Fotografia cu telefonul mobil – un interviu cu Băluță Dragoș Nicușor

Postat de: F64 F64

Se întâmplă uneori ca dintr-un motiv sau altul să nu avem aparatul de fotografiat la noi și exact atunci să vedem ceva interesant. Aceste situații pot fi nenumărate, iar soluția pentru ele este simplă: putem imortaliza aceste clipe cu camera foto încorporată în telefonul mobil. De ce? Pentru că telefonul mobil îl avem cu noi tot timpul, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Și nu, fotografia cu telefonul mobil nu este doar pentru cei care nu sunt pasionați de fotografie și folosesc camera foto a telefonului mobil pentru a surprinde instantanee din viața de zi cu zi. O demonstrează un număr destul de mare de fotografi amatori și profesioniști de la noi sau din afară care fotografiază și cu ajutorul telefonului mobil. Pentru că uneori pur și simplu este mai la îndemână. Și pentru că, până la urmă, vorbim tot despre fotografie, iar fotografia este mai distractivă și mai plină de satisfacții în momentul în care ne bucurăm de moment și gândul nu ne mai stă doar la echipamentul folosit.

Fotografia cu telefonul mobil este o cu totul altă poveste. Este fotografierea cu un echipament care ne încape în buzunarul de la blugi sau de la geacă, iar în cazul ei ne concentrăm pe esență și nu pe echipamentul utilizat. Întrebările se vor concentra pe “cum a reușit autorul să transmită așa frumos starea și emoția prin fotografia aceasta?”.

Ca și alte dispozitive, telefonul mobil și camera încorporată sunt doar niște unelte, iar uneltele sunt atât de bune pe cât este cel care le mânuiește. De aceea este mai important să ne concentrăm în special pe cultivarea abilităților creative. Nu aparatul de fotografiat face fotografia, ci noi, iar fotografia cu telefonul mobil ne ajută să schimbăm modul în care ne gândim la imagini. Ea nu este un atac la fotografia tradițională și nici nu ar putea fi. Este doar complementară acesteia. Fiecare își are roul și publicul său, iar lumea poate opta pentru un tip de cameră sau altul, în funcție de fotografiile pe care le realizează. Cei mai mulți însă vor opta pentru ambele.

Este și cazul lui Băluță Dragoș Nicușor, cu care facem cunoștință astăzi. Poate i-ai văzut fotografiile pe diverse grupuri de fotografie sau pe pagina personală. Multe dintre ele sunt realizate cu telefonul mobil, un Samsung Galaxy S7 edge și apoi un Samsung Galaxy S8. Haide să aflăm mai multe din mini-interviul de mai jos: