(c) Luiza Preda

Expoziția "I CAN'T SEE", semnată de Luiza Preda

Vineri, pe 8 decembrie, Luiza Preda te invită la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, începând cu ora 19:00, cu ocazia vernisării proiectului fotografic “I CAN’T SEE” .

Expoziția a fost gândită sub formă de instalație, unde trebuie să găsești ceea ce a fost pierdut prin labirintul de aproximativ 70 de metri. Între cele 60 de autoportrete ascunse și împărțite în 5 serii, va sta ascuns un personaj, pe care tu va trebui să-l găsești, punând cap la cap componentele din identitatea acestuia.

“I CAN’T SEE” va rămâne la Muzeul de Artă până pe data de 22 decembrie, iar fiecare participant va primi o lanteră, va fi ghidat și vor fi discuții pe tema proiectului alături de artistă vineri, sâmbătă și duminică de la orele 17:00 până la orele 19:30.

"I CAN'T SEE"
Punctul de plecare al celor 5 serii de autoportrete este cel mai clar și succint conturat prin afirmația fotografului haitian Oliver Doung:

“Autoportretul e ca o lanternă, o unealtă prin care îți găsești sinele. Câteodată nu putem exprima ce simțim pe dinăuntru cu adevărat, astfel fotografia de autoportret ne poate ajuta să ne autocunoaștem într-o manieră onestă, fătă ascunzițuri, dacă avem curaj să privim înlăuntru. Ce este cel mai revelator în legătură cu o persoană nu ține de diversitatea autoportretelor ci de ceea ce le face să fie diverse.”

"I CAN'T SEE"
(c) Luiza Preda

 
“De ce autoportret? Trăim în perioada în care fotografia este concomitent subapreciată și super accesibilă. “SELFIE” este realmente fenomenul actual de pe întreg mapamondul. Fundamentul pentru acest fenomen este nevoia inconștientă de cunoaștere de sine, de importanță a sinelui în societate. Rezultatul se concretizează în 70 de metri de beznă în care, fiind pus în situația de a avea o lanternă în mână, începe o căutarea instinctivă.
De ce să fiu descoperită? Deoarece consider că nu ar trebui să existe vreo punte între artă și persoana care o practică. Deoarece stau la bază și sunt sursa lucrărilor mele. La baza fiecarui proiect stă auto-observarea.
De ce instalație? Pentru că urmăresc o punere în scenă diferită a unei expoziții de fotografie. Inversez spațiul expozițional deschis cu pereți albi și luminile fixe care să pună în evidență lucrările, cu un spațiu negru, întortocheat, în care sursa de iluminare este mobilă și fiecare își alege centrul de interes.
"I CAN'T SEE"
(c) Luiza Preda

De ce labirint? Labirintul, utilizat ca sistem de apărare la porțile orașelor fortificate, vestește prezența a ceva prețios și/sau sacru. El duce în interior, unde tronează ceea ce este mai tainic în ființa omenească. Centrul spre care te ghidează lucrările nu este unul palpabil, ci ideatic. Centrul în expoziția mea sunt eu, așa cum centrul fiecărei persoane este ea însăși. Folosesc întunericul și culoarea neagră în instalație pentru a da senzația de intimitate pe care vreau să o leg cât mai autentic între public și autor.
De ce întuneric? Datorită luminii. Pe lângă faptul că fotografia, literalmente înseamnă desen cu lumină, atenția e sporită când tu alegi ce anume să vezi în camera obscură pe care am creat-o. Te uiți la munca unui fotograf în același mod în care aparatul de fotografiat se uită la lume.” spune Luiza.
Eveniment organizat prin Galeria Șoimii Patriei cu sprijinul Asociației ORIGO.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.