Sfaturi pentru fotografierea peisajelor de iarnă

Când vorbim despre fotografierea peisajelor de iarnă, deși zăpada proaspăt căzută poate crea imagini foarte frumoase, poate fi destul de dificil să renunțați la căldura și confortul de acasă pentru a ieși la fotografiat când afară este foarte frig.

Iată câteva sfaturi pentru fotografierea peisajelor de iarnă!

Îmbracă-te în straturi

Cu cât te menții mai cald și uscat atunci când vremea este rece, cu atât te vei simți mai confortabil și vei putea să petreci mai mult timp afară, fotografiind superbele peisaje de iarnă.

Să te îmbraci în straturi este cea mai bună strategie pentru a face față vremii reci de iarnă. Purtând straturi, îți va fi mult mai ușor să îți reglezi temperatura corpului.  Atunci când te încălzești făcând mișcare în căutarea peisajelor, poți să îndepărtezi din straturile de haine, pentru a nu te supraîncălzi.

Atunci când alegi cu ce să te îmbraci când ieși la fotografiat peisaje de iarnă, este indicat să fii atent la condițiile meteorologice și să ai în vedere cât de mult te vei deplasa. Cel mai important strat este cel de bază, unde ar trebui să eviți bumbacul.

Ai grijă de mâini și de picioare

Este foarte important să îți menții mâinile și picioarele calde. O pereche de mănuși bună este vitală atunci când ieși să fotografiezi peisaje iarna. Dacă plănuiești să stai pe loc o bună parte din timp, este important să te încalți corespunzător.

Așteaptă ca echipamentul să se aclimatizeze cu temperatura

Deplasarea echipamentelor direct de la căldura casei sau a mașinii într-un mediu friguros, în aer liber, sau invers, poate fi problematică. Acest lucru este valabil mai ales pentru aparatele de fotografiat și obiective. Schimbarea extremă de temperatură va determina formarea condensului pe sau chiar în interiorul aparatelor și obiectivelor. În cel mai rău caz, umiditatea formată în interiorul aparatului poate provoca deteriorarea componentelor electrice delicate.

Pentru a împiedica acest lucru, este nevoie de planificare și răbdare. Înainte de a ieși afară, așezați-vă echipamentul în geantă sau rucsac. Lăsați geanta sau rucsacul afară, închise, timp de 15 minute sau mai mult. Acest lucru va permite aparatului foto, obiectivelor și altor echipamente să se răcească lent și să se aclimatizeze la temperaturile scăzute, înainte de a le folosi. Înainte să reveniți în locul unde este cald, puneți totul înapoi în geantă sau rucsac și închideți-le. Păstrați echipamentul în interior timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât să se încălzească încet.

Ieși la fotografiat dimineața devreme

Atunci când afară ninge, încercați să ieșiti cât mai devreme, pentru a putea surprinde zăpada curată. Dacă a nins peste noapte, puteți fotografia răsăritul. Zăpada va fi într-o stare bună, în plus, veți putea lucra cu o lumină excelentă.

Echipează-te cu baterii complet încărcate

Acest lucru este valabil indiferent de perioada anului, dar este deosebit de important pe vreme rece. Bateriile își pierd capacitatea de a alimenta camera mult mai repede atunci când este frig afară. Probabil ați observat că atunci când fotografiați iarna, bateria se descarcă mult mai repede. Temperaturile reci încetinesc reacția chimică din interiorul bateriei, până la punctul în care nu mai poate produce suficientă energie.

Asigurați-vă că aveți cu voi baterii de rezervă și că acestea sunt încărcate complet înainte de a pleca de acasă.

Menține bateriile calde

Purtați bateriile de rezervă într-un buzunar aproape de corp pentru a le menține calde atunci când nu le utilizați. Uneori, bateria pe care trebuie să o înlocuiți nu este total descărcată, ci trebuie doar să fie încălzită. Introduceți bateriile reci într-un buzunar separat pentru a le încălzi din nou.

Menține aparatul și obiectivul reci

După ce aparatul foto și obiectivul se aclimatizează la temperaturile reci, este indicat să le mențineți așa până când terminați de fotografiat. Poate fi tentant să amplasați aparatul în interiorul unei haine pentru a îl proteja, dar asta doar îl va încălzi.

Caută pete de culoare

Este posibil să nu existe întotdeauna multă culoare într-o scenă de peisaj de iarnă. Copacii fără frunze și zăpada creează un peisaj monocromatic. Peisajele iernii sunt în general destul de reci, nu numai la temperatură, ci și în privința cromaticii. O atingere de lumină aurie de la soare ar putea fi tot ce ai nevoie. Dacă ieși la fotografiat într-o zi întunecată, poți găsi alte pete de culoare, pentru a oferi un contrast interesant.

Folosește-te de zăpada proaspătă

Zăpada proaspăt căzută poate crea efecte interesante. Trebuie să fiți atent cum vă apropiați de o astfel de scenă, pentru a nu strica zăpada proaspăt căzută.

Folosește un trepied

Utilizarea unui trepied este o idee bună atunci când fotografiați peisaje, deoarece vă permite să vă concentrați mai mult asupra compozițiilor. Pentru fotografierea peisajelor de iarnă, există un avantaj suplimentar în utilizarea unui trepied. Ținând mult timp aparatul în mâini, acestea îngheață mult mai ușor. De asemenea, trepiedul protejează aparatul și obiectivul de umiditate. Ar trebui să acordați trepiedului o anumită perioadă de timp pentru a se aclimatiza la temperaturile mai reci.

Vremea potrivnică poate crea imagini dramatice

Vremea de afară poate fi uneori înspăimântătoare, dar nu lăsa asta să te împiedice să ieși la fotografiat. Căderea zăpezii sau vântul care suflă puternic pot conferi dramatism peisajelor și creează scene dinamice.

Folosește un filtru de polarizare

Un filtru de polarizare circular este bun pentru orice tip de fotografie peisagistică. Un astfel de filtru va ajuta la întunecarea cerului albastru. De asemenea, este bun pentru a satura culorile. Trebuie însă să aveți grijă să nu îl folosiți în exces.

Protejează-ți echipamentul

Fotografierea peisajelor de iarnă pe timp de vreme rea ar putea pune echipamentul în pericol. Dacă ninge, fulgii de zăpadă care aterizează pe aparat se pot topi și umiditatea ar putea afecta aparatul. Este bine să folosiți ceva pentru a acoperi aparatul și obiectivul.


Tu cum te pregătești când ieși să fotografiezi peisaje iarna? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Nu am filmat/fotografiat mult outdoor iarna, așa că vroiam să știu cum să mă port cu echipamentul în condiții de temperatură scăzute. Mulțumesc deci pentru articol, a fost foarte util!

  • Ca o complectare la modul de aclimatizare al aparatelor foto,si al obiectivelor,e bine ca aparatul foto cand este rece sa fie introdus intro punga de plastic inainte de a intra cu el la caldura,pt. ca la contact cu aerul cald din incaperi condensul sa se formeze pe punga de plastic si nu pe corpul si lentila aparatului,astfel reducem riscul posibilelor probleme cauzate de umiditate in contact cu circuitele electronice ale aparatului ,sau chiar formarea de fungi in interiorul lentilelor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.