetul personal.

Poate în sfârșit îți pui muzica și online sau te apuci de electronică. Cam orice activitate creativă poate fi stimulată și adaptată în mediul online.

4. Sănătatea mentală

Deja pare puțin înfricoșător, nu? Adică cum vin toate astea? În ce ordine le iau? Nu mai am un loc de liniște, ci trebuie să îmi găsesc liniștea în neliniște, în beep-urile de la chaturi și emailuri, fără să mai pot să beau o bere vineri după-amiază cu prietenii sau să-mi vizitez iubitul/iubita și familia? Da, ok. Nimănui nu-i place. Însă poți să bei berea aia citind o carte. Sigur te bucuri oricum de Netflix and Chill.

Cheia este să ajungi să le delimitezi cumva. Dacă să te deplasezi fizic dintr-un loc în altul te ajută să înțelegi că pentru următoarele: 8 ore aici muncesc, pentru următoarele 4 sunt la o petrecere sau pentru următoarele 6 trebuie să o fotografiez pe fata asta drăguță, trebuie să găsești un alt mod de a-ți delimita activitățile zilnice. Dacă atunci când mergi cu metroul nu faci mare brânză, ci doar aștepți să cobori la stația care trebuie, atunci folosește minutele/orele pe care le pierdeai pe drumuri pentru a lua pauză. Deconectează-te de la tot și încearcă să te relaxezi.

5. Sănătatea fizică

Înainte de a găsi și alte metode, ar trebui să respectăm normele de protecție impuse în ultima perioadă. Să ieșim cât mai rar, să ne spălăm pe mâini, să purtăm mănuși și măști după caz/nevoie și să păstrăm totul în jurul nostru curat și dezinfectat.

Continuând, pentru încrederea de sine, pentru modul în care te simți fizic și pentru a combate stresul, poți face mișcare. Există pe mărețul internet și sesiuni de workout de 5 minute. Poți documenta creativ toți pașii pe care îi faci pentru sănătatea ta fizică în funcție de domeniul de activitate.

Ai nevoie să îți schimbi alimentația? Fotografia culinară te poate ajuta să faci tranziția mai ușor. Nu fiindcă te va scăpa de pofta de fast-food, ci pentru că satisfacția că 1. ți-a ieșit mâncarea și 2. ți-au ieșit și imaginile te va face să te bucuri mai mult de asta.

Poți face vlogging despre progresul tău sportiv, să recomanzi exerciții fizice care pe tine te-au ajutat.

Poți încerca să meditezi ca să scrii și desenezi cu mintea mai limpede și poți să dormi mai mult.

Poți crea un proiect de fotografie de familie dacă ai copii și acum petreceți mai mult timp împreună. Mai mult, puteți împreună ca familie să adoptați obiceiuri care să vă ajute sănătatea fizică.

6. Inspirația este nelimitată

Ca persoană creativă orice schimbare te poate inspira și îți poate deschide mintea spre a căuta mai multă sau mai multe sfaturi sau mai mult din orice îți lipsește. Atunci când corpul și mintea ta sunt în echilibru sau fac tot posibilul să fie, îți va fi mult mai ușor să îți dispui energia în a căuta inspirație (și a învăța câte ceva nou, despre care detaliez mai jos).

7. Arta în perioade istorice dificile (poate asta te va inspira)

Am menționat la început că de-a lungul timpului au apărut multe curente, mișcări și subculturi în perioade de criză. Hai să trecem câteva în revistă și să vedem cum putem profita de relevanța lor istorică.

Le luăm cronologic și foarte, foarte pe scurt:

  • Art Nouveau – Un curent internațional de arhitectură și artă aplicată, mai ales în zona decorativă. Cel mai popular a fost în perioada 1890-1910 ca o reacție la arta academică.
  • Modernismul – Este și un curent filozofic și unul artistic, care a pornit de la schimbările majore care au avut loc în societate la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20. Printre factorii care au dat contur modernismului au fost: dezvoltarea industrială, creșterea a mediilor urbane, urmat de Primul Război Mondial. În general, modernismul include activități și forme de creație care resping formele vechi de artă sau tradițiile și metodele învechite pasate din obișnuință din generație în generație, care nu își mai aveau locul în lumea proaspăt industrializată.
  • Futurismul – Originar din Italia la începutul secolului 20 s-a axat pe evoluția tehnologică, laitmotivele fiind: viteza, tehnologia, tinerețea, violența și obiecte care țineau de industrializare, mașini, avioane, etc.
  • Art Deco – A pornit din Franța, chiar înainte de Primul Război Mondial, în anul 1910 continuând până în 1939. A influențat atât arta vizuală, cât și arhitectura și design-ul. Având un impact în viața de zi cu zi a oamenilor pornind de la: designul de clădiri și până la mobilă, modă, mașini, bijuterii, trenuri și obiecte uzuale ca radiouri și aspiratoare. Unit de dorința de a fi modern, Art Deco a trecut prin multe stiluri pentru a se forma, uneori chiar contradictorii.
  • Expresionismul abstract – Curent în pictură apărut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și continuând și după, în New York în anii 1940. A fost printre primele curente americane care a primit atenție internațională, în anul 1946 de către criticul Robert Coates. Termenul însă a fost folosit mult mai devreme, în ceea ce privea expresionismul german în pictură, în revista Der Sturm din 1919.
  • Arta ecologică – Preocupată cu prezervarea, remedierea și revitalizarea formelor de viață pe cale de dispariție, a resurselor naturale și a ecologiei Pământului. A apărut în jur de 1950.
  • Minimalismul – În artele vizuale, muzică și alte arii ale creației, este un curent care a început după Al Doilea Război Mondial, perpetuat cel mai puternic însă, în anii ’60 și la începutul anilor ’70 în America.
  • Avangardismul – Împinge limitele a ceea ce este considerat moral, etic, ce este acceptat de către societate și ce este privit drept model, în sfera culturală. Mulți artiști au migrat spre acest curent și mulți încă continuă să o facă, punând la încercare ceea ce oamenii consideră ca fiind direcțiile principale ale artei. Avangarda promovează și reforme sociale radicale, susținând că arta este cea mai rapidă cale de a produce o reformă politică și economică.
  • Black Arts Movement sau BAM – A fost un curent activ în perioada 1960 – 1970 prin artă și activism. A creat instituții și a oferit un mesaj oamenilor de culoare. Deși afro-americanii mereu au contribuit artistic în America, din cauza persecutării, rasismului și a sclaviei aceste contribuții au fost lăsate mulți ani în umbră.
  • Arta feministă – Asociată tot cu perioada 1960-1970, acest curent scoate în evidență diferențele politice și sociale dintre femei și bărbați, sperând la egalitatea dintre sexe.
  • Arta stradală – Este un curent independent și neoficial care înflorește încă și azi. Se referă desigur la graffiti-uri și picturi, sculpturi, instalații stradale, pe clădiri, peste tot în spațiile publice. Zidul Berlinului este un exemplu foarte bun. Am ales să-l menționez fiindcă nu demult (și mai este și astăzi catalogat ca) vandalism și totuși nu poate fi oprit.
  • Subcultura Punk – A pornit din Marea Britanie prin anii ‘70, s-a propagat foarte tare și în America, mai ales New York și nu numai. Contrar a ceea ce crede media, subcultura asta include o varietate de ideologii și manifestări în mai multe arii ale artei precum: modă, arte vizuale, dans, literatură și film. În afară de genul agresiv de muzică și de ideea unitară de promovare a libertății individului, plus principiile anti: autoritarism, conformitate, corporatism, consumerism, plus etica de “do-it-yourself”, ideologia politică acoperă toate spectrele,  tocmai pentru că se opune fixismului unui singur regim sau unei singure idei definită ca fiind corectă și general valabilă. Această subcultură a fost definită ca un bricolaj al tuturor subculturilor create de tineri de după Al Doilea Război Mondial.
  • Realismul cinic – Curent în arta chineză care a început în 1990, în Beijing. A devenit unul dintre cele mai populare curente contemporane din China, din dorința practicanților de a se rupe de mentalitatea apărută odată cu Marea Revoluție Culturală Proletară.
  • Arta digitală – O să o includ aici buluc multe lucruri, doar pentru că mi se pare că evoluția artei digitale, în care, din punctul meu de vedere intră și fotografia, până la boom-ul instrumentelor cu touchscreen, a avut așa, o evoluție în culise. Mereu a fost mascată de altceva, de industrializare sau consumerism, de marketing sau documentare pe teme sociale. De metode revoluționare medicale, de meme-uri. De faptul că putem cartografia istoria zilei de ieri din ce în ce mai instant. Și-a extins tentaculele prin toate ariile vieților noastre până când am ajuns să ne bazăm aproape integral pe ea. Fie că vorbim de design, de pictură digitală, de reclame, de cărți, filme sau fotografie. Nu exclud fotografia pe film, dar nu e ca și cum cu creionul pe hârtie puteai să faci o fotografie de film. Includ camerele pe film, substanțele chimice folosite la developat și restul, tot la categoria de nou, nu la categoria de digital, ci poate mai degrabă ca pragul de trecere dintre curentele anterioare și era vitezei.

Arta manifestată digital a devenit o necesitate. A devenit o necesitate pentru a înțelege ceea ce miliarde de oameni din jurul nostru vor să transmită. Indiferent dacă sunt știrile de la ora 5 (care au și ele un anumit design la televizor), indiferent că e un vlog cu o imagine beton, indiferent că sunt premiile de la Sony World Photography și indiferent de dacă cel mai nou documentar te lasă cu gura căscată de cât de bun a fost scenariul în a prezenta probleme sociale și cât de mult l-au ajutat filmul și imaginea din online. Arta digitală, fie că se vinde cu mii de euro sau e pentru o strângere de fonduri umanitară, fie că emoji-ul ăla ți-a captat starea exact așa cum e sau nu, ne-a adus mai aproape unii de ceilalți mental și mai departe fizic, iar asta este o mișcare care deja se întinde pe atât de mulți ani,  încât cred că cel mai important punct de interes al ei a ajuns să fie, unde ne va duce în continuare?

8. Poți continua să înveți

Din orice, oricând și oriunde, din bine și din rău, din tutoriale și cursuri online, din fiecare aspect care aduce un plus zilei tale.

Dacă de-a lungul vieții ai fost forțat să abandonezi anumite pasiuni și ulterior ai considerat că este prea târziu să le reiei, acum este foarte posibil să ai ocazia. În plus, fiecare industrie care se ocupă de aceste domenii o să te bombardeze cu o sumedenie de materiale care îți vor fi utile.

Poate însă ești satisfăcut. Poate ți-ai împlinit toate dorințele și nu prea ai idee ce ai mai putea să înveți nou care să-ți facă plăcere. Curiozitatea totuși nu ține de ceea ce știi sau nu. Lasă-te să fii surprins de ceea ce poți găsi, caută doar de dragul de a vedea și a afla și sigur, la un moment dat, ți se va face poftă de ceva.

Dacă nici asta nu este o soluție poți oricând să încerci să îi înveți tu pe alții, mai ales dacă ai experiență în domeniul în care activezi

9. Cum mai concret îți poate crește productivitatea?

În primul rând, cred că există 2 tipuri de productivitate. Aia motivată financiar și aia care vine de la sine, din dorință proprie.

Cea care vine din dorință proprie poate ajunge să o conțină și pe cea financiară, însă cea financiară adesea nu o include pe cea din dorință proprie. Una e să lucrezi ca să faci bani, alta este să lucrezi pentru că modul și domeniul în care lucrezi contribuie la evoluția ta personală.

Fiind indicat să tragi o linie acum ca să te adaptezi și să îți menții sănătatea, este foarte util să faci același lucru pentru a-ți da seama cum ai putea să-ți transformi productivitatea.

Nu cred că să fii productiv înseamnă să onorezi toate deadline-urile, ci înseamnă că ce ai produs este relevant și de calitate. Problema e că suntem mai presați de deadline-uri decât de utilitate, însă odată ce identifici utilitatea, te poți adapta unui deadline. Poate că acest punct este unul dintre  cele mai dificile, fiindcă nu ține doar de propria persoană și de obicei atunci când te gândești la o creștere te gândești la mai mult, nu la mai bun.

Dacă te axezi pe dorință și utilitate, productivitatea va crește, dacă nu, vei simții mereu aceeași presiune.

10. Servicii care te pot ajuta

Am menționat mai sus că încă poți învăța, că dacă ai lucruri lăsate pe bucket list, acum ar fi momentul să te apuci de ele sau măcar să încerci.

Dacă însă nu știi exact de unde să începi, noi te putem ajuta cu serviciile noastre, după cum urmează:

  • Cursurile F64 – Se adaptează la această perioadă de criză pentru că fotografia nu este un domeniul unde poți pune pauză acumulării de cunoștințe. 
  • Blogul F64 – Știm că îl citești în fiecare zi și că ești alături de noi de fiecare dată când facem apel către comunitate cu noi proiecte faine. De data aceasta îl menționăm doar pentru a-ți reîmprospăta memoria cu privire la faptul că poți găsi atât materiale plăcute de lectură, în categoria Editorial cât și o sumedenie de Tutoriale diverse pentru a-ți face o idee despre de unde ai putea începe să creezi ceva nou!
  • Canalul de Youtube F64 – Dacă ești genul care mai degrabă învață urmărind clipuri video, află că și canalul nostru de Youtube este destul de amplu.
  • F64 Photo TalksCauți mai degrabă un insight care să te inspire în proiectele tale? Ei bine, află că F64 Photo Talks te așteaptă în fiecare miercuri și vineri cu noi teme creative de discuție.
  • Critică fotoȘi dacă ai nevoie de un feedback privind imaginile tale, poți participa la concursul bilunar de fotografie, “Critică foto”, pe diverse teme, unde ai șansa de a câștiga și a primi feedback pe imagini. Totodată, fiecare concurs va avea Ora de critică, live, unde juratul aferent concursului discută mai pe larg feedback-ul oferit câștigătorilor.
  • Consultantul zilei – În această perioadă ne-am mutat în online toate cunoștințele foto-video, pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită indiferent că vrei să participi la un curs sau ai nevoie de un aparat nou. Vrem să te îndrumăm cu orice sfat ai avea nevoie în materie de fotografie și videografie. Colegii așteaptă cu drag întrebările tale, pe Facebook sau Instagram prin mesaj privat!

11. Echipamente care îți pot fi utile

Poate te-ai blocat la întrebarea “Ce echipament mi-ar fi util în casă în această perioadă de izolare?”

  • Vrei să documentezi video toată această perioadă de carantină și să îi inspiri și pe alții? Atunci echipamentul de vlogging ți-ar fi util.
  • Vrei să documentezi această perioadă pentru un proiect personal? Atunci poate că echipamentul video te va ajuta.
  • Faci parte dintr-un domeniu care nu ține de foto video, însă ai avea mesaje importante de transmis în această perioadă, elevilor tăi, fanilor sau pacienților? Dacă da, atunci te-ai gândit să te apuci de Podcast?
  • Află ce echipament de studio îți lipsește pentru un setup complet chiar aici.
  • Poate însă ai nevoie doar să faci upgrade la blițuri și lumini.
  • Dacă vrei să urmărești lejer ceea ce se întâmplă pe stradă de la fereastră sau să prinzi cerul înstelat, un trepied ți-ar fi de folos.
  • Dacă deja ți-ai umplut toate cardurile cu filmulețe și fotografii, poți găsi mai multe aici.
  • Poate vrei doar să te bucuri de amintiri instant, unde Fujifilm Instax îți poate fi un partener de nădejde.

12. De ce creația nu poate fi oprită de criză?

Poate pentru că la un moment dat, dacă totul merge lin sau nu atât de rău încât să ne pună în stare de alertă, devenim confortabili. Nu avem de ce să ne gândim la soluții dacă nu este nevoie de o soluție nouă, inedită, cu atât mai puțin dacă ceea ce se întâmplă în lume nu ține de domeniul nostru.

Poate modul în care arta prosperă în situații de criză ține și de instinctul de supraviețuire. Mie greu să cred că oamenii devin atât de eficienți pur și simplu.

Creația nu poate fi oprită de o criză fiindcă o criză, este, poate, momentul cel mai oportun să creezi ceva. De ce? Pentru că dacă îți alegi subiectul potrivit vei primi expunerea pe care în mod normal poate nu o primești. Pentru că dacă te obișnuiești să creezi lucruri de care oamenii au nevoie, la o anumită calitate, vei produce ceva mai valoros, în final. Perioadele de criză sunt perioadele în care învățăm cel mai mult, fiindcă doar atunci, astăzi, în era în care toată lumea are o voce, putem face o diferență prin utilitate, nu doar prin superficialitatea numărului imens de like-uri.

Perioadele de criză ne invită să lăsăm ego-ul și orgoliile deoparte și să ne uităm puțin în jur, să facem parte din ceva care nu ne include pe noi ca fiind centrul pământului.

13. Fii deschis la a-ți depăși limitele

Mulți dintre noi oricum nu prea au de ales în această perioadă. Cel mai tare cred că sunt afectate de izolare persoanele foarte sociabile sau cele cărora domeniul de activitate nu le permitea să stea în casă.

Toate măsurile impuse au avut un impact asupra noastră și cu siguranță și cele ce vor urma ne vor testa.

Nu ar trebui să uităm că această perioadă este de fapt doar un mic pas în drumul umanității. Cât de mult ne va schimba ca simplu individ sau ca societate vom afla mult mai târziu. Însă, asta nu înseamnă că nu putem face ceva pentru ca aceste schimbări să fie mai line. Ne pricepem să ne adaptăm, să găsim soluții eficiente și neconvenționale în sensul bun.

Asta nu ar trebui să se aplice doar când vorbim de locul de muncă, ci și atunci când facem o introspecție asupra vieții noastre personale și cum putem trece mai bine peste perioadă.

Ești pasionat de scris? Poate dacă cauți suficient ai ocazia de a prinde niște proiecte de freelancing care să te ajute atât ca să treacă timpul mai repede, cât și ca să-ți acoperi anumite cheltuieli.

Timp mai mult avem, cumva, acum. Ne mai trebuie doar curajul de a încerca ceea ce obișnuia să pară necunoscut. Dacă suntem forțați să ieșim din zona de confort, acum nu mai avem nicio scuză să înțepenim acolo.

14. Relațiile cu oamenii din jurul nostru

Indiferent de ceea ce se întâmplă în lume și ce impact are asta asupra noastră, cel mai important lucru rămâne cum ne înțelegem cu oamenii din jur. Ideea nu e să fii plăcut de toată lumea, ci să poți menține relații armonioase cu cei importanți pentru tine.

Un studiu realizat de Harvard care a ținut nu mai puțin de 80 de ani a demonstrat că cel mai mare impact asupra fericirii și sănătății noastre atât fizice cât și mentale îl au relațiile pe care le avem cu ceilalți. Nici banii, nici faima, nici sportul sau culturalizarea nu au avut un impact atât de puternic ca modul în care funcționează relațiile noastre apropiate.

Poate că această perioadă poate fi utilă să ne întărim legăturile afective, să încercăm să fim mai înțelegători și poate chiar să ne dăm seama în ce oameni din viața noastră merită să investim și în cine nu.

15. Unde ne îndreptăm și la ce trebuie să fim atenți?

Nu există cineva care să poată prezice viitorul, dar sunt câteva lucruri pe care le putem puncta pentru viitorul apropiat, după cum urmează:

  • Mai mulți oameni vor căpăta și învăța cum să se folosească de accesul la tehnologie, fiindcă va deveni din ce în ce mai obligatoriu.
  • Odată cu folosirea tehnologiei vor apărea desigur și noi restricții, legi, metode de lucru și oameni care vor profita de asta.
  • Să încheiem această perioadă de pandemie
  • Să vedem cum gestionăm impactul pe care l-a avut asupra economiei
  • Să vedem dacă și cum ne vom putea întoarce la ceea ce era înainte.
  • Plus restul crizelor la nivel global care nu au fost încă rezolvate.

La ce să fim atenți? Impresia mea este că era vitezei urmează să ne propulseze într-un loc cu totul nou, așadar modurile în care ne adaptăm vor contribui la “a bigger picture” cum va arăta aceasta, depinde doar de noi.

Am notat câteva idei despre cum poate această perioadă să treacă mai ușor, fără să pui stop pasiunilor, ba chiar să le cultivi sau să începi să te ocupi de cele uitate.

Făcând un mic salt de-a lungul istoriei am notat cum perioadele de criză au ajutat arta să înflorească. Am menționat importanța menținerii sănătății fizice și psihice, cât și importanța de a fi alături de cei dragi.

Ți-am oferit câteva puncte tehnice și practice de pornire pentru a profita din plin de această perioadă prin intermediul serviciilor F64 și așteptăm împreună să vedem cum vom fi după.

Tu cum îți fructifici timpul în vreme de pandemie? Ce sfaturi ai pentru noi? Ce sfaturi ai pentru cititorii blogului F64? Așteptăm cu drag răspunsurile în comentarii!

Articol de Alexandra Crisbășan

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.