Fotografia de interior: cum pregătim un spațiu pentru cele mai reușite cadre

Fotografii de interior au un cuvânt important de spus în domenii precum publicitatea, turismul, imobiliarele, industria HoReCa, amenajările interioare, stabilind cadrul perfect pentru o comunicare mai mult decât umană cu cei care le admiră operele.

Fie că avem în față un pliant cu poze dintr-un apartament la cheie, fie că admirăm o mansardă pe AirBnb, pe care vrem să o închiriem pentru următoarea noastră vacanță, pozele cu interioare spun povești pe înțelesul nostru, chiar dacă nu am pătruns niciodată în spațiile respective. 

Fotografia de interior – Recomandări pentru pregătirea spațiului

Pentru a realiza cele mai frumoase fotografii în interiorul unui spațiu, este important să ții cont de aceste 3 aspecte esențiale: 

Curățenie în spațiul interior pe care îl fotografiezi

  • În fotografia de interior, curățenia este sfântă! Înainte de shooting, asigură-te că podeaua spațiului pe care vrei să îl surprinzi în cadrele tale este aspirată, suprafețele și texturile lucioase sunt foarte bine șterse de praf, geamurile și oglinzile din imagine nu sunt murdare și nu sunt acoperite cu amprente;
  • Este important să strângi toate obiectele sau elementele de decor ce claustrează spațiul respectiv: încălțămintea de pe hol, obiectele personale ale gazdei, hainele de casă aruncate de izbeliște, vasele din chiuvetă sau din uscător etc;
  • Formează-ți o imagine vizuală asupra modului în care vrei să arate spațiul respectiv, apoi aranjează restul elementelor de decor, conform acestei proiecții;
  • Dacă în spațiul respectiv există elemente de decor sau corpuri de mobilier cu tentă sezonieră (hamace, ghirlande de Crăciun, ornamente pascale, jucării de plajă etc), elimină-le din decor;
  • Mare atenție la modul în care sunt aranjate paturile, fotoliile și canapelele – lenjeriile de pe acestea nu trebuie să conțină cute, iar dacă sunt pătate, elimină-le din cadru sau găsește o soluție creativă pentru a le acoperi cu un element de decor, însă care își poate găsi așezarea firească în acel punct;
  • Elimină aparatele electrocasnice de pe blaturile mobilierului de bucătărie, precum și alte ustensile pentru gătit, care sufocă și mai tare spațiul pe care vrei să îl fotografiezi;
  • Elimină obiectele de igienă personală din baia pe care vrei să o surprinzi în cadru (creme și geluri de duș, produse pentru igienă intimă etc); nu uita să cobori capacul vasului de toaletă; în bucătărie nu trebuie să fie lăsate la vedere acele produse alimentare cu etichete ușor de recunoscut;
  • Elimină din decor fotografii, obiecte sau documente personale.

Înfrumusețarea spațiului interior pe care îl fotografiezi

 

Pentru a înfrumuseța spațiul pe care vrei să îl surprinzi în cadru, ține cont de următoarele reguli: 

  • Folosește întotdeauna flori sau aranjamente florale naturale;
  • Mesele festive trebuie aranjate ca și cum ai aștepta oaspeți în vizită;
  • Integrarea fructelor în decor reprezintă o soluție creativă de bun augur. 

 

Lumina din spațiul interior pe care îl fotografiezi

  • Profită cât mai mult posibil de lumina naturală din spațiul camerei respective; asigură-te că obloanele, perdelele și draperiile sunt trase, pentru a lăsa lumina de afară să rezolve o mare parte din problema luminozității;
  • Dacă lumina albă din exterior nu luminează suficient spațiul interior, nu ezita să folosești toate sursele de lumină artificială din camera respectivă; testează mai multe variante de luminozitate, pentru a găsi astfel cea mai bună modalitate de fotografiere;
  • Dacă exista becuri arse, schimbă-le; îți recomandăm să folosești aceeași temperatură de culoare, pentru toate sursele de iluminat din spațiul respectiv.
  • Închide televizoarele sau alte surse ce produc o lumină pe care nu o poți controla. 

Fotografia de interior – utilizarea blitz-ului extern

Utilizarea unui blitz extern este deosebit de importantă, pentru obținerea unei fotografii de interior cu suficient de multă lumină. Chiar dacă cele mai multe aparate foto vin cu un blitz încorporat, acesta se poate dovedi prea slab, atunci când vrei să fotografiezi spații interioare ample. 

Inconveniențe ale blitz-urilor încorporate

 

  • La aparatele foto compacte, intensitatea unui blitz nu poate fi reglată, iar direcția acestuia nu se poate ajusta, lumina venind doar din dreptul camerei;
  • Acest “minus” contribuie negativ la calitatea fotografiei de interior, mai ales atunci când vrei să surprinzi un cadru cu o luminozitate scăzută: obiectele din prim-plan vor fi mult prea luminate, în timp ce fundalul va fi întunecat;
  • Pentru că blitz-urile încorporate aruncă lumina unidirecțional – dinspre camera foto către obiectul din cadru – în spatele obiectului fotografiat va apărea întotdeauna o umbră inestetică. 

De aceea, fotografii de interior utilizează în ședințele de shooting blitz-uri externe, ce permit o distribuire uniformă a luminii, în toata suprafața spațiului surprins în cadru. 

Blitz-urile externe sunt de 2 tipuri: 

Blitz-urile pe patina se montează direct pe cameră, contactul și declanșarea acestui accesoriu foto realizându-se cu ajutorul dispozitivului electric, sistemul de legătură dintre aparat și blitz. De obicei, un blitz pe patină vine la pachet cu un dispozitiv de tip bounce, ce permite rotirea fără probleme a acestuia (atât pe orizontală, cât și pe verticală), pentru a controla direcția luminii produse; 

Blitz-urile externe de studio se pot monta independent de aparatele foto, pe anumite suporturi. Blitz-urile externe de studio se declanșează prin mai multe moduri: 

  • Prin intermediul unor cabluri de legătură dintre camera foto și blitz; 
  • Prin intermediul undelor radio; 
  • Prin tehnologia wireless; 
  • Prin tehnologia cu infraroșu; 
  • Prin senzori optici – blitz-ul extern de studio dispune de un senzor ce sincronizează și declanșează flash-ul, în momentul în care sesizează flash-ul produs de blitz-ul camerei foto. 

În finalul acestui capitol, mai trebuie să adăugăm și faptul ca se pot utiliza simultan chiar și mai multe blitz-uri, ce pot lumina corpurile de mobilier și elementele de decor din mai multe unghiuri, pentru un efect de senzație. Totul depinde de rezultatele pe care vrei să le obții, atunci când fotografiezi spații și decoruri interioare, deci nu ezita să experimentezi pe mai multe tipuri și grade de luminozitate, până când ajungi la un rezultat pe care îl consideri mulțumitor.

Fotografia de interior – Tips and Tricks pentru cadre de vis

Dacă vrei să realizezi cele mai bune poze de interior, COMPOZITIA cadrelor reprezintă secretul din spatele aparatului de fotografiat. Așa că ți-am pregătit mai jos o serie de TIPS&TRICK, pentru a surprinde cadre uimitoare, atunci când fotografiezi interioarele unor case de vis:

  1. Utilizarea trepiedului în fotografia de interior 

Shooting-urile la interior pot dura mai mult decât ai fi prevăzut. După o perioadă, utilizarea manuală a camerei îți poate părea dificilă, iar pozele pe care le realizezi pot ieși blurate. 

Într-adevăr, utilizarea unui trepied în spațiile interioare poate încetini întregul proces, însă îți garantează acea stabilitate binemeritată, pe care orice fotograf și-o dorește, atunci când sesiunea foto se prelungește în mod neașteptat. 

Mai mult decât atât, trepiedul îți permite să modifici în timp real compoziția cadrului pe care îl surprinzi, deci nu uita să îl iei cu tine, atunci când faci poze la interior.  

2. Cadre verticale pentru poze de revistă

În mai toate revistele online de amenajări interioare se poate observa cu usurinta un trend: majoritatea fotografiilor se execută pe format landscape. Ține însă cont de faptul că presa de specialitate pe hârtie tipărită încă nu a murit. 

De aceea, dacă vrei să fii publicat în reviste de specialitate tipărite, exersează foarte mult pe cadre verticale. Exemple de cadre: scări interioare, șemineuri, compoziții verticale pe mai multe texturi cromatice sau de material etc. 

 3. Editarea fotografiilor de interior 

Indiferent de tipul de fotografie în care se specializează, fotografii profesioniști acordă astăzi o importanță deosebită procesului de editare foto, în programe precum Adobe Photoshop sau LightRoom. Aceste softuri incredibil de intuitive permit o libertate extraordinară, în materie de editare foto.

Dacă vrei să îți transformi pozele de interior în adevărate opere de artă, ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit în acest articol. Nu uita că pe f64.ro găsești oricând toată de produse și accesorii foto pe care un fotograf de interior le utilizează în shooting-urile sale, pentru a obține cadre absolut uimitoare, indiferent de compoziție, indiferent de complexitatea spațiului surprins în cadru. 

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.