E-learning sau cursuri tradiționale atunci când vrei să înveți fotografie?

În aceste vremuri, criza pandemică provocată de răspândirea Covid-19 a determinat o reconsiderare a modului în care oamenii interacționează, atât la nivel personal, cât și profesional. Formatul tradițional al cursurilor, care până nu demult își fundamentau succesul pe un mix de aprofundare a noțiunilor teoretice cu ședințe practice, a trebuit să fie regândit spre o formulă în care nevoia de exercițiu să poată fi satisfăcută fără a fi necesară prezența profesorului.

Cursuri tradiționale

Modalitatea complexă de asimilare a cunoștințelor în domeniul fotografiei este cea clasică – tehnica și modalitățile de lucru sunt învățate printr-un curs structurat, predat de specialiști disponibili pentru lămuriri suplimentare. De asemenea, accesul la tehnologii avansate și la observații directe ale efectelor obținute oferă posibilitatea dobândirii unor cunoștințe practice mult mai rapid decât studiul autodidact.

Avantaje

Învățarea prin prezența la un curs specializat oferă avantajul interacțiunii cu ceilalți studenți, al socializării, al schimbului de idei și experiențe, disciplinează și stimulează o atitudine serioasă în privința scopurilor urmărite. Școala de fotografie poate fi un excelent catalizator pentru dezvoltarea unei cariere profesionale ulterioare, datorită relațiilor care se formează în grupul de lucru.

Ucenicie

Învățarea prin interacțiunea directă cu un maestru în domeniu este o altă metodă, complementară sau succesivă studiului prin prezența în sala de curs. După dobândirea sistematizată a unui bagaj minim de cunoștințe teoretice și practice, șansa unui internship cu un fotograf profesionist poate însemna pasul decisiv către dobândirea unei experiențe relevante pentru că detaliile necesare obținerii unei fotografii perfecte nu se învață în școală ci prin experiența lucrului de zi cu zi. Este esențial însă ca profesionistul să fie generos în a împărtăși experiența sa, să fie un bun pedagog, iar ucenicul să-și dorească cu ardoare să învețe.

Workshop

O metodă foarte eficientă de a îmbunătăți cunoștințele sunt seminariile de lucru – structurate pe diferite stiluri și tehnici de fotografie, oferă posibilitatea de-a alege inclusiv grupul de profesori sau locația.

Pe de altă parte, învățarea clasică poate fi costisitoare, atât din cauza taxelor de studiu, cât și a costului logistic și a altor cheltuieli asociate.

E-learning

Învățarea online este alternativa modernă de studiu care tinde să înlocuiască metodele clasice, mai ales în contextul impunerii măsurilor de distanțare socială. Există o serie de avantaje care nu pot fi ignorate atunci când avem în vedere opțiunea unui asemenea curs de fotografie:

  • Costul redus – sunt eliminate multe dintre elementele care compun prețul unui curs clasic: chiria și utilitățile pentru spațiul care găzduiește cursul, plata profesorului care predă, costul de achiziție și întreținere a echipamentelor pe care se face practică, etc.
  • Accesibilitatea și disponibilitatea – cursul online este disponibil permanent și poate fi accesat ori de câte ori este necesar, se poate urmări secvențial, în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție.
  • Comunicarea profesională este eficientă – cu toate că interacțiunea cu profesorul nu se realizează în timp real (cu excepția cursurilor prin live streaming), comunicarea cu acesta se petrece în mod susținut. Email-ul reprezintă o modalitate eficientă de lucru, dat fiind faptul că permite sintetizarea ideilor și a întrebărilor, precum și oferirea de răspunsuri detaliate și complete.

Învățarea online nu înseamnă doar cursuri online plătite, ci poate fi și o căutare pe cont propriu, printre toate materialele gratuite disponibile pe internet. Este adevărat că această metodă este mai anevoioasă, dar este și foarte eficientă pentru învățarea detaliilor teoretice, deoarece nivelul de concentrare este superior celui în care doar urmărim o persoană vorbind pe ecran sau în fața noastră. Autodidactul are câteva avantaje certe de partea lui:

  • își organizează timpul și structura studiului în funcție de nevoi și de timpul pe care îl poate acorda învățării;
  • poate pune accentul mai mult pe latura practică, pe experiment, care în fotografie este mult mai important decât studiul teoretic;
  • își poate selecta colaboratorii cu care să realizeze ședințe foto comune, workshop-uri și consultări;
  • are libertatea de a-și crea bucket list-ul – locurile și stilurile de fotografie pe care vrea să le cunoască;
  • își poate dezvolta un portofoliu online care, dacă este prezentat într-un site realizat profesional și optimizat SEO, va atrage mult mai multă atenție și privitori decât orice experiență într-o școală clasică de fotografie.

În definitiv, cel mai important lucru este să știm ce vrem sau măcar să ne dorim suficient de mult, astfel încât să putem descoperi ce ne poate interesa. O dată începută călătoria în arta fotografică, vom afla că nu există un final, ci un continuum în care descoperim noi cărări, elemente care ne tentează și un stil propriu de a înțelege și realiza fotografii. Iar pe acest parcurs nu mai contează atât de mult dacă optăm pentru cursuri clasice sau pentru studiul online, ci, mai degrabă, care este următoarea informație pe care urmărim să o aprofundăm și câtă seriozitate investim în demers.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.