Obiective Canon ideale pentru fotografia de portret
De-a lungul timpului am primit numeroase întrebări referitoare la echipamentul foto pe care îl folosesc, oamenii find curioși mai ales de obiectivul utilizat pentru anumite cadre. Recunosc că și eu, la rândul meu, sunt intrigată uneori de imaginile fotografilor (ruși în mod special) și mă întreb cum au reușit să obțina un anumit cadru atât de sharp și cu un bokeh incredibil.
Așadar, am decis să abordez această tema și să povestesc puțin despre obiectivele de portret Canon pe care le-am tot folosit în timp. Unele îmi plac mai mult, altele mai puțin și este absolut normal ca fiecare dintre noi să fie subiectiv și să foloseasca doar ce i se pare potrivit. În fond datorită acestui lucru avem acum și o gamă foarte largă de echipament foto de unde să putem alege.
Împreună cu exemple foto, voi vorbi despre Canon 50mm f/1.4, Canon 85mm f/1.4 și Canon 35mm f/1.4. Toate sunt obiective prime cu o focală fixă care elimină în mare parte problema aberațiilor cromatice și a distorsiunilor apărute la obiectivele cu focală variabilă. Pentru un pasionat de portrete, obiectivele de acest tip sunt indispensabile, deoarece oferă o calitate superioară și permit fotografierea în lumină slaba datorita deschiderii mari a diafragmei.
Să le luam pe rând:
Canon 50mm f/1.4
- Montură: Canon EOS
- Compatibil Full Frame
- Tip: fix
- Autofocus
- Distanța focală: 50mm
- Colier pentru trepied: Nu
- Stabilizare de imagine: Nu
- Constructie: 7 elemente în 6 grupuri
- Unghi de cuprindere: 46°
- Raport mărire: 0.15x
- Distanța minimă de focus: 45cm
- Nr. lamele diafragmă: 8
- Diafragmă maximă: f/1.4
- Diafragmă minimă: f/22
- Filet filtru: 58mm
- Diametru maxim: 73.8mm
- Lungime: 50.5 mm
- Greutate: 290g
- Parasolar inclus: Nu
Când m-am hotărât acum câtiva ani să schimb obiectivul de kit cu unul mai performant, m-am documentat, și prima variantă cea mai bună părea a fi Canon 50mm f/1.8 sau f/1.4. L-am achizițional pe al doilea, datorită deschiderii diafragmei, deși primul este mult mai accesibil pentru fotografii entuziaști. Diferența, cel puțin pentru mine și modul meu de lucru a fost uriașă și unul dintre factori era bokeh-ul cremos care îmi făcea imaginile mai deosebite.
Obiectivul cântareste mai puțin față de celelalte și este mai practic, oferind o distanță focală potrivita în mai multe împrejurări și poate fi considerat ideal pentru fotografia de portret.
Canon 85mm f/1.4
- Montură: Canon EOS
- Compatibil Full Frame
- Tip tele, fix
- Autofocus
- Distanță focală: 85mm
- Stabilizare de imagine
- Unghi de cuprindere 28° – 30
- Distanța minimă de focus: 85cm
- Nr. lamele diafragmă: 9 rotunjite
- Diafragmă maximă: f/1.4
- Filet filtru: 77mm
- Diametru maxim: 104.14 mm
- Lungime: 88.90 mm
- Greutate: 949.7 g
Al doilea obiectiv, Canon 85mm f/1.4, este cel mai nou din trusa mea de fotograf și am povestit mai multe despre el chiar aici, pe blogul F64. Acest obiectiv duce fotografia de portret la un alt nivel și îți permite să realizezi imagini mult mai artistice. Nu produce o deformare sesizabilă a subiectului și permite o apropiere mai mare de acesta pentru a ieși mai mult în evidență, creând astfel o separare frumoasă de fundal.
Canon EF 35mm f/1.4
- Montură: Canon EOS
- Compatibil Full Frame
- Fix
- Autofocus
- Distanța focală: 35mm
- Colier pentru trepied: Nu
- Stabilizare de imagine: Nu
- Construcție: 14 elemente în 11 grupuri
- Unghi de cuprindere: 63°
- Raport mărire: 0.21x
- Distanța minimă de focus: 28 cm
- Nr. lamele diafragmă: 9, rotunjite
- Diafragmă maximă: f/1.4
- Diafragmă minimă: f/22
- Filet filtru: 72mm
- Diametru maxim: 80.4 mm
- Lungime: 105.5 mm
- Greutate: 760 g
Atunci când vine vorba de recomandările pentru portret, obiectivul de 35mm nu este considerat o primă varianta, însă este atât de flexibil, încât poate fi folosit cu brio în acest sens. Partea bună este că poți să fotografiezi cu el oriunde, atât în studio, cât și în natură, la evenimente, ședințe foto cu tematică, datorită distanței focale și perspectivei. Nu este foarte wide și nu prezintă distorsiuni, nu comprimă scena prea tare.
Nu am procesat fotografiile dedicate obiectivelor din acest articol, fiincă am vrut ca diferențele să fie sesizabile. În același timp, am încercat și să păstrez aceeași distanță între mine și model, pentru a evidenția fiecare distanță focală în parte.
Înainte de a alege unul dintre obiectivele de mai sus, îți recomand să le incerci ori direct la sursă, adică în showroom-ul F64 ori la ceilalți prieteni fotografi, pentru a vedea care ți se potriveste. Eu le-am folosit pe rând, începând cu 50mm și 35mm, iar acum 85mm care este preferatul meu. Sunt de părere că poți obține rezultate incredibile cu oricare dintre ele, dacă ai imaginație și ești creativ!
Articol și fotografii de Raluca Antuca. O mai poți găsi pe Raluca și pe Facebook sau Instagram.
[products ids=101903,125037480,125020658]