E-learning sau cursuri tradiționale atunci când vrei să înveți fotografie?
F64
- 6minutes read
În aceste vremuri, criza pandemică provocată de răspândirea Covid-19 a determinat o reconsiderare a modului în care oamenii interacționează, atât la nivel personal, cât și profesional. Formatul tradițional al cursurilor, care până nu demult își fundamentau succesul pe un mix de aprofundare a noțiunilor teoretice cu ședințe practice, a trebuit să fie regândit spre o formulă în care nevoia de exercițiu să poată fi satisfăcută fără a fi necesară prezența profesorului.
Cursuri tradiționale
Modalitatea complexă de asimilare a cunoștințelor în domeniul fotografiei este cea clasică – tehnica și modalitățile de lucru sunt învățate printr-un curs structurat, predat de specialiști disponibili pentru lămuriri suplimentare. De asemenea, accesul la tehnologii avansate și la observații directe ale efectelor obținute oferă posibilitatea dobândirii unor cunoștințe practice mult mai rapid decât studiul autodidact.
Avantaje
Învățarea prin prezența la un curs specializat oferă avantajul interacțiunii cu ceilalți studenți, al socializării, al schimbului de idei și experiențe, disciplinează și stimulează o atitudine serioasă în privința scopurilor urmărite. Școala de fotografie poate fi un excelent catalizator pentru dezvoltarea unei cariere profesionale ulterioare, datorită relațiilor care se formează în grupul de lucru.
Ucenicie
Învățarea prin interacțiunea directă cu un maestru în domeniu este o altă metodă, complementară sau succesivă studiului prin prezența în sala de curs. După dobândirea sistematizată a unui bagaj minim de cunoștințe teoretice și practice, șansa unui internship cu un fotograf profesionist poate însemna pasul decisiv către dobândirea unei experiențe relevante pentru că detaliile necesare obținerii unei fotografii perfecte nu se învață în școală ci prin experiența lucrului de zi cu zi. Este esențial însă ca profesionistul să fie generos în a împărtăși experiența sa, să fie un bun pedagog, iar ucenicul să-și dorească cu ardoare să învețe.
Workshop
O metodă foarte eficientă de a îmbunătăți cunoștințele sunt seminariile de lucru – structurate pe diferite stiluri și tehnici de fotografie, oferă posibilitatea de-a alege inclusiv grupul de profesori sau locația.
Pe de altă parte, învățarea clasică poate fi costisitoare, atât din cauza taxelor de studiu, cât și a costului logistic și a altor cheltuieli asociate.
E-learning
Învățarea online este alternativa modernă de studiu care tinde să înlocuiască metodele clasice, mai ales în contextul impunerii măsurilor de distanțare socială. Există o serie de avantaje care nu pot fi ignorate atunci când avem în vedere opțiunea unui asemenea curs de fotografie:
- Costul redus – sunt eliminate multe dintre elementele care compun prețul unui curs clasic: chiria și utilitățile pentru spațiul care găzduiește cursul, plata profesorului care predă, costul de achiziție și întreținere a echipamentelor pe care se face practică, etc.
- Accesibilitatea și disponibilitatea – cursul online este disponibil permanent și poate fi accesat ori de câte ori este necesar, se poate urmări secvențial, în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție.
- Comunicarea profesională este eficientă – cu toate că interacțiunea cu profesorul nu se realizează în timp real (cu excepția cursurilor prin live streaming), comunicarea cu acesta se petrece în mod susținut. Email-ul reprezintă o modalitate eficientă de lucru, dat fiind faptul că permite sintetizarea ideilor și a întrebărilor, precum și oferirea de răspunsuri detaliate și complete.
Învățarea online nu înseamnă doar cursuri online plătite, ci poate fi și o căutare pe cont propriu, printre toate materialele gratuite disponibile pe internet. Este adevărat că această metodă este mai anevoioasă, dar este și foarte eficientă pentru învățarea detaliilor teoretice, deoarece nivelul de concentrare este superior celui în care doar urmărim o persoană vorbind pe ecran sau în fața noastră. Autodidactul are câteva avantaje certe de partea lui:
- își organizează timpul și structura studiului în funcție de nevoi și de timpul pe care îl poate acorda învățării;
- poate pune accentul mai mult pe latura practică, pe experiment, care în fotografie este mult mai important decât studiul teoretic;
- își poate selecta colaboratorii cu care să realizeze ședințe foto comune, workshop-uri și consultări;
- are libertatea de a-și crea bucket list-ul – locurile și stilurile de fotografie pe care vrea să le cunoască;
- își poate dezvolta un portofoliu online care, dacă este prezentat într-un site realizat profesional și optimizat SEO, va atrage mult mai multă atenție și privitori decât orice experiență într-o școală clasică de fotografie.
În definitiv, cel mai important lucru este să știm ce vrem sau măcar să ne dorim suficient de mult, astfel încât să putem descoperi ce ne poate interesa. O dată începută călătoria în arta fotografică, vom afla că nu există un final, ci un continuum în care descoperim noi cărări, elemente care ne tentează și un stil propriu de a înțelege și realiza fotografii. Iar pe acest parcurs nu mai contează atât de mult dacă optăm pentru cursuri clasice sau pentru studiul online, ci, mai degrabă, care este următoarea informație pe care urmărim să o aprofundăm și câtă seriozitate investim în demers.